Deflation, Hyperinflation Flashcards
Reporänta
Riksbanken kan påverka inflationen på två sätt. DEt första och vanligaste sätter är att försöka styra bankernas räntenivåer och på så sätt flödet pengar till och från det inte kretsloppet. Det går till så att den statliga centralbanken erbjuder sig att kortsiktigt låna ut pengar till bankerna till en viss ränta. Den så kallade reporäntan.
Deflation
Med deflation menar man motsatsen till inflation, det vill säga ett allmänt prisfall i ekonomin. Delfation, när den totala prisnivån i samhället sjunker och pengarnas värde ökar, betraktas ibland som ett värre problem än inflation. Anledningen är att deflation riskerar att ytterligare sänka en redan låg efterfrågan. Förväntar sig mäniskor att priserna ska sjunka väntar man helt enkelt med att handla. Råder deflation kan en lågkonjunktur bli mycket långvarig och övergå i en depression, med allvarliga följder för arbetslösheten.
Hyperinflation
Det finns flera exempel, både historiska och samtida, på hur stater försökt att lösa ekonomiska problem genom att skapar mer pengar och istället orsakat våldsamma prisökningar, så kallad hyperinflation. Ibland på tusentals procent. Att skapa mer pengar på det här sättet kan man därför bara göra om det råder en akut brist på pengar i ekonomin och risken för deflation är överhängande.