Djurcellens energiomsättning och intracellulär transport Flashcards
Kan endast kolhydrater användas för energiutvinning? Varför/varför inte?
Nej, Kolhydrater (glukos) används primärt för att det är mest energieffektivt men även lipider används ibland (lagrat fett är en energidepå) - lipider lagrar mer energi per vikt men är svårare att bryta ner????. Även protein kan användas för energiåtvinning men det sker bara i absoluta nödfall (svält). Nästan alla celler på denna jord kan använda glukos för energiutvinning - väletablerad process.
Hur lagras energi i växtceller vs djur-/jästceller?
I växtceller lagras energi som stärkelse (amylopectin) och i djur-/jästceller lagras energi som glykogen. Båda dessa polysackarider är ihopsatta med α–(1—>4) och α–(1—>6) bindningar (som kan brytas ned av djurceller till skillnad från cellulosa)
Vilka två sätt kan djurceller bryta ned stärkelse på?
- Utanför cellen med hydrolys: GLUT-proteiner transporterar sedan in glukos genom cellmembranet med underlättad diffusion.
- Inuti cellen med fosforylys: α–(1—>4) bindningar i glykogen bryts med fosforylys och bildar glukos-1-fosfat som används i början på glykolysen (smart för att första steget i glykolysen hoppas över=sparar energi).
Hur triggas energiutvinning från glykogen igång?
När energinivån i cellen är låg binder adrenalin/epinefrin till en receptor på cellen som aktiverar enzymet glykogenfosforylas (som utför fosforylysen) och glykolysen sätter igång.
Viktigt att komma ihåg är att glukos inte bara används till citronsyracykeln utan en stor del av produkter från glykolys tar andra vägar, som lipidsyntes och aminosyrasyntes.
Vad är glykolysen och hur fungerar den?
Glykolys är en anaerob process som är det första steget i glukosnedbrytningen i aeroba organismer. Detta sker i cytosolen.
De första reaktionerna i glykolysen förbrukar energi och använder ATP för att fosforylera glukos till glukos-6-fosfat - katalyserat av hexokinas - och sedan fruktos-6-fosfat till fruktos-1,6-bisfosfat - katalyserat av fosfofruktokinas. Kommande steg producerar energi och då är det fruktos-1,6-bisfosfat som klyvs till två trekolsföreningar: glyceraldehyd-3-fosfat, som oxideras till 1,3-bisfosfoglycerat vilket genererar ATP. 1,3-bisfosfoglycerat konverteras sedan till fosfoenolpyruvat (hög energi) som i sin tur hydrolyseras till pyruvat och ATP frigörs. Pyruvatet går sedan in i citronsyracykeln!(eller ombildas till laktat/etanol i anaeroba förhållanden)
Hur regleras glykolysen?
Enzymerna som katalyserar dessa två reaktioner - hexokinas respektive fosfofruktokinas - är viktiga reglerande punkter i den glykolytiska vägen. Det viktigaste kontrollelementet är fosfofruktokinas, som hämmas av höga nivåer av ATP. Hämning av fosfofruktokinas resulterar i en ansamling av glukos-6-fosfat, vilket i sin tur hämmar hexokinas. Sålunda, när cellen har en tillräcklig tillgång på metabolisk energi tillgänglig i form av ATP, hämmas nedbrytningen av glukos. Även stor mängd citronsyra hämmar fosfofruktokinas och stor mängd AMP stimulerar fosfofruktokinas.
Utvinns energi ur glykolysen?
Ja, anaeroba organismer får hela sin metaboliska energi från glykolysen, och även i djurceller bildar glykolysen netto 2 ATP och 2 NADH under processen. Detta är dock väldig lite frigjord energi i jämförelse med den energi som frigörs i den resterande delen av glukosnedbrytning i aeroba organismer.
Glukos behövs i alla celler, men vissa celler är i större behov (tex nervceller). Beskriv en regleringsmekanism som celler i mindre behov använder för att se till att de endast tar upp glukos när de behöver det.
En regleringsmekanism celler som inte ständigt behöver glukos kan använda är att bilda intracellulära vesicklar från membranet med många GLUT-transportproteiner som sedan vid behov (tex insulinsignal) kan transporteras ut till membranet för att möjliggöra intag av glukos i cellen.
Hur underlättar hexokinas intransporten av glukos i celler?
Hexokinas underlättar intransporten genom att bilda
glukos-6-PO4 och därmed minska den cytosoliska
glukoskoncentrationen.
Laktos (disackarid av galaktos och glukos), sackaros och fruktos är andra sockerarter celler kan använda för energiutvinning. Hur spelar dessa in?
- Laktos är en sockerart som är central i det tidiga livet för däggdjur bla. a.
- Sackaros används för kortvarig lagring och transport av kolhydrater mellan växtceller (djurceller har inte transportprotein för dessa - enzymer behövs)
- Fruktos kommer in först efter de reglerade stegen i glykolysen: stort intag av fruktos leder till ökad lipidsyntetisering.
Pyruvat är en central mittpunkt i glykolysen, vilka vägar kan det ta vidare?
Anaeroba förhållanden: fermentation (etanol) eller laktat återbildar NAD+ för att glykolysen ska kunna fortsätta (används inte för energiutvinning).
Aeroba förhållanden: Pyruvat går in i mitokondrien och används i citronsyracykeln för att generera NADH och FADH2 som används för att utvinna energi i elektrontransportkedjan.
Vad är coenzym-A och vad är dess roll i glukosnedbrytningen?
Coenzym-A är en bärarmolekyl som binder till pyruvat (Co2 lämnar) och bildar acetyl CoA. ACoA lämnar sedan över acylgruppen till oxaloacetat för att bilda citrat och citronsyracykeln är startad. Coenzym-A agerar även bärarmolekyl i andra metaboliska processer och kan bildas från både kolhydrater och fett och kan användas både kataboliskt och anaboliskt.
Hur fungerar citronsyracykeln i stora drag (ange nyckelkomponenter).
Oxaloacetat binder till acylgrupp från Acetyl-coA och bildar citrat. Citrat —> α-kedoglutarat (NAD+ -> NADH) —> A-succinat (NAD+ -> NADH) —-> oxaloacetat (FAD -> FADH2).
Två C atomer avges som CO2, en högenergibindning i GTP bildas (1 ATP) och varje varv av cykeln genererar tre molekyler av NADH och en molekyl av FADH2, båda bärarmolekyler i eletrontransportkedjan.
Man säger att aminosyrasyntesen är tight sammankopplad med glukosnedbrytningen, vad menas?
Många nyckelkomponenter i glukosnedbrytningen används för aminosyrasyntes. Tex fosfofenolpyruvat blir Tyr, Phe, Trp.
I teorin bör man få ut 38 ATP från en glukosmolekyl. men i praktiken får man ut ca 27-30. Varför?
Det finns många anledningar, tex att allt NADH från glykolysen kan ta sig in i mitokondrien. Framförallt är det omöjligt att beräkna hur mycket ATP som investerats för att skapa gradienter som behövs för att alla komponenter ska ta sig in i mitokondrien.