Diabetes Flashcards
21v70
En 14 år gammel jente med kjent astma kommer inn til akuttmottaket med slapphet og økende dyspné som har kommet over noen dager. Hun er afebril, har regelmessig puls på 96, og respirasjonsfrekvens 22. Det tas en arteriell blodgass uten O2-tilførsel i det hun har ankommet akuttmottaket, og denne viser:
- pH 7,19 (ref. 7,36-7,44)
- pO2 13,1 kPa (ref. >9.2)
- pCO2 3,5 kPa (ref. 4,5-6,1)
- HCO3 13 (ref. 22-24)
Hva kalles syre-base-forstyrrelsen og hva er mest sannsynlige årsak?
- Respiratorisk acidose, grunnet astmaanfall
- Respiratorisk acidose, grunnet etanolintoksikasjon
- Metabolsk acidose, grunnet diabetes mellitus
- Metabolsk acidose, grunnet hyperventilasjon
- Respiratorisk acidose, grunnet astmaanfall
- Respiratorisk acidose, grunnet etanolintoksikasjon
- Metabolsk acidose, grunnet diabetes mellitus. Dette er en metabolsk acidose, da HCO3 og pCO2 er lav (ved respiratorisk acidose vil det være høy pCO2). Hyperventilasjon vil gi alkalose, så metabolsk acidose er eneste reelle alternativ. I tillegg er alder typisk for debut diabetes mellitus type 1, som ofte gir akutt metabolsk acidose ved debut.
- Metabolsk acidose, grunnet hyperventilasjon
21v84
65 år gammel kvinne innlegges med fraktura colli femoris etter å ha blitt funnet liggende på badegulvet uvisst hvor lenge. Fra før har hun type 2 diabetes, hypertensjon og det er mistanke om høyt alkoholbruk. Blodtrykket er 140/85 mmHg, puls 78 regelmessig, kreatinin 545 μmol/L (45-90) og karbamid 43 mmol/L (ref. 3,1-7,9). Rødbrun urin og kornede sylindre ved Urin-mikroskopi, ellers er den negativ.
Hvilken blodprøve vil mest sannsynlig avklare diagnosen?
- Bilirubin.
- IgA.
- Creatin kinase (CK).
- Anti-nøytrofilt cytoplasmatisk antistoff (ANCA).
- Bilirubin. Ikke relevant her.
- IgA. Ved IgA-nefritt vil man se hematuri ved mikroskopering.
- Creatin kinase (CK). Sykehistorien er typisk for rabdomyolyse ved at hun har ligget hjelpeløs på gulvet, mulig alkoholinntak, og urinfunn med rødlig urin som er negativ på blod ved mikroskopi.
- Anti-nøytrofilt cytoplasmatisk antistoff (ANCA). Ikke sannsynlig i forhold til sykehistorie og urinfunn.
21v94
Kvinne på 55 år som jobber med montering av elektriske komponenter kontakter fastlegen på grunn av nummenhet og prikking i høyre 2. og 3. finger og episoder med smerter i dette området. Kraften er god i armen, og hånden har ikke endret utseende. Hun blir verre når hun arbeider, og hun har problemer med å gjøre jobben sin. Hun blir også verre når hun snakker i telefon og kan også våkne om natten av plagene.
Hva er mest sannsynlige diagnose?
- Cervikal radikulopati.
- Amyotrofisk lateralsklerose (ALS).
- Karpaltunnelsyndrom.
- Polynevropati.
- Cervikal radikulopati. Relativt vanlig tilstand fra 45 års alder, men presenterer seg gjerne med smerte i nakken med radikulerende smerter ut i armen, som provoseres ved spesielle hodestillinger. Videre kan det forekomme nevrologiske utfall svarende til affisert nerverot.
- Amyotrofisk lateralsklerose (ALS). En sjelden nevrodegenerativ sykdom som riktignok kan debutere med asymmetrisk svakhet og klossethet i en hånd, gjerne med atrofi, men som ikke gir nummenhet/parestesier.
- Karpaltunnelsyndrom. Hyppigst forekommende perifere nevropati (mononevropati), vanligst blant kvinner. Typiske symptom er smerter, nummenhet og prikking i håndflaten og i de radiale fingre. Forverres ofte om natten og ved aktiviteter som innebærer bøying av håndledd eller heving av armen.
- Polynevropati. Hyppigst over 55 år. Vanligste formen er distal symmetrisk polynevropati; symptomene er mest utbredt distalt, og de er symmetriske. De vanligste årsakene som lar seg behandle er diabetes, hypotyreose og ernæringsmangler.
21v112
Du har vakt på barneavdelingen og tar imot en 3 ½ år gammel jente fra legevaktslege med følgende sykehistorie og symptomer: 2 uker med økende slapphet, magesmerter og vektnedgang. Hun har også vært uvanlig tørst og har tisset på seg igjen etter å ha vært tørr på dagtid noen måneder. De seneste 4 dagene har hun hatt oppkast i tillegg. Jenten ble for 10 dager siden satt på en ukes Bactrim-kur på mistanke om urinveisinfeksjon hos fastlege. Ved undersøkelse nå er hun er slapp med sløret bevissthet, takykard (120 min-1, ref<110) og har dyp og rask respirasjon (Kussmaul-respirasjon) (45 min-1, ref <30). Slimhinnene er tørre. Temperatur er 37,7 grader.
Hva er mest sannsynlige diagnose?
- Diabetisk ketoacidose
- Urinveisinfeksjon
- Akutt abdomen
- Gastroenteritt
- Diabetisk ketoacidose. Kombinasjonen av dehydrering og ketoacidose som resultat av hyperglykemi ved uttalt insulinmangel gir sammensatte symptomer og funn med polydipsi, polyuri, vektnedgang, slapphet, takykardi, hypotensjon (dehydrering) og magesmerter, oppkast, nedsatt bevissthet, takypne, Kussmaul-respirasjon (acidose). Kombinasjonen av flere av disse og forløpet peker i retning av diabetisk ketoacidose (nyoppstått type 1 diabetes i dette tilfelle). Deler av symptombildet kan minne om gastroenteritt (magesmerter, oppkast, dehydrering) men fravær av diare og hyppig vannlating taler imot denne diagnosen. Deler av symptombildet er forenlige med nedre urinveisinfeksjon (hyppig vannlatning, magesmerter, genitalt utslett) men det forklarer ikke tilstanden. Verken forløp eller funn taler for øvre urinveisinfeksjon. Likeledes kan deler av symptombildet være forenlig med akutt abdomen (magesmerter, oppkast, slapphet) men kombinasjonen med øvrige symptomer taler imot. (ref: Akuttveileder i Pediatri)
- Urinveisinfeksjon
- Akutt abdomen
- Gastroenteritt
21v16
En 65 år gammel mann med tidligere gjennomgått hjerneslag uten sekvele er inneliggende på indremedisinsk sengepost for utredning av hematemese. Han begynner å oppføre seg merkverdig, sjangler rundt på posten, snakker usammenhengende og er ukoordinert i bevegelsene (delirium av den hyperaktiv typen). Han har type 2 diabetes som behandles med insulin.
Hvilket tiltak er viktigst umiddelbart?
- Rask CT caput
- Måle P-etanol
- Måle venøs syre/base
- Måle blodglukose.
- Rask CT caput
- Måle P-etanol
- Måle venøs syre/base
- Måle blodglukose. Oppførselen kan gi mistanke om hypoglykemi mulig på grunn av lavt matinntak uten reduksjon av insulindose i forbindelse med det aktuelle. Blodglukosemåling kan svært raskt bekrefte/avkrefte det aktuelle.
Metabolske forstyrrelser (eks. hypoglykemi og tyroideasykom) er blant utløsende organsik årsaker for delirium.
21v17
En 36 år gammel kvinne med type 1 diabetes får ved årskontroll påvist urin-albumin/kreatinin ratio på 4,6 (ref. <3 mg/mmol).
Hva er rett tiltak her?
- Det bør startes med en ACE-hemmer eller A2 reseptorantagonist.
- Måle antistoff mot glomerulus basalmembran
- Prøven bør gjentas før tiltak iverksettes.
- Blodtrykk bør måles.
- Det bør startes med en ACE-hemmer eller A2 reseptorantagonist.
- Måle antistoff mot glomerulus basalmembran
- Prøven bør gjentas før tiltak iverksettes. Utskillelsen av albumin i urinen varierer betydelig. Derfor må to prøver være høye før diagnosen persisterende albuminuri settes.
- Ved to positive prøver: Moderat albuminuri 3-30 mg/mmol, og albuminuri > 30 mg/mol. Moderat albuminuri og albuminuri (proteinuri) er viktige risikofaktorer for økt dødelighet.*
4. Blodtrykk bør måles. Hvis >135/80 mmHg bør blodtrykksbehandling starte
21v41
En 88 år gammel mann på din fastlegeliste har moderat demens og type 2-diabetes. HbA1c er 90 mmol/mol (ref 20-42) (10,4% etter gammel enhet), estimert GFR er 25 ml/min/1.73 m2 (ref > 60). Han bruker metformin 1 g x 2.
Hva er korrekt vurdering av hans diabetesbehandling?
- HbA1c er for høyt. Metformin må seponeres. Insulin er kontraindisert pga. hans demens. Han bør få en DPP4-hemmer og evt. en SGLT2-hemmer for å regulere blodsukkeret.
- HbA1c er akseptabel siden han har demens. Det viktigste hos ham er å unngå hypoglykemi.
- HbA1c er for høyt. Metformin må seponeres. Han bør få insulin administrert av hjemmesykepleien.
- HbA1c er for høyt. Han bør få insulin administrert av hjemmesykepleien, og beholde metformin i tillegg.
- HbA1c er for høyt. Metformin må seponeres. Insulin er kontraindisert pga. hans demens. Han bør få en DPP4-hemmer og evt. en SGLT2-hemmer for å regulere blodsukkeret. Ved HbA1c over ca. 70 mmol/mol er det fare for hyperglykemiske symptomer, inkludert kognitive. Skal man redusere HbA1c med 20 mmol/mol, vil både DPP4-hemmer, SGLT2-hemmer og kombinasjonen av disse som regel være utilstrekkelig og insulin nødvendig. Insulin er ikke kontraindisert ved demens bare man påser at pasienten får tilstrekkelig oppfølging.
- HbA1c er akseptabel siden han har demens. Det viktigste hos ham er å unngå hypoglykemi. Ved HbA1c over ca. 70 mmol/mol er det fare for hyperglykemiske symptomer, inkludert kognitive. Hans diabetes bør reguleres bedre.
- HbA1c er for høyt. Metformin må seponeres. Han bør få insulin administrert av hjemmesykepleien. Ved HbA1c over ca. 70 mmol/mol er det fare for hyperglykemiske symptomer, inkludert kognitive. Skal man redusere HbA1c med 20 mmol/mol, er insulin som regel nødvendig. Metformin elimineres renalt, og ved akkumulering øker faren for bivirkninger inkludert laktoacidose. Metformin må derfor ikke brukes ved estimert GFR lavere enn ca 30 ml/min.
- HbA1c er for høyt. Han bør få insulin administrert av hjemmesykepleien, og beholde metformin i tillegg. Metformin elimineres renalt, og ved akkumulering øker faren for bivirkninger inkludert laktoacidose. Metformin må derfor ikke brukes ved estimert GFR lavere enn ca 30 ml/min. Resonnementet vedr. insulin er korrekt.
21v59
En 67 år gammel mann med type II diabetes og hypertensjon fikk et STEMI som først ble erkjent av pasienten etter 1 døgn. Han fikk stent i LAD, tross dette postinfarktsvikt med EF 25%. Det ble startet med sviktbehandling ved utskrivning, og ved 3 mnd kontroll var behandlingen ramipril (ACEhemmer) 5 mg x 2, metoprolol depot (betablokker) 200 mg x 1 og spironolakton (aldosteronantagonist) 25 mg x 1. EF fortsatt 25%. Han er gradvis blitt noe bedre, men blir fortsatt betydelig tungpusten ved rask gange og enda mer symptomer i bakker. Ligger ellers flatt om natten uten hevelse rundt anklene. BT 95/65 mmHg, EKG sinus 54/min med venstre grenblokk QRS 164 msek.
Hva slags behandling kan best både bedre hans symptomer og hans overlevelse?
- Ny angiografi med åpning av stent som må ha gått tett.
- Innsetting av biventrikulær pacemaker (CRTD).
- Tillegg Digoksin.
- Tillegg av diuretika.
- Ny angiografi med åpning av stent som må ha gått tett. Feil. Ingen akutt hendelse som tilsier stenttrombe eller gradvis stentokklusjon.
- Innsetting av biventrikulær pacemaker (CRTD). Riktig. Hos respondere på CRT kan man forvente ca 10% bedring i EF i snitt og en betydelig bedring av sviktsymptomer og derved også overlevelse.
- Tillegg Digoksin. Feil. Han har lav hvilepuls og vil ikke tåle ytterligere reduksjon. Det er ikke dokumentert bedret overlevelse ved bruk av digoksin ved hjertesvikt.
- Tillegg av diuretika. Feil. Diuretika bedrer ikke overlevelse og ikke kliniske tegn til overvæsking.
20v21
En 64 år gammel mann kommer på legekontoret og forteller om vekttap på 20 kg siste tre år, selv om matlysten er god og han spiser regelmessige måltider. Han har store avføringer, grålige og fettaktige på farge. Han er uføretrygdet for psykiske problemer og har brukt mye alkohol i mange år. Han drikker mindre nå siden han har anfall med magesmerter som han setter i forbindelse med alkoholinntak.
Hva er klinisk bedømt den mest sannsynlige diagnosen?
- Kronisk pankreatitt.
- Hyperthyreose.
- Cancer pancreatis.
- Diabetes mellitus.
- Kronisk pankreatitt. Alkoholindusert kronisk pankreatitt med eksokrin svikt er mest sannsynlig totalbildet tatt i betraktning.
- Hyperthyreose. Kan nok forklare vekttapet men neppe avføringenes karakter.
- Cancer pancreatis. Ingen umulighet men så langtrukkent sykdomsbilde uten andre sykdomstrekk er usannsynlig.
- Diabetes mellitus. Ikke første tanke siden han har steatorrhoe, men kan oppstå sammen med kronisk pankreatitt.
20v30
En 56 år gammel kvinne med 30-årig diabetes type-1 sykehistorie kommer til deg og klager over oppblåsthet og sure oppstøt etter måltider. Ved flere anledninger har hun kastet opp. Undersøkelse viser forsinket tømming av ventrikkelen og du diagnostiserer diabetisk gastroparese.
Hvilket medikament ville vært mest nyttig hos denne pasienten?
- Ondansetron - antiemetikum.
- Famotidine – H2 blokker
- Omeprazol - protonpumpehemmer.
- Metoklopramid - antiemetikum.
- Ondansetron - antiemetikum. En serotonin 5-HT3 reseptor antagonist, både i det perifere og sentrale nervesystemt. Den virker ved å blokkere seretonin, en nevrotrasmitter som kan både gi kvalme og oppkast. Den brukes for å forebygge kvalme ved kjemoterapi, strålebehandling og kirurgi. Ondansetron har ingen effekt på magesekk-tømming og kan ikke bukes hos pasienter med gastroparese.
- Famotidine – H2 blokker. Famotidine er en H2-blokker som senker produksjon av mavesyre.
- Omeprazol - protonpumpehemmer. Protonpumpehemmer som senker produksjonen av magesyre.
- Metoklopramid - antiemetikum. Riktig svar. Metoklopramid øker muskelaktivitet i glatt muskulatur som fremmer tømming av magesekk og tynntarm. Denne virkningen skjer pga. agonistisk virkning på 5-HT4 reseptoren.
20h53
En 28 år gammel mann kommer til deg på legekontoret hvor du jobber som LIS1. Det siste halvåret har pasienten fått økende problemer med sår og trang forhud som til stadighet sprekker opp og blør. Han har vansker med å gjennomføre samleie på grunn av smerter fra området. Der er ingen svie eller utflod fra urinrøret. Han har ingen fast partner, men har det siste året hatt to tilfeldige seksualpartnere. Pasienten er urolig og engstelig. Ved undersøkelse finner du at preputiet (forhuden på penis) er trangt og ikke mulig å retrahere fullstendig. Huden ytterst på preputiet er hvitlig og fortykket. Du ser at huden ytterst på glans er hvitlig.
Hva er den mest sannsynlige diagnosen?
- Cancer penis
- Candidabalanitt.
- Lichen sclerosus.
- Invers psoriasis.
- Cancer penis. Opplysninger om hvitlige forandringer og pastøs hud på preputiet er ikke typisk ved cancer penis. Pasientens unge alder taler også mot denne diagnosen.
- Candidabalanitt. Candidabalanitt gir et rødt og småpapuløst utslett som affiserer det meste av glans. Opplysninger om hvitlige forandringer og pastøs hud på preputiet er ikke typisk. Sårdannelse tilkommer ikke på preputiet ved balanitis sine postitis. Residiverende candidabalanitt forekommer sjelden hos menn uten en fast seksualpartner. Unntaket er pasienter med diabetes mellitus.
- Lichen sclerosus. Kliniske opplysninger med sårhet, oppsprekking og hvitlige, pastøse forandringer er typisk for lichen sclerosus. De hvitlige forandringene på glans er også typisk ved tilstanden. Vignetten beskriver en ung voksen pasient med progredierende symptomatologi med sår og trang forhud. Lichen sclerosus kan debutere i alle aldre, også hos yngre menn. I tillegg til symptomene pasienten presenterer, er meatusstenose et problem hos en god del av pasienter med tilstanden. Cancer ved så lav alder forekommer svært sjelden. Invers psoriasis er ofte første sted nyoppstått psoriasis kan manifestere seg, men det er sjelden distale deler av penis/preputiet som er affisert. Typiske funn ved psoriasis genitalt er erythematøse lesjoner, ikke hvitlige. Candidabalanitt gir ikke sårdannelse.
- Invers psoriasis. Psoriasis på penis er som regel på glans og ikke på preputiet. Opplysninger om hvitlige forandringer og pastøs hud på preputiet er ikke typisk ved invers psoriasis.
20v72
Du jobber på allmenlegekontoret og får inn en 82 år gammel pasient etter operasjon for aortastenose. Du har ikke fått epikrisen fra sykehuset enda, men vet at han får behandling for hypertensjon, har diabetes og har kjent permanent atrieflimmer. Pasienten har fått en biologisk aortaklaff og han lurer på hvor lenge han må stå på blodfortynnende.
Hvor lenge skal pasienten stå på antikoagulasjon?
- 6 måneder
- 1 år
- Trenger ikke antikoagulasjon
- Livslangt.
- 6 måneder
- 1 år
- Trenger ikke antikoagulasjon
- Livslangt. CHADSVASC 4: livslang OAK.
Antikoagulasjon av pasienten med AF (CHA2DS2VASC ≥ 2 hos menn og ≥ 3 hos kvinner) er den viktigste behandlingen for å redusere risiko for hjerneslag, og reduserer risiko i betydelig grad. Livslang antikoagulasjonsbehandling anbefales til de fleste pasienter.
Klafferelatert AF behandles med warfarin. Klafferelatert = mekanisk klaff + AF eller (moderat - alvorlig mitralstenose + AF).
Acetylsalisylsyre har ikke lenger noen plass i tromboemboli-forebyggende behandling hos pasienter med atrieflimmer.
20v97
En 56 år gammel kvinne som bruker ACE-hemmer for høyt blodtrykk og metformin for diabetes type 2 innlegges på lokalsykehuset der du er på vakt kl. 23:00 om kvelden. Hennes blodtrykk er 90/60 mmHg og hun virker syk. Hun har kastet opp og hatt diare i noen dager.
Kreatin 577 [60-90], karbamid 22 [2,6-6,4], kalium 4,7 [3,6-5,0], glukose 7,2 [3,9 - 6,0], pH 6,92 [7,32 - 7,43], laktat 12 [0,3-1,5]
Diuresen er meget sparsom (anuri/oligouri). ACE hemmer og metformin stoppes.
Hva er beste tiltak?
- Pasienten må stabiliseres med i.v. væske, pressor og bikarbonat og så raskt som mulig overflyttes til sykehus med dialysemulighet.
- Pasienten bør legges på intensivavdelingen over natten med bikarbonat og saltvannsinfusjon, samt pressor for å heve blodtrykket.
- Pasienten bør få rikelig med intravenøs væske og diuretika og timediuresen bør holdes > 100ml/t over natten.
- Pasienten må så raskt som mulig få antidot mot metformin.
- Pasienten må stabiliseres med i.v. væske, pressor og bikarbonat og så raskt som mulig overflyttes til sykehus med dialysemulighet. Pasienten trenger dialyse som livreddende behandling.
- Pasienten bør legges på intensivavdelingen over natten med bikarbonat og saltvannsinfusjon, samt pressor for å heve blodtrykket. Pasienten tenger dialyse.
- Pasienten bør få rikelig med intravenøs væske og diuretika og timediuresen bør holdes > 100ml/t over natten. Pasienten trenger dialyse for å korrigere acidosen og fjerne metformin.
- Pasienten må så raskt som mulig få antidot mot metformin. Antidot finnes ikke.
20v63
En 75 år gammel kvinne tar kontakt med deg som fastlege da hun den siste uken har merket redusert yteevne. Hun blir tung i pusten bare hun skal gå 20 meter på flat mark. Fra tidligere har hun kjent hypertensjon, medikamentelt behandlet diabetes mellitus type 2 og kroniske leddplager. Ved undersøkelse er hun i god allmenntilstand, blodtrykk er 150/95 mmHg. Pulsen er 50/min regelmessig.
EKG viser regelmessig P-bølgeavstand med frekvens 70/min og regelmessig QRS-avstand med frekvens 50/min.
Hva slags arytmi har hun?
- AV-blokk grad 3.
- AV-blokk grad 2 type II.
- AV-blokk grad 2 type I.
- AV-blokk grad 1.
- AV-blokk grad 3, i.e. total AV-dissosiasjon med regelmessig og ulik frekvens i atrier og ventrikler. Med regelmessig langsom frekvens i ventriklene hvor ventrikkelfrekvensen ikke er det halve av atriefrekvensen (2:1 blokk), kan dette kun være AV-blokk grad III.
- AV-blokk grad 2 type II. Vil kunne gi regelmessig ventrikkelaksjon når det er 2:1 blokk, men da med ventrikkelfrekvens som er det halve av atriefrekvensen.
- AV-blokk grad 2 type I. Gir uregelmessig ventrikkelaksjon
- AV-blokk grad 1. Gir lik frekvens i atrier og ventrikler
20v64
En 68 år gammel mann kontakter deg på legevakt grunnet akutt innsettende hjertebank og tung pust som oppsto for en time siden. Den senere tid har han vært i fin form og han har kunnet anstrenge seg uten plager. Han har medikamentelt behandlet hypertensjon, kostregulert diabetes mellitus og gjennomgikk for 4 år siden et hjerteinfarkt. Ved undersøkelse er han godt perifert sirkulert og har blodtrykk på 120/80 mmHg. Bortsett fra rask hjerteaksjon er det normale funn over hjerte og lunger. Du tar et EKG som viser en regelmessig takykardi, frekvens 170/min, med QRS-komplekser som er 170 ms brede. Tidligere EKG har vist sinusrytme med q-takker i avledning II, III og aVF.
Hva er mest sannsynlige arytmidiagnose?
- Atrieflimmer med grenblokk.
- Atrieflutter med grenblokk.
- AV-reentrytakykardi med ventrikkelaktivering over aksessorisk bane.
- Ventrikkeltakykardi.
- Atrieflimmer med grenblokk. Atrieflimmer vil gi uregelmessig takykardi.
- Atrieflutter med grenblokk. Ikke mest sannsynlige diagnose. For det første er ventrikkeltakykardi det mest sannsynlige ved regelmessig bredkomplekstakykardi og tidligere gjennomgått hjerteinfarkt. For det andre rimer ikke frekvensen helt. 170/min er uvanlig langsomt og 340/min (ved 2:1 blokk) er uvanlig raskt for en atrieflutter.
- AV-reentrytakykardi med ventrikkelaktivering over aksessorisk bane. En ville da forvente deltabølge i tidligere EKG.
- Ventrikkeltakykardi. Ventrikkeltakykardi er mest sannsynlig ved regelmessig bredkomplekstakykardi og tidligere gjennomgått hjerteinfarkt.