Cellsignalering Flashcards
Förklara generellt vad cellsignalering är och hur det fungerar.
Cellsignalering är viktigt för alla celler, men framförallt i multicellulära organismer. Det används för att celler ska kunna kommunicera med varandra, tex celldelning, cellrörelse, apoptos osv. Cellsignalering fungerar kortfattat genom att ett extracellulärt signalämne binder till en receptor på utsidan av cellens membran, vilket sätter igång en kaskad av reaktioner inuti cellen som förmedlar signalen vidare och celler svarar med en beteendeändring.
Ge exempel på ämnen som kan agera signalsubstanser.
Gaser, tex NO3 eller proteiner, tex insulin.
Förklara kortfattat vad juxtakrin (kontakt-)signalering innebär.
Juxtrakrin signalering innebär att ett signalämne på en cells membran binder på en receptor på en cell i kontakt med signalcellen. (cell-cell signalering)
Förklara kortfattat vad endokrin signalering innebär.
Endokrin signalering innebär att en cell producerar och skickar ut ett signalämne (hormon) i blodomloppet för att transporteras till målcell i en annan del av kroppen.
Förklara kortfattat vad parakrin signalering innebär.
Parakrin signalering innebär att ett signalämne skickas ut i dess närhet (lokalt), och binder till receptorer på/i närliggande celler.
Förklara kortfattat vad autokrin signalering innebär.
Autokrin signalering innebär att cellen skickar ut ett signalämne som sedan binder till en receptor på/i cellen själv och ger en respons/beteendeändring.
Cellsignalering sker i många steg, förklara dem olika stegen kortfattat.
- Syntes av signalsubstans
- Aktivering av signal
- Transport till och lagring i endosomer
- Exocytos
- Transport till mottagarcell
- Signalmolekyl binder till mottagarcellens receptor
- Signalöverföring (aktivering av signalväg)
- Översättning till svar/respons, effektorproteiner ändrar cellbeteende.
- Signal avslutas.
Varje cell möter hundratals olika signalmolekyler i sin omgivning. Hur kan det ge specifika reaktioner?
Cellen “förstår” bara de signaler som den har receptorer för, och reagerar därför endast på några få utvalda signalmolekyler (beroende på celltyp).
Varje cell möter hundratals olika signalmolekyler i sin omgivning. Hur kan det ge specifika reaktioner?
Cellen “förstår” bara de signaler som den har receptorer för, och reagerar därför endast på några få utvalda signalmolekyler (beroende på celltyp).
Ger en signalmolekyl alltid samma respons i celler?
Nej! beroende på celltyp (mängd och typ receptorer) kan en signalmolekyl ge helt olika svar i olika celler. Tex Acetylcholin sänker hjärtslagsrytmen i hjärtmuskelceller, ökar produktion av saliv i salivkörtelceller och ger kontraktion av skelettmuskelceller.
Ger en signal alltid samma respons i en cell?
Nej, celler har ofta flera olika receptorer samt olika många av dem, så en viss kombination av olika signaler kan ge väldigt specifika och komplexa responser.
Vilka två typer av signalreceptorer finns?
Extracellulära: receptor i/på cellmembranet.
Intracellulära: Receptor inuti cellen.
Vilka typer av signaler är i regel snabba vs lånsamma?
Signaler som påverkar proteinfunktion går ofta snabbt, medan signaler som går in i kärnan för att ändra gen-expression i regel går långsamt.
Hur fungerar membranreceptorer (vanligast) i stora drag?
Membranreceptorer spänner över membranet och har en (eller flera) extracellulär domän, samt en intracellulär domän. Signalmolekyler som binder till membranreceptorer är ofta stora och/eller vattenlösliga (tex, proteiner, peptider eller små hydrofila molekyler (t.ex. joner)). När signalmolekylen binder till den extracellulära domänen ändras konformationen på receptorn vilket förmedlar en signal inuti cellen. Signalen inuti cellen startar en kaskad av olika intracellulära signalreaktioner via intracellulära signalmolekyler och i slutändan sker en beteendeändring i cellen. Många av produkterna i nätverket av signaler kan ge feedback som förstärker/stoppar signalen etc.
Förklara vad som menas med “molekylära switchar”.
Molekylära switchar är molekyler som reversibelt kan aktiveras/inaktiveras (två eller fler stabila lägen) tex ett protein som förmedlar en signalreaktion. Detta för att göra signalproteinet redo att förmedla nästa signal. Den vanligaste mekanismen för detta är protein-fosforylering, alltså kinaser som fosforylerar och fosfataser som defosforylerar vilket aktiverar/inaktiverar signalproteinet. En annan vanlig mekanism är molekyler som är GTP/GDP bindande, där signalproteinet är inaktivt när det är bundet till GDP och blir aktivt när GDP byts ut mot GTP.
Signaler behöver regleras och det kan tex skötas med feedback. Vad innebär positiv/negativ feedback?
Positiv feedback är när en produkt förstärker signalen, negativ feedback innebär att den bildade produkten modererar/stänger av signalen.
Vilka är de tre centrala typerna av membranreceptorer?
- Jon-kanals-kopplade receptorer: vanligt i synapser i nervsystemet. Generellt stängda jonkanaler och öppnas av att signalmolekyl binder.
- G-protein kopplade receptorer (GPCR): Aktiverar ett G-protein som delas upp i två komplex som kan aktivera tex enzymer eller jonkanaler.
- Enzym kopplade receptorer: Två subenheter som dimeriserar när ligand binder. Receptorn är ett enzym eller bildar komplex med ett
annat protein som är ett enzym efter aktivering. Vanlig grupp är receptor-tyrosinkinaser – RTKs. Vanliga ligander är tillväxtfaktorer som påverkar tillväxt och differentiering.
Vilken är den största gruppen av signalmolekyler i djur?
Peptider, allt från några få aminosyror upp mot 100 st. Tex tillväxtfaktorer och peptidhormoner som insulin.