Commissarisverslag Flashcards

1
Q

Structuur van een verslag over de jaarrekening?

A

(i) een sectie “Oordeel”;
(ii) een sectie “Basis voor het oordeel”;
(iii) in voorkomend geval, een paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden;
(iv) in voorkomend geval, een sectie “Onzekerheid van materieel belang met betrekking tot continuïteit“;
(v) in voorkomend geval, een sectie “Kernpunten van de controle”;
(vi) in voorkomend geval, een paragraaf inzake overige aangelegenheden;
(vii) een sectie “Verantwoordelijkheden van het bestuursorgaan voor het opstellen van de jaarrekening“; en
(viii) een sectie “Verantwoordelijkheden van de commissaris voor de controle van de jaarrekening”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is een niet-aangepast oordeel?

A

Een niet-aangepast oordeel (goedkeurend oordeel of unmodified opinion, voorheen ook wel unqualified opinion of clean opinion genoemd) dient, overeenkomstig paragraaf 16 van ISA 700 (Herzien), tot uitdrukking te worden gebracht indien de commissaris voldoende en geschikte controle-informatie heeft verkregen dat de jaarrekening vrij is van een afwijking van materieel belang. in overeenstemming met het van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Type verklaring: de jaarrekening bevat een afwijking van materieel belang maar zonder diepgaande invloed?

A

Oordeel met voorbehoud

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Type verklaring: de jaarrekening bevat een afwijking van materieel belang en met diepgaande invloed?

A

Afkeurend oordeel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Type verklaring: onmogelijkheid om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen van materieel belang maar zonder diepgaande invloed?

A

Oordeel met voorbehoud

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Type verklaring: onmogelijkheid om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen van materieel belang en met diepgaande invloed?

A

Oordeelonthouding

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden

A

De paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden wordt gebruikt indien de commissaris een aangelegenheid als fundamenteel beschouwt voor het begrip van de lezers van de jaarrekening, en er over deze aangelegenheid een adequate vermelding in de toelichting bij de jaarrekening werd verstrekt, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat deze jaarrekening geen afwijkingen van materieel belang bevat die hun oorsprong in diezelfde aangelegenheid vinden (geen geval afbreuk doen aan het oordeel over het getrouw beeld).

Er dient te worden beklemtoond dat wanneer van een paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden gebruik wordt gemaakt, de commissaris moet kunnen verwijzen naar een aangelegenheid die op gepaste wijze in de toelichting bij de jaarrekening werd gepresenteerd of toegelicht. ISA 706 (Herzien) laat niet toe aan de commissaris om zelf deze informatie te verstrekken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Onzekerheid van materieel belang omtrent de continuïteit

A

Indien de commissaris, overeenkomstig ISA 570 (Herzien), tot de conclusie komt dat er een van materieel belang zijnde onzekerheid inzake continuïteit bestaat, dient hij in het verslag over de jaarrekening een aparte sectie op te nemen die verwijst naar een adequate toelichting daarover in de jaarrekening.
Indien de commissaris evenwel tot de conclusie komt dat dergelijke onzekerheid niet bestaat, wordt dergelijke sectie niet opgenomen. Wanneer de commissaris beslist om dergelijke sectie in te voegen, moet hij kunnen verwijzen naar de gepaste informatie verstrekt door het bestuursorgaan die de van materieel belang zijnde onzekerheid inzake continuïteit op transparante en ondubbelzinnige wijze beschrijft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kernpunten van de controle (KAM)

A

De kernpunten van de controle zijn die aangelegenheden die, in toepassing van de professionele oordeelsvorming door de commissaris, het meest significant waren bij de controle van de (geconsolideerde) jaarrekening van de lopende verslagperiode. Kernpunten van de controle worden geselecteerd uit de aangelegenheden die zijn gecommuniceerd met de met governance belaste personen zonder evenwel alle aangelegenheden op te nemen die hen worden gecommuniceerd. (enkel voor genoteerde vennootschappen)

Het communiceren van kernpunten van de controle in het commissarisverslag beoogt duidelijk het verbeteren van de informatieve waarde van het commissarisverslag en het verschaffen van meer transparantie over het controleproces door:
* de aandacht te vestigen op de complexe gebieden die het meest dienden te worden beoordeeld bij het opstellen van de jaarrekening, en
* door het vergemakkelijken van het begrip van de als meest significant vastgestelde elementen van de controle van de jaarrekening van het boekjaar onder controle.

In het geval de commissaris een oordeelonthouding formuleert, dienen conform paragraaf 29 van ISA 705 (Herzien) geen kernpunten van de controle in het commissarisverslag te worden opgenomen. In België zal, krachtens artikel 10, §2, c) van de Verordening, steeds een beschrijving van de als meest significant ingeschatte risico’s op een afwijking van materieel belang, hetgeen overeenkomt met een kernpunt van de controle ( ) worden vereist indien het gaat om een organisatie van openbaar belang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Paragraaf inzake overige aangelegenheden

A

In ISA 706 (Herzien) wordt aan de commissaris de mogelijkheid geboden om op het einde van het eerste deel van zijn verslag een paragraaf op te nemen waarin hij een aangelegenheid wenst te communiceren anders dan die welke in de (geconsolideerde) jaarrekening weergegeven of toegelicht dient te zijn, en die naar het oordeel van de commissaris relevant is voor het begrip dat gebruikers hebben van de controlewerkzaamheden, van de verantwoordelijkheden van de commissaris of van het ”Verslag over de jaarrekening”.

Een paragraaf inzake overige aangelegenheden moet evenwel worden opgenomen wanneer het voorgaande boekjaar niet werd gecontroleerd of kan worden opgenomen wanneer het voorgaande boekjaar werd gecontroleerd door een andere commissaris.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Extra verantwoordelijkheden commissaris bij een OOB

A

Wij communiceren met het bestuursorgaan [of: met het auditcomité] onder meer over de geplande reikwijdte en timing van de controle en over de significante controlebevindingen, waaronder eventuele significante tekortkomingen in de interne beheersing die wij identificeren gedurende onze controle.

Wij verschaffen aan het bestuursorgaan [of: aan het auditcomité] tevens een statement dat wij de relevante deontologische voorschriften over onafhankelijkheid hebben nageleefd, en wij communiceren met hen over alle relaties en andere zaken die redelijkerwijs onze onafhankelijkheid kunnen beïnvloeden en, waar van toepassing, over de daarmee verband houdende maatregelen om onze onafhankelijkheid te waarborgen.

Uit de aangelegenheden die met het bestuursorgaan [of: met het auditcomité] zijn gecommuniceerd bepalen wij die zaken die het meest significant waren bij de controle van de jaarrekening van de huidige verslagperiode, en die derhalve de kernpunten van onze controle uitmaken. Wij beschrijven deze aangelegenheden in ons verslag, tenzij het openbaar maken van deze aangelegenheden is verboden door wet- of regelgeving.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Structuur van het deel betreffende de overige door wet- en regelgeving gestelde eisen

A

(i) een sectie “Verantwoordelijkheden van het bestuursorgaan”;
(ii) een sectie “Verantwoordelijkheden van de commissaris”;
(iii) een sectie “Aspecten betreffende het jaarverslag ( ) [in voorkomend geval: en de andere informatie opgenomen in het jaarrapport]”;
(iv) in voorkomend geval, een sectie “Vermelding inzake de sociale balans”;
(v) in voorkomend geval, een sectie “Vermelding betreffende de overeenkomstig artikel 3:12, §1, 5° en 7° WVV (art. 100, §1, 5° en 6°/1 W. Venn.) neer te leggen documenten”;
(vi) een sectie “Vermeldingen betreffende de onafhankelijkheid”;
(vii) een sectie betreffende de andere vermeldingen vereist door het WVV; en
(viii) in voorkomend geval, een paragraaf inzake overige aangelegenheden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is een jaarrapport?

A

Een jaarrapport wordt in ISA 720 (Herzien) omschreven als “een document of combinatie van documenten, meestal opgesteld op jaarbasis door het management of de personen belast met governance in overeenstemming met wet- of regelgeving of gebruik, waarvan het doel is om eigenaren (of vergelijkbare belanghebbenden) van informatie te voorzien over de activiteiten van de entiteit en de financiële resultaten en financiële positie van de entiteit zoals uiteengezet in de financiële overzichten. Een jaarrapport bevat of gaat samen met de financiële overzichten en de daarbij horende controleverklaring en bevat gewoonlijk informatie over de ontwikkelingen van de entiteit, haar vooruitzichten en risico’s en onzekerheden, een statement door de groep met governance belaste personen van de entiteit en rapporten die governance aangelegenheden bevatten. Een entiteit die dus een jaarverslag, opgesteld overeenkomstig het WVV, moet openbaar maken, kan dit verslag opnemen in een jaarrapport dat andere informatie bevat over de activiteiten van de entiteit

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

De doelstellingen nazicht jaarraport

A

(a) overwegen of er een inconsistentie van materieel belang is tussen de andere informatie en de financiële overzichten;
(b) overwegen of er een inconsistentie van materieel belang is tussen de andere informatie en de kennis van de auditor verkregen in de controle (zie ISA 720 (Herzien));
(c) op passende wijze reageren wanneer de auditor constateert dat dergelijke inconsistenties van materieel belang lijken te bestaan of wanneer de auditor zich er anderszins van bewust wordt dat andere informatie een afwijking van materieel belang lijkt te bevatten; en
(d) overeenkomstig deze ISA te rapporteren

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Nazicht jaarverslag

A
  1. De vereiste werkzaamheden met betrekking tot de verificatie van het jaarverslag bevatten de volgende controlestappen ( ):

(i) het nazicht of de eventuele afwezigheid van een jaarverslag conform is met het WVV;
(ii) het nazicht of het jaarverslag overeenstemt met de (geconsolideerde) jaarrekening;
(iii) het nazicht van de volledigheid van het jaarverslag;
(iv) het nazicht of het jaarverslag geen van materieel belang zijnde afwijkingen bevat, in het bijzonder ten aanzien van de kennis verkregen in de controle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Sectie “Andere vermeldingen”

A

1) Voeren van de boekhouding in overeenstemming met de wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften
2) Naleving van de bepalingen van de statuten en van het WVV
3) Resultaatverwerking iom statuten en WVV
4) Aanvullende verklaring aan het auditcomité (OOB)
5) Strijdige belangen van vermogensrechtelijke aard
6) Uitkering van interimdividenden door een naamloze vennootschap
7) Uitkeringen door een besloten of een coöperatieve vennootschap

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Netto-actieftest impact verklaring

A

Mits de algemene vergadering of, mits statutaire delegatie het bestuursorgaan, de beslissing tot uitkering heeft genomen op grond van de netto-actieftest; dit houdt in dat de algemene vergadering of het bestuursorgaan op basis van hetzij de laatst goedgekeurde jaarrekening, hetzij een recentere staat van activa en passiva, heeft vastgesteld dat het netto-actief voldoende is om een uitkering te doen (art. 5:142 WVV). De recentere staat van activa en passiva wordt nagezien door de commissaris, zo er één is, in een zogeheten ‘beoordelingsverslag’. Dit beoordelingsverslag wordt gevoegd bij het jaarlijks controleverslag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Liquiditeitstest impact verklaring

A

Mits het bestuursorgaan, alvorens tot de effectieve uitbetaling van de uitkering over te gaan, heeft vastgesteld dat de uitkering niet tot gevolg heeft dat de vennootschap haar opeisbare schulden gedurende een periode van minstens twaalf maanden niet meer zou kunnen aflossen (liquiditeitstest) (art. 5:143 WVV). Het besluit van het bestuursorgaan wordt verantwoord in een (bijzonder) verslag dat niet wordt neergelegd. De historische en prospectieve boekhoudkundige en financiële gegevens in dit bijzonder verslag worden beoordeeld door de commissaris, zo er één is. De commissaris vermeldt in zijn jaarlijks controleverslag dat hij deze opdracht heeft uitgevoerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Strijdige belangen van vermogensrechtelijke aard: impact op verklaring

A

De commissaris neemt kennis van de notulen van de vergadering van het bestuursorgaan die deze aan de commissaris heeft overhandigd en waarin melding wordt gemaakt van het bestaan, rechtstreeks of onrechtstreeks, van een strijdig belang. Hij gaat na of de notulen, die melding maken van het bestaan van een belangenconflict, voldoende gedetailleerd zijn in vergelijking met de voorgeschreven inlichtingen. In de sectie “Andere vermeldingen” van het commissarisverslag dient de commissaris de vermogensrechtelijke gevolgen voor de vennootschap van de besluiten van het bestuursorgaan ten aanzien waarvan een strijdig belang bestaat te beoordelen.

Indien de commissaris daarenboven van oordeel is dat de in de notulen omschreven aard van de beslissing of verrichting, de vermogensrechtelijke gevolgen ervan dan wel de verantwoording van het besluit omtrent het belangenconflict – zoals opgenomen in het jaarverslag of in een stuk dat samen met de jaarrekening wordt neergelegd – ontbreekt of onvoldoende is, dient hij deze ontoereikendheid te vermelden in de sectie “Andere vermeldingen” zonder evenwel de ontbrekende of onvolledige informatie zelfstandig te verschaffen of aan te vullen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

De interne beheersing en de commissaris

A

Tijdens de uitvoering van zijn controle, dient de commissaris, overeenkomstig ISA 315 (Herzien), inzicht te verwerven in interne beheersingsactiviteiten die voor de controle relevant zijn, te weten die waarvan hij van oordeel is dat het noodzakelijk is dat hij er inzicht in krijgt om de risico’s op een afwijking van materieel belang op het niveau van beweringen in te schatten en om verdere controlewerkzaamheden die op de ingeschatte risico’s inspelen op te zetten.

Wanneer de commissaris geconfronteerd wordt met interne beheersingsmaatregelen binnen de entiteit die niet efficiënt zijn maar hij in staat is geweest om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen zodat hij een oordeel zonder voorbehoud tot uitdrukking kan brengen, zal het over het algemeen niet gepast zijn om deze situatie aan te halen in zijn commissarisverslag, bijvoorbeeld in een paragraaf inzake overige aangelegenheden, om elke mogelijke dubbelzinnigheid omtrent het tot uitdrukking gebracht oordeel te vermijden. In bepaalde specifieke omstandigheden zal de commissaris de algemene vergadering wensen in te lichten over de gevolgen van interne beheersingsmaatregelen die niet efficiënt zijn op de reikwijdte van zijn controlewerkzaamheden. Deze uitzonderlijke communicatie ontheft de commissaris evenwel niet van de verplichting om de vastgestelde tekortkomingen inzake de administratieve organisatie en de interne beheersing aan de met governance belaste personen mee te delen (ISA 265), bijvoorbeeld in een aanbevelingsbrief van de commissaris.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Datum en uitgifte van het commissarisverslag

A

Overeenkomstig paragraaf A5 van de bijkomende norm (herziene versie 2020) moet het commissarisverslag ter beschikking worden gesteld van de vennoten of aandeelhouders niet later dan 15 dagen (30 dagen in het geval van genoteerde vennootschappen in de zin van artikel 1:11 WVV ) voorafgaand aan de jaarlijkse algemene vergadering.
Indien het bestuursorgaan in gebreke blijft om aan de commissaris de stukken te overhandigen binnen de in artikel 3:74, eerste lid WVV) bedoelde termijn moet de commissaris nagaan of hij al dan niet in staat zal zijn om de wettelijke termijnen na te leven die zijn voorgeschreven in verband met de terbeschikkingstelling van zijn verslag.

In de gevallen waar de commissaris de hem opgelegde termijnen niet zou kunnen naleven, dient hij, overeenkomstig artikel 3:74, tweede lid WVV (art. 143, tweede lid W. Venn.), een verslag van niet-bevinding uit te brengen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Ondertekening van het commissarisverslag en vestigingsplaats

A

Overeenkomstig artikel 22, §1, van de wet van 7 december 2016, is, telkens wanneer een revisorale opdracht wordt toevertrouwd aan een bedrijfsrevisorenkantoor, laatstgenoemde ertoe gehouden een vertegenwoordiger bedrijfsrevisor natuurlijke persoon te benoemen.

Artikel 22, §4 van de wet van 7 december 2016 vermeldt dat de commissaris (de auditor) zijn verslag in eigen naam ondertekent, waarbij hij in voorkomend geval optreedt als vaste vertegenwoordiger van een bedrijfsrevisorenkantoor. Het gebruik van de elektronische handtekening via een elektronische identiteitskaart (eID) of via een gekwalificeerde dienstverlener in de Europese Unie voor een ondertekening van zowel revisorale verslagen van bijzondere opdrachten als commissarisverslagen is rechtsgeldig en evenwaardig aan een manuele handtekening op papier.

Bijgevolg zal de plaats van vestiging van de commissaris overeenkomen met de vestiging van waaruit daadwerkelijk de controledienst werd verricht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Vervanging of afwezigheid van de permanente vertegenwoordiger van het bedrijfsrevisorenkantoor

A

Indien het gaat om een lange afwezigheid (bijv. ingevolge ziekte) moet het bedrijfsrevisorenkantoor een nieuwe vaste vertegenwoordiger aanstellen in toepassing van artikel 3:60 WVV (art. 132 W. Venn.).

Indien de afwezigheid slechts van korte duur is (bijv. vanwege een verblijf in het buitenland) dient de vaste vertegenwoordiger niet te worden vervangen. In deze omstandigheden is de Juridische Commissie van het IBR van mening dat het aanvaardbaar zou zijn dat, wanneer geen vervanger dient te worden aangesteld (afwezigheid van korte duur), een andere bedrijfsrevisor het verslag tekent, met de vermelding “afwezig bij de ondertekening”. De tweede bedrijfsrevisor zal er zich evenwel moeten van vergewissen dat de vaste vertegenwoordiger alle vereiste controlewerkzaamheden heeft verricht.

De Juridische Commissie is van oordeel dat het in dergelijke omstandigheden voor de wettig verhinderde bedrijfsrevisor mogelijk moet zijn om zich door een confrater te laten vertegenwoordigen (met toepassing van delegatie van handtekeningsbevoegdheid).

Wel moet de aandacht worden gevestigd op het aansprakelijkheidsprobleem, dat een ondertekeningsdelegatie met zich meebrengt. Een commissaris kan die mogelijkheid maar benutten in geval van overmacht, in de mate dat hijzelf de nodige controlewerkzaamheden heeft uitgevoerd of onder zijn verantwoordelijkheid heeft laten uitvoeren, en hij persoonlijk met de inhoud van het commissarisverslag heeft ingestemd.

De handtekeningsdelegatie dient voorafgaandelijk te worden geformaliseerd.

De bedrijfsrevisor die aanvaardt om in de plaats van een confrater te ondertekenen draagt niet de verantwoordelijkheid van een opdracht waarin hij niet werd betrokken. Een professionele benadering vereist evenwel dat de bedrijfsrevisor voorafgaand aan de ondertekening heeft kunnen nagaan dat de vereiste werkzaamheden werden uitgevoerd.

Indien de bedrijfsrevisor die handtekeningsdelegatie heeft ontvangen meent dat hij volgens zijn beroepsgeweten het verslag dat hem wordt voorgelegd niet kan ondertekenen, heeft niet het recht om dit te wijzigen zonder akkoord van de confrater. Hij heeft derhalve geen andere mogelijkheid dan de delegatie, die hij heeft ontvangen, te weigeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Type afwijkingen

A

Zoals vermeld door paragraaf A6 van ISA 450, kan het zinvol zijn een onderscheid te maken tussen feitelijke afwijkingen, inschattingsafwijkingen en geprojecteerde afwijkingen. Feitelijke afwijkingen zijn afwijkingen waarover geen twijfel bestaat. Inschattingsafwijkingen zijn verschillen die ontstaan door oordeelsvormingen van het management, inclusief degene met betrekking tot opname, waardering, presentatie en toelichting in de financiële overzichten (inclusief de keuze of toepassing van grondslagen voor financiële verslaggeving) die de commissaris als niet redelijk of niet passend beschouwt. Geprojecteerde afwijkingen betreffen de beste schatting die de commissaris kan maken van de populaties van de afwijkingen als geheel, waarbij in controlesteekproeven geïdentificeerde afwijkingen worden geprojecteerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Wat zegt het WWV ivm de correctie van de jaarrekening?

A

Art 3:19 WVV §1. De jaarrekening kan niet alleen worden gecorrigeerd in geval van materiële fouten, valse of dubbel geboekte posten als bedoeld in artikel 1368 van het Gerechtelijk Wetboek, maar ook in geval van dwaling in rechte of in feite, met inbegrip van een dwaling in de waardering van een post of een inbreuk op het boekhoudrecht.
Zij moet worden gecorrigeerd indien de verrichte boeking een inbreuk op het boekhoudrecht impliceert, waardoor de jaarrekening geen getrouw beeld geeft van het vermogen, de financiële toestand en het resultaat van de vennootschap.
§2. Tenzij de correctie resulteert uit de rechtzetting door het bestuursorgaan van loutere materiële fouten, moet zij ter goedkeuring worden voorgelegd aan de vennoten verenigd in vergadering of de algemene vergadering wanneer dat wettelijk is vereist.”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Verplichte en vrijwillige correctie van de jaarrekening

A
  • De verplichte correctie: indien de verrichte boeking een inbreuk op het boekhoudrecht impliceert, waardoor de jaarrekening geen getrouw beeld geeft van het vermogen, de financiële toestand en het resultaat van de vennootschap.

Deze verplichte correctie moet altijd worden goedgekeurd door een nieuwe algemene vergadering voorafgaand aan de corrigerende neerlegging van de jaarrekening bij de NBB, wanneer deze algemene vergadering wettelijk vereist is. Dit zal een buitengewone algemene vergadering zijn, aangezien de bestuurders in geval van schending van het boekhoudrecht het initiatief moeten nemen om de situatie zo spoedig mogelijk recht te zetten.

  • De vrijwillige correctie: Niet alleen in geval van materiële fouten ( ), valse of dubbel geboekte posten als bedoeld in artikel 1368 van het Gerechtelijk wetboek, maar ook in geval de verrichte boeking een dwaling in rechte of in feite impliceert, met inbegrip van een dwaling in de waardering van een post of een inbreuk op het boekhoudrecht. Voor zover deze fouten geen ander beeld geven omtrent het vermogen, de financiële toestand en het resultaat van de vennootschap.

Louter materiële fouten kunnen worden rechtgezet door het bestuursorgaan van de vennootschap, in welk geval de rechtzetting niet door de algemene vergadering hoeft te worden goedgekeurd. Daarentegen moeten alle andere vrijwillige correcties door de algemene vergadering worden goedgekeurd, indien de wet zulks vereist.

« Het begrip “materiële vergissing” houdt in dit advies geen verband met het boekhoudkundig materialiteitsbeginsel. ». In CBN-advies 2020, §19 wordt hierover nog gesteld: « Met materiële fouten worden bij wijze van voorbeeld volgende fouten bedoeld: er wordt een onjuist bedrag bekomen door toedoen van een schrijffout, een bepaald actief wordt abusievelijk op een verkeerde rekening geboekt, rekenfouten en andere grove, feitelijke fouten worden onafhankelijk van enige juridische beoordeling begaan die evenwel het getrouw beeld niet aantasten. Werd daarentegen de voorraad per vergissing gewaardeerd met verkoopprijzen in plaats van tegen de lagere aankoopprijs zodat het resultaat van het overeenstemmende boekjaar of overeenstemmende boekjaren significant wijzigt, dan zal dit leiden tot een verplichte correctie. »

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Identificatie van een van materieel belang zijnde feitelijke afwijking in de jaarrekening van boekjaar N na de ondertekening van het commissarisverslag, vóór de algemene vergadering die de jaarrekening van boekjaar N goedkeurt

A
  • In het geval van een wijziging door het bestuursorgaan, dient het bestuursorgaan van een vennootschap aan de commissaris de jaarrekening en het jaarverslag dient te overhandigen, ten minste één maand voor het verstrijken van de wettelijke termijn waarbinnen het commissarisverslag dient te worden voorgelegd (nl. één maand vóór de gewone algemene vergadering). Het Vademecum verduidelijkt dat, ongeacht eventuele van materieel belang zijnde problemen, de commissaris een nieuw verslag moet opstellen indien de jaarrekening en het jaarverslag meer of minder dan 15 dagen voor de algemene vergadering worden gewijzigd.
  • In het geval van een wijziging door de algemene vergadering heeft de Raad van het IBR de vraag onderzocht of de algemene vergadering het recht heeft de balans goed te keuren in een vorm die verschilt van die welke haar door het bestuursorgaan wordt voorgelegd en haalt daarbij de wijziging van het voorstel van winstverdeling of van waarderingsregels aan. Tot slot beschouwt de Raad het als onaanvaardbaar dat het commissarisverslag niet helemaal overeenstemt met de gepubliceerde jaarrekening of dat een nieuwe versie van het commissarisverslag wordt opgesteld die niet voorafgaandelijk aan de algemene vergadering wordt voorgelegd en stelt alternatieven voor om deze situaties aan te pakken.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Identificatie van een van materieel belang zijnde feitelijke afwijking in de jaarrekening van boekjaar N-1 na de ondertekening van het commissarisverslag, na de algemene vergadering die de jaarrekening van boekjaar N-1 goedkeurt en vóór de algemene vergadering van het volgende boekjaar (boekjaar N)

A

Omdat het boekhoudrecht van dwingend recht is en van openbare orde, is het volgens de CBN essentieel dat de correctie van de jaarrekening N-1 gebeurt zonder de datum van de gewone algemene vergadering af te wachten en een nieuwe bijzondere algemene vergadering moet opgeroepen worden om de nodige wijzigingen aan te brengen.

Overeenkomstig artikel 3:19 WVV, zal een nieuwe jaarrekening moeten worden opgesteld en vastgesteld door het bestuursorgaan en zal een toelichting bij de jaarrekening moeten worden verstrekt over de aard van de correctie en de wijze waarop werd gecorrigeerd. Een bijzondere algemene vergadering zal de nieuwe jaarrekening goedkeuren en er dient te worden overgegaan tot een corrigerende neerlegging van de jaarrekening. De commissaris zal op zijn beurt een nieuw verslag dienen op te stellen, waarbij hij bijzonder aandachtig zal moeten zijn voor de bepalingen uit ISA 560 (par. 14 tot 17), en dienen te beoordelen of een paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden nodig is (ISA 710, par. A6).

Het niet-corrigeren van de jaarrekening van N-1 houdt een niet-naleving van artikel 3:19 WVV in en de commissaris zal, in het tweede deel van zijn verslag over boekjaar N, melding moeten maken van deze inbreuk op het WVV.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Identificatie van een van materieel belang zijnde feitelijke afwijking in de jaarrekening van boekjaar N-1 na de ondertekening van het commissarisverslag, na de algemene vergadering die de jaarrekening van boekjaar N-1 goedkeurt en na de algemene vergadering van het volgende boekjaar (boekjaar N) en dus in de loop van boekjaar N+1

A

Volgens de CBN is het mogelijk, indien de oplossing nuttig en praktisch haalbaar is, om over te gaan tot correctie van alle in het verleden gepubliceerde jaarrekeningen. Is dit niet het geval, dan moet de openingsbalans van boekjaar N bij het opstellen van de jaarrekening N+1 worden aangepast.

Indien een fout, die materieel is en een inbreuk van het boekhoudrecht betreft, in de jaarrekening N-1 wordt ontdekt na de algemene vergadering die de jaarrekening voor het boekjaar N goedkeurt, is het mogelijk dat het bestuursorgaan de correctie van de gevolgen van de fout N-1 in de resultatenrekening voor het boekjaar N+1 wil opnemen. Wanneer het bestuursorgaan dit standpunt bestendigt, zijn de hierboven aangehaalde bepalingen van ISA 705 (Herzien) (aangepast oordeel) en ISA 710 (overeenkomstige cijfers) (par. 12) hier van toepassing. Aangezien de resultatenrekening in belangrijke mate wordt beïnvloed door opbrengsten en kosten die aan een ander boekjaar kunnen worden toegerekend, moet dit tevens overeenkomstig artikel 3:11, tweede lid van het KB/WVV in de toelichting worden vermeld en moet de commissaris nagaan of deze bepaling werd nageleefd.
De ontstentenis van het niet corrigeren van de jaarrekening is een niet-naleving van artikel 3:19 WVV, en de commissaris zal, in het tweede deel van zijn verslag over boekjaar N+1 melding moeten maken van deze inbreuk op het WVV.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Correctie van de jaarrekening na de ontdekking van een van materieel belang zijnde afwijking in de jaarrekeningen die door een andere dan de huidige commissaris werd gecontroleerd

A

Het is de (nieuw) benoemde commissaris die het nieuwe commissarisverslag zal moeten opstellen, hoewel de geldende wetgeving dit punt niet rechtstreeks regelt. In het onderhavige geval is door de vennootschap een nieuwe commissaris benoemd, die inderdaad een verslag over de jaarrekening met betrekking tot de voorgaande boekjaren kan opstellen.

Artikel 86, §1, 3° en 4° van dezelfde wet voorziet eveneens in een uitzondering op het beroepsgeheim in deze twee situaties. De uitzondering op het beroepsgeheim die een bedrijfsrevisor toelaat met een andere bedrijfsrevisor contact op te nemen wanneer deze eerste het werk of de verklaring van de tweede zou kunnen in opspraak brengen, geldt evenwel slechts wanneer de persoon die de opdracht aan de eerste bedrijfsrevisor heeft toevertrouwd, zich niet verzet tegen dit contact.

Bijgevolg verplicht de wet om de voorganger toegang te verlenen tot zijn werkdocumenten en tot alle informatie die relevant is voor de nieuwe commissaris.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Correctie van de jaarrekening waarvoor de commissaris in zijn verslag had gewezen op een onzekerheid van materieel belang omtrent de continuïteit

A

Er is geen duidelijk antwoord op deze vraag in de ISA’s of in de Belgische wetgeving en de auteurs van dit boek bevelen aan om, indien de continuïteit achteraf is aangetoond, gebruik te maken van een paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden (indien het mogelijk is om te verwijzen naar een adequate toelichting van het bestuursorgaan op dit punt), of een paragraaf inzake overige aangelegenheden waarin wordt verwezen naar de wijze waarop de continuïteit initieel werd behandeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Correctie van jaarrekeningen die gecontroleerd zijn maar er is geen commissaris meer in functie op het moment van de correctie

A

De door de algemene vergadering goedgekeurde kwijting vormt een belangrijk obstakel voor elke latere actie die erop gericht is de contractuele aansprakelijkheid van de commissaris in te roepen. De juridische draagwijdte ervan is echter drieledig beperkt ( ):
- Allereerst geldt het, zoals eerder vermeld, alleen als de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de vennootschap (geen weglating of onjuiste opgave) en als de schendingen van de statuten of van het wetboek uitdrukkelijk op de agenda van de algemene vergadering zijn vermeld (zie ook art. 3:71, §2 WVV).
- De kwijting dekt alleen de aansprakelijkheid van de bestuurder of de commissaris jegens de onderneming. Derden, die niet zelf aan de stemming hebben deelgenomen, worden er niet door beperkt en dit belet derden (met inbegrip van de curator wanneer deze optreedt namens de benadeelde schuldeisers) dus niet om een aansprakelijkheidsvordering in te stellen.
- Ten slotte heeft de kwijting alleen betrekking op handelingen die zijn verricht tijdens het boekjaar dat aanleiding heeft gegeven tot de jaarrekening die ter goedkeuring aan de gewone algemene vergadering is voorgelegd en op grond waarvan deze vervolgens tot kwijting heeft besloten.

In dit verband moet ook rekening worden gehouden met de verjaringstermijn. Voor een aansprakelijkheidsvordering tegen de commissaris op grond van de specifieke bepalingen van het WVV geldt de verkorte verjaringstermijn van 5 jaar (art. 2:143, §3, vierde streepje WVV). Voor de aansprakelijkheidsvordering op grond van artikel 1382 van het oud Burgerlijk Wetboek ( ) geldt een verjaringstermijn van 10 jaar. Ter herinnering: in dit geval moet aan drie voorwaarden worden voldaan (schuld, schade en oorzakelijk verband).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

Correctie van de jaarrekening (N-1) die een wijziging van het in boekjaar N uitgekeerde dividend vereist

A

De artikelen 7:214 (WVV) (NV) en 5:144, lid 2 (of 6:116, lid 2) WVV (BV/CV) betreffen de uitkering van dividenden wanneer deze gebeurd zijn in strijd met de van toepassing zijnde wetsbepalingen. Overeenkomstig deze artikelen bestaat er een verschil in sanctie die strenger zal zijn in het geval van een inbreuk op uitkeringsregels voor een BV/CV dan voor een NV. Bij een NV is dit afhankelijk van het feit of de aandeelhouders al dan niet te goeder trouw hebben gehandeld. Op dat moment is het oordeel van de commissaris wel relevant. Indien de commissaris immers een materiële fout heeft aangeduid en hierover een aangepast oordeel tot uitdrukking heeft gebracht, zou bij een correctie kunnen worden gesteld dat zij ‘te kwader trouw’ hebben gehandeld. Indien noch zij noch de commissaris echter op de hoogte waren van de materiële fout, kan bij een correctie echter mogelijk eerder gesteld worden dat zij ‘te goeder trouw’ hebben gehandeld en moet in dat geval de resultaatsbestemming niet worden teruggedraaid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Neerlegging van een niet goedgekeurde en niet definitieve jaarrekening

A

Indien de jaarrekening niet binnen de termijn van zeven maanden [na afsluiting van het boekjaar] werd goedgekeurd door de algemene vergadering, dient het bestuursorgaan deze toch te publiceren met inachtneming van artikel 3:3, § 1, tweede lid KB WVV.” Anderzijds blijft de NBB de neerlegging van niet-goedgekeurde jaarrekeningen weigeren. Van zijn zijde heeft het ICCI zowel met de CBN als met de NBB contact genomen met als doel een oplossing te vinden. Tot op heden heeft het ICCI evenwel nog geen enkele reactie op deze uitnodiging ontvangen.

Volgens het Hof van Cassatie bestaat de verplichting in hoofde van de bestuurders om de jaarrekening openbaar te maken slechts in zover deze door de algemene vergadering werd goedgekeurd. Het Hof is immers van oordeel dat de algemene vergadering soeverein beslist wanneer zij de jaarrekening goedkeurt ([5]).Gelet op het bovenvermelde arrest van het Hof van Cassatie is het ICCI van oordeel dat de niet-openbaarmaking van de niet goedgekeurde jaarrekening niet kan worden beschouwd als een fout die een aansprakelijkheidsvordering op grond van artikel 2:56 (voor de bestuurders) of 3:71 (voor de commissaris) WVV mogelijk maakt. Om dezelfde reden lijkt het volgens het ICCI dat de strafsanctie van artikel 3:43 WVV evenmin van toepassing kan zijn.

De niet-neerlegging van de jaarrekening door het bestuursorgaan zou moeten leiden tot een melding conform artikel 3:75, § 1, eerste lid, 9° WVV in het verslag van de commissaris betreffende de jaarrekening van het volgend boekjaar (in casu, in het verslag betreffende de jaarrekening N+1).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

Check neerlegging jaarrekening

A

Een geschikte termijn voor de controle ex post van de neerlegging zoals beschreven in voorgaande paragraaf is in het algemeen een termijn van niet meer dan 150 dagen na de datum van het commissarisverslag (bijkomende norm (herziene versie 2020), par. A56). Indien de commissaris vaststelt dat de (geconsolideerde) jaarrekening (en, in voorkomend geval, zijn verklaring zoals opgenomen in de notulen van de algemene vergadering) en/of de samen met de (geconsolideerde) jaarrekening neer te leggen documenten niet binnen de wettelijke termijnen werd neergelegd, dient hij dit geval van niet-naleving schriftelijk te melden aan het bestuursorgaan.

Wanneer de neerlegging plaatsvindt met vertraging of wanneer de commissaris niet van materieel belang zijnde verschillen vaststelt, kan de commissaris, overeenkomstig artikel 3:75, §1, eerste lid, 9° WVV, oordelen dat het niet nodig is om deze niet-naleving in het deel “Overige door wet- en regelgeving gestelde eisen” openbaar te maken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
36
Q

Materialiteit

A

Over het algemeen worden afwijkingen van materieel belang geacht te zijn, indien deze weglatingen of fouten inhouden, die, afzonderlijk of gezamenlijk, een invloed kunnen hebben op de economische beslissingen die gebruikers op basis van de jaarrekening nemen (ISA 200, par. 6). De materialiteit wordt bepaald door de omvang en/of de aard van de fout of de weglating, of door een combinatie van beide, in de specifieke context. De omvang of de aard van de fout of de weglating, of een combinatie van beide, kan daarbij doorslaggevend zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
37
Q

Indien de afwijking van materieel belang verband houdt met het niet toelichten van informatie die moet worden toegelicht (ISA 705 (Herzien), par. 23), dient de commissaris

A

a) de niet-toelichting te bespreken met de met governance belaste personen;
b) in de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud” de aard van de weggelaten informatie te beschrijven; en
c) tenzij dit op grond van wet- of regelgeving verboden is, de weggelaten informatie op te nemen, mits dit praktisch uitvoerbaar is en de commissaris voldoende en geschikte controle-informatie over de weggelaten informatie heeft verkregen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
38
Q

Een afwijking is van diepgaande invloed wanneer de gevolgen ervan

A

a) niet beperkt kunnen zijn tot specifieke elementen van de jaarrekening; of
b) een substantieel deel van de jaarrekening vertegenwoordigen of zouden kunnen vertegenwoordigen; of
c) met betrekking tot toelichtingen bij de financiële overzichten, van fundamenteel belang zijn voor het begrip van gebruikers van de jaarrekening.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
39
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd in het voorafgaande boekjaar gecontroleerd door de commissaris;
  • De vennootschap overweegt het stopzetten van het verhandelen van bepaalde producten. De vennootschap beslist om, ondanks de bepalingen van artikel 3:47, §1 KB/WVV, waardeverminderingen niet te boeken teneinde deze producten te waarderen tegen hun marktwaarde;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.);
  • Op vraag van de commissaris heeft het bestuursorgaan de impact van deze overwaardering van de voorraad en dus van het resultaat gekwantificeerd;
  • De commissaris oordeelt dat deze afwijking een impact van materieel belang maar zonder diepgaande invloed in de jaarrekening heeft.
A

Afwijking van materieel belang met betrekking tot een waardering van activa (impact van materieel belang en zonder diepgaande invloed) – Oordeel met voorbehoud

De afgewerkte producten, waarvan de Vennootschap de commercialisatie heeft stopgezet, werden gewaardeerd tegen aanschaffingswaarde terwijl hun marktwaarde lager is, hetgeen volgens ons strijdig is met de bepalingen van artikel 3:47, §1 van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Hieruit volgt dat de rubriek van de voorraden geboekt op het actief van de balans, evenals het resultaat van het boekjaar vóór belastingen overgewaardeerd zijn ten belope van € __________, en de belastingen op de winst, het nettoresultaat van het boekjaar en het eigen vermogen overgewaardeerd zijn met respectievelijk €__________, € __________en €__________.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
40
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd in het voorafgaande boekjaar gecontroleerd door de commissaris;
  • De boekhoudkundige verwerking van de kosten houdt geen rekening met het principe van de scheiding van boekjaren (cutoff of afgrenzing);
  • Tijdens zijn controle heeft de commissaris een belangrijk probleem inzake onderschatting van de kosten onderkend;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.);
  • De commissaris oordeelt dat de jaarrekening aldus een afwijking bevat die een impact van materieel belang maar zonder diepgaande invloed in de jaarrekening heeft.
A

Afwijking van materieel belang met betrekking tot een waardering van passiva (impact van materieel belang en zonder diepgaande invloed) – Oordeel met voorbehoud

Uit onze controlewerkzaamheden vloeit voort dat de bedragen van de handelsschulden en van de diensten en diverse goederen onderschat zijn ten belope van € ___________, hetgeen overeenstemt met niet geboekte nog te ontvangen facturen. De bepalingen van artikel 3:11 van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn volgens ons niet nageleefd en het resultaat van het boekjaar vóór belastingen is dus overgewaardeerd ten belope van datzelfde bedrag. De belastingen op de winst, het resultaat van het boekjaar na belastingen en het eigen vermogen zijn overgewaardeerd ten belope van respectievelijk € ______, € ______ en € _____.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
41
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd in het voorafgaande boekjaar gecontroleerd door de commissaris;
  • De vennootschap bezit een deelneming en een schuldvordering die van materieel belang worden geacht;
  • De commissaris verschilt van mening over de door het bestuursorgaan gehanteerde waarderingsmethodes gericht op het verantwoorden van het behoud van de boekwaarde van deze activa;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.);
  • De commissaris oordeelt dat deze afwijkingen een impact van materieel belang en met diepgaande invloed in de jaarrekening hebben.
A

Afwijking van materieel belang met betrekking tot een waardering van activa (impact van materieel belang en met diepgaande invloed) – Afkeurend oordeel

De naamloze vennootschap Y, dochteronderneming van de vennootschap, kent reeds vele jaren grote financiële moeilijkheden. Ondanks de opgebouwde verliezen is het bestuursorgaan van oordeel dat er voldoende positieve factoren bestaan die het niet toepassen van een waardevermindering op deze deelneming en op de schuldbewijzen op de verbonden onderneming verantwoorden. Bij gebrek aan een waardering uitgevoerd door het bestuursorgaan op basis van algemeen aanvaarde methodes en in toepassing van de bepalingen van artikel 3:44, §2 van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen had volgens ons op de boekwaarde van deze deelneming, voor een bedrag van €___, alsook op de schuldbewijzen op de verbonden onderneming, voor een bedrag van €___, een waardevermindering moeten worden toegepast. Wij zijn niet in staat geweest om het bedrag van de te boeken waardevermindering te bepalen [die op datum van dit verslag niet van materieel belang zou moeten zijn vermits dit niet lager zou moeten zijn dan €____] alsook om de redenen te onderschrijven die het niet-aanpassen van de boekwaarde verantwoorden, zoals weergegeven in de toelichting VOL-kap 6.17 van de jaarrekening.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
42
Q

Onmogelijkheid om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen (hetgeen ook een beperking in de uitvoering van de controle wordt genoemd) kan voortkomen uit:

A

a) omstandigheden waarover de entiteit geen controle heeft;
b) omstandigheden die verband houden met de aard of timing van de werkzaamheden van de commissaris; of
c) beperkingen die door het bestuursorgaan zijn opgelegd.

Het gaat meer bepaald om omstandigheden die kunnen volgen uit een laattijdige benoeming van de commissaris of om de onmogelijkheid om voldoende gegevensgerichte controles uit te voeren wanneer de interne beheersingsmaatregelen van de entiteit niet effectief zijn

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
43
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd in het voorafgaande boekjaar gecontroleerd door de commissaris;
  • Het bestuursorgaan heeft de waarderingsregels gewijzigd in de loop van het boekjaar dat wordt gecontroleerd;
  • De wijziging van de waarderingsregels wordt door de commissaris aanvaardbaar geacht;
  • De vereiste inlichtingen met betrekking tot de wijziging van een waarderingsregel zijn niet in de toelichting bij de jaarrekening opgenomen;
  • De wijziging van de waarderingsregeling kon berekend worden teneinde de impact van materieel belang maar zonder diepgaande invloed te kunnen beoordelen;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.);
  • De commissaris oordeelt dat het ontbreken van informatie in de toelichting een impact van materieel belang doch zonder diepgaande invloed in de jaarrekening heeft.
A

Vrijwillig weglaten van inlichtingen (niet-mededeling van een wijziging van een waarderingsregel) in de toelichting bij de jaarrekening (impact van materieel belang en zonder diepgaande invloed) – Oordeel met voorbehoud

De Vennootschap heeft haar waarderingsregels gewijzigd door de afschrijvingsduur voor industriële gebouwen te verhogen van 20 naar 30 jaar vanaf de aanschaffingen van dit boekjaar. Deze wijziging en de verantwoording hiervoor, alsook de inschatting van de wijze waarop dit een invloed heeft op het vermogen, de financiële toestand en het resultaat van de Vennootschap werden niet vermeld in de toelichting bij de jaarrekening zoals voorgeschreven door de artikelen 3:7 en 3:8 van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Deze wijziging van de waarderingsregels heeft tot gevolg dat de boekwaarde van de vaste activa verhoogd is met een bedrag van € ___ en dat het resultaat van het boekjaar vóór en na belastingen werd verbeterd met een bedrag van respectievelijk € ___ en €___.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
44
Q

Indien de commissaris tot de conclusie komt dat de mogelijke gevolgen van eventuele niet-gedetecteerde afwijkingen voor de jaarrekening zowel van materieel belang zouden kunnen zijn als een diepgaande invloed zouden kunnen hebben zodat een oordeel met voorbehoud niet adequaat zou zijn om de ernst van de situatie over te brengen, dient hij:

A

(i) de controleopdracht terug te geven, indien dit overeenkomstig de van toepassing zijnde wet- of regelgeving praktisch uitvoerbaar en mogelijk is ( ); of
(ii) indien het teruggeven van de controleopdracht vóór het uitbrengen van het commissarisverslag niet praktisch uitvoerbaar of mogelijk is, een oordeelonthouding over de jaarrekening te formuleren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
45
Q

Oordeelonthouding en KAM

A

Behoudens indien dit door wet- of regelgeving wordt verboden, overeenkomstig paragraaf 29 van ISA 705 (Herzien), het controleverslag geen sectie “Kernpunten van de controle” overeenkomstig ISA 701 of een sectie “Andere informatie” overeenkomstig ISA 720 (Herzien) mag bevatten als de auditor een oordeelonthouding bij de financiële overzichten formuleert

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
46
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd in het voorafgaande boekjaar gecontroleerd door de commissaris;
  • De vennootschap beschikt niet over een afdoende interne beheersing met betrekking tot een relevante post van de jaarrekening;
  • De commissaris was niet in staat om voldoende en geschikte informatie over deze post te verkrijgen;
  • De commissaris oordeelt dat deze situatie een impact van materieel belang en zonder diepgaande invloed op de jaarrekening heeft.
A

Tekortkoming in de interne beheersing met betrekking tot een bepaalde rubriek van de jaarrekening (impact van materieel belang maar zonder diepgaande invloed) – Oordeel met voorbehoud

De interne beheersing met betrekking tot de analytische opvolging van de bestellingen in uitvoering laat geen gepaste controle toe van de waardering daarvan op het einde van het boekjaar en bijgevolg van het bepalen van het bedrag van de betrokken voorraadwijziging. Deze bestellingen in uitvoering verschijnen in de balans voor een bedrag van € _____ onder de rubriek van de voorraden terwijl de betrokken voorraadwijziging opgenomen is in de resultatenrekening voor een bedrag van € _____. Gelet op het feit dat het bestuursorgaan niet in staat is geweest om het geheel van de bestellingen in uitvoering te beheersen, hebben wij de impact van deze aangelegenheid op de waarde van de voorraden en bijgevolg op de voorraadwijziging opgenomen in de resultatenrekening, niet kunnen kwantificeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
47
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd in het voorafgaande boekjaar gecontroleerd door de commissaris;
  • De vennootschap wordt geconfronteerd met tekortkomingen van materieel belang in haar nieuw softwarepakket voor geïntegreerd beheer (ERP) die leiden tot problemen met betrekking tot de waardering van de voorraden;
  • De vennootschap heeft deze tekortkomingen niet kunnen wegwerken en heeft aan de commissaris geen relevante inlichtingen kunnen verstrekken over de rubriek van de voorraden die bijgevolg een impact hebben op de voorraadwijzigingen;
  • Gezien de onmogelijkheid om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen over verschillende bijzonder belangrijke rubrieken van de jaarrekening, besluit de commissaris dat de eventuele gevolgen voor de jaarrekening van materieel belang en met diepgaande invloed zijn.
A

Tekortkoming in de interne beheersing met betrekking tot een bepaalde rubriek in de jaarrekening (impact van materieel belang en met diepgaande invloed) – Oordeelonthouding

In de loop van het boekjaar heeft de Vennootschap een nieuw softwarepakket voor geïntegreerd beheer (ERP) en waardering van haar voorraden geïmplementeerd. Deze implementatie heeft geleid tot tekortkomingen in de interne beheersing, die geleid hebben tot afwijkingen in de voorraadwaardering die bovendien de voorraadwijziging hebben beïnvloed in de rubriek van de aankopen. Gelet op het feit dat het bestuursorgaan niet in staat is geweest om het geheel van zijn voorraden te controleren, was het ons niet mogelijk om de impact van deze aangelegenheden op de waarde van de voorraden en derhalve op de in de resultatenrekening opgenomen voorraadwijziging te kwantificeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
48
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd in het voorafgaande boekjaar gecontroleerd door de commissaris;
  • De vennootschap beschikt niet over een afdoende interne beheersing over diverse administratieve processen, in het bijzonder de aankoopcyclus, die de jaarrekening beïnvloeden;
  • De commissaris is niet in staat om voldoende en geschikte informatie te verkrijgen dat de jaarrekening geen afwijkingen van materieel belang bevat, aangezien de vastgestelde problemen dermate wezenlijk zijn en er geen alternatieve controlewerkzaamheden kunnen worden verricht;
  • De commissaris oordeelt dat deze situatie een impact van materieel belang en met diepgaande invloed in de jaarrekening heeft.
A

Tekortkoming in de interne beheersing met betrekking tot een bepaalde cyclus (impact van materieel belang en met diepgaande invloed) – Oordeelonthouding

De interne beheersing van de Vennootschap vertoont significante tekortkomingen en meer in het bijzonder met betrekking tot verscheidene administratieve processen betreffende de aankoopcyclus. Deze tekortkomingen zouden een invloed van materieel belang op bepaalde rubrieken van de jaarrekening kunnen hebben. Wij zijn niet in staat geweest om via alternatieve controlewerkzaamheden de betrouwbaarheid en de volledigheid van de aankopen en de in de jaarrekening opgenomen aanverwante rubrieken – zijnde de voorraadwijziging, de goederenvoorraad en leveranciersschulden – na te gaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
49
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • Het bestuursorgaan wil de bevestigingsbrief waarvan de inhoud door de commissaris werd voorgesteld, niet ondertekenen;
  • De commissaris oordeelt dat hij in de onmogelijkheid verkeert om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen omdat hij niet beschikt over de absoluut noodzakelijke controle-informatie die betrekking heeft op de bevestigingsbrief.
A

Gebrek aan schriftelijke bevestigingen – Oordeelonthouding

Aangezien het bestuursorgaan geweigerd heeft om ons de schriftelijke bevestigingen te verschaffen die onontbeerlijk zijn in het kader van onze controle, is het on niet mogelijk te concluderen dat de jaarrekening vrij is van een afwijking van materieel belang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
50
Q

Schriftelijke bevestigingen of bevestigingsbrief

A

Gewoonlijk wordt de bevestigingsbrief ondertekend door de leden van het management, zoals gedefinieerd in paragraaf 8 van ISA 580 ( ), die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de jaarrekening, op het hoogste niveau van de entiteit (met inbegrip van het financieel beleid), rekening houdend met hun kennis van de feiten en met hun gezag. Het is in bepaalde gevallen ook mogelijk dat de commissaris ervoor opteert dat een ander relevant persoon (of orgaan) de bevestigingsbrief (mede-)ondertekent die (dat) de bevoegdheid heeft de entiteit te verbinden voor handelingen die verdergaan dan het dagelijks bestuur.

Het verkrijgen van deze schriftelijke bevestigingen is noodzakelijke controle-informatie die de commissaris dient te verkrijgen voor de controleopdracht met betrekking tot de jaarrekening. De noodzaak voor het verkrijgen van de schriftelijke bevestigingen is gelegen in het feit dat de commissaris met betrekking tot bepaalde aspecten van de controleopdracht geen conclusies kan formuleren louter op basis van de overige verkregen controle-informatie.

De paragrafen 10 en 11 van de standaard bepalen respectievelijk:
- dat de auditor het management dient te vragen een schriftelijke bevestiging te verstrekken dat het zijn verantwoordelijkheden voor het opstellen van de financiële overzichten in overeenstemming met het van toepassing zijnde stelsel van financiële verslaggeving is nagekomen, inclusief, indien relevant, de getrouwe weergave ervan, zoals is omschreven in de voorwaarden van de controleopdracht
- dat de auditor het management dient te verzoeken een schriftelijke bevestiging te verschaffen dat:
(a) het de auditor alle relevante informatie en toegang heeft verschaft zoals is overeengekomen in de voorwaarden van de controleopdracht; en
(b) alle transacties zijn geboekt en in de financiële overzichten zijn weerspiegeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
51
Q

Volgens IFRS, moet de correctie van een van materieel belang zijnde fout die haar oorzaak vindt in het boekjaar dat het boekjaar onder controle voorafgaat:

A

zowel opgenomen worden in de resultatenrekening als in het eigen vermogen van het voorgaande boekjaar. In deze context zal de commissaris de uitgewerkte voorbeelden met oordeelkundig inzicht dienen aan te passen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
52
Q

Overeenkomstige cijfers

A

In de context van het Belgisch toepasselijk boekhoudkundig referentiekader (KB/WVV) heeft de “ter vergelijking opgenomen informatie” veeleer betrekking op de overeenkomstige cijfers (en dus niet op de vergelijkende jaarrekening) (zie, supra, sectie 1.2.10.). Deze overeenkomstige cijfers maken integraal deel uit van de jaarrekening van het boekjaar onder controle en hebben als enig doel te kunnen vergelijken met de opgenomen informatie met betrekking tot het boekjaar dat het boekjaar onder controle voorafgaat. In deze optiek is het logisch dat een aangepast oordeel met betrekking tot de overeenkomstige cijfers de vergelijkbaarheid tussen de twee boekjaren kan beïnvloeden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
53
Q

Effect op de jaarrekening (betreffende het boekjaar onder controle) van een aangepast oordeel tot uitdrukking gebracht in het daaraan voorafgaand boekjaar: hoeveel scenario’s?

A

Scenario 1 (sectie 2.3.2.)
De aangelegenheid die aanleiding gaf tot het aangepaste oordeel in het voorgaande boekjaar is nog niet opgelost/geboekt in het boekjaar onder controle en het effect daarvan is van materieel belang in het boekjaar onder controle.

Scenario 2 (sectie 2.3.3.)
De aangelegenheid die aanleiding gaf tot het aangepaste oordeel in het voorgaande boekjaar is nog niet opgelost/geboekt in het boekjaar onder controle maar het effect daarvan is niet van materieel belang in het boekjaar onder controle.

Scenario 3 (sectie 2.3.4.)
De aangelegenheid die aanleiding gaf tot het aangepaste oordeel in het voorgaande boekjaar is geboekt en de informatie is opgenomen in de toelichting bij het boekjaar onder controle overeenkomstig de bepalingen van het KB/WVV. Het effect daarvan is van materieel belang in het boekjaar onder controle en werd adequaat toegelicht.

Scenario 4
De aangelegenheid die aanleiding gaf tot het aangepaste oordeel in het voorgaande boekjaar is geboekt en de informatie is opgenomen in de toelichting bij het boekjaar onder controle overeenkomstig de bepalingen van het KB /WVV. Het effect daarvan is niet van materieel belang in het boekjaar onder controle en werd adequaat toegelicht.

Scenario 5 (sectie 2.3.5.)
De aangelegenheid die aanleiding gaf tot het aangepaste oordeel in het voorgaande boekjaar is geboekt in het boekjaar onder controle maar de bepalingen van het KB/WVV werden niet nageleefd (wat onder meer inhoudt dat de aangelegenheid niet of op inadequate wijze werd toegelicht). Het effect daarvan is van materieel belang in het boekjaar onder controle.

Scenario 6
De aangelegenheid die aanleiding gaf tot het aangepaste oordeel in het voorgaande boekjaar is geboekt in het boekjaar onder controle maar de bepalingen van het KB/WVV werden niet nageleefd (wat onder meer inhoudt dat de aangelegenheid niet of op inadequate wijze werd toegelicht). Het effect daarvan is niet van materieel belang in het boekjaar onder controle.

Scenario 7
De aangelegenheid die aanleiding gaf tot het aangepaste oordeel in het voorgaande boekjaar is opgelost. Het ging hier bijvoorbeeld om een beperking in de uitvoering van de controle (scope limitation) waarvan het effect mogelijk van materieel belang was en die het gevolg was van een weigering door het bestuursorgaan om de deelneming te waarderen teneinde te bepalen wat het mogelijke effect van een duurzame waardevermindering was, hetgeen aanleiding had gegeven tot een aangepast oordeel. Tijdens het boekjaar onder controle heeft het bestuursorgaan evenwel de deelneming gewaardeerd en de afwezigheid van een duurzame waardevermindering bewezen. De commissaris gaat akkoord met deze waardering.

Voor de scenario’s 1 t/m 6 betreft het een niet-naleving van het WVV (art. 3:19 WVV) en zal dus het tweede deel van het verslag met betrekking tot het voeren van de boekhouding en de naleving van het WVV een passende vermelding hieromtrent bevatten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
54
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • In het boekjaar voorafgaand aan het boekjaar onder controle werd geen voorziening voor brugpensioenen aangelegd. Het betreft een bedrag van materieel belang op het niveau van de resultatenrekening, en het niet aanleggen van de voorziening is, volgens de commissaris, niet in overeenstemming met artikel 3:32, a) van KB/WVV. Om deze reden werd met betrekking tot de jaarrekening voor het voorafgaande boekjaar een aangepast oordeel tot uitdrukking gebracht;
  • In de jaarrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle werd de voorziening voor brugpensioenen evenmin aangelegd en wordt het effect daarvan op die jaarrekening door de commissaris als zijnde van materieel belang beschouwd.
A

Afwijking van voorgaand boekjaar niet geboekt en van materieel belang – Oordeel met voorbehoud (scenario 1: cf. 2.3.1.)

Ons verslag over de controle van de jaarrekening met betrekking tot het vorige boekjaar bevatte een voorbehoud ten gevolge van het niet boekhoudkundig verwerken van een voorziening voor brugpensioenen. Evenmin werd in het boekjaar onder controle een voorziening gevormd in de jaarrekening met betrekking tot brugpensioenen. Het niet aanleggen van deze voorzieningen is, volgens ons, niet in overeenstemming met artikel 3:32, a) van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
Derhalve is de rubriek “Voorzieningen voor risico’s en kosten” van de balans onderschat en het eigen vermogen overschat zowel in het boekjaar 20X0 als in het boekjaar 20X-1 ten belope van € __________ respectievelijk € __________. Tevens is het resultaat van de boekjaren 20X0 en 20X-1 overschat voor € __________ respectievelijk € __________.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
55
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • In de jaarrekening met betrekking tot het boekjaar voorafgaand aan het boekjaar onder controle werd geen voorziening voor brugpensioenen aangelegd. Het betreft een bedrag van materieel belang op het niveau van de resultatenrekening doch niet op het niveau van de balans, en het niet aanleggen van de voorziening is, volgens de commissaris, niet in overeenstemming met artikel 3:32, a) van het KB/WVV. Om deze reden werd met betrekking tot het getrouw beeld van deze jaarrekening een aangepast oordeel tot uitdrukking gebracht (gezien het effect op de resultatenrekening voor dat boekjaar);
  • Er is geen belastingeffect aangezien de vennootschap geen belastbaar inkomen heeft;
  • In de jaarrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle werd de voorziening voor brugpensioenen evenmin aangelegd en wordt het effect daarvan op het eigen vermogen en de betrokken rubriek van het passief van de balans met betrekking tot dat boekjaar door de commissaris als zijnde niet van materieel belang beschouwd.
A

Afwijking van voorafgaand boekjaar niet geboekt en niet van materieel belang – Oordeel met voorbehoud (scenario 2: cf. 2.3.1.)

Ons verslag over de controle van de jaarrekening met betrekking tot het vorige boekjaar bevatte een voorbehoud ten gevolge van het van materieel belang zijnde effect op de resultatenrekening van het niet boekhoudkundig verwerken van een voorziening voor brugpensioenen ten bedrage van € __________, wat, volgens ons, niet in overeenstemming was met artikel 3:32, a) van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. In de jaarrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle werd evenmin een voorziening voor brugpensioenen aangelegd. Het effect daarvan op de balans met betrekking tot het boekjaar onder controle is niet van materieel belang. Ons oordeel over de jaarrekening van het boekjaar onder controle is evenwel aangepast omdat deze niet opgeloste aangelegenheid van materieel belang zijnde gevolgen heeft voor de vergelijkbaarheid van de cijfers opgenomen in de jaarrekening onder controle met de overeenkomstige cijfers die betrekking hebben op de resultatenrekening.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
56
Q
  • In de jaarrekening met betrekking tot het boekjaar voorafgaand aan het boekjaar onder controle werd geen voorziening voor brugpensioenen aangelegd. Het betreft een bedrag van materieel belang op de resultatenrekening, en het niet aanleggen van de voorziening is, volgens de commissaris, niet in overeenstemming met artikel 3:32, a) van het KB/WVV. Om deze reden werd met betrekking tot het getrouw beeld van deze jaarrekening een aangepast oordeel tot uitdrukking gebracht;
  • Er is geen belastingeffect gezien de vennootschap geen belastbaar inkomen heeft;
  • In de jaarrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle werd de voorziening voor brugpensioenen aangelegd, en werd de kost ervan opgenomen in de resultatenrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle. Het effect daarvan op de resultatenrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle is van materieel belang.
  • Er werd een (adequate) toelichting opgenomen over het feit dat de resultatenrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle een van materieel belang zijnde kost bevat die zijn oorsprong vindt in het boekjaar voorafgaand aan het boekjaar onder controle.
A

Afwijking van voorafgaand boekjaar geboekt en voldoende toegelicht – Oordeel met voorbehouden (scenario 3: cf. 2.3.1.)

De Vennootschap heeft gedurende het boekjaar onder controle een voorziening aangelegd voor brugpensioenen ten bedrage van € ______. Deze voorziening had in het vorige boekjaar moeten worden aangelegd en ons commissarisverslag over dat boekjaar bevatte een voorbehoud dienaangaande. Derhalve bevat de resultatenrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle een kost ten bedrage van € _____ die zijn oorsprong vindt in het voorafgaand boekjaar.
Ons oordeel over de jaarrekening van het boekjaar onder controle is eveneens aangepast vanwege de impact van deze aangelegenheid op de vergelijkbaarheid van de cijfers van het boekjaar onder controle met de overeenkomstige cijfers van het voorafgaande boekjaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
57
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • In de jaarrekening met betrekking tot het boekjaar voorafgaand aan het boekjaar onder controle werd geen voorziening voor brugpensioenen aangelegd. Het betreft een bedrag van materieel belang op de resultatenrekening, en het niet aanleggen van de voorziening is, volgens de commissaris, niet in overeenstemming met artikel 3:32, a) van het KB/WVV. Om deze reden werd met betrekking tot het getrouw beeld van deze jaarrekening een aangepast oordeel tot uitdrukking gebracht;
  • Er is geen belastingeffect gezien de vennootschap geen belastbaar inkomen heeft;
  • In de jaarrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle werd de voorziening voor brugpensioenen aangelegd, en werd de kost ervan opgenomen in de resultatenrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle. Het effect daarvan op de resultatenrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle is van materieel belang.
  • Er werd geen (of een inadequate) toelichting opgenomen over het feit dat de resultatenrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle een van materieel belang zijnde kost bevat die zijn oorsprong vindt in het boekjaar voorafgaand aan het boekjaar onder controle.
A

Afwijking van voorafgaand boekjaar geboekt en onvoldoende toegelicht – Oordeel met voorbehouden (scenario 5: cf. 2.3.1.)

De Vennootschap heeft gedurende het boekjaar onder controle een voorziening aangelegd voor brugpensioenen ten bedrage van € ______. Deze voorziening had in het vorige boekjaar moeten worden aangelegd en ons commissarisverslag over dat boekjaar bevatte een voorbehoud dienaangaande. Derhalve bevat de resultatenrekening met betrekking tot het boekjaar onder controle een kost ten bedrage van € _____ die zijn oorsprong vindt in het voorafgaand boekjaar. Daarenboven, bevat de toelichting met betrekking tot het boekjaar onder controle daarover geen [of onvoldoende] gegevens wat een geval van niet-naleving van artikel 3:11 van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen inhoudt.
Ons oordeel over de jaarrekening van het boekjaar onder controle is eveneens aangepast vanwege de impact van deze aangelegenheid op de vergelijkbaarheid van de cijfers van het boekjaar onder controle met de overeenkomstige cijfers van het voorafgaande boekjaar.

58
Q
  • Er was geen commissaris vóór het begin van het mandaat;
  • Het gaat om het tweede jaar van het commissarismandaat;
  • Betreffende het eerste boekjaar N onder controle werd een oordeel met voorbehoud tot uitdrukking gebracht naar aanleiding van de onmogelijkheid om de voorraden de controleren;
  • De gekende of mogelijke effecten van de aangelegenheid op de cijfers van het boekjaar N+1 onder controle (hier: tweede jaar van het commissarismandaat) zijn onbestaand maar een aanpassing van het oordeel van de commissaris is vereist omwille van de mogelijke effecten van de niet opgeloste aangelegenheid op de vergelijkbaarheid van de cijfers van de resultatenrekening van het lopend boekjaar N met de overeenkomstige cijfers.
A

Gevolgen op de overeenkomstige cijfers in een tweede jaar van het commissarismandaat van een aangepast oordeel tot uitdrukking gebracht in het voorafgaande boekjaar (geen commissaris vóór het begin van het mandaat) – Oordeel met voorbehoud

Omdat wij in de loop van het jaar 20X-1 als de commissaris van de Vennootschap zijn aangesteld, zijn we niet in staat geweest om bij de controle van de jaarrekening van het boekjaar 20X-1 de opname van de fysieke voorraad bij te wonen aan het begin van het boekjaar noch zijn we in staat geweest om onszelf op een andere wijze te vergewissen van de voorraadhoeveelheden op deze datum. Omdat de beginvoorraden het bedrag van de aankopen toegewezen aan het boekjaar beïnvloeden, zijn wij niet in staat geweest om te bepalen of aanpassingen aan het resultaat voor 20X-1 en het overgedragen resultaat naar het begin van het boekjaar noodzakelijk konden zijn. Ons oordeel over de jaarrekening voor het op __ ____ 20X-1 afgesloten boekjaar werd dienovereenkomstig aangepast. Ons oordeel over de jaarrekening van het boekjaar onder controle is aangepast vanwege het mogelijk effect van deze aangelegenheid op de vergelijkbaarheid van de cijfers van het boekjaar onder controle met de overeenkomstige cijfers van het boekjaar 20X-1 met betrekking tot de resultatenrekening.

59
Q

PARAGRAAF TER BENADRUKKING VAN BEPAALDE AANGELEGENHEDEN – AANGELEGENHEID DIE GEEN VERBAND HOUDT MET DE CONTINUÏTEIT

A

Betreft de situaties waarin de commissaris de aandacht wenst te vestigen op een aangelegenheid die adequaat werd opgenomen in de toelichting bij de jaarrekening en die van fundamenteel belang is voor het inzicht dat de gebruiker verworven heeft in de jaarrekening.

De commissaris moet in deze paragraaf een duidelijke verwijzing opnemen naar de benadrukte aangelegenheid en naar de plaats waar in de jaarrekening de relevante toelichtingen kunnen worden gevonden die de aangelegenheid volledig beschrijven, en moet aangeven dat zijn oordeel over de jaarrekening niet is aangepast met betrekking tot de benadrukte aangelegenheid.

Laat niet toe aan de commissaris om zelf deze informatie te verstrekken. Het is bovendien belangrijk dat deze beschrijving opgenomen wordt in de jaarrekening - en dus niet in het jaarverslag.

60
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • De vennootschap beschikt over een aanzienlijke schuldvordering op een vennootschap die het voorwerp uitmaakt van een procedure van gerechtelijke reorganisatie (PGR); de gecontroleerde vennootschap beschikt over geen enkel voorrecht en rekening houdend met het feit dat het moeilijk is om in het kader van het herstelplan voorgelegd ter stemming aan de schuldeisers, te bepalen welk deel van de schuldvordering verloren zal zijn, is de waardering van het mogelijk verlies onvermijdelijk aleatoir;
  • De toelichting bij de jaarrekening beschrijft de bijzonderheden van het geval en vermeldt de van materieel belang zijnde onzekerheid met betrekking tot de uitkomst van de PGR en de redenen waarom de waardering van het mogelijk verlies onvermijdelijk aleatoir is;
  • De commissaris wenst de aandacht te vestigen op deze aanzienlijke onzekerheid en de beschrijving in de toelichting is toereikend.
A

Aangelegenheid met betrekking tot een gegeven van de balans (activa) – Oordeel zonder voorbehoud – Paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden

Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid [– Gerechtelijke reorganisatie]
Zonder afbreuk te doen aan het hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting VOL-kap ___ bij de jaarrekening, die een omschrijving bevat van, enerzijds, de onzekerheden over de afloop van de procedure van gerechtelijke reorganisatie waarmee één van de belangrijkste cliënten van de Vennootschap wordt geconfronteerd en, anderzijds, de onmogelijkheid om op zekere en betrouwbare wijze het bedrag van het verlies, dat boven het bedrag van de geboekte waardevermindering komt, te schatten en dit omdat er geen objectieve beoordelingscriteria voorhanden zijn.

61
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • De vennootschap heeft een geschil met een derde vennootschap waarvan de afloop gevolgen van materieel belang voor het eigen vermogen van de vennootschap zou kunnen hebben;
  • Het bestuursorgaan, bijgestaan door zijn raadsman, verkeert in de onmogelijkheid om de afloop van het geschil en de mogelijke gevolgen voor de vennootschap te beoordelen;
  • De toelichting bij de jaarrekening beschrijft het geschil en zijn bijzonderheden en vermeldt de onmogelijkheid om op de afloop hiervan in te spelen;
  • De commissaris wenst de aandacht te vestigen op deze aanzienlijke onzekerheid, gegeven het feit dat de in de toelichting opgenomen beschrijving toereikend is.
A

Aangelegenheid met betrekking tot een gegeven van de balans (passiva) – Oordeel zonder voorbehoud – Paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden

Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid [– Significant geschil]
Zonder afbreuk te doen aan het hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting VOL-kap ___ van de jaarrekening die de onzekerheid beschrijft met betrekking tot de afwikkeling van rechtszaak XYZ ingeleid tegen de Vennootschap door ABC. De uitkomst van deze rechtszaak zou een significante impact kunnen hebben op de financiële toestand van de Vennootschap.

62
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd in het voorafgaande boekjaar gecontroleerd door de commissaris;
  • Het bestuursorgaan heeft de waarderingsregels gewijzigd in de loop van het boekjaar dat wordt gecontroleerd;
  • De wijziging van de waarderingsregels wordt door de commissaris aanvaardbaar geacht;
  • De vereiste inlichtingen met betrekking tot de wijziging van een waarderingsregel zijn in de toelichting bij de jaarrekening opgenomen;
  • De commissaris acht het noodzakelijk om de aandacht van de lezers te vestigen op deze wijziging.
A

Paragraaf ter benadrukking van aangelegenheid met betrekking tot een wijziging van de waarderingsregels – Oordeel zonder voorbehoud

Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid [– Wijziging van waarderingsregels]
Zonder afbreuk te doen aan het hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op de wijziging van de waarderingsregels die zich in de loop van het boekjaar heeft voorgedaan. Overeenkomstig artikel 3:8 van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn de onderbouwing van en de impact van deze wijziging op het vermogen, de financiële toestand van de vennootschap en de resultaten van de Vennootschap vermeld in toelichting VOL-kap __ bij de jaarrekening.

63
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • De vennootschap bezit aandelen en de commissaris en het bestuursorgaan verschillen van mening over de waardering van deze aandelen;
  • Deze afwijking heeft een impact van materieel belang en zonder diepgaande invloed op de jaarrekening;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.);
  • De toelichting bij de jaarrekening beschrijft een geschil en zijn bijzonderheden en vermeldt de onmogelijkheid om op de afloop hiervan in te spelen;
  • De commissaris is van oordeel dat er een onzekerheid bestaat over een uitzonderlijke situatie die betrekking heeft op een bij de rechtbanken hangende rechtsvordering en de in de toelichting opgenomen beschrijving is toereikend.
A

Oordeel met voorbehoud en paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden

Basis voor het oordeel met voorbehoud
De aandelen, die in het bezit zijn van de Vennootschap, zijn opgenomen in de balans onder de rubriek “Geldbeleggingen” voor een bedrag van €______. Het bestuursorgaan heeft deze beleggingen in effecten niet gewaardeerd tegen de laagste waarde tussen de aanschaffingswaarde en de realisatiewaarde, hetgeen volgens ons in strijd is met de bepalingen van artikel 3:52 van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Uit de boekhoudbescheiden van de vennootschap blijkt dat, in de veronderstelling dat het bestuursorgaan deze beleggingen in effecten tegen hun realisatiewaarde zou hebben gewaardeerd, de Vennootschap een niet-gerealiseerd verlies van €______ zou hebben geboekt in de resultatenrekening van het boekjaar. De inventariswaarde van deze beleggingen in effecten opgenomen in de balans van 31 december 20__ zou zijn verminderd met eenzelfde bedrag [en de belastingen,] het nettoresultaat en het eigen vermogen zouden zijn verlaagd [met respectievelijk €______, €______ en €________].

Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid [– Significant geschil]
Zonder afbreuk te doen aan het hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting VOL-kap ____ van de jaarrekening die de onzekerheid beschrijft met betrekking tot de afwikkeling van rechtszaak XYZ ingeleid tegen de Vennootschap door ABC. De uitkomst van deze rechtszaak zou een significante impact kunnen hebben op de financiële toestand van de Vennootschap

64
Q

Indien de financiële overzichten over de voorgaande verslagperiode door een andere commissaris zijn gecontroleerd, kan de nieuwe commissaris beslissen om te verwijzen naar de controleverklaring van de voorgaande commissaris over de overeenkomstige cijfers. Als hij voor deze optie kiest, dient hij, overeenkomstig ISA 710 (par. 13), in een paragraaf inzake overige aangelegenheden in de controleverklaring het volgende te vermelden:

A

(a) dat de financiële overzichten over de voorgaande verslagperiode door de voorgaande auditor zijn gecontroleerd;
(b) het soort oordeel dat door de voorgaande auditor tot uitdrukking is gebracht en, indien het een aangepast oordeel betrof, de redenen daarvoor; en
(c) de datum van dat verslag. (zie par. A7)

65
Q

Bij het uitvoeren van een initiële controleopdracht is de doelstelling van de commissaris met betrekking tot de beginsaldi voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen over de vraag of:

A

a) beginsaldi afwijkingen bevatten die een van materieel belang zijnde invloed hebben op de jaarrekening van de lopende verslagperiode; en
b) passende, uit de beginsaldi blijkende grondslagen voor financiële verslaggeving, op consistente wijze bij het opstellen van de jaarrekening van de lopende verslagperiode zijn toegepast, dan wel of wijzigingen van deze grondslagen op passende wijze zijn verwerkt en op adequate wijze zijn weergegeven en overeenkomstig het van toepassing zijnde stelsel inzake financiële verslaggeving zijn toegelicht (ISA 510, par. 3).

Tijdens het eerste opdrachtjaar en overeenkomstig ISA 510 (par. 6), dient de commissaris voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen teneinde zich ervan te vergewissen dat de beginsaldi geen afwijkingen bevatten die een van materieel belang zijnde invloed hebben op de jaarrekening van het lopend boekjaar.

66
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap wordt voor het eerst gecontroleerd en de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd niet gecontroleerd door een voorgaande commissaris;
  • De commissaris is in staat geweest om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen over het feit dat de beginsaldi geen afwijkingen van materieel belang bevatten;
  • De overeenkomstige cijfers vereist door het boekhoudkundig referentiestelsel zijn opgenomen en correct weergegeven.
A

Geen commissaris in het voorafgaande boekjaar – Verkrijgen van voldoende en geschikte controle-informatie over de beginsaldi – Oordeel zonder voorbehoud

Overige aangelegenheid
Aangezien er geen enkele commissaris was benoemd in het voorafgaande boekjaar, werden de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar en derhalve de overeenkomstige cijfers opgenomen in de jaarrekening die het voorwerp uitmaakt van onderhavig verslag, niet gecontroleerd.

67
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap wordt voor het eerst gecontroleerd en de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd niet gecontroleerd door een voorgaande commissaris;
  • De commissaris heeft de opname van de fysieke voorraad aan het begin van het lopend boekjaar niet bijgewoond gezien het tijdstip van zijn benoeming en is niet in staat geweest om, middels de uitvoering van alternatieve controlewerkzaamheden, voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen met betrekking tot de beginsaldi van de voorraden (het gaat om een scope limitation die niet veroorzaakt wordt door het bestuursorgaan);
  • De commissaris oordeelt dat de mogelijke effecten van het onvermogen om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen met betrekking tot de beginsaldi van de voorraden van materieel belang maar zonder diepgaande invloed op de resultatenrekening zijn;
  • De balans aan het einde van het boekjaar vormt een getrouwe weergave;
  • De overeenkomstige cijfers vereist door het boekhoudkundig referentiestelsel zijn opgenomen en correct weergegeven.
A

Geen commissaris in het voorafgaande boekjaar – Verkrijgen van voldoende en geschikte controle-informatie over een deel van de beginsaldi – Oordeel met voorbehoud

Wij zijn niet in staat geweest om de controle-informatie te verkrijgen omtrent de voorraden aan het begin van het boekjaar, omwille van het feit dat wij de fysieke voorraadopname niet hebben kunnen bijwonen en om de voorraadhoeveelheden die op __ _____ 20X-1 bestonden op grond van alternatieve controlewerkzaamheden te controleren. Omdat bovendien de beginsaldi van de voorraadbedragen de voorraadwijziging beïnvloeden, zijn wij niet in staat geweest om te bepalen of eventuele aanpassingen aan het resultaat van het boekjaar noodzakelijk hadden kunnen zijn.

Overige aangelegenheid
Aangezien er geen enkele commissaris was benoemd in het voorafgaande boekjaar, werden de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar en derhalve de overeenkomstige cijfers opgenomen in de jaarrekening die het voorwerp uitmaakt van onderhavig verslag, niet gecontroleerd.

68
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap wordt voor het eerst gecontroleerd en de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd niet gecontroleerd door een voorgaande commissaris;
  • De commissaris is niet in staat geweest om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen met betrekking tot de beginsaldi van het huidig boekjaar;
  • De vennootschap stelt de jaarrekening volgens het volledig schema op. De sociale balans maakt derhalve geen deel uit van de jaarrekening van de vennootschap ( );
  • De balans aan het einde van het boekjaar vormt een getrouwe weergave;
  • De commissaris is van mening dat hij op basis van de mogelijke effecten van het onvermogen om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen met betrekking tot de beginsaldi van het huidig boekjaar, een oordeelonthouding over de resultatenrekening van het huidig boekjaar dient te formuleren.
A

Geen commissaris in het voorafgaande boekjaar – Onmogelijkheid tot verkrijgen van voldoende en geschikte controle-informatie (van materieel belang en van diepgaande invloed) over de beginsaldi – Verkrijgen van voldoende en geschikte controle-informatie over de afsluitingsbalans – Gesplitst oordeel

Oordelen
Wij hebben de wettelijke controle uitgevoerd … (119) … van het boekjaar van € _____.

Oordeel zonder voorbehoud over de balans
Naar ons oordeel geeft de balans en de bijhorende toelichting daarop een getrouw beeld van het vermogen en de financiële toestand van de Vennootschap per _ ____ 20__, in overeenstemming met het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel.

Oordeelonthouding betreffende de resultatenrekening
Vanwege de significantie van de aangelegenheid beschreven in de sectie “Basis voor de oordeelonthouding betreffende de resultatenrekening”, zijn wij niet in staat geweest om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen om een basis voor een controleoordeel over de resultatenrekening van het boekjaar en de bijhorende toelichting te verschaffen. Bijgevolg brengen we geen oordeel over de resultatenrekening en de bijhorende toelichting tot uitdrukking over __ _____ 20X1.

Basis voor het oordeel zonder voorbehoud betreffende de balans
Wij hebben onze controle uitgevoerd volgens de internationale controlestandaarden (ISA’s). Onze verantwoordelijkheden op grond van deze standaarden zijn verder beschreven in de sectie “Verantwoordelijkheden van de commissaris voor de controle van de jaarrekening” van ons verslag. Wij hebben alle deontologische vereisten die relevant zijn voor de controle van de jaarrekening in België nageleefd, met inbegrip van deze met betrekking tot de onafhankelijkheid.
Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is als basis voor ons oordeel over de balans en de bijhorende toelichtingen.

Basis voor de oordeelonthouding betreffende de resultatenrekening
De jaarrekening van het voorgaande boekjaar werd niet gecontroleerd door een commissaris. Wij zijn in de loop van het boekjaar en meer bepaald op __ _____20__ als commissaris van de Vennootschap aangesteld. Hierdoor zijn wij niet in staat in geweest om voldoende controlewerkzaamheden uit te voeren met betrekking tot de beginsaldi van de voorraden en, bijgevolg, was het ons niet mogelijk om voldoende en geschikte controle-informatie over hun waarde en derhalve over de in de resultatenrekening opgenomen voorraadwaardering te verkrijgen. Gelet op deze omstandigheden, hebben wij geen redelijke mate van zekerheid kunnen bekomen dat de resultatenrekening over het boekjaar geen afwijkingen van materieel belang bevat die hun oorsprong vinden in het voorgaande boekjaar.

69
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap wordt voor het eerst gecontroleerd en de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd niet gecontroleerd door een voorgaande commissaris;
  • De commissaris heeft de opname van de fysieke voorraad aan het begin van het lopend boekjaar niet bijgewoond gezien het tijdstip van zijn benoeming en is niet in staat geweest om, middels de uitvoering van alternatieve controlewerkzaamheden, voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen met betrekking tot de beginsaldi van de voorraden (het gaat om een scope limitation die niet veroorzaakt wordt door het bestuursorgaan) die een belangrijk onderdeel van de jaarrekening vormen;
  • De commissaris oordeelt dat de mogelijke effecten van het onvermogen om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen met betrekking tot de beginsaldi van de voorraden van materieel belang en van diepgaande invloed op de resultatenrekening zijn;
  • De balans aan het einde van het boekjaar vormt een getrouwe weergave;
  • De overeenkomstige cijfers vereist door het boekhoudkundig referentiestelsel zijn opgenomen en correct weergegeven.
A

Geen commissaris in het voorafgaande boekjaar – Verkrijgen van voldoende en geschikte controle-informatie over een deel van de beginsaldi – Oordeelonthouding

Basis voor de oordeelonthouding
Wij zijn niet in staat geweest om de controle-informatie te verkrijgen omtrent de voorraden aan het begin van het boekjaar, omwille van het feit dat wij de fysieke voorraadopname niet hebben kunnen bijwonen en om de voorraadhoeveelheden die op __ _____ 20X-1 bestonden op grond van alternatieve controlewerkzaamheden te controleren. Deze voorraden vertegenwoordigen een erg belangrijk onderdeel van de balans van de Vennootschap. Omdat bovendien de beginsaldi van de voorraadbedragen de voorraadwijziging beïnvloeden, zijn wij niet in staat geweest om te bepalen of eventuele aanpassingen aan het resultaat van het boekjaar noodzakelijk hadden kunnen zijn.
Rekening houdend met deze omstandigheden en gevolg gevend aan de vereiste uit artikel 3:75, §1, 2° van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, dienen wij te besluiten dat wij van het bestuursorgaan en van de aangestelden van de Vennootschap niet de voor onze controle vereiste ophelderingen en inlichtingen hebben verkregen.

70
Q

Het onvermogen van de auditor om voldoende en geschikte controle-informatie over de beginsaldi te verkrijgen, kan leiden tot één van de volgende aanpassingen van het oordeel in de controleverklaring:

A

(a) een oordeel met beperking dan wel een oordeelonthouding, naargelang passend in de gegeven omstandigheden, of
(b) een oordeel met beperking dan wel een oordeelonthouding, naar gelang passend, met betrekking tot de resultaten van de activiteiten, alsmede wanneer relevant, de kasstromen, en een goedkeurend oordeel met betrekking tot de financiële positie, tenzij dit op grond van wet- en regelgeving verboden is.”.

ISA 510 (par. A8) voorziet in de mogelijkheid voor de commissaris om, in bepaalde gevallen, een gesplitst oordeel tot uitdrukking te brengen, nl. een oordeel met voorbehoud desgevallend oordeelonthouding m.b.t. de resultatenrekening en een oordeel zonder voorbehoud m.b.t. de financiële positie. Overeenkomstig paragraaf A8 van ISA 510 zou de commissaris een gesplitst oordeel tot uitdrukking kunnen brengen (zie 2.5.4. voor een voorbeeld).

71
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd gecontroleerd in het voorafgaande boekjaar en een nieuwe commissaris werd benoemd; een niet-aangepast oordeel werd tot uitdrukking gebracht in het voorafgaande boekjaar;
  • De commissaris is in staat geweest om voldoende en geschikte controle-informatie over de beginsaldi van de voorraden te verkrijgen, onder meer door het nazicht van de werkdocumenten van de confrater belast met de controle van het voorafgaande boekjaar.
A

Andere commissaris tijdens het voorafgaande boekjaar – Verkrijgen van voldoende en geschikte controle-informatie over de beginsaldi – Niet-aangepast oordeel tot uitdrukking gebracht in het voorafgaande boekjaar – Oordeel zonder voorbehoud – Paragraaf inzake overige aangelegenheden

Overige aangelegenheid
De jaarrekening van de Vennootschap voor het boekjaar afgesloten op __ ____ 20X-1 werd door een andere commissaris gecontroleerd die op __ _____________20X0 een oordeel zonder voorbehoud over deze jaarrekening tot uitdrukking heeft gebracht.

72
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd gecontroleerd in het voorafgaande boekjaar en een nieuwe commissaris werd benoemd; een niet-aangepast oordeel werd tot uitdrukking gebracht in het voorafgaande boekjaar;
  • De commissaris is in staat geweest om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen over een deel van de beginsaldi; tijdens zijn controles werd een afwijking van materieel belang vastgesteld die in het voorafgaande boekjaar niet werd vermeld door de confrater;
  • De commissaris oordeelt dat het effect van materieel belang maar zonder diepgaande invloed op de resultatenrekening is;
  • Het bestuursorgaan heeft geen correctie van de jaarrekening van vorig boekjaar uitgevoerd;
  • De andere informatie betreffende de overeenkomstige cijfers vereist door het boekhoudkundig referentiestelsel is opgenomen en correct weergegeven.
A

Andere commissaris tijdens het voorafgaande boekjaar – Verkrijgen van voldoende en geschikte controle-informatie over een deel van de beginsaldi – Vaststelling van een afwijking van materieel belang die betrekking heeft op het voorafgaande boekjaar –Oordeel met voorbehoud – Paragraaf inzake overige aangelegenheden

In de gegeven omstandigheden zal moeten worden gelet op het naleven van de deontologische regels zoals bepaald in artikel 13, §6, van de wet van 7 december 2016 tot organisatie van het beroep van en het publiek toezicht op de bedrijfsrevisoren, die met name aan de commissaris de verplichting oplegt, voor zover het beroepsgeheim zich daartegen niet verzet, om de confrater onmiddellijk op de hoogte te brengen van de punten waarover er een meningsverschil bestaat wanneer hij het werk of het oordeel van een andere commissaris in opspraak zou kunnen brengen.

Basis voor het oordeel met voorbehoud
In de loop van onze controle hebben wij vastgesteld dat het resultaat vóór belastingen werd beïnvloed door inkomsten ten belope van € ____ die hadden moeten worden opgenomen in het resultaat van het voorafgaande boekjaar zodat het resultaat van het boekjaar na belastingen overschat is met € ____. Ons oordeel over de jaarrekening van het boekjaar onder controle is eveneens aangepast vanwege de impact van deze aangelegenheid op de vergelijkbaarheid van de cijfers van het boekjaar onder controle met de overeenkomstige cijfers van het voorgaande boekjaar.

Overige aangelegenheid
De jaarrekening van de Vennootschap voor het boekjaar afgesloten op __ ____ 20X1 werd door een andere commissaris gecontroleerd die op __ _____________20X0 een oordeel zonder voorbehoud over deze jaarrekening tot uitdrukking heeft gebracht.

73
Q

Continuïteitsveronderstelling

A

De veronderstelling dat zij haar activiteiten in een voorzienbare toekomst handhaaft.

Wat voornoemde onzekerheid betreft wordt normaliter uitgegaan van een tijdsbestek van minstens 12 maanden na het einde van het boekjaar, tenzij het management van de gecontroleerde entiteit een langere termijn in aanmerking zou nemen bij haar continuïteitsinschatting (in welk geval de commissaris deze langere termijn voor ogen houdt). In functie van bijzondere omstandigheden (zoals beschreven in paragraaf 15 van ISA 570 (Herzien)) kan dit tijdsbestek ook langer zijn dan 12 maanden.

74
Q

Een onzekerheid van materieel belang bestaat wanneer:

A

de omvang van de mogelijke impact ervan en de waarschijnlijkheid dat zij zich voordoet van dien aard is dat, op grond van de oordeelsvorming van de commissaris, een passende toelichting in de jaarrekening moet worden verstrekt over de aard en implicaties van de onzekerheid in het kader van het getrouw beeld van de jaarrekening.

75
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • Er werd een continuïteitsbeoordeling verricht door het bestuursorgaan;
  • Artikel 3:6, §1, eerste lid, 6° van het WVV is van toepassing en de vereiste vermeldingen zijn opgenomen in het jaarverslag;
  • De commissaris oordeelt dat er geen van materieel belang zijnde onzekerheid die verband houdt met continuïteit bestaat (hetgeen overeenstemt met de beoordeling door het bestuursorgaan);
  • De jaarrekening bevat geen afwijkingen van materieel belang.
A

De beoordeling van het bestuursorgaan steunt op het gebruik van de continuïteitsveronderstelling – Commissaris gaat akkoord met deze beoordeling – Geen onzekerheid van materieel belang die verband houdt met continuïteit – Oordeel zonder voorbehoud

76
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaand boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • Er werd een continuïteitsbeoordeling verricht door het bestuursorgaan;
  • Artikel 3:6, §1, eerste lid, 6° WVV is van toepassing en de vereiste inhoudelijke punten zijn opgenomen in het jaarverslag;
  • De commissaris oordeelt dat er geen van materieel belang zijnde onzekerheid die verband houdt met continuïteit bestaat (hetgeen overeenstemt met de beoordeling door het bestuursorgaan) gezien het bestaan en de rechtsgeldigheid van een comfortletter (bindend en uitvoerbaar karakter) ( ) en een adequate toelichting hierover werd verstrekt in de jaarrekening;
  • De commissaris oordeelt dat de afhankelijkheid van de vennootschap ten opzichte van de onderschrijver van de comfortletter fundamenteel is voor de gebruiker van de jaarrekening. Derhalve dient hij hierop de aandacht te vestigen via een paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden; in dit kader heeft het bestuursorgaan een toelichting in de jaarrekening opgenomen m.b.t. het bestaan van dergelijke comfortletter;
  • De jaarrekening bevat geen afwijkingen van materieel belang.
A

De beoordeling van het bestuursorgaan steunt op het gebruik van de continuïteitsveronderstelling – Commissaris gaat akkoord met deze beoordeling – Geen onzekerheid van materieel belang die verband houdt met continuïteit – Oordeel zonder voorbehoud – Paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden (ISA 706 (Herzien))

Het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel vereist dat, indien de comfort letter een bindend karakter heeft, het bestaan van een comfort letter in de jaarrekening wordt toegelicht in de rubriek “rechten en verplichtingen buiten balans” (VOL-kap 6.14).

Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid [– Financiële ondersteuning]
Zonder afbreuk te doen aan het hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting [VOL-kap 6.20] van de jaarrekening, waaruit het belang van de financiële ondersteuning vanwege [identificeer de uitgever van de comfortletter] blijkt.

77
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • Artikel 3:6, §1, eerste lid, 6° WVV is van toepassing;
  • Er bestaat geen analyse van het bestuursorgaan over de continuïteitsproblematiek, waardoor een beperking in de uitvoering van de controle ontstaat;
  • De mogelijke effecten van dit geval van scope limitation op de controle van de jaarrekening worden door de commissaris niet alleen als van materieel belang maar tevens als van diepgaande invloed beschouwd;
  • Hoewel er bepaalde gebeurtenissen en/of omstandigheden zijn die twijfel kunnen doen ontstaan over het vermogen van de vennootschap om haar activiteiten verder te zetten, is de commissaris in de onmogelijkheid om te oordelen of er een onzekerheid van materieel belang die verband houdt met continuïteit bestaat;
  • Daarenboven heeft de commissaris een afwijking onderkend, die door de commissaris wordt beschouwd als zijnde van materieel belang voor, doch niet als van diepgaande invloed op, de jaarrekening;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.).
A

De beoordeling van het bestuursorgaan betreffende het gebruik van de continuïteitsveronderstelling is onbestaande – Onmogelijkheid voor de commissaris om te beslissen of een onzekerheid van materieel belang die verband houdt met continuïteit bestaat – Beperking in de uitvoering van de controle – Onderkende afwijking van materieel belang – Oordeelonthouding

Basis voor de oordeelonthouding en onderkende afwijking van materieel belang

Hoewel de vennootschap recurrente verliezen boekt die aan de basis liggen van thesaurie-problemen en dat de gesprekken met betrekking tot de hernieuwing van de exploitatievergunning voor de voornaamste fabriek hangende blijven, heeft het bestuursorgaan geen gevolg gegeven aan ons verzoek tot het verkrijgen van gedetailleerde inlichtingen met betrekking tot de beoordeling van de vooruitzichten inzake de continuïteit van de Vennootschap. Derhalve was het voor ons onmogelijk om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen teneinde een oordeel te vormen over het geschikt zijn van voornoemde continuïteitsveronderstelling.
Rekening houdend met deze omstandigheden en gevolg gevend aan de vereiste uit artikel 3:75, §1, 2° van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, dienen wij te besluiten dat wij van het bestuursorgaan en van de aangestelden van de Vennootschap niet de voor onze controle vereiste ophelderingen en inlichtingen verkregen.

Verder zijn wij, naar aanleiding van de uitgevoerde controlewerkzaamheden, tot de vaststelling gekomen dat het bedrag van de handelsschulden onderschat is ten belope van € ___, hetgeen overeenstemt met niet geboekte nog te ontvangen facturen en een onderschatting van de kosten van het boekjaar met zich meebrengt. Het resultaat van het boekjaar na belastingen en het eigen vermogen zijn derhalve overschat ten belope van € _____.

78
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • De beoordeling van het bestuursorgaan steunt op de continuïteitsveronderstelling;
  • De commissaris gaat akkoord met deze beoordeling;
  • De commissaris oordeelt dat er een onzekerheid van materieel belang die verband houdt met continuïteit bestaat;
  • Deze onzekerheid is op adequate wijze toegelicht in de jaarrekening;
  • De jaarrekening bevat, naar het oordeel van de commissaris, geen afwijkingen van materieel belang.
A

De beoordeling van het bestuursorgaan steunt op het gebruik van de continuïteitsveronderstelling – Commissaris gaat akkoord met deze beoordeling – Onzekerheid van materieel belang die verband houdt met continuïteit – De onzekerheid is op adequate wijze toegelicht in de jaarrekening – Oordeel zonder voorbehoud met toevoeging van een sectie “Onzekerheid van materieel belang omtrent de continuïteit”

Onzekerheid van materieel belang omtrent de continuïteit
Zonder afbreuk te doen aan ons hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting VOL-kap ___ van de jaarrekening waarin vermeld staat dat de Vennootschap een nettoverlies van € ______ heeft geleden tijdens het boekjaar afgesloten op __ ________ 20__ en dat op die datum de schulden op korte termijn van de Vennootschap het totaal van de activa overschreden met € ______. Zoals vermeld in toelichting VOL-kap ___ vormen deze gebeurtenissen en omstandigheden, tezamen met overige aangelegenheden die in toelichting VOL-kap ___uiteengezet zijn, een aanwijzing dat een van materieel belang zijnde onzekerheid bestaat die significante twijfel kan doen rijzen over de mogelijkheid van de Vennootschap om haar continuïteit te handhaven.

79
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • De beoordeling van het bestuursorgaan steunt op de continuïteitsveronderstelling;
  • De commissaris gaat akkoord met het gebruik van de continuïteitsveronderstelling, doch oordeelt dat er een van materieel belang zijnde onzekerheid die verband houdt met continuïteit bestaat;
  • De toelichting inzake deze onzekerheid is onvolledig, hetgeen een afwijking uitmaakt;
  • De commissaris beschouwt deze afwijking als van materieel belang voor, doch niet als van diepgaande invloed op, de jaarrekening;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.);
  • De commissaris heeft geen overige van materieel belang zijnde afwijkingen gedetecteerd.
A

De beoordeling van het bestuursorgaan steunt op de continuïteitsveronderstelling – Commissaris gaat akkoord met het gebruik van de continuïteitsveronderstelling – Onzekerheid van materieel belang die verband houdt met continuïteit – Toelichting over deze onzekerheid is onvolledig – Oordeel met voorbehoud

Basis voor het oordeel met voorbehoud
De financieringsovereenkomsten van de Vennootschap liepen af en het uitstaande bedrag diende te worden betaald op __ ________ 20__. De Vennootschap is niet in staat geweest om nieuwe financiering te bekomen dan wel om vervangende financiering te verkrijgen. Deze gebeurtenissen wijzen op een onzekerheid van materieel belang die significante twijfel kan doen ontstaan over het vermogen van de Vennootschap om haar continuïteit te handhaven. De jaarrekening verschaft een toelichting over deze onzekerheid die niet volledig is.

80
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • De beoordeling van het bestuursorgaan steunt op de continuïteitsveronderstelling;
  • De commissaris gaat akkoord met het gebruik van de continuïteitsveronderstelling, doch oordeelt dat er een van materieel belang zijnde onzekerheid die verband houdt met continuïteit bestaat;
  • De toelichting inzake deze onzekerheid is onbestaande, hetgeen een afwijking uitmaakt;
  • De commissaris beschouwt deze afwijking zowel als van materieel belang voor, als van diepgaande invloed op, de jaarrekening;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.);
  • De commissaris heeft geen andere van materieel belang zijnde afwijkingen gedetecteerd.
A

De beoordeling van het bestuursorgaan steunt op de continuïteitsveronderstelling – Commissaris gaat akkoord met het gebruik van de continuïteitsveronderstelling – Onzekerheid van materieel belang die verband houdt met continuïteit – Toelichting over deze onzekerheid is onbestaande – Afkeurend oordeel

De financieringsovereenkomsten van de Vennootschap liepen af en het uitstaande bedrag diende te worden betaald op __ ________ 20__. De Vennootschap is niet in staat geweest om nieuwe financiering te bekomen dan wel om vervangende financiering te verkrijgen. Deze gebeurtenissen wijzen op een onzekerheid van materieel belang die significante twijfel kan doen ontstaan over het vermogen van de Vennootschap om haar continuïteit te handhaven. De jaarrekening verschaft echter geen toelichting over deze onzekerheid, hetgeen, volgens mij, in strijd is met de wettelijke vereisten.

81
Q

Wanneer de afwijking van materieel belang verband houdt met het niet toelichten van informatie die moet worden toegelicht (ISA 705 (Herzien), par. 23), dient de commissaris:

A

a) de niet-toelichting te bespreken met de met governance belaste personen;
b) in de sectie “Basis voor het afkeurend oordeel” de aard van de weggelaten informatie te beschrijven; en
c) tenzij dit door wet- of regelgeving verboden is, de weggelaten informatie op te nemen, mits dit praktisch uitvoerbaar is en de commissaris voldoende en geschikte controle-informatie over de weggelaten informatie heeft verkregen.

Deze vermelding is niet praktisch uitvoerbaar indien (ISA 705 (Herzien), par. A23):
- de toelichtingen niet door het management zijn opgesteld of om een andere reden niet meteen beschikbaar zijn voor de commissaris; of
- op grond van de oordeelsvorming van de commissaris de toelichtingen veel te omvangrijk zouden zijn in verhouding tot zijn verslag.

Wanneer het praktisch niet haalbaar is om de financiële gevolgen te kwantificeren, dient de commissaris dit in voornoemde sectie te vermelden.

82
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • De beoordeling van het bestuursorgaan steunt op de continuïteitsveronderstelling;
  • De commissaris gaat niet akkoord met deze beoordeling, omdat een wijziging van de waarderingsregels wordt vereist (art. 3:6, §2, KB/WVV);
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.).
A

De beoordeling van het bestuursorgaan steunt op de continuïteitsveronderstelling – Commissaris gaat niet akkoord met het gebruik van de continuïteitsveronderstelling – Onzekerheid van materieel belang – Afkeurend oordeel

Ongeacht of het bestuursorgaan met betrekking tot het hanteren van de continuïteitsveronderstelling een toelichting in de jaarrekening heeft opgenomen, dient de commissaris een afkeurend oordeel tot uitdrukking te brengen, overeenkomstig paragraaf 21 van ISA 570 (Herzien).

Basis voor het afkeurend oordeel
De jaarrekening is opgesteld op basis van continuïteit. Het hanteren van de continuïteitsveronderstelling, als essentieel deel van de waarderingsregels voor het opstellen van de jaarrekening, wordt door ons evenwel niet als passend beschouwd. De Vennootschap heeft geen nieuwe financieringsmiddelen verkregen, noch van de aandeelhouders noch van bankinstellingen, die nochtans absoluut noodzakelijk waren om de activiteiten verder te zetten.

83
Q

Wat indien voorbehoud en impact op KAM?

A

“Kernpunten van de controle

Kernpunten van onze controle betreffen die aangelegenheden die naar ons professioneel oordeel het meest significant waren bij de controle van de jaarrekening van het huidig boekjaar. Deze aangelegenheden zijn behandeld in de context van onze controle van de jaarrekening als geheel en bij het vormen van ons oordeel hierover, en wij verschaffen geen afzonderlijk oordeel over deze aangelegenheden. In aanvulling tot de aangelegenheid beschreven in de sectie [“Basis voor het oordeel met voorbehoud” (of “Basis voor het afkeurend oordeel”) (of de sectie “Onzekerheid van materieel belang omtrent de continuïteit”)], hebben wij de hierna beschreven aangelegenheden als de in ons verslag te communiceren kernpunten van onze controle vastgesteld.”.

84
Q

Wat indien voorbehoud en geen andere KAMs?

A

“Kernpunt van de controle

[Afgezien van de aangelegenheid die staat beschreven in de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud (of “Basis voor het afkeurend oordeel”) of de sectie “Onzekerheid van materieel belang omtrent de continuïteit”] hebben we bepaald dat er geen [andere] kernpunten van de controle zijn om te communiceren in ons verslag.”.

85
Q

Doorgaans werden per kernpunt van de controle de volgende subsecties opgenomen:

A

(1) Beschrijving van het kernpunt van de controle”
(2) “Onze auditbenadering met betrekking tot het kernpunt van de controle”.

In subsectie (1) wordt steevast verwezen naar de toelichting bij de jaarrekening waar één of meerdere aspecten betreffende de kernpunten van de controle worden vermeld, herinnerend aan het feit dat een kernpunt van de controle doorgaans geen informatie bevat die voor het eerst aan de buitenwereld wordt gesignaleerd met betrekking tot de jaarrekening.

86
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd gecontroleerd tijdens het voorafgaand boekjaar en een nieuwe commissaris werd benoemd; een niet-aangepast oordeel werd tot uitdrukking gebracht tijdens het voorafgaand boekjaar;
  • De commissaris heeft beslist om in zijn verslag over de controle van de jaarrekening een paragraaf inzake overige aangelegenheden in te voegen waarin hij naar het verslag van de vorige commissaris verwijst.
A

Overige aangelegenheid
De jaarrekening van de Vennootschap voor het boekjaar afgesloten op __ ____ 20X-1 werd door een andere commissaris gecontroleerd die op __ _____________20X0 een oordeel zonder voorbehoud over deze jaarrekening tot uitdrukking heeft gebracht.

87
Q
  • De jaarrekening van het voorgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • De commissaris beschouwt de in de jaarrekening verstrekte toelichting met betrekking tot een gebeurtenis die heeft plaatsgevonden na balansdatum doch vóór de vaststelling door het bestuursorgaan van de jaarrekening als fundamenteel voor het begrip van de gebruikers van de jaarrekening;
  • De commissaris is tot de conclusie gekomen dat een oordeel zonder voorbehoud gepast was rekening houdend met de verkregen controle-informatie.
A

Op voorwaarde dat de gevolgen van deze gebeurtenis geen grote impact hebben op de continuïteit van de vennootschap, dienen ze niet te worden geboekt in het boekjaar onder controle, doch wel te worden vermeld in de toelichting.

Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid [– Gebeurtenis na de datum van afsluiting van het boekjaar]
Zonder afbreuk te doen aan het hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting VOL-kap ____ in de jaarrekening. Hierin staat vermeld dat in februari 20X+1, zijnde 2 maanden vóór de vaststelling van de jaarrekening door het bestuursorgaan, het productiecentrum gevestigd in [plaats] werd vernield door een zware brand. Aangezien het gaat om een gebeurtenis die plaatsgevonden heeft na __ ____ 20X0 en die de continuïteit van de Vennootschap niet in het gedrang brengt, werden de mogelijke verliezen (ingeschat op € _____) van deze gebeurtenis niet in het boekjaar onder controle geboekt.

88
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar N-1 werd gecontroleerd door de commissaris en deze heeft, na het toepassen van zijn professionele oordeelsvorming, in zijn verslag gericht aan de algemene vergadering een oordeel zonder voorbehoud tot uitdrukking gebracht, en dit op grond van zijn risicoanalyse en de materialiteitsdrempel;
  • De jaarrekening N-1 bevatte een deelname in een filiaal waarvoor gecontroleerde financiële overzichten (oordeel zonder voorbehoud) werden verkregen;
  • Na de statutaire algemene vergadering en in de loop van boekjaar N, is gebleken dat een van materieel belang zijnde fout is ontstaan na het opstellen van de financiële overzichten N-1 van het filiaal en een van materieel belang zijnde waardevermindering ter zake had geboekt moeten worden. Het ontbreken van een waardevermindering is een inbreuk op het boekhoudrecht en overeenkomstig artikel 3:19, tweede lid WVV werd de jaarrekening gecorrigeerd.
  • Het bestuursorgaan heeft in de loop van N de nodige correcties aan de jaarrekening doorgevoerd en heeft een nieuw jaarverslag opgesteld;
  • Het gaat dus om de periode tussen de neerlegging van de jaarrekening N-1 en de datum van de algemene vergadering met betrekking tot de jaarrekening betreffende het volgende boekjaar (N). De overeenkomstige cijfers dienen dan ook niet gecorrigeerd te worden aangezien deze jaarrekening nog niet de begintoestand van een nieuwe jaarrekening heeft uitgemaakt;
  • De impact op de geconsolideerde jaarrekening (indien een geconsolideerde jaarrekening opgesteld zou worden) wordt hier niet behandeld;
  • De toelichting bij de jaarrekening beschrijft de bijzonderheden van de situatie en vermeldt de reden van de correctie en de gedetailleerde gevolgen voor de jaarrekening.
A

Correctie van de goedgekeurde jaarrekening over boekjaar N-1 zoals vereist door artikel 3:19 WVV

Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid [– Correctie van de jaarrekening]
Zonder afbreuk te doen aan het hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting VOL-kap ___ bij de jaarrekening waarin de redenen worden beschreven die het bestuursorgaan ertoe gebracht hebben om, overeenkomstig artikel 3:19 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, de jaarrekening van het boekjaar vastgesteld op ____ 20__ te corrigeren, alsook de impact hierop.

89
Q
  • De jaarrekening van een aan N-1 voorafgaand boekjaar (bijvoorbeeld N-2) werd gecontroleerd door de commissaris en deze heeft, na het toepassen van zijn professionele oordeelsvorming, in zijn verslag gericht aan de algemene vergadering van N-2 een oordeel zonder voorbehoud tot uitdrukking gebracht, en dit op grond van zijn risicoanalyse en de materialiteitsdrempel;
  • De jaarrekeningen van N-1 en N-2 bevatten een deelname in een filiaal waarvoor gecontroleerde financiële overzichten (oordeel zonder voorbehoud) werden verkregen;
  • In de loop van het boekjaar N is gebleken dat een van materieel belang zijnde fout is ontstaan tijdens het opstellen van de financiële overzichten N-2 van het filiaal en dat een van materieel belang zijnde waardevermindering ter zake geboekt had moeten worden, zowel in N-2 als in N-1. Het ontbreken van een waardevermindering is een inbreuk op het boekhoudrecht.
  • Het bestuursorgaan heeft in de loop van N de nodige correcties aan de jaarrekening N-1 doorgevoerd en heeft ter zake een nieuw jaarverslag opgesteld;
  • Het gaat dus om de periode tussen de neerlegging van de jaarrekening N-1 en de datum van de algemene vergadering met betrekking tot de jaarrekening betreffende het volgende boekjaar. De overeenkomstige cijfers dienen dan ook gecorrigeerd te worden aangezien de inbreuk op het boekhoudrecht zich heeft voorgedaan in de loop van de periode voorafgaand aan het laatste afgesloten boekjaar;
  • De impact op de geconsolideerde jaarrekening (indien een geconsolideerde jaarrekening opgesteld zou worden) wordt hier niet behandeld;
  • De toelichting bij de jaarrekening beschrijft de bijzonderheden van de situatie en vermeldt de reden van de correctie en de gedetailleerde gevolgen voor de jaarrekening.
A

Correctie van de goedgekeurde jaarrekening over een boekjaar voorafgaand aan N-1 zoals vereist door artikel 3:19 WVV

Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid [– Correctie van de jaarrekening]
Zonder afbreuk te doen aan het hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting VOL-kap ___ bij de jaarrekening waarin de redenen worden beschreven die het bestuursorgaan ertoe gebracht hebben om, overeenkomstig artikel 3:19 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, de jaarrekening van het boekjaar vastgesteld op ____ 20__, met inbegrip van de overeenkomstige cijfers, te corrigeren, alsook de impact hierop.

90
Q

CBN advies 2020/12: In punt 32 van voormeld advies, stelt de CBN voor om over te gaan tot de correctie van de laatste neergelegde jaarrekening als volgt:

A
  • eventuele correctie van de vergelijkende cijfers (ingeval de schending van de boekhoudwet plaatsvond in de periode vóór het laatst afgesloten boekjaar);
  • doorvoeren van de correctieboekingen in het laatst afgesloten boekjaar (aanpassen van de openingsbalans – ingeval de fout vóór het laatst afgesloten boekjaar plaatsvond – en verrichten van de overige correctieboekingen, beide in het laatst afgesloten boekjaar);
  • vermelding in de toelichting: in de toelichting van de gecorrigeerde jaarrekening dient de aard en de wijze van herstel van de fout te worden vermeld. Ingeval de fout in één van de daaraan voorafgaande jaren plaatsvond, dient in de toelichting van de gecorrigeerde jaarrekening de nodige informatie te worden verstrekt over het ontstaan en de aard van de fout en de impact hiervan op de betreffende jaarrekening(en).
91
Q
  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris en deze heeft, na het toepassen van zijn professionele oordeelsvorming, in zijn verslag gericht aan de algemene vergadering een oordeel zonder voorbehoud tot uitdrukking gebracht, en dit op grond van zijn risicoanalyse en de materialiteitsdrempel;
  • De jaarrekening bevat een deelname in een filiaal waarvoor gecontroleerde financiële overzichten (oordeel zonder voorbehoud) werden verkregen;
  • Na de statutaire algemene vergadering, is gebleken dat een van materieel belang zijnde fout is ontstaan bij het opstellen van de financiële overzichten van het filiaal en een van materieel belang zijnde waardevermindering ter zake had geboekt moeten worden. Het ontbreken van een waardevermindering is een inbreuk op het boekhoudrecht en de jaarrekening werd niet overeenkomstig artikel 3:19, tweede lid WVV gecorrigeerd;
  • De waardevermindering werd derhalve geboekt in het gecontroleerd boekjaar hetgeen een afwijking inhoudt. De commissaris is van oordeel dat deze afwijking een invloed van materieel belang maar zonder diepgaande invloed op de jaarrekening heeft;
  • Een (adequate) toelichting werd verstrekt over het feit dat de resultatenrekening van het boekjaar onder controle een significante kost bevat die zijn oorzaak vindt in het boekjaar dat het boekjaar onder controle voorafgaat;
  • Het gaat dus om de periode tussen de neerlegging van de jaarrekening N-1 en de datum van de algemene vergadering met betrekking tot de jaarrekening betreffende het volgende boekjaar N;
  • De impact op de geconsolideerde jaarrekening (indien een geconsolideerde jaarrekening opgesteld zou worden) wordt hier niet behandeld.
A

Geen correctie van de goedgekeurde jaarrekening zoals vereist door artikel 3:19 WVV

Basis voor het oordeel met voorbehouden
In de loop van onze controle hebben wij vastgesteld dat het resultaat vóór belastingen werd beïnvloed door kosten ten belope van € ____ die hadden moeten worden opgenomen in het resultaat van het voorafgaande boekjaar zodat het resultaat van het boekjaar na belastingen onderschat is met € ____. Ons oordeel over de jaarrekening van het boekjaar onder controle is eveneens aangepast vanwege de impact van deze aangelegenheid op de vergelijkbaarheid van de cijfers van het boekjaar onder controle met de overeenkomstige cijfers van het voorgaande boekjaar.

92
Q

De commissaris is niet in staat geweest om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen met betrekking tot de subsidiecyclus en is van oordeel dat de mogelijke gevolgen van materieel belang en van diepgaande invloed op de jaarrekening zijn.

A

Oordeelonthouding naar aanleiding van administratieve tekortkomingen en tekortkomingen in de interne beheersing

Basis voor de oordeelonthouding
De kwaliteit van de boekhoudsystemen van de Vereniging en van de interne beheersing is niet toereikend, meer in het bijzonder voor wat de organisatie van de subsidiecyclus betreft, die belangrijke tekortkomingen vertoont die een significante impact op de jaarrekening kunnen hebben. Wij zijn niet in staat geweest om de juistheid en de volledigheid van de aan deze cyclus verbonden rubrieken van de jaarrekening te controleren.

93
Q

Over het algemeen ontvangen de ziekenhuizen pas na een aantal jaren de bevestiging van hun Budget van Financiële Middelen (BFM). De commissaris zal alles in het werk stellen om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen omtrent de berekeningswijze van het ingeschatte bedrag dat is toegekend aan het ziekenhuis.

Indien de commissaris meent dat het nodig is om de aandacht te vestigen op de ingeschatte bedragen en de onzekerheid die aan deze inschatting verbonden is (zie tevens IBR, Jaarverslag, 1999, p. 141-143), zal hij een paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden opnemen op voorwaarde dat de commissaris kan verwijzen naar een adequate toelichting bij de jaarrekening waar het bestuursorgaan een gepaste beschrijving van de problematiek van het BFM geeft.

A

“Benadrukking van bepaalde aangelegenheid [– Budget van Financiële Middelen]
Zonder afbreuk te doen aan het hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting [A] [VOL-VZW]____ bij de jaarrekening, die de onzekerheden beschrijft die verband houden met de bepaling van de inhaalbedragen die één van de bijzonderheden van de ziekenhuissector vormen, waarvan de terug te vorderen en door te storten saldi (codes 403 van de activa en 443 van de passiva) voor het boekjaar en voor de voorafgaande boekjaren respectievelijk €_______en €_____ bedragen.”.

94
Q

Subsidies gekoppeld aan de subsidiabiliteit van de kosten
Indien de commissaris het nodig acht om de aandacht te vestigen op de problematiek van het voor subsidie in aanmerking komen en op het subsidiebedrag dat daaraan verbonden is, zal hij een paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden opnemen op voorwaarde dat de commissaris kan verwijzen naar de plaats van de jaarrekening waar het bestuursorgaan dit uitvoerig beschrijft.

A

“Benadrukking van bepaalde aangelegenheid [– Subsidiabiliteit van de kosten]
Zonder afbreuk te doen aan het hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op de toelichting [A] [VOL-VZW]___bij de jaarrekening, die melding maakt van de geboekte subsidies, berekend op basis van de subsidieregeling. De subsidiabiliteit van de gesubsidieerde kosten dient vandaag nog steeds het voorwerp uit te maken van een bevestiging op grond van de controle van de subsidiërende overheden.”.

95
Q

In het hiernavolgend voorbeeld wordt aangenomen dat het bestuursorgaan van oordeel is dat de continuïteitsveronderstelling passend is, dat deze veronderstelling wordt bevestigd door de commissaris, doch dat er een onzekerheid van materieel belang bestaat met betrekking tot de continuïteit (overgedragen negatief resultaat, negatief sociaal fonds, verlies van de erkenning, niet-bevestigde van materieel belang zijnde subsidies, enz.) en dat de informatie met betrekking tot de onzekerheid op passende wijze in de toelichting bij de jaarrekening werd verstrekt.

A

“Onzekerheid van materieel belang omtrent de continuïteit
Zonder afbreuk te doen aan ons hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting [A] [VOL-VZW]___ van de jaarrekening, die melding maakt van het bestaan van een belangrijk overgedragen negatief resultaat, alsook van de noodzaak om bevestiging te verkrijgen van de toekenning van subsidies voor het boekjaar 20__. Deze omstandigheden wijzen op het bestaan van een onzekerheid van materieel belang die twijfel kan doel ontstaan over het vermogen van de Vereniging om haar activiteiten voort te zetten.”.

96
Q

Gevolgen van een afwijking van materieel belang (oordeel met voorbehoud) - 2de deel

  • Tijdens zijn controlewerkzaamheden was de commissaris in staat om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen. Er bestaat evenwel een afwijking met een impact van materieel belang voor maar zonder diepgaande invloed op de jaarrekening alsook op de in het jaarverslag beschreven elementen;
  • In deze omstandigheden werd een oordeel met voorbehoud over de jaarrekening tot uitdrukking gebracht;
  • De commissaris heeft ervoor gezorgd dat de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud” voldoende duidelijk is voor de lezer zodat deze het effect ervan op de inhoud van het jaarverslag kan inschatten;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.);
  • De vennootschap stelt een jaarverslag op (zonder openbaarmaking van een jaarrapport);
  • De commissaris heeft het jaarverslag ontvangen vóór de datum van ondertekening van het commissarisverslag;
  • De commissaris stelt vast dat de omvang van de elementen die aan de basis liggen van zijn oordeel met voorbehoud zodanig is dat artikel 7:212 WVV (uitkeerbare winsten) ( ) niet is nageleefd, en bijgevolg heeft hij de vermelding met betrekking tot de resultaatverwerking aangepast.
A

Aspecten betreffende het jaarverslag
Na het uitvoeren van specifieke werkzaamheden op het jaarverslag en met uitzondering van het effect op het jaarverslag van de aangelegenheid beschreven in de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud”, zijn wij van oordeel dat dit jaarverslag overeenstemt met de jaarrekening voor hetzelfde boekjaar en opgesteld is overeenkomstig de artikelen 3:5 en 3:6 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
In de context van onze controle van de jaarrekening, zijn wij tevens verantwoordelijk voor het overwegen, in het bijzonder op basis van de kennis verkregen in de controle, of het jaarverslag een afwijking van materieel belang bevat, hetzij informatie die onjuist vermeld is of anderszins misleidend is. In het licht van de werkzaamheden die wij hebben uitgevoerd, dienen wij u, met uitzondering van het effect op het jaarverslag van de aangelegenheid beschreven in de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud” geen andere afwijking van materieel belang te melden.

Andere vermeldingen
- Onverminderd formele aspecten van ondergeschikt belang, en met uitzondering van het effect van de elementen opgenomen in de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud”, werd de boekhouding gevoerd in overeenstemming met de in België van toepassing zijnde wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.
- Onze sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud” beschrijft de omstandigheden die, volgens ons, een geval van niet-naleving van de bepalingen van het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel en van niet-naleving van artikel 3:19 WVV inhouden. Wij dienen u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
- Naar ons oordeel hebben de in de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud” vermelde elementen tot gevolg dat de voorgestelde dividenduitkering buitensporig is en niet voldoet aan de bepalingen van artikel 7:212 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Op grond hiervan stemt de resultaatverwerking, die aan de algemene vergadering wordt voorgesteld, niet overeen met de wettelijke en statutaire bepalingen.

97
Q

Gevolgen van een afwijking van materieel belang (afkeurend oordeel) - 2de deel

  • Tijdens zijn controlewerkzaamheden was de commissaris in staat om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen;
  • Er bestaat evenwel een afwijking met een impact van materieel belang voor en met diepgaande invloed op de jaarrekening, die verband houdt met het niet boeken van een aanzienlijke waardevermindering op de belangrijkste dochtervennootschap, die de belangrijkste activa vormt;
  • In deze omstandigheden werd een afkeurend oordeel tot uitdrukking gebracht;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.);
  • De vennootschap stelt een jaarverslag op (zonder openbaarmaking van een jaarrapport);
  • De commissaris heeft het jaarverslag ontvangen vóór de datum van ondertekening van het commissarisverslag;
  • De commissaris is ook van oordeel dat de boekhouding niet werd gevoerd overeenkomstig de in België van toepassing zijnde wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften. Hij is niet in staat vast te stellen in welke mate de resultaatverwerking, die aan de algemene vergadering wordt voorgesteld, al dan niet overeenstemt met de wettelijke en statutaire bepalingen.
A

Aspecten betreffende het jaarverslag
Na het uitvoeren van specifieke werkzaamheden op het jaarverslag en met uitzondering van het effect op het jaarverslag van de aangelegenheid beschreven in de sectie “Basis voor het afkeurend oordeel”, zijn wij van oordeel dat dit jaarverslag overeenstemt met de jaarrekening voor hetzelfde boekjaar en opgesteld is overeenkomstig de artikelen 3:5 en 3:6 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
In de context van onze controle van de jaarrekening, zijn wij tevens verantwoordelijk voor het overwegen, in het bijzonder op basis van de kennis verkregen in de controle, of het jaarverslag een afwijking van materieel belang bevat, hetzij informatie die onjuist vermeld is of anderszins misleidend is. In het licht van de werkzaamheden die wij hebben uitgevoerd, dienen wij u, met uitzondering van het effect op het jaarverslag van de aangelegenheid beschreven in de sectie “Basis voor het afkeurend oordeel” geen andere afwijking van materieel belang te melden.

Andere vermeldingen
- Rekening houdend met de aangelegenheden beschreven in de sectie “Basis voor het afkeurend oordeel”, zijn wij van mening dat de boekhouding niet werd gevoerd overeenkomstig de in België van toepassing zijnde wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.
- Onze sectie “Basis voor het afkeurend oordeel” beschrijft de omstandigheden die, volgens ons, een geval van niet-naleving van de bepalingen van het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel en van niet-naleving van artikel 3:19 WVV inhouden. Wij dienen u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
- Rekening houdend met de aangelegenheden opgenomen in de sectie “Basis voor het afkeurend oordeel”, zijn wij niet in staat om ons uit te spreken over de overeenstemming van de resultaatverwerking met de wettelijke en statutaire bepalingen.

98
Q

Gevolgen van de onmogelijkheid om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen (oordeel met voorbehoud) - 2de deel

  • De commissaris was niet in staat om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen over de verantwoording van de waarde van een deelneming opgenomen in de activa van de balans van de vennootschap;
  • Deze situatie heeft een impact van materieel belang voor maar zonder diepgaande invloed op de jaarrekening;
  • In deze omstandigheden werd een oordeel met voorbehoud tot uitdrukking gebracht;
  • De vennootschap stelt een jaarverslag op (zonder openbaarmaking van een jaarrapport);
  • De commissaris heeft het jaarverslag ontvangen vóór de datum van ondertekening van het commissarisverslag;
  • De commissaris oordeelt dat de omvang van de elementen die aan de basis liggen van zijn oordeel met voorbehoud geen impact heeft op de overeenstemming van de voorgelegde resultaatverwerking met de wettelijke en statutaire bepalingen.
A

Aspecten betreffende het jaarverslag
Na het uitvoeren van specifieke werkzaamheden op het jaarverslag en met uitzondering van het mogelijke effect op het jaarverslag van de aangelegenheid beschreven in de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud”, zijn wij van oordeel dat dit jaarverslag overeenstemt met de jaarrekening voor hetzelfde boekjaar en opgesteld is overeenkomstig de artikelen 3:5 en 3:6 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
In de context van onze controle van de jaarrekening, zijn wij tevens verantwoordelijk voor het overwegen, in het bijzonder op basis van de kennis verkregen in de controle, of het jaarverslag een afwijking van materieel belang bevat, hetzij informatie die onjuist vermeld is of anderszins misleidend is. In het licht van de werkzaamheden die wij hebben uitgevoerd, dienen wij u, met uitzondering van het mogelijke effect op het jaarverslag van de aangelegenheid beschreven in de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud” geen andere afwijking van materieel belang te melden.

Andere vermeldingen
- Onverminderd formele aspecten van ondergeschikt belang, en met uitzondering van het mogelijke effect van de elementen opgenomen in de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud”, werd de boekhouding gevoerd in overeenstemming met de in België van toepassing zijnde wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.
- Onze sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud” beschrijft de omstandigheden die, volgens ons, een mogelijk geval van niet-naleving van de bepalingen van het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel inhouden. Wij dienen u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
- De resultaatverwerking … (171) … de wettelijke en statutaire bepalingen.

99
Q

Gevolgen van de onmogelijkheid om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen (oordeelonthouding) - 2de deel

  • De commissaris was niet in staat om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen;
  • Deze situatie heeft een impact van materieel belang voor en met diepgaande invloed op de jaarrekening;
  • De commissaris heeft dus een oordeelonthouding over de jaarrekening tot uitdrukking gebracht; paragraaf 29 van ISA 705 (Herzien) is derhalve van toepassing;
  • De vennootschap stelt een jaarverslag op (zonder openbaarmaking van een jaarrapport);
  • De commissaris heeft het jaarverslag ontvangen vóór de datum van ondertekening van het commissarisverslag;
  • Resultaatverwerking:
  • Hypothese 1: De commissaris oordeelt dat de omvang van de elementen die aan de basis liggen van zijn oordeelonthouding een impact zou kunnen hebben op de overeenstemming van de voorgelegde resultaatverwerking met de wettelijke en statutaire bepalingen;
  • Hypothese 2: De commissaris oordeelt dat de omvang van de elementen die aan de basis liggen van zijn oordeelonthouding geen impact heeft op de overeenstemming van de voorgelegde resultaatverwerking met de wettelijke en statutaire bepalingen, maar er is mogelijk een geval van niet-naleving van de bepalingen van het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel.
A

Aspecten betreffende het jaarverslag
Na het uitvoeren van specifieke werkzaamheden op het jaarverslag en met uitzondering van het effect op het jaarverslag van de aangelegenheid beschreven in de sectie “Basis voor de oordeelonthouding”, zijn wij van oordeel dat dit jaarverslag overeenstemt met de jaarrekening voor hetzelfde boekjaar en opgesteld is overeenkomstig de artikelen 3:5 en 3:6 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

Andere vermeldingen
- Rekening houdend met de onmogelijkheid om controle-informatie te verkrijgen alsook met de elementen beschreven in de sectie “Basis voor de oordeelonthouding”, kunnen wij ons niet uitspreken over het feit dat de boekhouding werd gevoerd in overeenstemming met de in België van toepassing zijnde wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.
[Hypothese 1]:
- Onze sectie “Basis voor de oordeelonthouding” beschrijft de omstandigheden die, volgens ons, mogelijk een geval van niet-naleving van de bepalingen van het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel zouden kunnen inhouden en zouden kunnen leiden tot het niet overeenstemmen van de resultaatverwerking met de statuten en met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Onverminderd hetgeen voorafgaat, dienen wij u geen verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
[Hypothese 2]:
- Onze sectie “Basis voor de oordeelonthouding” beschrijft de omstandigheden die, volgens ons, mogelijk een geval van niet-naleving van de bepalingen van het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel zouden kunnen inhouden. De resultaatverwerking… (174) …met de wettelijke en statutaire bepalingen.
- Wij dienen u geen … (174) … zijn gedaan of genomen.

100
Q

Het nazicht van het jaarverslag over de jaarrekening door de commissaris bevat de volgende controlestappen:

A

1) het nazicht of de eventuele afwezigheid van een jaarverslag conform is met het WVV;
2) het nazicht, overeenkomstig het WVV en ISA 720 (Herzien), of het jaarverslag overeenstemt met de (geconsolideerde) jaarrekening;
3) het nazicht of het jaarverslag is opgesteld overeenkomstig het WVV (volledigheid van het jaarverslag);
4) het nazicht, overeenkomstig de in ISA 720 (Herzien) opgenomen vereisten, of het jaarverslag geen van materieel belang zijnde afwijkingen bevat, in het bijzonder ten aanzien van de kennis verkregen in de controle.

101
Q

Jaarverslag – Met de jaarrekening inconsistente inlichtingen

  • Het bestuursorgaan heeft een jaarverslag voorbereid (zonder publicatie van een jaarrapport);
  • De commissaris heeft het jaarverslag ontvangen vóór de datum van ondertekening van het commissarisverslag;
  • De in het jaarverslag opgenomen kasstromen bevat afwijkingen van materieel belang omdat de daarin opgenomen gegevens op significante wijze niet overeenstemmen met de in de jaarrekening opgenomen overeenkomstige gegevens.
A

Aspecten betreffende het jaarverslag
De in het jaarverslag opgenomen kasstromen bevat afwijkingen van materieel belang omdat de daarin opgenomen gegevens op significante wijze niet overeenstemmen met de in de jaarrekening opgenomen overeenkomstige gegevens.
Na het uitvoeren van specifieke werkzaamheden op het jaarverslag en met uitzondering van de hiervoor genoemde aangelegenheid, zijn wij van oordeel dat dit jaarverslag overeenstemt met de jaarrekening voor hetzelfde boekjaar en opgesteld is overeenkomstig de artikelen 3:5 en 3:6 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
In de context van onze controle van de jaarrekening, zijn wij tevens verantwoordelijk voor het overwegen, in het bijzonder op basis van de kennis verkregen in de controle, of het jaarverslag een afwijking van materieel belang bevat, hetzij informatie die onjuist vermeld is of anderszins misleidend is. In het licht van de werkzaamheden die wij hebben uitgevoerd en met uitzondering van de hiervoor genoemde aangelegenheid, hebben wij geen afwijking van materieel belang te melden.

Andere vermeldingen
- Onverminderd … (177) … wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.
- De sectie “Aspecten betreffende het jaarverslag” beschrijft de omstandigheden die, volgens ons, rekening houdend met de bestaande afwijkingen, een geval van niet-naleving van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen inhouden. Wij dienen u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
- De resultaatverwerking … (177) … de wettelijke en statutaire bepalingen.

102
Q

Jaarverslag – Onvolledige inlichtingen

  • Het bestuursorgaan heeft een jaarverslag voorbereid (zonder publicatie van een jaarrapport);
  • Belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden na het einde van het boekjaar en vóór de ondertekening van het jaarverslag dat geen inlichtingen hierover verstrekt; deze gebeurtenissen hebben betrekking op het nieuwe boekjaar;
  • De commissaris heeft het jaarverslag ontvangen vóór de datum van ondertekening van het commissarisverslag;
  • Uit de jaarrekening blijkt een overgedragen verlies;
  • Het jaarverslag geeft geen onderbouwing voor de toepassing van de continuïteitsveronderstelling;
  • De commissaris is evenwel van oordeel dat er geen onzekerheid omtrent de continuïteit bestaat.
A

Aspecten betreffende het jaarverslag
Het jaarverslag bevat onvoldoende inlichtingen omtrent belangrijke gebeurtenissen die na het einde van het boekjaar hebben plaatsgevonden en geeft geen onderbouwing voor de toepassing van de continuïteitsveronderstelling.
Na het uitvoeren van specifieke werkzaamheden op het jaarverslag en met uitzondering van de hiervoor genoemde weglatingen, zijn wij van oordeel dat dit jaarverslag overeenstemt met de jaarrekening voor hetzelfde boekjaar en opgesteld is overeenkomstig de artikelen 3:5 en 3:6 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
In de context van onze controle van de jaarrekening, zijn wij tevens verantwoordelijk voor het overwegen, in het bijzonder op basis van de kennis verkregen in de controle, of het jaarverslag een afwijking van materieel belang bevat, hetzij informatie die onjuist vermeld is of anderszins misleidend is. In het licht van de werkzaamheden die wij hebben uitgevoerd en met uitzondering van de hiervoor genoemde weglatingen, hebben wij geen andere afwijking van materieel belang te melden.

Andere vermeldingen
- Onverminderd … (181) … wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.
- De sectie “Aspecten betreffende het jaarverslag” beschrijft de omstandigheden die, in ons geval, een geval van niet-naleving van de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen inhouden. Wij dienen u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
- De resultaatverwerking … (181) … de wettelijke en statutaire bepalingen.

103
Q

Jaarverslag – Afwijking van materieel belang ten aanzien van de kennis die de commissaris tijdens de controle heeft verkregen

  • Het bestuursorgaan heeft een jaarverslag opgesteld (zonder openbaarmaking van een jaarrapport);
  • De commissaris heeft het jaarverslag ontvangen vóór de datum van ondertekening van het commissarisverslag ;
  • De commissaris is van oordeel dat de in het jaarverslag verstrekte inlichtingen over de risico‘s en onzekerheden van materieel belang zijnde inconsistenties bevatten ten aanzien van de kennis die hij tijdens de controle heeft verkregen en concludeert dat deze inconsistenties wijzen op afwijkingen van materieel belang in het jaarverslag.
A

Aspecten betreffende het jaarverslag
Het jaarverslag bevat incoherente informatie met betrekking tot de risico’s en onzekerheden waarmee de vennootschap geconfronteerd wordt: [Beschrijving van de incoherente informatie].
Na het uitvoeren van specifieke werkzaamheden op het jaarverslag en met uitzondering van de incoherente informatie die is verstrekt omtrent de risico’s en onzekerheden waarmee de vennootschap geconfronteerd wordt, zoals wij hiervoor hebben uiteengezet, zijn wij van oordeel dat dit jaarverslag overeenstemt met de jaarrekening voor hetzelfde boekjaar en opgesteld is overeenkomstig de artikelen 3:5 en 3:6 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
In de context van onze controle van de jaarrekening, zijn wij tevens verantwoordelijk voor het overwegen, in het bijzonder op basis van de kennis verkregen in de controle, of het jaarverslag een afwijking van materieel belang bevat, hetzij informatie die onjuist vermeld is of anderszins misleidend is. In het licht van de werkzaamheden die wij hebben uitgevoerd en met uitzondering van de incoherente informatie die is verstrekt omtrent de risico’s en onzekerheden waarmee de vennootschap geconfronteerd wordt, zoals wij hiervoor hebben uiteengezet, hebben wij geen andere afwijking van materieel belang te melden.

Andere vermeldingen
- Onverminderd … (184) … wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.
- De sectie “Aspecten betreffende het jaarverslag” beschrijft de omstandigheden die, in ons geval, een geval van niet-naleving van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen inhouden. Wij dienen u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
- De resultaatverwerking … (184) … de wettelijke en statutaire bepalingen.

104
Q

Jaarrapport – Andere informatie verstrekt door het bestuursorgaan

  • Het bestuursorgaan van een genoteerde vennootschap heeft een jaarrapport opgesteld waarin zijn jaarverslag is opgenomen, dat de effectiviteit van de interne controle- en risicobeheersystemen vermeldt;
  • De commissaris heeft, door bespreking met het bestuursorgaan, bepaald welke document(en) het jaarrapport vormen;
  • De commissaris heeft het volledige jaarrapport ontvangen vóór de datum van ondertekening van het commissarisverslag;
  • Het jaarrapport bevat andere informatie verstrekt door het bestuursorgaan;
  • De commissaris heeft geen enkele van materieel belang zijnde inconsistentie vastgesteld in het licht van de werkzaamheden die hij heeft uitgevoerd.
A

Aspecten betreffende het jaarverslag en de andere informatie opgenomen in het jaarrapport
Na het uitvoeren van specifieke werkzaamheden op het jaarverslag, zijn wij van oordeel dat dit jaarverslag overeenstemt met de jaarrekening voor hetzelfde boekjaar en opgesteld is overeenkomstig de artikelen 3:5 en 3:6 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Dit oordeel heeft geen betrekking op de in het jaarverslag opgenomen vermelding met betrekking tot de effectiviteit van de interne controle- en risicobeheerssystemen.
In de context van onze controle van de jaarrekening zijn wij tevens verantwoordelijk voor het overwegen, in het bijzonder op basis van de kennis verkregen in de controle, of het jaarverslag en de andere informatie opgenomen in het jaarrapport, zijnde:
- de markante feiten van het jaar 20xx;
- de kernindicatoren;
- de verklaring inzake deugdelijk bestuur; en
- de informatie over de evolutie van het aandeel van de Vennootschap ;
een afwijking van materieel belang bevatten, hetzij informatie die onjuist vermeld is of anderszins misleidend is. In het licht van de werkzaamheden die wij hebben uitgevoerd, hebben wij geen afwijking van materieel belang te melden.

105
Q

Jaarverslag / jaarrapport dat op vrijwillige basis wordt opgesteld

A

De bijkomende norm (herziene versie 2020) verduidelijkt in paragraaf 39, 2de lid, dat: “Indien het bestuursorgaan van een entiteit, die niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden om een jaarverslag te moeten opstellen, een document opstelt met de titel “jaarverslag” of dat de indruk wekt om een “jaarverslag” te zijn, dient de commissaris ISA 720 (Herzien) toe te passen en verslag uit te brengen overeenkomstig de paragrafen 62 en 63 van onderhavige norm.”.

Bij gebrek aan wetsbepalingen, zal de commissaris dienen te bepalen of deze informatie overeenstemt met de notie “jaarrapport” die door paragraaf 12 van ISA 720 (Herzien) wordt gedefinieerd: “Een document of combinatie van documenten, meestal opgesteld op jaarbasis door het management of de personen belast met governance in overeenstemming met wet- of regelgeving of gebruik, waarvan het doel is om eigenaren (of vergelijkbare belanghebbenden) van informatie te voorzien over de activiteiten van de entiteit en de financiële resultaten en financiële positie van de entiteit zoals uiteengezet in de financiële overzichten. Een jaarrapport bevat of gaat samen met de financiële overzichten en de daarbij horende controleverklaring en bevat gewoonlijk informatie over de ontwikkelingen van de entiteit, haar vooruitzichten en risico’s en onzekerheden, een statement door de groep met governance belaste personen van de entiteit en rapporten die governance aangelegenheden bevatten.”.

106
Q
  • Bij het nazicht van de sociale balans heeft de commissaris vastgesteld dat de inhoud van de sociale balans niet volledig is;
  • Rekening houdend met het belang van deze aangelegenheden, is de commissaris van oordeel dat dit geval van niet-naleving vermeld dient te worden.
A

Vermelding betreffende de sociale balans
De sociale balans neer te leggen overeenkomstig artikel 3:12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, bevat niet de vereiste inlichtingen met betrekking tot “Voortgezette formele beroepsopleidingsinitiatieven ten laste van de werkgever”. Met uitzondering van deze weglating bevat de sociale balans, zowel qua vorm als qua inhoud, alle door de wet voorgeschreven inlichtingen, waaronder deze betreffende de informatie inzake de lonen en de vormingen, en geen andere van materieel belang zijnde inconsistenties ten aanzien van de informatie waarover wij beschikken in het kader van onze opdracht.

Andere vermeldingen
- Onverminderd … (192) … wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.
- Met uitzondering van hetgeen is vermeld in de sectie “Vermeldingen betreffende de sociale balans”, dienen wij u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
- De resultaatverwerking … (192)… de wettelijke en statutaire bepalingen.

107
Q

Sociale balans in jaarrekening?

A

Sinds 1 januari 2016 maakt de sociale balans geen deel meer uit van de toelichting bij de jaarrekening van vennootschappen. Dit is een gevolg van de omzetting van Richtlijn 2013/34/EU betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en verslagen van bepaalde ondernemingsvormen in het Belgisch recht via de wet van 18 december 2015 tot wijziging van het Wetboek van vennootschappen en door het koninklijk besluit van 18 december 2015. Vennootschappen moeten derhalve hun sociale balans openbaar maken in een document dat moet worden neergelegd samen met de jaarrekening.

Verenigingen en stichtingen vallen niet onder deze bepalingen omdat de sociale balans voor deze entiteiten nog steeds deel uitmaakt van de jaarrekening (art. 3:161 WVV). Deze entiteiten worden niet in onderhavige rubriek behandeld.

108
Q
  • De vennootschap heeft winst geboekt en de wettelijke reserve heeft nog niet het niveau van 10% van het maatschappelijk kapitaal bereikt;
  • De commissaris stelt vast en oordeelt dat het feit dat geen dotatie aan de wettelijke reserve werd toegevoegd geen impact van materieel belang op het getrouw beeld heeft, maar wel een geval van niet-naleving van de bepalingen van de statuten en van het WVV met betrekking tot de resultaatverwerking inhoudt.
A

Andere vermeldingen
- Onverminderd … (201) … wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.
- De vennootschap is niet overgegaan tot de verplichte dotatie aan de wettelijke reserve ten belope van 5% van de winst van het boekjaar wat een geval van niet-naleving inhoudt van de wettelijke en statutaire bepalingen betreffende de bestemming van het resultaat. Het niet toevoegen van deze dotatie houdt een geval van niet-naleving van de wettelijke en statutaire bepalingen in betreffende de resultaatverwerking. Met uitzondering van deze weglating, stemt de resultaatverwerking, die aan de algemene vergadering wordt voorgesteld, overeen met de wettelijke en statutaire bepalingen. Wij dienen u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.

109
Q
  • De entiteit leeft de bepalingen met betrekking tot de onomkeerbaarheid van de boekingen niet na (Wetboek van Economisch Recht Art. III.87);
  • Het door de entiteit gebruikte rekeningstelsel is niet in overeenstemming met de minimumindeling van het algemeen rekeningenstelsel (MAR) (Wetboek van Economisch Recht Art. III.84);
  • Rekening houdend met het belang van deze aangelegenheden, is de commissaris van oordeel dat deze gevallen van niet-naleving dienen te worden vermeld.
A

Andere vermeldingen
- Onverminderd formele aspecten van ondergeschikt belang, en met uitzondering van de gevolgen van het niet naleven van de regels inzake het principe van de onomkeerbaarheid van de boekingen en van het gebruik van de minimumindeling van een algemeen rekeningenstelsel (Wetboek van economisch recht), werd de boekhouding gevoerd in overeenstemming met de in België van toepassing zijnde wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.

110
Q

Altijd overtredingen WVV vermelden in deel 2?

A

Deze laatste vermelding kan echter worden weggelaten wanneer de openbaarmaking van de overtreding aan de vennootschap onverantwoorde schade kan berokkenen, onder meer omdat het bestuursorgaan gepaste maatregelen heeft genomen om de aldus ontstane onwettige toestand te verhelpen.

Ten aanzien van de overtredingen waaraan zij geen deel hebben gehad, worden zij van die aansprakelijkheid slechts ontheven wanneer zij aantonen dat zij hun taak naar behoren hebben vervuld en zij die overtredingen hebben aangeklaagd bij het bestuursorgaan en, in voorkomend geval, indien daar geen passend gevolg werd gegeven, op de eerste daaropvolgende algemene vergadering nadat zij er kennis van hebben gekregen.

De verplichte vermelding van een geval van niet-naleving betreft enkel de enkelvoudige jaarrekening (art. 3:75 WVV) (art. 144 W. Venn.). Indien het gaat om een verslag over de geconsolideerde jaarrekening is geen gelijksoortige vermelding bij wet (art. 3:80 WVV) (art. 148 W. Venn.) vereist.

111
Q
  • De commissaris is niet in staat geweest zijn commissarisverslag gericht aan de algemene vergadering binnen de vereiste termijnen op te stellen aangezien het bestuursorgaan de wettelijke documenten met vertraging aan de commissaris heeft overhandigd;
  • De vennootschap heeft niet van alle aandeelhouders verkregen dat zij afzien van de naleving van de formaliteiten van bijeenroeping van de algemene vergadering en overhandiging van de documenten;
  • De bijeenroeping van de algemene vergadering en de overhandiging van de wettelijke documenten aan de aandeelhouders gebeuren dus zonder naleving van de wettelijke termijnen maar de algemene vergadering vindt plaats binnen de wettelijke termijn. De commissaris acht het noodzakelijk dit feit te vermelden in het deel “Overige door wet- en regelgeving gestelde eisen”;
  • Een verslag van niet-bevinding werd bovendien opgesteld.
A

In het kader van de wettelijke controle van de jaarrekening van [naam van de vennootschap en rechtsvorm] (de “Vennootschap”), leggen wij u ons commissarisverslag voor. Dit bevat ons verslag over de controle van de jaarrekening en de overige door wet- en regelgeving gestelde eisen. Dit vormt een geheel en is ondeelbaar. [Dit commissarisverslag volgt op ons verslag van niet-bevinding opgesteld op __ ___ 20__, dat tot u werd gericht, wegens het ontbreken van de nodige stukken die ons toelaten om ons verslag op te stellen binnen de vooropgestelde termijnen.]

  • De vennootschap heeft de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen inzake de termijnen voor de overhandiging van de vereiste documenten aan de commissaris en aan de aandeelhouders alsook voor de bijeenroeping van de algemene vergadering niet nageleefd. Wij dienen u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
112
Q
  • Op pagina VOL-kap 6.16 van de toelichting bij de jaarrekening is geen informatie opgenomen betreffende het bedrag van de bezoldiging van de commissaris, noch van de bezoldiging voor bijkomende opdrachten;
  • Het betreft een geval van niet-naleving van de regels inzake het voeren van de boekhouding en van de bepalingen van het WVV;
  • Ondanks de vraag van de commissaris gericht aan het bestuursorgaan werd deze toelichting niet vervolledigd en dient de informatie dus te worden verstrekt door de commissaris;
  • De commissaris oordeelt dat het ontbreken van deze informatie het getrouw beeld van de jaarrekening niet aantast.
A

In toepassing van artikel 3:75, §1, 11° WVV (art. 144, §1, 11° W. Venn.) moet de commissaris, middels een vermelding, bevestigen, enerzijds, dat hij geen opdrachten heeft verricht die onverenigbaar zijn met de wettelijke controle van de jaarrekening en dat hij in de loop van zijn mandaat onafhankelijk is gebleven tegenover de vennootschap en, anderzijds, dat de erelonen voor de bijkomende opdrachten die verenigbaar zijn met de wettelijke controle van de jaarrekening bedoeld in artikel 3:65 WVV (art. 134 W. Venn.) desgevallend correct zijn vermeld en uitgesplitst in de toelichting bij de jaarrekening.

Vermeldingen inzake de onafhankelijkheid
- Ons bedrijfsrevisorenkantoor … (209) … tegenover de Vennootschap.
- Aangezien de Vennootschap de honoraria voor de bijkomende opdrachten die verenigbaar zijn met de wettelijke controle van de jaarrekening bedoeld in artikel 3:65 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen niet heeft vermeld in de toelichting bij de jaarrekening, informeren wij u dat deze als volgt vermeld en/of uitgesplitst hadden moeten worden [referentie in de jaarrekening] [type opdracht] [€ ___].

Andere vermeldingen
- In toelichting VOL-kap 6.16 bij de jaarrekening ontbreken het bedrag van onze bezoldiging en het bedrag van onze bezoldiging voor bijkomende opdrachten die aan de Vennootschap werden gefactureerd ten belope van respectievelijk €______ en € ________, zoals uiteengezet in de sectie “Vermeldingen inzake de onafhankelijkheid”. Onverminderd formele aspecten en met uitzondering van deze weglating, werd de boekhouding gevoerd in overeenstemming met de in België van toepassing zijnde wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.
- Met uitzondering van bovenvermelde weglating van inlichtingen in de toelichting bij de jaarrekening, zoals vereist door de bepalingen van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, dienen wij u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
- De resultaatverwerking … (209) … de wettelijke en statutaire bepalingen.

113
Q
  • Eén jaar na haar oprichting heeft de naamloze vennootschap een onroerend goed toebehorend aan één van haar aandeelhouders verkregen tegen een vergoeding van ten minste een tiende gedeelte van het geplaatste kapitaal;
  • Er werd geen beroep gedaan op de commissaris om het verslag op te stellen zoals vereist door artikel 7:8 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
A

Andere vermeldingen
- Onverminderd … (211) … wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften.
- Op __ _____ 20__, hetzij 12 maanden na haar oprichting, heeft de Vennootschap een onroerend goed toebehorend aan één van haar aandeelhouders gekocht tegen een vergoeding van € ____. In dit kader werden de bepalingen van artikel 7:8 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen niet nageleefd aangezien het door dit artikel vereist commissarisverslag niet werd gevraagd en derhalve niet werd opgesteld. Wij dienen u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.

114
Q

Strijdig belang van vermogensrechtelijke aard: procedure

A

Indien het bestuursorgaan een beslissing neemt waarbij een lid, rechtstreeks of onrechtstreeks, een strijdig belang van vermogensrechtelijke aard heeft, vereist het WVV, naargelang van de vennootschapsvorm, dat deze beslissing het voorwerp uitmaakt van een omschrijving in de notulen (of, in voorkomend geval, het bijzonder verslag) van het bestuursorgaan van de aard van de beslissing of verrichting en van de verantwoording van het genomen besluit, alsook van een omschrijving van de vermogensrechtelijke gevolgen ervan voor de entiteit. Dit deel van de notulen (en dus niet langer de notulen) (of, in voorkomend geval, het bijzonder verslag) wordt in zijn geheel opgenomen in het jaarverslag of in een stuk dat samen met de jaarrekening wordt neergelegd.

De leden van het bestuursorgaan met een belangenconflict van vermogensrechtelijke aard, mogen niet langer deelnemen aan de beraadslagingen van het bestuursorgaan over deze verrichtingen of beslissingen, noch – logischerwijze – aan de stemming in dat verband.

Inzake de naamloze vennootschappen met duaal bestuur, behoort de regeling inzake strijdige belangen van vermogensrechtelijke aard tot het bevoegdheidsniveau van de raad van toezicht en niet langer tot dat van de directieraad (voorheen directiecomité). In het duaal model in de NV zal de raad van toezicht beslissen indien het belangenconflict dat zich voordoet op het niveau van de directieraad (art. 7:117 WVV).

Hiertoe dient de commissaris kennis te nemen van de notulen van de vergadering van het bestuursorgaan (in de NV ingeval van duaal bestuur de raad van toezicht), die door deze aan de commissaris werden overhandigd en waarin melding wordt gemaakt van het bestaan van een strijdig belang van vermogensrechtelijke aard. De commissaris dient na te gaan of de notulen die melding maken van het bestaan van een belangenconflict een strijdig belang van vermogensrechtelijke aard, alle door het WVV voorgeschreven inlichtingen bevat. Er bestaat evenwel geen actieve onderzoeksplicht in hoofde van de commissaris naar analogie van het nazicht van de naleving van het WVV en de statuten (bijkomende norm (herziene versie 2020), par. A43).

115
Q
  • De niet-genoteerde naamloze vennootschap heeft een contract afgesloten tot verwerving van een deelneming in de vennootschap XYZ waarvan de hoofdaandeelhouder bestuurder is in de vennootschap. Als gevolg van deze verrichting komt de vennootschap in het bezit van 100 % van de aandelen van XYZ. De verwervingsprijs bedraagt € 1.000.000 voor 1.000 aandelen. Voor de helft van de aandelen werd er een betalingstermijn van 12 maanden zonder interesten toegestaan door de verkoper. De verwervingsprijs voor de eerste helft van het aandelenpakket bedraagt € 950/aandeel en deze voor de tweede helft € 1.050/aandeel;
  • Alle bepalingen van artikel 7:96 of 7:115 WVV werden nageleefd waaronder meer bepaald de vermelding in het jaarverslag van de vereiste inlichtingen.
  • Er worden 2 voorbeelden gegeven al naargelang van de hieronder vermelde mogelijkheden:
    Mogelijkheid 1: De commissaris vindt het niet wenselijk om de vermogensrechtelijke gevolgen voor de vennootschap vermeld in het jaarverslag, ook nog eens in het commissarisverslag te vermelden.
    Mogelijkheid 2: De commissaris vindt het wel wenselijk om de vermogensrechtelijke gevolgen voor de vennootschap vermeld in het jaarverslag ook nog eens in het commissarisverslag te vermelden ten behoeve van het belang voor het maatschappelijk verkeer.
A

Andere vermeldingen
- De raad van bestuur [raad van toezicht] heeft de in het jaarverslag beschreven beslissingen genomen, met vermogensrechtelijke gevolgen. De raad van bestuur heeft aan de aandeelhouders, overeenkomstig artikel 7:96 (7:115) van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, inlichtingen verschaft over het sluiten van een contract tussen de Vennootschap en de vennootschap “XYZ”, waarvan de hoofdaandeelhouder tevens bestuurder is in de vennootschap.
(Mogelijkheid 1) Wij hebben de vermogensrechtelijke gevolgen voor de Vennootschap zoals beschreven in de besluiten van de raad van bestuur (raad van toezicht) beoordeeld.( )
(Mogelijkheid 2) Het contract betreft de verwerving van een deelneming in de vennootschap XYZ waarvan de hoofdaandeelhouder bestuurder is in de vennootschap. Als gevolg van deze verrichting komt de vennootschap in het bezit van 100 % van de aandelen van XYZ. De verwervingsprijs bedraagt € 1.000.000 voor 1.000 aandelen. Voor de helft van de aandelen werd er een betalingstermijn van 12 maanden zonder interesten toegestaan door de verkoper. De verwervingsprijs voor de eerste helft van het aandelenpakket bedraagt € 950/aandeel en deze voor de tweede helft € 1.050/aandeel. Wij hebben de vermogensrechtelijke gevolgen voor de Vennootschap zoals beschreven in de besluiten van de raad van bestuur (raad van toezicht) beoordeeld. ( )

116
Q

Strijdig belang van vermogensrechtelijke aard: commissaris

A

Voor zover deze zijn opgenomen in de notulen van het bestuursorgaan, kan de commissaris, zo hij dit nuttig acht, deze vermogensrechtelijke gevolgen voor de vennootschap zoals weergegeven in de notulen van het bestuursorgaan en waarover hij zijn beoordeling geeft, mede kopiëren in zijn commissarisverslag. Vermogensrechtelijke gevolgen die niet weergegeven worden in de notulen mogen evenwel niet opgenomen worden in het commissarisverslag (bijkomende norm (herziene versie 2020), par. A47).

Indien de informatie niet door de entiteit werd verstrekt, kan en mag de commissaris bijgevolg in zijn commissarisverslag geen afzonderlijke omschrijving geven van de vermogensrechtelijke gevolgen voor de vennootschap van de beslissingen van het bestuursorgaan waarvoor een tegenstrijdig belang van vermogensrechtelijke aard bestaat. Hij dient zich volgens het WVV te beperken tot het geven van een beoordeling van de vermogensrechtelijke gevolgen voor de vennootschap van de besluiten van het bestuursorgaan die de beslissing heeft genomen of de verrichting heeft gedaan en zoals weergegeven in de notulen ervan.

De commissaris dient de in de notulen van het bestuursorgaan opgenomen vermogensrechtelijke gevolgen voor de entiteit te toetsen op van materieel belang zijnde inconsistenties in de financiële en boekhoudkundige gegevens die vermeld staan in de notulen van het bestuursorgaan ten opzichte van de informatie die hij heeft verzameld en geanalyseerd in het kader van zijn beoordeling.

117
Q
  • De niet-genoteerde naamloze vennootschap heeft een contract afgesloten tot verwerving van een deelneming in de vennootschap XYZ waarvan de hoofdaandeelhouder bestuurder is in de vennootschap. Als gevolg van deze verrichting komt de vennootschap in het bezit van 100 % van de aandelen van XYZ. De verwervingsprijs bedraagt € 1.000.000 voor 1.000 aandelen. Voor de tweede helft van de aandelen werd er een betalingstermijn van 12 maanden zonder interesten toegestaan door de verkoper. De verwervingsprijs voor de eerste helft van het aandelenpakket bedraagt € 950/aandeel en deze voor de tweede helft € 1.050/aandeel.
  • De informatie verstrekt in het jaarverslag is onvolledig omdat de onontbeerlijke gegevens met betrekking tot de aankoopprijs ontbreken.
  • De commissaris heeft op deze onvolledige informatie gewezen, maar het bestuursorgaan heeft geen remediërende actie ondernomen op datum van het commissarisverslag.
A

Andere vermeldingen
- Met uitzondering van de aangelegenheid zoals hieronder omschreven, dienen wij u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
- De raad van bestuur [raad van toezicht] heeft de in het jaarverslag beschreven beslissingen genomen, met de volgende vermogensrechtelijke gevolgen: de raad van bestuur heeft aan de aandeelhouders, overeenkomstig artikel 7:96 (7:115) van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, inlichtingen verschaft over het sluiten van een contract tot verwerving van een deelneming in de vennootschap XYZ, waarvan de hoofdaandeelhouder tevens bestuurder is in de vennootschap. Wij hebben de vermogensrechtelijke gevolgen voor de vennootschap zoals beschreven in de besluiten van de raad van bestuur (raad van toezicht) beoordeeld en hierbij ontoereikendheden vastgesteld inzake de daarin opgenomen voorwaarden en cijfermatige informatie betreffende de genomen beslissing.

118
Q
  • Tijdens de uitvoering van zijn controlewerkzaamheden heeft de commissaris vastgesteld dat er beslissingen zijn genomen of verrichtingen zijn gedaan waarbij bestuurders tegenstrijdige belangen van vermogensrechtelijke aard hadden, maar waarvan in de notulen van het bestuursorgaan geen melding wordt gemaakt;
  • De commissaris heeft het bestuursorgaan schriftelijk op de hoogte gebracht van het feit dat de notulen van genoemde beslissingen of verrichtingen geen melding maken en dat bijgevolg de bepalingen van het WVV en desgevallend van de statuten van de vennootschap niet werden nageleefd;
  • Het bestuursorgaan is in gebreke gebleven hieraan een passend gevolg te geven.
A

Andere vermeldingen
- Met uitzondering van de aangelegenheid zoals hieronder omschreven, dienen wij u geen andere verrichtingen of beslissingen mede te delen die in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zijn gedaan of genomen.
- Sinds de vorige jaarlijkse algemene vergadering zijn beslissingen genomen of verrichtingen gedaan waarbij een bestuurder tegenstrijdige belangen van vermogensrechtelijke aard hadden waarvoor artikel 7:96 (7:115) van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en artikel […] van de statuten niet zijn nageleefd. Wij hebben het bestuursorgaan van de Vennootschap hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht.

119
Q

VZW jaarverslag

A

Uit artikel 3:48, §2 WVV vloeit voort dat de inhoud van dit verslag voor elk punt gelijkaardig is aan het verslag dat door de wetgever voor grote vennootschappen wordt voorzien. Dit jaarverslag maakt integraal deel uit van de informatie die gelijktijdig met de jaarrekening moet worden neergelegd. ( )

Vanuit het standpunt van de commissaris gelden dezelfde verificatiewerkzaamheden en rapporteringsverplichtingen als voor het jaarverslag op te stellen door vennootschappen.

Derhalve dient de commissaris, overeenkomstig de bijkomende norm (herziene versie 2020):

(1) na te gaan of de eventuele afwezigheid van een jaarverslag conform is met het WVV;
(2) aan te geven of het jaarverslag overeenstemt met de jaarrekening door de door paragraaf 14 (a) van ISA 720 (Herzien) vereiste werkzaamheden toe te passen;
(3) er zich van te vergewissen dat het jaarverslag is opgesteld overeenkomstig de artikelen 3:48 (of 3:52) WVV en na te gaan of het jaarverslag (verenigingen) alle door het WVV voorgeschreven vermeldingen behandelt;
(4) na te gaan of het jaarverslag afwijkingen van materieel belang bevat, in het bijzonder ten aanzien van de kennis verkregen in de controle, door ISA 720 (Herzien) toe te passen, in het bijzonder de paragrafen 14 (b) en 15.

120
Q

Bepalingen die van toepassing zijn op de belangenconflicten bij VZW’s of stichtingen krachtens het Wetboek van vennootschappen en verenigingen

A

In een vereniging mag de bestuurder met een belangenconflict deelnemen aan de beraadslagingen van het bestuursorgaan over deze beslissingen of verrichtingen, noch aan de stemming in dat verband. Wanneer de meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders een belangenconflict heeft, dan wordt de beslissing of de verrichting aan de algemene vergadering voorgelegd; ingeval de algemene vergadering de beslissing of de verrichting goedkeurt, kan het bestuursorgaan ze uitvoeren.

121
Q

Bijkantoor en OR verslag

A

Artikel 15bis van voornoemde Wet van 20 september 1948 bepaalt dat in elke onderneming waar een ondernemingsraad van een vennootschap werd opgericht in uitvoering van deze wet, met uitzondering van de gesubsidieerde onderwijsinstellingen, één of meer bedrijfsrevisoren worden benoemd.

Ter herinnering: bijkantoren zijn niet gehouden tot het neerleggen van de jaarrekening bij de Nationale Bank van België gezien de rechtsvorm van het bijkantoor. Toch zal het bijkantoor, indien een ondernemingsraad is opgericht, de jaarrekening dienen op te stellen zoals elke andere vennootschap.

Artikel 3:83 WVV bepaalt: “In elke vennootschap waar een ondernemingsraad moet worden opgericht krachtens de wet van 20 september 1948 houdende organisatie van het bedrijfsleven, met uitzondering van de gesubsidieerde onderwijsinstellingen, worden één of meer bedrijfsrevisoren benoemd met als taak:
1° verslag uit te brengen bij de ondernemingsraad over de jaarrekening en over het jaarverslag overeenkomstig de artikelen 3:74 en 3:75;
2° de getrouwheid en volledigheid te certificeren van de economische en financiële inlichtingen die het bestuursorgaan aan de ondernemingsraad verstrekt, voor zover deze inlichtingen uit de boekhouding, uit de jaarrekening van de vennootschap blijken of uit andere verifieerbare stukken voortvloeien;
3° in het bijzonder ten behoeve van de door de werknemers benoemde leden van de ondernemingsraad de betekenis van de aan de ondernemingsraad verstrekte economische en financiële inlichtingen ten aanzien van de financiële structuur en de evolutie in de financiële toestand van de vennootschap te verklaren en te ontleden;
4° indien hij van oordeel is de in het 2°, bedoelde certificering niet te kunnen afgeven of indien hij leemten vaststelt in de aan de ondernemingsraad verstrekte economische en financiële inlichtingen, het bestuursorgaan daarvan op de hoogte te brengen en, indien dit daaraan geen gevolg geeft binnen een maand volgend op zijn tussenkomst, op eigen initiatief de ondernemingsraad daarvan in kennis te stellen.
De bedrijfsrevisoren oefenen dezelfde taken uit met betrekking tot de in artikel 3:12, §1, 8°, bedoelde sociale balans.”

122
Q

Verslag in het kader van een ontbinding en vereffening

A

In geval van een ontbinding-vereffening worden 3 financiële overzichten voorgelegd aan de commissaris:

1) de staat van activa en passiva op basis van dewelke de algemene vergadering zal beslissen tot ontbinding (art. 2:71 WVV);
2) de balans op datum van de beslissing door de algemene vergadering tot ontbinding (art. 2:70 WVV);
3) de balans per einde van het boekjaar zoals bepaald in de statuten.

Het advies 2018/18 van de CBN betreffende de toepassing van de waarderingsregels in geval van stopzetting of gedeeltelijke stopzetting van de activiteiten van een vennootschap behandelt heel gedetailleerd de verschillende mogelijke scenario’s. ( )

Zonder in de details van dit advies te treden, dienen we te noteren dat indien de algemene vergadering beslist om niet langer (alle) activiteiten verder te zetten, of indien de continuïteitsveronderstelling niet kan weerhouden worden, de waarderingsregels dienovereenkomstig dienen te worden aangepast. In geval van stopzetting, zijn in het bijzonder volgende regels van toepassing (artikel 3:6, §2 KB/WVV (art. 28, §2 KB/W. Venn.)):

  • de oprichtingskosten moeten volledig worden afgeschreven;
  • voor de vaste en de vlottende activa moet zo nodig tot aanvullende afschrijvingen of waardeverminderingen worden overgegaan om de boekwaarde terug te brengen tot de vermoedelijke realisatiewaarde;
  • een voorziening moet worden gevormd voor de kosten die verbonden zijn aan de beëindiging van de werkzaamheden, inzonderheid voor de aan het personeel uit te keren vergoedingen.
123
Q

Vereffening: impact op opdracht commissaris?

A

In het geval van een vereffening komt de opdracht van de commissaris niet ten einde. Overeenkomstig artikel 2:70, in fine WVV heeft de beslissing tot ontbinding de afsluiting van het boekjaar tot gevolg. De jaarrekening zelf wordt gecontroleerd door de commissaris. Nadien zal jaarlijks (artikel 2:99 WVV) een jaarrekening worden opgesteld die eveneens door de commissaris wordt gecontroleerd zolang zijn mandaat loopt (zie het tweede voorbeeld). Indien de beslissing tot ontbinding niet samenvalt met het einde van het boekjaar, zal de driejaarlijkse termijn voor het mandaat wijzigen. De commissaris dient de wettelijke controle van de jaarrekening opgesteld door de vereffenaar uit te voeren en zijn verslag gericht aan de algemene vergadering op te stellen. Om redenen van volledigheid merken we op dat een ontbinding en vereffening in één enkele akte de opdracht van de commissaris wel beëindigt.

124
Q

VOORSTEL TOT ONTBINDING DOOR HET BESTUURSORGAAN – COMMISSARISVERSLAG OPGESTELD VÓÓR DE NOTARIËLE AKTE

  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • Het bestuursorgaan maakt in haar beoordeling die verband houdt met de discontinuïteit gebruik van waarderingsregels die van toepassing zijn voor een vennootschap die zal worden vereffend;
  • De commissaris gaat akkoord met deze beoordeling die gegrond is op de beslissing van het bestuursorgaan om in de gegeven omstandigheden aan de algemene vergadering de ontbinding van de vennootschap voor te stellen;
  • De commissaris beschouwt deze informatie over de waarderingsregels als fundamenteel voor het begrip van de gebruikers van de jaarrekening.
A

Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid [– Discontinuïteit]
Zonder afbreuk te doen aan ons hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting VOL-kap ___ van de jaarrekening waarin de redenen worden toegelicht waarom het bestuursorgaan ertoe is gebracht de activiteiten van de Vennootschap stop te zetten en dientengevolge de waarderingsregels aan te passen conform artikel 3:6, §2 van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

Verantwoordelijkheden van het bestuursorgaan voor het opstellen van de jaarrekening
Het bestuursorgaan is verantwoordelijk… (237) …die het gevolg is van fraude of van fouten.
Ten gevolge van de beslissing van het bestuursorgaan van [datum] om de Vennootschap te ontbinden en te vereffenen op [datum] is het bestuursorgaan verantwoordelijk om de jaarrekening op te stellen in een discontinuïteitsveronderstelling. In deze context is het de verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan voor de jaarrekening om de nodige toelichtingen met betrekking tot de effecten van de discontinuïteitsveronderstelling in de jaarrekening op te nemen en om de bepalingen van artikel 3:6, §2, van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen na te leven.

125
Q

COMMISSARISVERSLAG OVER DE JAARREKENING VAN EEN VENNOOTSCHAP IN VEREFFENING OPGESTELD DOOR DE VEREFFENAAR

  • De jaarrekening van het voorafgaande boekjaar werd gecontroleerd door de commissaris;
  • Er werd een vereffenaar aangesteld bij het verlijden van de notariële akte ter ontbinding van de vennootschap;
  • De vereffenaar maakt in zijn beoordeling die verband houdt met discontinuïteit gebruik van waarderingsregels in discontinuïteit;
  • De commissaris gaat akkoord met deze beoordeling;
  • De commissaris beschouwt deze informatie over de waarderingsregels als fundamenteel voor het begrip van de gebruikers van de jaarrekening.
A

In het kader van de wettelijke controle van de jaarrekening van [naam van de vennootschap en rechtsvorm] (in vereffening) (de “Vennootschap”), leggen wij u ons commissarisverslag voor. Dit bevat ons verslag over de jaarrekening en de overige door wet- en regelgeving gestelde eisen. Dit vormt een geheel en is ondeelbaar.

Wij hebben van de vereffenaar(s) en van de aangestelden van de Vennootschap de voor onze controle vereiste ophelderingen en inlichtingen verkregen.

Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid [- XX]

Zonder afbreuk te doen aan het hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting VOL-kap ___ van de jaarrekening die beschrijft dat de discontinuïteitsveronderstelling werd gehanteerd bij het opstellen van de jaarrekening omdat de Vennootschap in vereffening is.

Verantwoordelijkheden van de vereffenaar(s) voor het opstellen van de jaarrekening

126
Q

De vraag kan worden gesteld in welke mate het verslag van niet-bevinding niet moet worden uitgebracht indien de commissaris weet heeft dat de algemene vergadering zal worden uitgesteld.

A

Artikel 3:74, eerste lid WVV stelt dat het bestuursorgaan de stukken aan de commissaris moet overhandigen minstens één maand of vijfenveertig dagen vóór de geplande datum van de algemene vergadering.

Artikel 3:74, tweede lid WVV stelt duidelijk dat de commissaris een verslag van niet-bevinding moet opstellen indien hij de wettelijke termijnen inzake de terbeschikkingstelling van zijn verslag niet kan naleven aangezien het bestuursorgaan zijn wettelijke plicht tot overhandigen van de stukken binnen de wettelijke termijn niet heeft vervuld.

De combinatie van deze wetsbepalingen leidt tot het besluit dat, zelfs indien de commissaris weet heeft dat het bestuursorgaan ter zitting gebruik zal maken van zijn recht om de goedkeuring van de jaarrekening uit te stellen, hij nog steeds de verplichting heeft om zijn verslag ter beschikking te stellen vijftien dagen (of in het geval van een genoteerde naamloze vennootschap dertig dagen – vóór de algemene vergadering (in casu een verslag van niet-bevinding).

127
Q

Impact 1ste deel aangepast oordeel - Afwijking van materieel belang met betrekking tot een waardering van activa (impact van materieel belang en zonder diepgaande invloed) – Oordeel met voorbehoud

A

Uitgezonderd de effecten van de aangelegenheid zoals beschreven in de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud”, geeft deze jaarrekening, naar ons oordeel, een getrouw beeld van het vermogen en de financiële toestand van de Vennootschap_______ per __ ____20__, alsook van haar resultaten over het boekjaar dat op die datum is afgesloten, in overeenstemming met het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel.

Wij hebben … (67) … nageleefd, met inbegrip van deze met betrekking tot de onafhankelijkheid.
Wij hebben van … (67) … en inlichtingen verkregen.

Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is als basis voor ons oordeel met voorbehoud.

128
Q

Impact 1ste deel aangepast oordeel - Afwijking van materieel belang met betrekking tot een waardering van activa (impact van materieel belang en met diepgaande invloed) – Afkeurend oordeel

A

Vanwege de significantie van de aangelegenheid beschreven in de sectie “Basis voor het afkeurend oordeel,” geeft deze jaarrekening, naar ons oordeel, geen getrouw beeld van het vermogen en de financiële toestand van de Vennootschap _______ per __ ____20__, noch van haar resultaten over het boekjaar dat op die datum is afgesloten, in overeenstemming met het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel.

Wij hebben … (71) … nageleefd, met inbegrip van deze met betrekking tot de onafhankelijkheid.
Wij hebben van … (71) … en inlichtingen verkregen.

Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is als basis voor het afkeurend oordeel.

129
Q

Impact 1ste deel aangepast oordeel - Geen voldoende en geschikte controle-informatie (impact van materieel belang en zonder diepgaande invloed) – Oordeel met voorbehoud

A

Uitgezonderd de mogelijke effecten van de aangelegenheid zoals beschreven in de sectie “Basis voor het oordeel met voorbehoud”, geeft deze jaarrekening, naar ons oordeel, een getrouw beeld van het vermogen en de financiële toestand van de Vennootschap _______ per __ ____20__, alsook van haar resultaten over het boekjaar dat op die datum is afgesloten, in overeenstemming met het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel.

Wij hebben … (85) … nageleefd, met inbegrip van deze met betrekking tot de onafhankelijkheid.

Uitgezonderd de hierboven omschreven aangelegenheid, hebben wij van het bestuursorgaan en van de aangestelden van de Vennootschap de voor onze controle vereiste ophelderingen en inlichtingen verkregen.

Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is als basis voor ons oordeel met voorbehoud.

130
Q

Impact 1ste deel aangepast oordeel - Tekortkoming in de interne beheersing met betrekking tot een bepaalde cyclus (impact van materieel belang en met diepgaande invloed) – Oordeelonthouding

A

Vanwege de significantie van de aangelegenheid beschreven in de sectie ‘Basis voor de oordeelonthouding’, zijn we niet in staat geweest om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen om een basis voor een controleoordeel over deze jaarrekening te verschaffen. Bijgevolg brengen we geen oordeel over de jaarrekening tot uitdrukking.

Rekening houdend met deze omstandigheden en gevolg gevend aan de vereiste uit artikel 3:75, §1, 2° van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, dienen wij te besluiten dat wij van het bestuursorgaan en van de aangestelden van de Vennootschap niet de voor onze controle vereiste ophelderingen en inlichtingen verkregen.

Verantwoordelijkheden van de commissaris voor de controle van de jaarrekening
Het is onze verantwoordelijkheid een controle van de jaarrekening van de vennootschap uit te voeren overeenkomstig de internationale controlestandaarden (ISA) zoals van toepassing in België en een commissarisverslag uit te brengen. Bij de uitvoering van onze controle leven wij het wettelijk, reglementair en normatief kader dat van toepassing is op de controle van de jaarrekening in België na. Vanwege de significantie van de aangelegenheid beschreven in de sectie ‘Basis voor de oordeelonthouding’, zijn we echter niet in staat geweest om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen om een basis voor een controleoordeel over deze jaarrekening te verschaffen.
Wij hebben alle deontologische vereisten die relevant zijn voor de controle van de jaarrekening in België nageleefd, met inbegrip van deze met betrekking tot de onafhankelijkheid.

131
Q

Impact fraude op verslag?

A
  • Wat is de omvang van de fraude en mogelijke fin impact?
  • indien op hoogste niveau overwegen om ontslag te nemen
132
Q

Wat indien fraude pas gecommuniceerd na controleverslag?

A

Indien feiten aan het licht komen die op datum van het verslag een oordeelaanpassing met zich mee zouden brengen dient te commissaris een nieuw verslag uit te brengen en de onderneming vragen dit neer te leggen. Bijkomend werk. Desnoods via juridische weg.

133
Q

Wat bij weigering ondertekening bevestigingsbrief?

A

Indien de leiding van de vennootschap weigert om de vereiste bevestigingen schriftelijk te doen, bevindt de commissaris zich in een situatie waarin de uitvoering van zijn controle wordt beperkt (“scope limitation”). Deze situatie zal de commissaris ertoe brengen in zijn verslag een oordeel met voorbehoud of een onthoudende verklaring af te leveren.

Scope limation - afhankelijk wat:
- minimum voorbehoud
- indien te maken met registreren alle transacties of stelsel financiêle verslaggeving: steeds onthouding

134
Q

Continuïteit:
Wanneeer voorbehoud voor continuiteit
Wanneer zou je onthouding geven”
Wanneer afkeuring?

A

Onthouding:
De commissaris is in de onmogelijkheid (gebrek aan voldoende en geschikte controle-informatie) om te besluiten of er een van materieel belang zijnde onzekerheid inzake continuïteit bestaat, bv. wegens de afwezigheid van een door het bestuursorgaan gemaakte beoordeling of van andere onderbouwende informatie (cf. ISA 570 (Herzien) par. A7-A9 en A11-A12). Beperking in de uitvoering van de controle.

Voorbehoud:
Er is een onzekerheid van materieel belang omtrent de continuïteit bestaat
De commissaris gaat akkoord met het feit dat het gebruik van de continuïteitsveronderstelling passend is.
Onvolledige/ onbestaande toelichting

Oordeel met voorbehoud
of
Oordeel met voorbehoud omwille van onvolledige toelichting
of
Afkeurend oordeel omwille van onbestaande toelichting

Afkeuring:
Er is een onzekerheid van materieel belang omtrent de continuïteit bestaat
De commissaris gaat niet akkoord met het feit dat het gebruik van de continuïteitsveronderstelling passend is

135
Q

Is het voor u voldoende als de informatie met betrekking tot de continuïteit (en in het bijzonder informatie gekoppeld aan artikel 633 W Venn.) wordt opgenomen in het bestuursverslag?

A

Vermoedelijk werd deze vraag gesteld in het kader dat vroeger geen kruisverwijzing mocht gedaan worden tussen jaarverslag en jaarrekening.

Tegenwoordig mag dit wel, en is vermeldig op of jaarverslag of jaarrekening voldoende.
Eventueel wel met kruisverwijzing.

136
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd in het voorafgaande boekjaar gecontroleerd door de commissaris;
  • De vennootschap bezit een deelneming die 10 % van de activa van de vennootschap vertegenwoordigt;
  • De commissaris is niet in staat geweest om voldoende en geschikte controle-informatie over dit element van de jaarrekening te verkrijgen;
  • De commissaris oordeelt dat de eventuele gevolgen voor de jaarrekening van deze onmogelijkheid om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen, van materieel belang en zonder diepgaande invloed zijn.
A

Geen voldoende en geschikte controle-informatie (impact van materieel belang en zonder diepgaande invloed) – Oordeel met voorbehoud

De Vennootschap ______ bezit een deelneming in de vennootschap XYZ (Land X) opgenomen in de balans voor een bedrag van €_____. Wij konden geen voldoende en objectieve inlichtingen verkrijgen die ons in staat stelden om de geschikte waardering van deze deelneming te beoordelen. Bijgevolg zijn wij niet in staat geweest om te bepalen of aanpassingen van de aanschaffingswaarde noodzakelijk waren.

137
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd in het voorafgaande boekjaar gecontroleerd door de commissaris;
  • De lijst van deelnemingen is opgenomen in de toelichting bij de jaarrekening;
  • Het bestuursorgaan heeft vrijwillig bepaalde door het KB/WVV vereiste inlichtingen niet in de toelichting bij de jaarrekening vermeld;
  • De commissaris oordeelt dat deze vrijwillige weglating van inlichtingen een impact van materieel belang maar geen diepgaande invloed op de jaarrekening heeft;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.);
  • De commissaris oordeelt dat geen gebruik kan worden gemaakt van de vrijstelling voorzien in artikel 3:61 KB/WVV ( ).
A

Vrijwillig weglaten van inlichtingen in de toelichting bij de jaarrekening (impact van materieel belang maar zonder diepgaande invloed) – Oordeel met voorbehoud

De lijst met de deelnemingen, opgenomen in toelichting VOL-kap 6.5.1. bij de jaarrekening, is niet op exhaustieve wijze opgesteld. De deelneming in de vennootschap X en de inlichtingen die hierop betrekking hebben dienden hierin volgens ons te worden opgenomen, zoals voorzien door artikel 3:61 van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Verder vermeldt toelichting VOL-kap 6.15. niet dat meerwaarden op overdrachten werden gerealiseerd als gevolg van verrichtingen tussen de vennootschap en haar dochtervennootschappen voor een bedrag van €__________.

138
Q
  • De jaarrekening van de vennootschap werd in het voorafgaande boekjaar gecontroleerd door de commissaris;
  • Het bestuursorgaan heeft een in het KB/WVV opgenomen waarderingsprincipe op niet gepaste wijze toegepast;
  • Ondanks het verzoek van de commissaris heeft het bestuursorgaan ervoor gekozen om de jaarrekening niet te corrigeren (cf., supra, sectie 1.5.5.);
  • De commissaris oordeelt dat deze afwijking een impact van materieel belang maar zonder diepgaande invloed op de jaarrekening heeft.
A

Afwijking van materieel belang met betrekking tot een waarderingsregel (impact van materieel belang en zonder diepgaande invloed) – Oordeel met voorbehoud

De Vennootschap is overgegaan tot een herwaardering van bepaalde activa van de rubriek “Machines, Installaties en Uitrusting” door de boeking op het eigen vermogen van een overeenstemmende herwaarderingsmeerwaarde ten belope van € ________. Volgens ons voldoet deze herwaardering niet aan de voorwaarde van artikel 3:35 van het koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in de mate dat de uitgedrukte meerwaarde niet verantwoord wordt door de rentabiliteit van de vennootschap. Rekening houdend met de afschrijvingen toegepast op het bedrag van deze herwaardering, zijn het verlies van het boekjaar, de rubriek “Machines, Installaties en Uitrusting” en het eigen vermogen overgewaardeerd voor een bedrag van respectievelijk €___________, €___________ en € ___________.

139
Q

Wijziging waarderingsregels: wat dient toegelicht te worden?

A
  • de aard van de wijziging;
  • de verantwoording van de wijziging;
  • de raming van de invloed van deze wijziging op het vermogen, de financiële toestand en de resultaten van de entiteit.

De volgende gevallen worden niet beschouwd als een wijziging in de waarderingsregels:

  • indien de waarderingsregels voor de eerste maal worden vastgelegd en vermeld voor rubrieken die niet voorkwamen in voorafgaande jaarrekeningen;
  • indien de waarderingsregels voor de eerste maal worden gebruikt voor handelingen en gebeurtenissen die verschillend van aard zijn dan deze in het verleden;
  • indien het een wijziging betreft van een schatting en niet een wijziging van de waarderingsmethode.
140
Q

Wijziging waarderingsregels: impact verslag

A

In geval van een aanvaardbare wijziging van een waarderingsregel die op adequate wijze in de toelichting bij de jaarrekening werd vermeld, zal de commissaris beoordelen of het nodig is om, voor het begrip van gebruikers van de jaarrekening, na de sectie “Basis voor het oordeel” een paragraaf ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden op te nemen (ISA 706 (Herzien)).

141
Q

Beslissing van het bestuursorgaan in het boekjaar (N) tot herziening van de in N-1 genomen beslissing om de jaarrekening N-1 niet te corrigeren

A

Het zou kunnen dat het bestuursorgaan, in de loop van het volgende boekjaar (N), op haar beslissing terugkomt en beslist om de jaarrekening van N-1 toch te corrigeren. Dit zou het geval kunnen zijn na een (gehele of gedeeltelijke) wijziging van de leden van het bestuursorgaan in het volgende jaar (N). Volgens het advies van de CBN zal een correctie niet mogelijk zijn indien het gaat om een bestuursbeslissing die in N-1 werd genomen (hetgeen volgens de CBN later niet kan leiden tot een correctie van de jaarrekening). In de andere gevallen zal het nodig zijn om, bij een correctie van de jaarrekening van N-1, een nieuwe jaarrekening op te stellen. Onder deze omstandigheden lijkt het logisch dat de nieuwe jaarrekening N-1 wordt opgesteld onder de verantwoordelijkheid van het nieuw samengestelde bestuursorgaan. Dit betekent onder meer dat dit nieuwe orgaan volledig verantwoordelijk zal zijn voor de jaarrekening die het resultaat is van een afsluitingsproces waaraan het niet heeft deelgenomen.