Diabetes Flashcards
Bukspottskörteln
Bukspottskörteln tillverkar insulin. Insulinet är ett hormon som berättar för cellen att plocka upp glukos. Sockret omvandlas till energi av mitokondrierna.
Syraförgiftning
Vid glykami kan det leda till syraförgiftning. Cellerna får ingen energi (insulin) och tar då från kroppsfettet istället. När kroppsfettet bränns i stor omfattning bildas syror som kallas ketoner.
Ketoner
De syror som bildas vid syraförgiftning.
Hyperglykemi
Förhöjt blodsocker.
Plocka upp sockret
Sockret finns i maten vi äter. Majoriteten av näringen plockas upp i tunntarmen. Tunntarmen och levern är nära kopplade med blodkärl. Näringen når dit fort. Levern transporterar ut näringen ut i blodet. Glukosen når bukspottskörteln.
Immunförsvaret
Diabetes 1 kan bero på att kroppens egna immunförsvar attackerar cellerna som tillverkar insulinet. Troligen B + T celler.
Effekter på njurarna
Högt blodsocker kan leda till kemisk reaktion i njurarna. Med skada tar blodkärlsnystanen som filtrerar vätskan. På lång sikt kan reningförmågan i njurarna försämras.
Effekt på blodkärl
Hyperglykemi kan på lång sikt påverka kroppens blodkärl. Detta gör risken för hjärtinfark och stroke större.
Njurarnas funktion
Renar blodet från ämnen som inte behövs i kroppen. Restprodukter. Reglerar vattenbalansen
Synen
Om blodsockervärdet ligger för högt under lång tid kan de små blodkärlen i ögats näthinna ta skada, så kalladdiabetesretinopati. Det kan uppstå små blödningar som skadar näthinnans synceller och på sikt kan det leda till att synen försämras. Förändringarna kan vara små och komma smygande så att man inte märker av dem förrän synen har blivit kraftigt försämrad.