Criminalistica/Forensics Flashcards

1
Q

Definiți criminalistica.

A

Este o stiinta al carei obiect consta in elaborarea metodelor si procedeelor tehnico-stiintifice si tactice de descoperire, ridicare, fixare si examinare a urmelor infractiunii, precum si de descoperire si identificare a autorilor. Ea are, de asemenea, ca obiect si elaborarea unor masuri de prevenire a infractiunilor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Enumerați și detaliați ramurile criminalisticii.

A

Criminalistica se subdivide în trei ramuri:
Tehnica criminalistică elaborează metode şi mijloace tehnice necesare căutării, descoperirii, relevării, fixării, ridicării, conservării, examinării şi interpretării urmelor, efectuării constatărilor tehnico-ştiinţifice şi a expertizelor.
În tehnica criminalistică sunt cuprinse:
* fotografia judiciară;
* dactiloscopia (identificarea persoanelor după amprentele digitale, palmare şi plantare);
* traseologia judiciară (subramură care foloseşte în identificarea persoanelor, animalelor sau obiectelor urmele lăsate de către acestea);
* grafoscopia (grafica) judiciară (având ca obiect identificarea persoanelor după scris);
* examenul tehnic al documentelor sau expertiza tehnică a documentelor (care are ca scop stabilirea autenticităţii acestora, a metodelor folosite pentru falsificare, a conţinutului documentelor deteriorate precum şi examinarea materialelor de scris);
* portretul vorbit (identificarea persoanelor sau a cadavrelor după semnalmente);
* balistica judiciară (elaborează metode şi mijloace tehnico-ştiinţifice de studiere a armelor de foc de mână, a muniţiilor acestora şi a urmelor împuşcăturii, în vederea identificării armei cu care s-a tras;
*
Tactica criminalistică reprezintă un sistem de reguli şi procedee ştiinţifice prin care se asigură efectuarea planificată, organizată, operativă şi oportună a activităţilor de urmărire penală.
Rezultat al generalizării practicii judiciare, tactica criminalistică reprezintă suportul ştiinţific care stă la baza realizării activităţilor de investigare sau procedurale (ascultarea persoanelor, efectuarea cercetării locului faptei, a percheziţiei, prezentării pentru recunoaştere sau reconstituirii, luarea măsurilor asiguratorii etc.).
Metodologia (metodica) criminalistică are ca obiect elaborarea şi aplicarea regulilor de cercetare a diferitelor genuri de infracţiuni, bazate pe respectarea strictă a prevederilor legale şi pe expertiza pozitivă a organelor de urmărire penală.
În mod practic, metodologia stabileşte care sunt activităţile procedurale care trebuie desfăşurate cu ocazia investigării criminalistice a unei anumite infracţiuni, precum şi ordinea logică în care acestea vor fi întreprinse, constituind un ghid ştiinţific al investigării unei infracţiuni determinate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Enumerați principiile criminalisticii.

A

-procesul cercetării infracţiunilor este un caz particular de cunoaştere al realităţii obiective;
-orice activitate infracţională lasă urme şi se consumă în timp şi spaţiu;
-consumarea unui fenomen legat de infracţiune produce, în aceleaşi condiţii, aceleaşi efecte;
-examinarea în criminalistică se realizează, în principal, prin comparaţie;
-orice persoană care a comis o infracţiune sau orice obiect ce a fost utilizat la săvârşirea ei poate fi asemănător cu altele, dar nu poate fi identic decât cu el însuşi;
-există un raport invers proporţional între timpul scurs de la data săvârşirii faptei şi şansele de descoperire a autorului.
La aceste principii, mai trebuie avute în vedere şi cele specifice, în special activităţilor de tactică criminalistică de a căror respectare depinde de multe ori obţinerea rezultatului dorit.
În acest sens, principiul conspirativităţii, care vizează păstrarea secretului referitor la activităţile care vor fi desfăşurate şi a rezultatelor acestora, principiul necesităţii, conform căruia vor fi executate numai activităţile care sunt strict necesare aflării adevărului, şi principiul oportunităţii care se referă la alegerea momentului în care respectivele activităţi vor fi declanşate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Care sunt metodele generale de cercetare și cele specifice altor domenii ale științei pe care le utilizează criminalistica? Dar cele proprii?

A

În realizarea obiectivului său, criminalistica utilizează metode generale de cercetare ştiinţifică, metode specifice altor domenii ale ştiinţei adoptate necesităţilor de cercetare ale obiectivului său, precum şi metode proprii.
Metodele generale utilizate de criminalistică sunt: observaţia, analiza şi sinteza, deducţia şi inducţia, comparaţia.
Metode specifice altor ştiinţe sunt cele de: analiză fizico-chimică pentru urme şi microurme, metode biologice de examinare a urmelor caracteristice corpului uman, metode antropologice sau de examinare optică în radiaţii vizibile sau invizibile, etc.
Pe lângă metodele generale de cercetare ştiinţifică şi cele adaptate din alte ştiinţe, specificul obiectivului de cercetare al criminalisticii a impus şi elaborarea unor metode proprii cum sunt:
* cea a examinării comparative utilizată în descoperirea şi examinarea urmelor;
* stabilirea apartenenţei de gen a unei persoane ori a unui obiect şi identificarea;
* metode de cercetare a falsurilor;
* procedee tactice de efectuare a unor acte de urmărire penală;
* metode de prevenire a săvârşirii infracţiunilor/

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Prezentați caracerele criminalisticii.

A

Criminalisticii, ca ştiinţă, îi sunt specifice următoarele caractere:
-Caracterul judiciar, impus de legătura pe care o are criminalistica cu activitatea de urmărire penală şi cea de judecată.
Este însă de precizat că, deşi activitatea de investigare criminalistică se desfăşoară în strictă conformitate cu respectarea regulilor de drept, acestei ştiinţe nu i se poate atribui un caracter juridic, dat fiind obiectivul său specific care se înscrie în acţiunea tehnico-tactică de investigare a faptelor antisociale.
-Caracterul autonom, subzistă în faptul că nicio altă ştiinţă din cadrul celor juridice sau judiciare nu are acelaşi obiect, adică cel de elaborare de metode şi mijloace tehnico-ştiinţifice de descoperire, ridicare şi examinare a urmelor infracţiunii sau de identificare a autorilor şi nici cel de a prelua sau adopta procedee sau metode folosite de alte ştiinţe pentru a fi folosite în vederea clarificării împrejurărilor de fapt în care s-a comis actul ilicit ori pentru prevenirea infracţiunilor.
-Caracterul unitar. Deşi complexitatea actului infracţional a determinat structurarea criminalisticii în cele trei ramuri, ele se condiţionează reciproc în realizarea principalului obiectiv de aflare a adevărului urmărit ca finalitate.
-Caracterul pluridisciplinar— criminalistica reprezintă o punte de legătură între ştiinţele naturii şi ştiinţele juridice, prin intermediul acesteia metodele celor dintâi găsindu-şi aplicarea în procesul judiciar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Una dintre problememele esențiale la care trebuie să răspundă criminalistica este aceea a identificării personelor și obiectelor. Definiți noțiunea de identificare criminalistică și prezentați elementele specifice identificării criminalistice.

A

Identificarea criminalistică poate fi definită ca un proces de constatare a identităţii unor persoane, obiecte sau fenomene aflate în legătură cauzală cu fapta ilicită, prin metode criminalistice, în scopul stabilirii adevărului în procesul judiciar.
Identificarea criminalistică este subordonată scopurilor precise ale cercetării judiciare, de descoperire a unor fapte şi situaţii cu valoare probantă şi trebuie întreprinsă în limitele stricte ale legislaţiei procesuale.
elementele specifice identificării criminalistice:
- identificării criminalistice decurge din împrejurarea că cercetarea are întotdeauna un caracter retrospectiv, fiind ulterioară comiterii faptei, fapt care determină reconstituirea lui prin decodificarea informaţiilor conţinute în reflectările sale.
- îl constituie necesitatea stabilirii concret-individuale a obiectivelor şi persoanelor. Determinarea apartenenţei de gen a acestora, spre deosebire de alte ştiinţe, este considerată în criminalistică doar prima etapă a identificării, insuficientă realizării scopului acesteia.
De asemenea, aria de examinare în criminalistică este mult mai largă decât în alte ştiinţe, cea iniţială putând pleca de la întreaga populaţie sau toate obiectele de un anumit fel existente la un moment dat.
- Tot un element, alături de stabilirea identităţii, îl constituie cel al stabilirii neidentităţii, cu semnificaţie deosebită în eliminarea sau în infirmarea ipotezelor sau variantelor de investigare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Prezentați felurile identificării criminalistice.

A

Identificarea criminalistică este de trei feluri: :
a) identificarea după memorie se realizează pe baza caracteristicilor esenţiale ale unui
obiect, sau fiinţe, percepute anterior de către o persoană, în anumite condiţii de loc şi de timp şi reţinute până în momentul reîntâlnirii sale cu acel obiect, fenomen sau fiinţă.
Acest fel al identificării ne este comun tuturor şi îl aplicăm zilnic cu o frecvenţă mai mare sau mai mică, depinzând de numărul de întâlniri pe care îl avem cu aceleaşi persoane sau cu persoane diferite (valabil la obiecte sau fenomene).
Astfel, putem recunoaşte persoane pe care le-am văzut o singură dată sau în mod repetat, în condiţii de timp şi de loc diferite, îmbrăcate sau coafate diferit, la intervale de timp mai scurte sau mai lungi.
b) identificarea după descrierea trăsăturilor esenţiale ale obiectelor, fenomenelor ori
fiinţelor se face de către o persoană care nu a perceput anterior obiectul, fenomenul ori fiinţa subiect al identificării, dar i-au fost descrise trăsăturile acestora.
Deşi este, în sine, tot o formă a identificării după memorie, finalitatea ei va fi dependentă în special de neconcordanţa trăsăturilor subiectului de identificat în raport cu celelalte persoane, obiecte, fenomene de acelaşi fel.
c) identificarea după urmele lăsate se face prin cercetarea ştiinţifică a urmei de către un
specialist sau expert şi se materializează printr-un raport de constatare tehnico-ştiinţifică sau expertiză.
Pentru a avea loc identificarea, urmele descoperite, în general la locul săvârşirii infracţiunii vor trebui să fie comparate cu mostre sau modele de comparaţie care trebuie puse la dispoziţia specialistului sau expertului de către organul de urmărire penală.
Identificarea prin descriere şi recunoaştere se realizează prin activităţi de tactică criminalistică (ascultări, confruntări, reconstituiri, iar rezultatul acesteia se consemnează în declaraţii, procese-verbale, pe suport audio-video, planşe fotografice).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Prezentați elementele identificării criminalistice.

A

Elementele de fapt în baza cărora se poate face identificare sunt:
* structurale, exterioare care redau morfologia suprafeţei obiectului;
* substanţiale, care exprimă compoziţia materială a obiectului;
* funcţionale, care apar în interacţiunea cu mediul înconjurător (în această categorie incluzânduse şi deprinderile persoanelor).
Dintre aceste caracteristici pentru identificare sunt utile doar cele reflectate în urma produsă de obiectul căutat care constituie caracteristici de identificare şi care sunt diferite în raport cu modul concret în care s-a format urma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Prezentați caracteristicile de identificare.

A

Caracteristicile de identificare pot fi:
* caracteristici generale care sunt acele elemente aspecte ale obiectului care exprimă trăsăturile cele mai comune, însuşirile proprii tuturor obiectelor de acelaşi gen;
* caracteristici individuale care sunt cele care deosebesc un obiect de toate celelalte asemănătoare lui.
Identificarea criminalistică nu poate fi concepută pe baza unei singure caracteristici, iar ponderea diverselor caracteristici este diferită unele jucând un rol de seamă, altele minore, iar altele niciunul. Din punct de vedere criminalistic, nu se iau în consideraţie absolut toate caracteristicile constatate la un obiect sau mai multe obiecte comparate, ci doar acelea care sunt esenţiale.
În acest context, esenţialul nu este stabilit a priori, ci variază de la o situaţie la alta.
Valoarea identificatoare a caracteristicilor este determinată şi de frecvenţa lor, în sensul că o caracteristică rară are o valoare de identificare mai mare contribuind mai mult la individualizarea, restrangerea sferei obiectelor posibile creatoare. Şi gradul de independenţă a caracteristicilor unele de celelalte influenţează valoarea lor de identificare, în sensul că, atunci când apariţia uneia este condiţionată de existenţa alteia, valoarea lor de identificare va fi mai mică decât a celor independente.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Care sunt etapele identificării? Prezentați pe scurt fiecare etapă.

A

Identificarea criminalistică se realizează treptat, de la general la particular.
Procesul de identificare parcurge două mari etape:
-determinarea apartenenţei generice şi identificarea individuală. Ambele etape trebuie privite ca părţi componente ale procesului unic de identificare criminalistică, prima constituind premisa logică a celei de-a doua.
Identificarea apartenenţei generice se realizează prin stabilirea, în procesul examinării a trăsăturilor esenţiale comune mai multor obiecte, fiinţe şi fenomene, excluzându-se acelea care nu îndeplinesc criteriul şi restrângându-se astfel sfera căutărilor.
Atunci când obiectul mijloc prezintă suficiente detalii individuale, se trece la etapa identificării individuale când caracteristicile de detaliu ale obiectului scop sunt comparate cu cele ale obiectului mijloc. Numărul mai mare al caracteristicilor identificate va spori precizia identificării.
În procesul identificării examinarea se face prin aplicarea analizei şi sintezei. Analiza făcută asupra obiectelor mijloc şi obiectelor scop conduce la stabilirea detaliilor acestora, iar cu ajutorul sintezei se stabilesc trăsăturile commune.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Prezentați clasificarea urmelor

A

Din activitatea practica criminalistica si ca urmare a unor studii efectuate, a rezultat ca urmele pot fi clasificate dupa urmatoarele criterii:

  1. dupa factorul creator de urme;
  2. dupa factorul primitor de urme;
  3. dupa esenta lor;
  4. dupa marimea lor;
  5. dupa posibilitatile ce le ofera in procesul identificarii criminalistice.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Cu ce se ocupă dactiloscopia?

A

Dactiloscopia se ocupa cu identificarea persoanelor după amprentele digitale, palmare şi plantare. Dactiloscopia ajută la identificarea persoanelor înregistrate în cazierul judiciar şi la stabilirea antecedentelor penale ale acestora

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Precizaţi conţinutul proprietăţilor desenului papilar

A

În procesul identificării criminalistice, urmele de mâini ocupă un loc important, având în vedere prezenţa lor relativ frecventă la locul faptei, precum şi posibilitatea de identificare certă şi rapidă a persoanei care le-a creat, având în vedere numeroasele elemente de comparaţie ce le oferă.
Utilizarea desenului papilar în identificarea persoanei care a creat urma a fost posibilă datorită proprietăţii acestuia care-l fac apt pentru atingerea acestui scop.
Deşi în literatura de specialitate nu există un consens al autorilor cu privire la numărul acestor proprietăţi, exemplificăm următoarele:
- fixitatea desenului papilar manifestată prin menţinerea trăsăturilor iniţiale, fără nici un fel de schimbare de-a lungul întregii existenţe. Relieful papilelor se formează înainte de naştere (definitivat în luna a şasea a fătului) şi continuă să existe şi după moartea persoanei, până la descompunerea pielii prin procesul putrefacţiei.
- unicitatea înţeleasă prin faptul că fiecare persoană are relieful papilar propriu, ca ex-istenţă unică, irepetabil la alt om.
Cercetările întreprinse au stabilit, de pildă, că, pornindu-se de la patru caracteristici de identificare, ar exista posibilitatea teoretică de repetare a două desene papilare la un număr de 64 de milioane de amprente. Cu cât numărul detaliilor caracteristice creşte, cu atât devine prac-tic imposibilă apariţia a două persoane cu amprente identice. Astfel, dacă se iau în calcul 20 de puncte caracteristice tuturor celor 10 degete ale mâinilor, o atare posibilitate de apariţie a două persoane cu amprente identice ar putea apărea la circa 400 milioane de secole. - inalterabilitatea desenului papilar, proprietate ce constă în faptul că relieful nu poate fi modificat sau înlăturat. În cazul unor intervenţii de natură fizică sau chimică asupra epider-mei, relieful papilar se reface, cu aceleaşi caracteristici, în măsura refacerii epidermei.
În situaţia lezării dermei, relieful papilar este distrus pentru totdeauna, fiind înlocuit cu un ţesut scleros inform.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Care sunt procedeele de relevare a urmelor de mâini?

A

Relevarea urmelor este operaţiunea tehnico-criminalistică prin care urmele invizibile sunt puse în evidenţă cu ajutorul unor substanţe sau procedee fizice ori chimice.
Pentru relevarea urmelor digitale invizibile (latente), în practica criminalistică se folo-sesc frecvent următoarele metode fizice:
a)prăfuirea (pudrarea) care se aplică pentru colorarea urmelor digitale invizibile folo-sindu-se, în acest scop, diferite substanţe (carbonat bazic de plumb roşu de sudan, pulbere de carbon).
Înainte de a se trece la aplicarea colorantului, urma şi obiectul purtător sunt studiate pentru că prima să fie uscată sau supusă unor operaţiuni de pregătire, iar obiectul purtător va trebui să contrasteze cu culoarea substanţei alese pentru relevarea urmei.
Pudra va fi întinsă de urmă cu ajutorul unei pensule foarte bine, confecţionată din păr de coadă de veveriţă, din puf de struţ ori din fire de carbon, fiind luate precauţiuni pentru a nu odistruge.
În afara pensulei arătate, pentru relevarea urmelor de mâini se mai utilizează şi pensula magnetică, formată dintr-un magnet fixat într-un mâner. Substanţa de relevare este o pulbere fină de fier redus cu hidrogen care aderă la grăsimea din urmă când este plimbată cu ajutorul pensulei.
Pentru suprafeţele multicolore, relevarea urmelor papilare se face cu ajutorul sub-stanţelor fluorescente (praf galben fluorescent), care pot fi activate sub acţiunea razelor ultra-violete.
b)pulverizarea se aplică suprafeţelor care nu pot fi aduse în poziţie orizontală şi constăîntr-o prăfuire la care, în locul pensulei, se foloseşte un pulverizator care aruncă substanţa pe urmă pe care se lipeşte. Ulterior, urma este corectată.
c)relevarea urmelor digitale latente se face şi prin metode chimice: vaporizarea cu iodşi relevarea cu reactivi chimici propriu-zişi.
Vaporizarea cu iod constă în colorarea urmei cu vapori condensaţi de iod şi este utilizată în special atunci când urma se găseşte pe un suport de hârtie sau perete.
Utilizarea reactivilor chimici propriu-zişi (ninhidrina, nitratul de argint, acidul floric, acidul osmic ş.a.) necesită cunoştinţe de specialitate care exced pregătirii generale a juriştilor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ce posibilităţi oferă prin identificare expertiza dactiloscopică?

A

Dactiloscopia ajută la identificarea persoanelor înregistrate în cazierul judiciar şi la stabilirea antecedentelor penale ale acestora

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

În ce mod se prezintă la faţa locului urmele de picioare?

A

La locul faptei urmele de picioare ce pot fi descoperite sunt ale piciorului desculţ, ale piciorului semiîncâlţat sau cu ciorap ori ale piciorului încălţat, care sunt şi cele mai frecvente.
Ele pot fi descoperite ca urme singulare sau izolate ori sub forma cărării de urme ca succesiune de urme formate consecutiv în timpul mersului sau în alergare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Cum se ridică/fixează urmele de picioare formate in adâncime?

A

Fixarea:
Descoperirea urmelor de picioare acestea vor fi descrise în procesul-verbal de cercetare la faţa locului. Descrierea acestei categorii de urme urmează regula generală a precizării zonei în care se află urma, a naturii suportului pe care s-a creat, a numărului şi poziţiei fiecărei urme în raport cu celelalte obiecte de la locul faptei.
Fiecare urmă va fi măsurată apoi conform regulilor de măsurare a urmei piciorului desculţ, a urmei de încălţăminte sau a elementelor cărării de urme (linia mersului, lungimea pasului, lăţimea pasului, unghiul pasului), iar rezultatul va fi consemnat în cuprinsul procesului verbal.
Un alt procedeu de fixare a urmelor de picioare este fotografierea care se execută în ansamblu, a obiectelor principale, şi în detaliu a fiecărei urme şi la scară.
Urmele de picioare de suprafaţă mai pot fi fixate şi cu ajutorul unei pelicule adezive, iar cele de adâncime cu ajutorul mulajului.
Ridicarea:
Ridicarea urmelor de picioare se face prin fotografiere, transferare pe peliculă adezivă, cu ajutorul mulajelor şi prin ridicarea obiectelor purtătoare de urme (dacă dimensiunile acestora o permit).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Cum se prezintă urmele de dinţi in funcţie de natura obiectului primitiv?

A

Urmele dinţilor se formează ca urmare a acţiunii persoanelor asupra obiectelor primitoare – acţiuni care pot consta în: muşcarea din diferite produse alimentare, producerea de muşcături pe corpul victimei ca rezultat al agresiunii făptuitorului sau pe corpul acestuia, create de victimă în timpul luptei etc.
În funcţie de natura obiectului primitor şi de forma cu care dinţii acţionează asupra sa, urmele formate pot fi de suprafaţă sau de adâncime. Când dinţii pătrund în masa obiectului primitor, urmele de adâncime sunt, în acelaşi timp, şi dinamice, mai ales când prin muşcare sa desprins o parte din obiectul respectiv, cum se întâmplă în cazul unor produse alimentare (brânză topită, caşcaval, unt, ciocolată, marmeladă, unele fructe sau prăjituri).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Fixarea urmelor de dinţi se face doar prin fotografiere?

A

Nu, fixarea urmelor de dinţi se realizează prin descrierea lor în procesul-verbal, fotografiere şi pentru cele de adâncime prin mulaje

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Ce posibilităţi oferă pentru identificare expertiza odontologică?

A

În realizarea modelului, este necesară intervenţia odontologului criminalist sau a unui dentist care va examina în prealabil dantura suspectului, comparativ cu materialele ce-i vor fi puse la dispoziţie, procedând la o primă eliminare.
Atunci când excluderea nu poate fi făcută, acesta va proceda la obţinerea de modele pentru comparaţie (mulaje), ţinând cont de poziţia maxilarelor la crearea urmelor, în aşa fel încât modelul pentru comparaţie obţinut după pozitivarea mulajului să fie cât mai asemănător cu dantura persoanei suspecte, în poziţia creării urmei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

După ce criterii se clasifică urmele biologice?

A

După frecvenţa lor la faţa locului, dar şi după posibilităţile de valorificare criminalistică, urmele biologice, clasificate in urme se sânge, de salivă, despermă, de natură piloasă, osteologice, de miros, sunt exploatate specific în baza unei componente comune, respectiv moleculele de sânge.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Cum se obţin modelele de comparaţie in cazul urmelor de sânge şi sub forma firului de păr?

A

Pentru obţinerea modelelor pentru comparaţie, recoltarea probelor de sânge se efectuează de către mediul legist sau un alt cadru de specialitate
Pentru a obţine modelele de comparaţie firele de păr se recoltează, în laboratoarele de medicină legală, prin smulgere sau tăiere în aceeaşi regiune a corpului cu cea din care provine urma ridicată de la faţa locului.

23
Q

Ce este odorologia judiciară?

A

Odorologia judiciară este parte a criminalisticii care se ocupa cu metodologia de cautare, descoperire si examinare cu aratarea posibilitatilor de identificare după miros prin folosirea câinelui de urmarire.

24
Q

Ce ştiţi despre A.D.N şi importanţa determinării profilului A.DN, pentru identificarea criminalistică?

A

Urmele de sânge, de spermă, părul cu rădăcină (folicul), de salivă şi urină (cu celule nucleate) de oase şi ţesuturi ridicate de la locul faptei sunt apte de izolarea şi analizarea ADNului.
Alte materiale ce pot fi ridicate de la faţa locului cum sunt transpiraţia, lacrimile sau serul, sunt materiale fără celule nucleate şi nu pot fi supuse analizei ADN.
Principalul avantaj al determinării profilului ADN îl constituie posibilitatea identificării persoanei care a creat urma fără a mai fi nevoie de alte date despre aceasta, similar cu identificarea persoanei în baza amprentei digitale.
Pe lângă aceasta, mai există şi alte avantaje, concretizate în posibilitatea păstrării şi analizei urmelor după o perioadă îndelungată de timp de la formare sau ridicare (şi peste 10 ani), rezistenţa lor în timp, cantitatea necesară pentru analiză foarte redusă şi gama largă a urmelor apte unor asemenea determinări.
Pentru ca o urmă găsită la locul faptei să poată fi utilizată pentru determinarea profilului ADN, ea nu trebuie să fi fost contaminată, adică amestecată cu alt ADN provenit dintr-o altă sursă.

25
Q

Prezentați ipotezele ce se pot formula în urma examinării urmelor de sânge.

A

În urma examinării urmelor de sânge, se pot formula ipoteze cu privire la:
* numărul făptuitorilor, contribuţia fiecăruia la crearea leziunilor, deprinderile pe care le posedă unele persoane în producerea leziunilor, uneori profesia făptuitorilor;
* obiectul creator, felul, natura, numărul, gradul de ascuţire a instrumentelor utilizate, forma şi mărimea obiectelor contondente, direcţia din care s-a tras cu arma de foc, locul unde se găsea făptuitorul;
* vechimea urmei;
* determinarea înălţimii şi a unghiului de scurgere a poziţiei victimei, în raport cu cea a agresorului şi a altor acţiuni întreprinse;
* punctul din care a ţâşnit sângele;
* traseul parcurs de persoana care sângerează;
* unele „împrejurări negative”, constând în discordanţa dintre cantitatea de sânge descoperită la faţa locului şi leziunile vasculare constante;
* acţiuni de ştergere, răzuire, spălare, etc.

26
Q

Ce se înţelege prin act scris sau document, în criminalistică?

A

Prin act scris sau document, în criminalistică, se înţelege orice scris tipărit, dactilografiat, manuscris, schiţă, desen, prin care se atestă starea civilă, identitatea personală, pregătirea şcolară ori profesională, încheierea pe diferite contracte, felurile declaraţii, precum şi biletele de călătorie, de bancă, timbre etc.

27
Q

În ce scop se face cercetarea judiciară a actelor scrise?

A

Cercetarea judiciară a actelor scrise cuprinde, pe lângă cercetarea criminalistică, şi alte genuri de examinare, cum sunt cele contabile, financiare, cercetarea criminalistică restrângându-se la atingerea unuia sau mai multor dintre următoarele scopuri:
* identificarea autorului unui manuscris;
* examinarea materialului din care este confecţionat actul – documentul respectiv;
* reconstituirea actelor deteriorate de acţiunea unor agenţi chimici sau fizici; - stabilirea vechimii unor documente;
* determinarea ordinii şi a succesiunii executării diferitelor scrisuri din cuprinsul unui act;
* citirea scrisurilor executate cu cerneluri invizibile, precum şi a scrisorilor codificate ori cifrate;
* identificarea maşinii de scris;
* cercetarea sigiliilor, ştampilelor, timbrului sec şi a biletelor de valoare;
examinarea înscrisurilor în scopul stabilirii autenticităţii lor şi depistării falsurilor ş.a.

28
Q

Ce se înţelege prin grafoscopie? Dar prin grafologie?

A

Grafoscopia este ramura tehnicii criminalistice care are ca obiect studierea elementelor de conţinut şi de formă a scrisului în scopul identificării scriptorului sau stabilirii falsului în documente
Grafologia studiază, pe baza scrisului, caracterul şi aptitudinile unei persoane neurmărind identificarea scriptorului.

29
Q

Care sunt caracteristicile scrisului de mână?

A

Caracteristicile scrisului de mână sunt stabilitatea şi individualitatea sa.

30
Q

Care sunt metodele prin care se realizează falsul în înscrisuri?.

A

entru realizarea falsului se folosesc diferite metode:
a) Falsul prin înlăturarea de text. Înlăturarea sau ştergerea de text reprezintă o modalitate de falsificare care se realizează pe cale mecanică sau pe cale chimică.
b) Falsul prin adăugare de text. Porneşte de la simpla modificare a unor caractere (cifre, litere) până la introducerea unor rânduri întregi.
c) Falsul prin imitarea, deghizarea ori copierea scrisului, omiterea scrisului constă în reproducerea caracteristicilor grafice specifice aparţinând altei persoane.

Prin expertiza criminalistică se pot identifica şi alte categorii de falsuri:
* falsul prin acoperire de text;
* falsul executat prin decupare şi reconstituire;
* falsul executat cu ajutorul copiatoarelor şi tehnicii de calcul;
* reconstituirea seriilor şi inscripţiilor ştanţate pe metale;
* falsul în actele de identitate şi călătorie;
-falsul în cărţile de credit şi în alte mijloace de plată

31
Q

Care sunt avantajele fotografiei judiciare?

A

Importanţa fotografiei judiciare rezultă din avantajele pe care le prezintă utilizarea acesteia:
* fotografia judiciară înregistrează informaţia completă, cu privire la obiectul cercetat, atât cu ocazia desfăşurării unor activităţi procedurale şi de tactică criminalistică, cât şi demonstrative, în laborator, având în vedere fidelitatea ei;
* fotografia permite înregistrarea rapidă, spontană, a unui număr mare de stări de fapt şi împrejurări;
* fotografia judiciară prezintă şi o evidenţă probatorie, deoarece „o imagine valorează mai mult decât 10.000 de cuvinte” (Confucius);
* are şi o eficienţă deosebită în prevenirea comiterii unor fapte antisociale;
* are şi calitatea de a avea o anumită influenţă psihologică atât asupra suspectului sau inculpatului, cât şi asupra instanţelor de judecată.

32
Q

Care sunt procesele de fotografiere operativă?

A

Pentru realizarea fotografiei dorite, organul de urmărire penală poate opta la unul dintre următoarele procedee:
* procedeul fotografiei panoramice liniare care constă în fotografierea succesivă a subiectului pe porţiuni mai mici;
* procedeul fotografiei panoramice circulare se realizează prin fotografierea succesivă a subiectului pe porţiuni mai mici.

33
Q

În ce constă fotografia semnalmentelor?

A

Fotografia semnalmentelor consta in utilizarea şi în facilitatea altor activităţi, cum sunt cele de recunoaştere, urmărire şi identificare a persoanelor, identificare a cadavrelor necunoscute.

34
Q

In ce condiţii se relizează fotografia de urmărire (de supraveghere)?

A

În cadrul fotografiei de supraveghere operativă efectuată în condiţiile prevederilor Codului de procedură penală, subiectul este o persoană care nu ştie că este fotografiată, supravegherea şi fotografierea sa având drept scop documentarea activităţii infracţionale.
Înregistrările video pot fi utilizate cu succes în activităţile de tactică criminalistică, în special la cercetarea la faţa locului, reconstituire, ascultarea persoanelor etc.

35
Q

Prezentați tipurile de fotografii efectuate în cadrul fotografiei judiciara de la fața locului.

A

La faţa locului, sunt executate fotografii:
a) Fotografia de orientare care cuprinde tabloul general al locului faptei, cu toate îm-
prejurările sale, astfel încât cu ajutorul ei să se poată face la nevoie orientarea în teren.
Fotografia de orientare poate fi executată şi prin metoda fotografiei unitare sau panoramice.
b) Fotografia schiţă care oglindeşte locul săvârşirii faptei, cu toate particularităţile sale,fără împrejurimi, având în prim plan obiectul central al cercetării criminalistice, adică obiectul asupra căruia s-a îndreptat nemijlocit acţiunea infractorului.
c) Fotografierea obiectelor principale se face de către organul de urmărire penală tot în faza statică a cercetării la faţa locului. Cuprinde numai o parte din locul faptei, numai unul dintre obiectele principale aflate în perimetrul său. Fiecare obiect nu se fotografiază izolat, ci în corelaţie cu obiectele şi urmele din imediata lui apropiere, astfel încât după imaginea fotografică să se poată stabili poziţia sa în raport cu celelalte obiecte.
d) Fotografia detaliilor se execută în faza dinamică a cercetării locului faptei când există posibilitatea mişcării obiectelor şi poziţionării lor cât mai favorabile pentru fotografiere.

36
Q

prezentati fotografia judiciară de reconstituire.

A

Prin reconstituire, organul de urmărire penală urmăreşte verificarea posibilităţii de observare şi a perceperii auditive a părţilor sau persoanelor, verificarea posibilităţilor de efectuare a unor acţiuni în condiţiile date, precum şi pentru verificarea unor împrejurări controversate de la locul faptei.
Prin fotografia executată cu ocazia reconstituirii, se urmăreşte ilustrarea ansamblului locului şi condiţiilor în care se efectuează reconstituirea, a principalelor momente prin care se realizează scopul acestuia.
Fotografia locului reconstituirii în ansamblul său va fi sau nu necesară, în funcţie de faptul că în cauza cercetată s-a efectuat sau nu cercetarea locului faptei.

37
Q

Ce este constatarea tehnico-ştiinţifică? Dar expertiza?

A

Constatarea tehnico-ştiinţifică se efectuează de către specialişti sau tehnicieni care funcţionează în cadrul ori pe lângă instituţie de care aparţine organul de urmărire penală, dar poate fi efectuată şi de specialişti sau tehnicieni care funcţionează în cadrul altor organe
Expertizele se dispun când, pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări ale cauzei, în vederea aflării adevărului, sunt necesare cunoştinţele unui expert şi când legea o prevede. La dispunerea expertizei, organul judiciar este obligat să cheme părţile şi expertul, părţile putând face observaţii cu privire la întrebări, în sensul modificării sau completării lor.

38
Q

Cum definiţi expertiza complexă?

A

Expertizele se dispun când, pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte ori împrejurări ale cauzei, ce prezintă importanță în vederea aflării adevărului, sunt necesare cunoştinţele unui expert.
La dispunerea expertizei, organul judiciar este obligat să cheme părţile, subiecții procesuali principali precum și expertul, dacă acesta a fost desemnat, părţile putând face observaţii cu privire la întrebări, în sensul modificării sau completării lor.
Părţile și subiecții procesuali principali pot cere numirea unui expert recomandat de fiecare dintre ele care să participe la efectuarea expertizei şi pot participa la efectuarea expertizei dacă organul judiciar o dispune.

39
Q

Care sunt regulile ce stau la baza dispunerii constatărilor/expertizelor?

A

Dispunerea constatărilor tehnico-ştiinţifice şi a expertizelor reprezintă finalul unui proces de apreciere a probelor existente în cauză şi a utilizării expertizei sau constatării tehnicoştiinţifice în cauza cercetată.
Oportunitatea unei constatări tehnico-ştiinţifice sau a unei expertize trebuie apreciată ţinând cont de timpul necesar efectuării ei şi a costurilor pe care aceasta le presupune.
Obiectul expertizei trebuie precis delimitat la mijloacele de probă sau situaţiile de fapt ori a faptelor sau împrejurărilor cauzei care trebuie lămurite cu ajutorul cunoştinţelor specialistului sau expertului.
Expertiza sau constatarea tehnico-ştiinţifică este unul din mijloacele de probă prevăzute de lege cu valoare probantă egală cu a celorlalte.
Odată stabilit obiectul expertizei, organul judiciar trebuie să formuleze întrebările la care specialistul va trebui să răspundă prin raportul de constatare tehnico-ştiinţifică sau expertiză.
Organul de urmărire penală trebuie să pună la dispoziţia specialistului materialele şi datele necesare efectuării constatării tehnico-ştiinţifice sau expertizei sau scriptele de comparaţie (la infracţiunile de falsuri în înscrisuri).

40
Q

Ce se înţelege prin loc al faptei?

A

Prin loc al faptei se înţelege perimetrul în limitele căruia se află probele materiale create cu ocazia săvârşirii infracţiunii.

41
Q

Ce măsuri pregătitoare se întreprind înaintea cercetării la faţa locului?

A

Cercetarea la faţa locului este o activitate de debut a urmăririi penale şi cuprinde măsurile pregătitoare ce se întreprinde, după sesizarea săvârşirii faptei penale, la sediul organului de urmărire penală şi la faţa locului, activitatea de cercetare propriu-zisă, interpretarea urmelor şi întocmirea actelor procedurale.

42
Q

Care sunt fazele cercetării la fața locului?

A

Primele măsuri ce trebuie luate de organul de cercetare penală sosit la faţa locului:
* luarea măsurilor necesare pentru salvarea victimelor aflate la locul faptei;
* identificarea şi luarea măsurilor necesare pentru înlăturarea pericolelor iminente (gaz, electricitate, explozie, intoxicaţii);
* luarea măsurilor pentru conservarea urmelor aflate la locul faptei prin împiedicarea pătrunderii a oricărei persoane;
* identificarea martorilor oculari şi a altor persoane ce se găsesc la faţa locului şi dialogarea cu acestea.

43
Q

Prezentați situațiile în care se reia cercetarea la faţa locului.

A

Cercetarea la faţa locului poate fi repetată în anumite situaţii:
* prima cercetare s-a desfăşurat în condiţii neprielnice;
* în raport cu fapta săvârşită, se presupune, că la faţa locului trebuie să se găsească urme şi alte mijloace materiale de probă a căror prezenţă nu a fost încă constată în prima cercetare; - este necesară verificarea de noi ipoteze.

44
Q

Ce trebuie să cuprindă procesul verbal de cercetare?

A

Cuprinsul şi forma procesului-verbal sunt prevăzute în art. 195 din Codul de procedură penală, coroborat cu art. 199 și următoarele din același cod, iar pentru cel întocmit cu ocazia cercetării la faţa locului, trebuie menţionate:
* de regulă, procesul-verbal va fi întocmit la faţa locului sau la sediul organului judiciar;
* în conţinutul său se consemnează doar constatările fără concluziile, ipotezele sau părerile formulate;
* în procesul-verbal se consemnează toate activităţile desfăşurate, în ordinea desfăşurării, făcându-se menţiuni cu privire la ora începerii şi terminării cercetării, a condiţiilor meteo şi de luminozitate, precum şi la parametrii tehnici ai aparaturii folosite;
* descrierea va fi detaliată, completă, clară, explicită, organizată şi exactă.
La procesul-verbal, se vor anexa planşe cuprinzând fotografiile judiciare executate la faţa locului, schiţele sau desenele întocmite, precum şi procesul-verbal şi schiţa traseului urmat de câinele de urmă.

45
Q

În ce constă procesul formării declaraţiilor?

A

Procesul formării declaraţiilor s-a canalizat, în special, spre cele ale martorilor, dândule falsa impresie că acest proces este specific doar mărturiei şi că nu poate explica şi formarea declaraţiilor suspectului, inculpatului sau părţii vătămate (civile). A fost descris separat pentru fiecare categorie de participanţi la procesul penal şi pentru martori, încercându-se o personalizare a acestuia în funcţie de calitatea procesuală a persoanei.
Procesul formării declaraţiilor este unic pentru toate persoanele şi părţile participante la procesul penal, percepţia, memorarea şi reproducerea supunându-se aceloraşi legi pentru toţi, fără un anumit specific legat de calitatea pe care o are persoana respectivă în cadrul procesului.

46
Q

Care sunt fazele ascultării primare?

A
  • Discutiile prealabile
    • Relatarea libera
    • Intrebari si raspunsuri
47
Q

Ce reprezintă ascultarea repetată? Prezentați inconvenientele folosirii acestei metode de ascultare.

A

Ascultarea repetată prezintă câteva inconveniente care trebuie cunoscute de organul de urmărire penală pentru ca aceasta să îşi poată stabili tactica de ascultare în mod corespunzător.
În primul rând, remarcăm posibila apariţie a fenomenului de repetiţie prin care informaţiile stocate iniţial în memoria de scurtă durată sunt trecute spre memoria de durată medie sau lungă prin realizarea de noi conexiuni şi raportări la informaţiile stocate deja la acel nivel.
Amestecul opiniilor cu faptele este un fenomen inconştient, fără legătură cu buna credinţă a persoanei care, în planul ascultării, este greu de diferenţiat, întrucât opiniile vor fi susţinute ca fapte, ceea ce nu este conform cu realitatea
O altă situaţie care necesită clarificarea prin reascultare este cea a contradicţiei dintre declaraţia persoanei şi concluziile care rezultă din probatoriul administrat până la un moment dat şi chiar în diferenţe de abordare a aceleiaşi probleme între două declaraţii ale persoanei, în cazul în care aceasta a fost reascultată deja.
O ultimă situaţie care dacă apare justificată reascultarea este aceea în care persoana se prezintă aparent, din proprie iniţiativă, cu dorinţa de a face unele precizări sau de a completa sau îndrepta anumite erori strecurate în cuprinsul declaraţiei iniţiale.

48
Q

Ce este tehnica poligraf? Detaliați procedură de ascultare prin această tehnică.

A

Tehnica poligraf este o tehnică care are la bază implicarea şi relaţionarea directă între fiziologic şi psihologic. Aparatul în sine recepţionează modificările fiziologice ale persoanei. Aceste modificări apar datorită trăsăturilor subiective ale acesteia, adică ale proceselor şi fenomenelor psihice care apar pe parcursul testării
Acesta are două componente, sistemul nervos somatic şi sistemul nervos vegetativ. Prima componentă este cea răspunzătoare de coordonarea activităţii somatice, iar a doua este cea care coordonează şi controlează activitatea viscerelor (organelor interne). Cea din urmă, are la rândul ei două pârghii prin care se reglează, sistemul nervos simpatic şi cel parasimpatic, primul cu rol de excitaţie, iar cel de-al doilea cu rol de inhibiţie.
Toate manifestările emoţionale pe care le are o persoană au şi o componentă vegetativă care se manifestă atunci când cineva este dominat de o emoţie. Unele dintre aceste modificări sunt observabile: eritemul facial, tremurul mâinilor etc. Cele mai multe dintre aceste modificări rămân nesesizabile pentru simţurile umane, dar, în schimb, sunt detectabile de aparat care reuşeşte să sesizeze modificările la nivel vegetativ.
Activitatea de detecţie a comportamentului simulat se bazează pe existenţa la nivel mintal a două matrice: cea infracţională şi cea morală. Matricea infracţională este cea care deţine totalitatea informaţiilor referitoare la trăirile emoţionale ale persoanei înaintea, în timpul şi după consumarea actului infracţional. Matricea morală conţine totalitatea informaţiilor referitoare la conduita etică, morală a subiectului. Cea de-a doua matrice există chiar şi la infractorii aşa-numiţi înrăiţi.
Cele două câmpuri infracţionale, intrând în conflict, duc la apariţia unei reactivităţi specifice, din momentul aşezării senzorilor pe corpul subiectului.

49
Q

Care sunt factorii ce pot denatura declaraţia martorului?

A

Factorii care pot denature declaratia martorului sunt:
-influenţa pe care o are trecerea timpului în procesul formării declaraţiilor martorului şi a stabilirii momentului optim al ascultării
- ascultarea repetată, trecerea unui interval de timp de la prima ascultare, constituie o posibilă soluţie în obţinerea unor declaraţii care pot realiza mai bine scopul urmăririi penale.
Denaturarea declaraţiilor martorilor se poate explica prin distorsiunile care pot să apară în procesul formării declaraţiilor acestora de natură obiectivă, dar destul de des se constată şi denaturări pe care le putem considera ca subiective.

50
Q

Care sunt cauzele care pot determina mărturia de rea credinţă?

A

a) disconfort psihic datorat normelor procedurale care îl obligă pe martor să se prezinte ori de câte ori este chemat în faţa organului judiciar care l-a citat.
b) denaturarea mărturiei poate fi urmare a resentimentelor martorului faţă de infracţiunea comisă sau faţă de autorul acesteia şi se manifestă prin exagerarea concomitentă cu diminuarea unor împrejurări care se vor repercuta în mod invers asupra suspectului sau inculpatului.
c) existenţa unor resentimente ale martorului faţă de organul judiciar sau persoana care îl reprezintă, datorate unor raporturi anterioare sau altor motive
d) martorul a fost ori urmează a fi stimulat într-o anumită modalitate şi declară ceea ce i se cere de către persoana care este interesată de aceasta

51
Q

Prezentaţi elementele specifice psihologiei martorului.

A

a)Momentul psihologia al depunerii jurământului. Atenţia de care se bucură martorul în procesul penal este reflectată şi prin reglementarea legală a ascultării acestuia, dar şi prin crearea prin procedura penală a momentului psihologic al depunerii jurământului, act destinat, în primul rând, prevenirii mărturiei mincinoase
b) Momentul psihologic al citării persoanei. Încunoştinţarea martorului asupra datei şi organului judiciar în faţa căruia acesta urmează să se prezinte declanşează o anumită stare emoţională, care poate fi accentuată semnificativ prin utilizarea de către organul de urmărire penală a mandatului de aducere, în cazul urgenţei ascultării şi pentru prevenirea schimbului de opinii între martori sau între martor şi alte persoane.

52
Q

Ce procedee tactice sunt aplicate în ascultarea martorului?

A

Tactica ascultării martorului presupune ascultarea repetată, întâlnirile – surpriză, tactica complexului de vinovăţie, relatarea unor aspecte de certitudine rezultate din probatoriul administrat şi care, în mod logic, trebuie sesizate şi de martor, constituie opţiuni care vor fi avute în vedere de către organul de urmărire penală în raport cu personalitatea martorului ascultat.

53
Q

Care sunt caracteristicile orificiului de iesire?

A

Locul pe unde proiectilul părăseşte corpul are particularităţi caracteristice care îl deosebesc net faţă de cel de intrare.
Aceste caracteristici sunt următoarele:
- este neregulat, ca urmare a deformării tegumentului din interior către exterior de către proiectil, va avea formă triunghiulară, stelată sau în „fantă”;
- în această situaţie nu prezintă lipsă de substanţă, marginile plăgii se vor alipi şi vor acoperi perfect orificiul;
- în mod obişnuit diametrul orificiului de ieşire este mai mare decât diametrul orificiului de intrare;
- nu se poate constata urma factorilor secundari ai împuşcării (exceptând cazurile rare în care se poate vedea un inel de contuzie, atunci când tegumentul este strivit de un obiect dur de tipul zid, spătar de scaun, portmoneu);
- oasele au orificii caracteristice deoarece, numai la părăsirea osului se detaşează eschile osoase.

54
Q

Care sunt caracteristicile orificiului de intrare?

A

Este o plagă rotundă sau ovalară cu lipsă de substanţă la nivelul pielii (oricât am încerca să apropiem buzele plăgii, ele nu se pot adapta pentru a realiza „continuitatea” tegumentului, aşa cum se întâmplă la plăgile înţepate de exemplu), având marginile fin zimţate, înconjurate de o zonă de circa 1-3 mm excoriată, de culoare roşie (ce se pergamentează după moarte) realizând guleraşul de eroziune (de excoriere). Pe interiorul acestei zone se găseşte inelul de ştergere (de mânjire). Prin tehnici de laborator (examen stereoscopic sau radiologic), în această zonă se poate întâlni inelul de metalizare format din particule de plumb, mai ales când glonţul nu are manta.
Cunoaşterea mişcărilor glonţului este importantă şi pentru medicina legală, deoarece ele contribuie la modificarea formei leziunii de impact (orificiul de intrare), mai ales la distanţele mari. Numai astfel se poate explica de ce orificiile de intrare, chiar şi în tragerile de la distanţe mari rareori sunt perfect rotunde.
În tragerile de aproape întâlnim în plus, pe lângă orificiul de intrare şi alte leziuni, care i se alătură , datorate factorilor suplimentari (secundari) ai împuşcării. Aşa cum am văzut, aceştia sunt: flacăra, gazele, pulberea arsă şi nearsă.