Cellers kommunikation + ämnestransport Flashcards

1
Q

Beskriva cellens kommunikationssätt med celler precis bredvid

A

Kommunikation som kräver cellkontakt detta är för att det kan endast kommunicera om deras receptormolekyler är binda med varandra. Tex, för att T-mördarcellen ska kunna döda celler som är infekterade av virus behöver det vara binda med varandra. Skulle det inte krävas cellkontakt skulle T-mördarcellen kunna döda vilka celler som helst.
T-mördarcellen binder sig med en virusinfekteradcell, dens proteinreceptor passar med virusinfekterade cellens ytmolekyl, och kan då släppa ut lyserande ämnen till den smittande cellen och på så sätt spränga cellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Beskriva cellens kommunikationssätt till flera celler

A

Signalämnen till celler i närheten celler kan sprida ut signalämnen som sprids till celler i dess omgivning så att informationen ges ut till flera celler samtidigt.
Tex en cell som blivit infekterad av en cell sprider interferoner som är ett signalämne så att andra celler kan skydda sig från att bli infekterade. Detta gör att när infektionen/viruset når fram till dessa celler är de redan förbereda med enzymer för att döda infektionen/viruset snabbt och hindrar viruset från att föröka sig i cellerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriva cellens kommunikationssätt på avstånd

A

Signalering via nervceller ett snabbt sätt att kommunicera mellan olika vävnader och kroppsdelar.
Tex en snabb elektrisk signal färdas från nervceller i hjärnan genom nervcellens långa utskott direkt till den muskelcell som ska informeras om att dra ihop. Signalämnen skickas ut från nervcellen och binds till receptorer på muskelcellens yta så att muskelcellen dras ihop.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriva cellens kommunikationssätt via blodet

A

Signalering med hormoner celler som bildar hormoner i en viss körtel i kroppen avger signalämnen till blodet så att det kan transporteras ut i kroppens alla delar. Endast celler som har rätt receptor kan nås av informationen.
Ex insulin skickas ut från bukspottkörteln till blodet och får exempelvis muskelceller och leverceller att ta upp och lagra glukos från blodet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur tar cellen upp information från en hydrofob signalämne

A

Hydrofoba signalämnen: dessa ämnen kan ta sig in i cellmembran och binder sig till en receptor innanför cellmembranet. Detta kan exempelvis vara testosteron. Sedan förflyttar sig komplex av hormon och receptorn tillsammans in i cellkärnan och aktiverar/hämmar produktionen av protein.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur tar cellen upp information från en hydrofil signalämne

A

Hydrofila signalämnen: dessa ämnen kan inte ta sig in i cellmembranet utan de binder istället sig till receptorer som sticker ut på cellmembranet. Receptorerna skickar signalen sedan till sekundära budbärare som antigen
- Stannar i cellmembranet och ger signaler ifall enzym ska ökar eller hämmar aktivitet.
- Förflyttar sig till cellkärnan och aktiverar eller hämmar produktionen av ett visst protein (genreglering). Detta genom att påverka det regerande proteinet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

EXEMPEL – NJURAR, hur tar cellen upp informationen och hur gör den sen?

A

Njurarnas uppgift är rening av blodet. Njurarna pressar ut blodvätskan, alltså vätska i blodet. Mängd primärurin är 150 liter per dygn. Hormonet ADH ser till att vätskan tas tillbaka till blodet, vilket resulterar i mindre urin, den sekundärurin mängden är 1,5 liter per dag. ADH är hydrofil vilket betyder att den binds till en receptor som sticker ut ur cellmembranet som sedan skickar vidare signalen till den sekundära budbäraren som sedan förflyttar sig till cellkärnan. Här aktiveras produktionen av fler akvaporiner, dessa transporteras till cellmembranet med hjälp av vesikel och byggs sedan in i cellmembranet. ADH gör i resultat så att mer vatten kan diffunderas ut igen till blodet effektivare. Alkohol kan hämma ADH, då tas inte lika mycket vatten ut till blodet vilket resulterar i mer urin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Förklara begreppet diffusion genom att använda begreppen värmerörelse, koncentrationsgradient, passiv transport?
A

Diffusion är en passiv transportprocess vilket innebär att ingen energi krävs för processen, molekyler rör sig spontant från ett område till den andra. Detta sker alltså med koncentrationsgradienten, vilket innebär att molekyler förflyttar sig från områden med hög koncentration till ett område med lägre koncentration, detta gör att molekyler kan röra sig in eller ut från cellen utan att det kräver energi. Endast små oladdade molekyler kan passera (diffundera) mellan fosfolipidens. Detta innebär att cellmembranet är halvgenomsläppligt (semipermeabelt membran)

Alla kanalproteiner är passiva transportörer som sker med koncentationsgradienten.

Värmerörelse spelar stor roll i diffusion, eftersom molekylernas rörelse är beroende av kinetisk energi som genererar värme. När molekyler värms upp ökar deras rörelse vilket ökar sannolikheten att de sprids från hög koncentrerade områden till lägre koncentrerade områden.

Ex på diffusion i kroppen är hur syre sprids från alveolerna i lungorna till blodet, eftersom koncentrationen av syre är högre i alveolerna och lägre i blodet!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär ett semipermeabelt membran?

A

Ett semipermeabelt membran tillåter endast vissa molekyler att passera fritt, medan andra begränsas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka molekyler kan passera fritt genom cellmembranets skikt av fosfolipider?

A

Små opolära molekyler som syrgas (O₂) och koldioxid (CO₂) kan diffundera fritt genom cellmembranet.
Hydrofoba molekyler som steroider, testosteron och östrogen samt andra lipider kan passera fritt genom cellmembranets skikt av fosfolipider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur fungerar diffusion av syrgas och koldioxid i cellerna?

A

Syrgas diffunderar in i cellen för att stödja cellandningen när syret förbrukas, medan koldioxid diffunderar ut när dess koncentration är högre inne i cellen än utanför.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är kanalproteiner och vilken funktion har de?

A

Kanalproteiner bildar specifika öppningar i cellmembranet som tillåter joner eller molekyler med rätt laddning, storlek och form att passera.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad innebär det att transporten sker med koncentrationsgradienten?

A

Det innebär att ämnet rör sig från områden med hög koncentration till områden med låg koncentration utan att kräva energi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur fungerar passiva transportörer?

A

Passiva transportörer är mycket ämnesspecifika, binder sig med ämnet, och ändrar form så att ämnet befinner sig på motsatta sidan av cellmembranet där det släpps fri. Detta underlättar transporten av större molekyler som glukos, och sker med koncentrationsgradienten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är jonkanaler?

A

Jonkanaler är specialiserade kanalproteiner som transporterar en specifik typ av jon och kan regleras genom att öppnas eller stängas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur diffunderar vatten genom cellmembranet?

A

Vatten diffunderar genom cellmembranet med hjälp av vattenkanaler (akvaporiner), som finns i större mängd än jonkanaler och passiva transportörer, vilket gör att vatten sprids lättare genom cellmembranet än andra polära molekyler och joner.

13
Q

Vilka molekyler kan inte passera genom cellmembranet och varför?

A

Större molekyler, polära molekyler och oorganiska joner som H+ och N+ kan inte ta sig genom cellmembranet, vilket gör att det kallas för ett semipermeabelt membran, då endast vissa ämnen kan passera fritt.

14
Q

Vad kallas diffusion av vatten genom ett semipermeabelt membran?

A

Diffusion av vatten genom ett semipermeabelt membran kallas osmos.

15
Q

Vad händer med en cell som omges av destillerat vatten?

A

Om cellen omges av destillerat vatten, som har högre koncentration av vatten än inne i cellen, kommer fler vattenmolekyler att spridas in i cellen än ut, vilket kan leda till att cellen sprängs.

16
Q

Vad händer om en cell placeras i en koncentrerad saltlösning?

A

Cellen har en högre koncentration av vatten och kommer att diffundera ut vatten från cellen på grund av osmos, vilket kan leda till att cellen torkar ut.

17
Q

Vad innebär en isoton lösning?

A

En isoton lösning är en vattenlösning som har samma koncentration som innanför cellen.

18
Q

Vad är en fysiologisk koksaltlösning och vilken koncentration har den?

A

En fysiologisk koksaltlösning innehåller 0,9% NaCl och är isoton till cellplasman.

19
Q

Hur påverkar isotoniska lösningar cellerna?

A

För att celler ska må bra, behöver de befinna sig i en vattenlösning som har samma koncentration som innanför cellen, vilket förhindrar att cellerna sprängs eller torkar ut.

20
Q
  1. Vad som menas med aktiv transport och hur olika ämnen kan transporteras genom cellmembranet? (Definition + 3 transport + makor molekyler)
A

En aktiv pump är mycket specifik för ett visst ämne. Endast öppen mot ena sidan av membran. Ändrar form när ämnen binds in så att ämnet pumpas genom. Detta sker mot koncentrationsgradienten, vilket är varför den kallas aktiv transport. Vilket betyder att de kräver energi i form av ATP, som förflyttar sig till där energi behövs i cellen. Aktiva pumpar transporter tex joner och aminosyror mot koncentrationsgradienten.

Det finns tre typer av transport med aktiva pumpar:
Pumpar som transportera ett ämne åt en riktning, två ämnen åt samma riktning eller två ämnen åt olika håll.

När det gäller transport att makromolekyler eller fasta partiklar så görs det genom exocytos eller endocytos.
Exocytos Vesikeln förflyttas mot cellmembran, sedan smälter membranblåsan (vesikeln) in med cellmembranet så att proteinet töms på utsidan, nu är membran blåsan en del av cellmembranet. Detta är en aktiv transport som kräver energi (ATP) då mikrotubuli är rälsen vesikeln ska på men det behövs ett motorprotein dynein som ska ändra form och förflytta vesikeln till membranet.
Endocytos partiklar eller makromolekyler utanför cellen binder till receptorer på cellens yta, då börjar cellmembranet bukta inåt. Partiklarna omsluts alltmer av membranet tills molekylerna är helt omgivna av cellmembranet. Så skapas en vesikel (membranblåsa) som lossnar från cellmembranet så att ämnet är inne i cellen. Detta är en aktiv transport som kräver energi i form av ATP.