de tweede gedeelte Flashcards
onschuldpresumptie
iedere vermoedelijke dader voor onschuldig gehouden totdat het tegendeel bewezen is in een strafrechtelijke procedure, en de rechter hier onherroepelijk uitspraak over heeft gedaan.
artikel van Das
Welke beginselen worden beoogd te codificeren?
Titel I.1 van Boek 1
1) het recht op een eerlijk proces binnen codificeren rechtbeginselen opgenomen (fair trial)
2)de onschuldpresumptie
3)het slachtofferbelang
Boek 2
1)de proportionaliteits-en subsidarieteitsbeginsel
2)het beginsel van doelbinding(verbod op detournement de pouvoir)
3)het instigatieverbod (nationaalrechtelijk als het Talloon-criterium)
doelstellingen van de wetgever daarbij?
- de codificatie van de rechtsbeginselen
-Deze doelstellingen zijn allereerst het vergroten van de toegankelijkheid en kenbaarheid van de rechtsbeginselen en de optimalisering van de verhouding tot andere rechtsbronnen als het rechtersrecht en het EVRM.
-de codificatie van de rechtsbeginselen heeft een symbolische waarde. Daarmee biedt het wetboek een actueel en systematisch overzicht van het geldende recht.
-
kritiek van Das daarop?
De kritiek van Mr. A. Das op de codificatie van rechtsbeginselen in het gemoderniseerde Wetboek van Strafvordering richt zich voornamelijk op de afwezigheid van een samenhangende achterliggende gedachte en de inconsistentie in de neergelegde beginselen en uitgangspunten. Das wijst erop dat niet alle beginselen die men zou verwachten zijn opgenomen, en dat de beginselen die wel zijn opgenomen niet allemaal van dezelfde orde van grootte zijn1.
Daarnaast benadrukt Das dat de codificatie van deze beginselen niet altijd juridische meerwaarde biedt, maar dat er ook andere argumenten kunnen zijn die voor codificatie pleiten1. Dit betekent dat hoewel de codificatie van rechtsbeginselen een zekere erkenning en zichtbaarheid geeft aan deze beginselen, het niet noodzakelijkerwijs bijdraagt aan een verbeterde rechtspraktijk of rechtsbescherming.
Samenvattend, de kritiek van Mr. A. Das is dat de codificatie van rechtsbeginselen in het gemoderniseerde Wetboek van Strafvordering niet altijd consistent is, niet altijd de verwachte beginselen omvat, en dat de juridische meerwaarde ervan beperkt kan zijn.
-Zowel inhoud als plaats van de rechtsbeginselen willekeurig en weinig systematisch en zichtbaar.
-De gecodificeerde rechtsbeginselen raken belangenafweging en dit vormt het hart van strafvordering. Das betwijfelt of dat hieraan fundamentele discussie voorafgaat.
-Er is een risico dat een secundaire victimisatie zou plaatsvinden.
Verdachtebegrip art. 27 lid 1 Sv materieel criterium
1)feiten en omstandigheden
2)een redelijk vermoeden van schuld
3)aan eenig strafbaar feit voortvloeit
Hollende kleurling
De enkele omstandigheid dat iemand uit de richting van een café komt rennen dat bekend staat als verzamelplaats voor handelaren en gebruikers in verdovende middelen levert niet een redelijk vermoeden van enig strafbaar feit als bedoeld in artikel 27 WvSv op.
Stormsteeg
De schrikreactie van de man, naast de algemene bekendheid omtrent de opiumdelicten die op die locatie werden gepleegd zorgden ervoor dat er voldoende omstandigheden waren om te spreken van ernstige bezwaren jegens de man, waardoor hij als verdachte in de zin van art. 27 lid 1 Sv kon worden gekwalificeerd. Op grond hiervan mocht de man worden gefouilleerd.
Plastic Boodschappentasje
Bij politie bekende persoon liep met plastic tas in Spuistraat. Op vraag wat daarin zat, antwoordde hij ‘vier boeken’. Op de vraag waar gekocht antwoordde hij dat hij die net daarvoor had gestolen. Hieruit vloeit niet noodzakelijk voort dat politie al op moment van aanspreken een redelijk vermoeden van schuld in de zin van art. 27 lid 1 Sv aanwezig achtte. Pas na antwoord dat hij boeken had gestolen, kon hij als verdachte in de zin van art. 27 Sv worden aangemerkt
Salduz EHRM
Een verdachte dient vóór de aanvang van het 1e verhoor te worden gewezen op zijn recht op raadpleging van een advocaat. Een aangehouden jeugdige verdachte heeft tevens recht op bijstand door een raadsman of vertrouwenspersoon tijdens het politieverhoor. Indien een aangehouden verdachte niet dan wel niet binnen redelijke grenzen de gelegenheid is geboden om voorafgaand aan het eerste verhoor door de politie een advocaat te raadplegen, levert dat in beginsel een vormverzuim op als bedoeld in art. 359a Sv.
uitwerking Nl van Salduz arrest
bijstand tijdens verhoor en ook al voorafgaand daaraan (consultatiebijstand). Art. 28c en 28d Sv. Nadere uitwerking in: Besluit inrichting en orde politieverhoor (2017)
volgens art. 6 van besluit inrichting en orde politieverhoor (2017)
de raadsman is bevoegd de verhorende amntenaar er op opmerkzaam te maken:
a. dat de verdachte een hem gestelde vraag niet begrijpt;
b. dat de verhorende ambtenaar het bepaalde in artikel 29, eerste lid, van de wet niet in acht neemt;
c. dat de fysieke of psychische toestand van de verdachte zodanig is dat deze een verantwoorde voortzetting van het verhoor verhindert.
Tijdens controle kan er wel een verdenking ontstaan
Voortgezette toepassing van bevoegdheden…
Het Geweer arrest
Indien een agent tijdens de rechtmatige uitoefening van een bepaalde aan hem toegekende bevoegdheid wegens bepaalde feiten en omstandigheden het redelijke vermoeden krijgt dat een ander strafbaar feit wordt begaan, mag hij de aan hem toegekende opsporingsbevoegdheden uitvoeren.
Mag de politie preventief fouilleren?
ja dat mag ex art 151b en 174b Gemeentewet. Echter, de politie mag niet als preventief fouilleren op basis van een risicoprofiel.
Dynamische verkeerscontrole - de feiten
BMW X6 met Oost-Europees type op de bijrijdersstoel en een Hindoestaans/Surinaamse bestuurder, een opvallende combinatie. De backoffice meldt dat het om een lease-autogaat van firma die op een zwarte lijst staat. Politie krijgt opdracht de auto te volgen. Opdracht een normale verkeerscontrole te houden om daarna te vragen of zij in de auto mogen kijken of er wapens in liggen.
Vragen naar kenteken-en rijbewijs, knopen een praatje aan, vragen de inzittenden te mogen fouilleren en kijken in de achterbak. Daar vinden ze 1 kg wiet.