CNS Flashcards

1
Q

CNS

A

hjärnan och ryggmärgen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hjärnan

A

Hjärnan väger ungefär 1,5 kilo,
Hjärnan förbrukar 20 procent av kroppens energi
och 20 procent av den syremängd som tillförs kroppen.
Blodet når hjärnan genom två par blodkärl (artärer).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hjärnan består av olika delar:

A

storhjärnan, lillhjärnan, hjärnstammen samt hjärnhinnorna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

storhjärnan

A

best av 2 delar - hemisfärer
höger och vänster hemisfär
bla motorik o sensorik

Hos de allra flesta är vänster hjärnhalva dominant och ansvarar framförallt för språk och tal.
Höger hjärnhalva är mer konstnärlig och skapande.

Storhjärnans inre är till största delen uppbyggd av vit substans som förmedlar information mellan nervcellerna. Tack vare detta kan hjärnans olika delar samarbeta. De utåtledande utlöparna (axon) för även information vidare mellan hjärnbarken, hjärnstammen, lillhjärnan och ryggmärgen.

Vit substans består till huvuddel av nervcellernas utåtledande utlöpare (axon) som på grund av myelinisering är vit. I den vita substansen sker huvudsakligen transport av information mellan nervcellerna i den grå substansen. Grå substans består i huvudsak av nervcellernas cellkroppar (soma) och finns i hjärnbark (cortex) och kärnor (basala ganglier). Om hjärnan vore ett datornätverk så skulle den grå substansen representera datorerna och den vita substansen skulle de kablar som band samman datorerna och gjorde det möjligt för dem att kommunicera med varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

lillhjärnan

A

sammanordning av rörelser

rörelseprogram

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

hjärnstammen

A

Livsviktiga fu

livsuprätthållande fu: blodtryck, andning, medvetande, medvetande

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

hjärnhinnorna

A

3 lager
skyddar
stötdämpning
näring

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

CNS huvudfunktion

A

motorik
sensorik
livsuprätthållande FU
tankar, känslor, personligt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

soma

A

nervcellernas cellkroppar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

cortex

A

hjärnbark

Storhjärnans yttre skikt kallas för hjärnbark eller cortex.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

basala ganslier

A

kärnor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

axon

A

utåtledande utlöparna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hjärnbarken

A

Storhjärnans yttre skikt kallas för hjärnbark eller cortex. Den är överordnad resten av det centrala nervsystemet. Hjärnbarken kan styra mekanismer som finns utvecklade i nätverk inom lägre delar av CNS så att dessa smidigt kan anpassas till olika krav med en oslagbar flexibilitet.

Framförallt är hjärnbarken ett organ för informationsbehandling. Den ansvarar för vårt medvetande, tankar, känslor och minne och styr även våra medvetna rörelser. Hjärnbarken består av grå substans, nervcellernas cellkroppar (soma). Härifrån utgår även de utåtledande utlöparna (axon) som finns i storhjärnans inre.

Hjärnbarkens yta är veckad, och ser ut ungefär som en knäckt valnöt. Vecken kallas vindlingar och har mellanliggande fåror. Detta är lösningen på problemet med att få den stora ytan i ett huvud att ta tillräckligt lite plats för att kunna passera den trånga födslokanalen. Några fåror är extra tydliga och de delar in de båda hjärnhalvorna i lober.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hjärnans 4 lober

A

pannloben
tinningloben
hjässloben
nackloben

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

pannlobens

A

I pannlobens bark finns rörelsecentrumet som kontrollerar alla viljestyrda muskelrörelser. Här är också de högsta tankefunktionerna och vår förmåga att koncentrera oss förlagda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

tinningloben

A

I tinningloben finns bl. a. centra för hörsel- och talförståelse samt viktiga områden för att hantera minne och känslor.

17
Q

hjässloben

A

I hjässloben samordnas sinnesintrycken från öga, öra, hud och rörelseapparat med varandra och hjärnan skapar här en “inre bild” av omvärlden och den egna kroppens läge och rörelser i denna omvärld.

18
Q

nackloben

A

I nackloben finns centra för synen.

19
Q

Ventriklarna

A

I storhjärnan finns fyra hålrum som kallas ventriklar. Ventriklarna har förbindelse med varandra och innehåller en klar vätska som kallas hjärn- och ryggmärgsvätska (cerebrospinalvätska). Vätskan bildas i ventriklarna, och sprids över hjärnan och i ryggmärgen. Vätskan är stötdämpande och ger ett bra skydd för hela centrala nervsystemet. Hjärn- och ryggmärgsvätskan transporterar näringsämnen till hjärnan och avfallsprodukter från ventriklarna.

20
Q

Basala ganglierna

A

Dessa är en grupp stora nervkärnor djupt inne i pannloben som har en viktig roll i reglering av motoriken. De mottar information från hela hjärnbarken för att koordinera och sortera både beslut till rörelser och rörelseprogram. De bearbetar detta för att sedan sända informationen vidare till thalamus och därifrån åter till hjärnbarken. Basala ganglierna är viktiga för rörelsesystemet, reglerar våra rörelser, kroppshållning och spänningen i musklerna.

21
Q

Thalamus

A

Thalamus kan liknas vid en telefonväxel och fungerar som en kopplingsstation från basala ganglierna samt till och från hjärnbarken.

Alla olika sorters sinnesintryck utom luktförnimmelser måste passera genom och kopplas om i thalamus för att kunna nå upp till storhjärnsbarken. Därför kallas ofta thalamus för “nyckeln till storhjärnsbarken”.

22
Q

Hypothalamus

A

Hypothalamus håller igång kroppen och sköter drifter och känslor. Här finns centra för bl.a. hunger, törst, mättnad, lust, olust, hormonkontroll och dygnsrytm. Det är hypothalamus som svarar för att upprätthålla den rätta balansen i den inre kroppsmiljön. Detta är en förutsättning för att livsprocesserna skall fungera

23
Q

Hypofysen

A

Hypofysen är en ärtstor körtel belägen närmast skallbasbenet, under hjärnan och bakom ögonen. Den tar emot nervsignaler från hypothalamus och fungerar som ett överordnat hormonellt organ. Hypofysen bildar flera olika hormoner, vilka i sin tur stimulerar andra körtlar i kroppen att bilda hormoner. I hypofysen bildas bl.a. hormoner som:

stimulerar sköldkörteln
stimulerar binjurebarken
stimulerar äggstockarna och testiklarna
stimulerar tillväxten
stimulerar mjölkkörtlarna
koncentrerar urinen
hjälper till vid förlossning och amning
24
Q

Amygdala

A

Denna mandelformade kärna som är belägen i tinningloben räknas till det limbiska systemet. Amygdala har en central roll i samband med att känslor av typen rädsla, skräck och vrede utlöses samt för de justeringar av blodtryck, andning, hjärtverksamhet etc. som krävs för att försätta kroppen i larmberedskap. Amygdala förefaller även att vara av största betydelse för inlärningen av och minnet av starkt känsloladdade händelser, detta i samverkan med hippocampus. Amygdala har också betydelse för hur vi tolkar våra medmänniskors ansiktsuttryck.

25
Q

Hippocampus

A

Hippocampus ligger längs tinninglobens insida. Den har täta kopplingar till större delen av hjärnan och är väldigt viktig för minnet. Här uppstår t.ex. närminnet. Hippocampus är mycket avgörande för vår inlärningsförmåga när det gäller att kunna återkalla fakta (namn, händelser, ansikten) av olika slag. Hippocampus ökar vår förmåga att orientera oss i rummet, särskilt när det gäller att ta sig fram och tillbaka i ett tidigare okänt område.

26
Q

Limbiska systemet

A

Detta är en samling strukturer som är inblandade i känslor och beteenden som är avgörande för organismens överlevnadsförmåga och fortplantning. Till det man kallar för organismens överlevnadsförmåga räknas bl.a. inlärningsförmåga, flykt- och kampförmåga, känslolivet och upprätthållandet av homeostasen. Amygdala, hypothalamus, hippocampus och några av thalamus kärnorna är några av strukturerna som ingår i limbiska systemet.

27
Q

Luktbulben

A

Från luktbulben går luktsignaler till luktbarken (pannloben).

28
Q

Hjärnstammen

A

Hjärnstammen förbinder hjärnan med ryggmärgen
Hjärnstammen ligger under storhjärnan och förbinder den med ryggmärgen. Hjärnstammen består av mellanhjärnan, mitthjärnan, bryggan och förlängda märgen.

Hjärnstammen kan på ett skämtsamt sätt även kallas för reptilhjärnan . Oftast syftar begreppet på hjärnstammen men i vissa fall räknas även lillhjärnan och amygdala till reptilhjärnan. Reptilhjärnan är den del av människans hjärna som är verksam vid driftpräglade beteenden och grundläggande biologiska funktioner. Reptilhjärnan kallas reptilhjärna dels för att den delen av hjärnan liknar en reptils hjärna och att det inte finnas några nyanser i en sådan hjärna. Ordet avspeglar uppfattningen om reptiler som primitiva, aggressiva och styrda av instinkter. Enligt hjärnforskaren Matti Bergström är hjärnstammen ett stort kraftcentrum där vi har det omedvetna. I hjärnstammen upplevs helheter och här finns de grundvärden som vi föddes med.

29
Q

Lillhjärnan

A

Lillhjärnan har storleken av en citron och ligger under storhjärnans nacklober, alldeles bakom hjärnstammen. Lillhjärnan består av två halvor, s.k. lillhjärnshemisfärer. Lillhjärnans yta är även den väldigt veckad. Lillhjärnan betyder mycket för vår förmåga att hålla balansen, utföra väl samordnade rörelser och lagra inövade rörelseprogram, som till exempel cykling. Denna inlärning sker genom att bestämda synapser blir mer effektiva vid upprepad användning. Lillhjärnan tar emot information om kroppens läge och rörelser, och samordnar den informationen med de order om viljestyrda rörelser som kommer från storhjärnan.

30
Q

Hjärnans 3 hinnor

A

Hjärnan omges av hinnor

Tre bindvävshinnor täcker centrala nervsystemet. Hinnorna runt hjärnan övergår direkt i motsvarande ryggmärgshinnor:

Hårda hjärnhinnan ligger ytterst och är kraftigast.
Spindelvävshinnan är den mellersta hjärnhinnan och följer hårda hjärnhinnan.
Mjuka hjärnhinnan ligger innerst och följer hjärnans yta. Hjärnans små blodkärl omsluts av hinnan.

31
Q

grundmotoriska rörelser

A
Stödja
Åla
Krypa
rulla
Gå
Springa
Hoppa
Hänga
Klättra