Coaching Flashcards
Hva er coaching?
Coaching handler om å støtte og utfordre individet til å bli den beste versjonen av seg selv og yte best mulig.
- Coaching blir sett på som en metode for å veilede, motivere eller styre gjennom samtaler, aktiv lytting og individuelt tilpassede råd og oppmuntring.
Hva er “syvermetoden” i coaching. Hva er de syv stegene og hvorfor bruker man dem? (kort)
De syv stegene i denne metoden er: 1. Bygge relasjon: utvikle tillit og partnerskap
2. Erkjennelse: forståelse av situasjonen
3. Målsetting: resultatkriterier og atferds kriterier
4. Muligheter: finne alternative tiltak 5. Valg: vurdere og prioritere tiltak
6. Handling: praktisere ny atferd
7. Oppfølging: evaluering, tilbakemelde, belønne og lære
Disse syv stegene skal hjelpe coachen til å finne ut hvor klienten befinner seg i dag, hva vi ønsker oss i fremtiden, hvordan vi skal komme dit og hvilke barrierer som hindrer oss. Målet med denne metoden er at coachen skal ta kloke valg og realisere målene til klienten.
Hva er innen steg 1. Bygge relasjon og partnerskap?
Denne fasen handler først og fremst om å bygge tillit. Dette er det grunnleggende for et godt samarbeid. Her blir vi enige om hva som forventes av hverandre og hvilke roller vi har.
Du må kommunisere; være ærlig og fortelle sannheten. Forklare retningslinjer og gi tilbakemeldinger. Gi støtte, være nær og tilgjengelig. Lytt aktivt og vis respekt. Vær ydmyk. Vær rettferdig. Gi annerkjennelse når det er fortjent. Bruk kompetanse. Styrk troverdighet ved å vise både fagkunnskap og innsikt i mennesker.
Hva er innen steg 2. erkjennelse: forstålse av situasjonen
Denne fasen handler om å skape en forståelse for situasjonen, for å vite hva man skal bygge videre på. Likevel kan det være lurt å ikke legge for mye fokus på nåsituasjonen, da dette kan trigge dårlig følelser hos coachi, men heller jobbe mot nye og fremtidsorienterte løsninger.
Hvis man har kommet frem til at coaching virker som det riktige virkemidlet, er det tre spørsmål som må besvares for å kunne erkjenne situasjonen.
* Hva skal fokuseres på ved coachi?
* Hvordan skal eventuell data hentes inn?
* Hvem skal eventuelt gi data?
Innen steg 2 erkjennelse, så er det tre former for coaching som er aktuelle. Hvilke er disse?
Atferdscoaching handler om at coachi ønsker å endre eller utvikle væremåten sin
Resultatscoaching handler om å oppnå bedre resultater på konkrete områder
utviklingscoaching handler om at oppmerksomheten rettes mot coachi sin personlige utvikling
Hva er innen steg 3. Målsetting: resultatkriterier og atferdskriterier
Det er viktig å ha et klart og tydelig mål som coachi ønsker å oppnå, selv om dette målet er mulig å endre underveis. Disse målene kan være både kortsiktige og langsiktige.
Det finnes to typer av målekriterier:
- Atferdskriterier sier noe om hvordan mennesker, grupper og organisasjoner bør fungere, og de kan måles etter i hvilken grad man benytter tilbakemelding, delegerer oppgaver og løser konflikter. Etter hvert som coachi lærer og eventuelt stiller høyere krav til seg selv, kan disse atferdskriteriene endres.
- Resultatskriterier er mål på sluttproduktet. Det kan for eksempel være sykefravær, inntekter, kostnader, kundetilfredshet eller omsetningsvekst. Flere av disse tingene kan måles objektivt, slik at det er lett å se fremgang. Andre resultater kan måles på skala fra 1-5 eller fra 1-10
Hva er innen steg 4. muligheter: finne alternativer
denne prosessen tenkes det kun kvantitet, og derfor vil alle forslag være relevante, ettersom vurdering av tiltak ikke skjer før i neste fase.
Coachi bør likevel tenke over hvordan de ulike tiltakene kan gjennomføres, og hva som er positive og negative konsekvenser.
Hva er innen steg 5. Valg: vurdere og prioritere tiltak
Her vil det være viktig at coachi setter søkelys på atferd som faktisk bidrar til forbedringer, i forhold til de atferdskriterier og resultatskriterier som er satt opp.
Det er coachi som selv bestemmer hva som skal gjøres, så derfor må det tenkes nøye igjennom hvilke alternativ som velges. For å kunne vurdere fordeler og ulemper ved alternativene, vil det være lurt å sette alternativene opp på et ark. Da kan coachi trinnvis gå igjennom hver enkelt, for så å sette en rangering fra 1 (minst ønskelig) til 10 (mest ønskelig). Dette vil gi en grundigere oversikt og klarhet i hvilke av alternativene som faktisk kan gi effekt.
Hva er innen steg 6. Handling: praktisere ny atferd
å gjennomføre tiltakene og oppnå resultater er krevende. Det er i denne fasen prosessen virkelig blir til alvor, noe som vil være den vanskeligste delen ved endringsprosesser. Coachi må prøve ut tankene i praksis for å realisere målet og skape erfaringer. Normalt vil coachi gjennomføre praktiske handlingsprosjekter etter hver coachingsamtale, og det vil foregå kontinuerlig utprøving av tiltak gjennom hele coachingprosessen
Hva er innen steg 7. Oppfølging: evaluere og belønne
kontinuerlig oppfølging er en avgjørende faktor for hele coachingprosessen. Dersom prosessen ikke blir fulgt opp med resultatmåling, tilbakemelding og belønning, vil sannsynligheten være stor for å mislykkes.
Når prosjektet er avsluttet bør en evaluering av prosessen foretas. Her vil det være relevant å stille spørsmål som kan legge grunnlag for nye handlingsplaner, aktiviteter og tilbakemelding. Det kan være spørsmål som «hva lyktes coachi med og hvorfor?», «hva lyktes coachi ikke med og hvorfor?» og «hva bør gjøres annerledes neste gang?». Ved å drøfte disse spørsmålene vil coachi komme inn i en aktiv læringsprosess, men også få ros og belønninger for mål som allerede er nådd.
Hva er positiv psykologi?
«Man skal rette oppmerksomheten mot det som fungerer godt, i stedet for mot det som fungerer dårlig»
Kjernen i positiv psykologi er å støtte og utfordre både team og organisasjon til å «blomstre» ved hjelp av positive følelser, tanker og handlinger. Å velge å rette oppmerksomhet mot styrker, ressurser og muligheter fremfor mangler og svakheter er med på å influere egen lykke. Fokus på positivt mindset vil også bedre relasjonen mellom coach og coachi
Hva er mestringstro
Troen på å seg selv og på at man skal klare å nå et mål er helt avgjørende for å oppnå en atferdsendring
Mestringstro handler om i hvilken grad et individ forestiller seg egen evne til å mestre krevende utfordringer. Personer med høy mestringstro vil ha en større innsats og utholdenhet for å nå et mål, samt i større grad ha vilje til å bestemme seg for å foreta en endring
Hva er grow modellen? (kort)
Grow modellen er en av de mest utbredte fremgangsmåtene i coaching, og egner seg godt der det er mulig å sette opp enkle og klare mål, for eksempel ved en atferdsendring
Goal
reality
Options
Will
Hva er grow modellen (goal)
I denne fasen formulerer coachi både kortsiktige og langsiktige mål for coachingprosessen. Her må coachi tenke igjennom hvilke drømmer coachi sitter med og hvilke resultat man ønsker ut fra coachingsamtalen
Hva er grow modellen (Reality)
Her diskuteres dagens nåsituasjon, og hva man ønsker å gjøre endringer i.