Brexit Flashcards
- Hva er brexit?
Ordet «brexit» er en sammenslåing av «british» og «exit», og brukes om en mulig britisk utmeldelse fra EU.
Ja til EU:
Redd økonomien Unngå usikkerhet Behold en hånd på rattet Bevar verdensfreden Behold visumfri reise
Ja til brexit:
Immigrasjonskontroll Ned med byråkratiet Spart medlemskontingent Drømmen om gammel storhet Opprør mot eliten Lavere priser
Immigrasjonskontroll
Immigrasjonskontroll: Flyktningkrisen i 2015 viste at EU ikke har et godt system for å håndtere den store tilstrømningen av mennesker til Europa. Migranter tar både jobber og skoleplasser fra “vanlige” briter, i tillegg til at de legger beslag på helsetjenester.
Ned med byråkratiet
Ned med byråkratiet: EU er en byråkratimaskin som kan gå langt i detaljregulering, slik som egne regler for krumningen på agurker. Tidligere London-ordfører Boris Johnsons økonomiske rådgiver, Gerhard Lyons, har blant annet sagt at økonomier som skal lykkes i fremtiden må være “fleksible, tilpasningsdyktige og med kontroll over sin egen skjebne”. Da er brexit løsningen.
Spart medlemskontingent
Spart medlemskontingent: Storbritannia betaler årlig 12,9 milliarder pund til EU, tilsvarende rundt 157 milliarder norske kroner. Et vanlig brexit-argument er at disse pengene heller kan bli brukt til å bygge opp det britiske helsevesenet, NHS.
Drømmen om gammel storhet
Drømmen om gammel storhet: Det begynner å bli en stund siden det britiske imperiet hadde sin storhetstid. Storbritannia kan få mer innflytelse ved å bryte ut fra EU, inngå egne handelsavtaler og selv kunne regulere britisk industri.
Opprør mot eliten
Opprør mot eliten: Mange briter følger en global politisk trend; dersom de fleste politikerne og storbankene ber deg om å gjøre noe - så gjør du det stikk motsatte. Eliten i Storbritannia er i stor grad tilhengere av EU. Det har fått mange opprørske briter til å gå for det stikk motsatte.
Lavere priser
Lavere priser: EU er en tollunion. Det innebærer både tollmurer, produksjonstak og subsidiering - av for eksempel bønder - noe som gjør at innbyggerne i EU må betale en høyere pris enn på verdensmarkedet.
Redd økonomien
Redd økonomien: Både det britiske finansdepartementet, næringslivsorganisasjonen CBI, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har for folkeavstemningen lagt frem rapporter som viser at Storbritannia vil tape store beløp og mange arbeidsplasser på å melde seg ut av EU. Kostnadene vil i stor grad være knyttet til redusert handel og investeringer. Mange frykter spesielt for fremtiden til finanssenteret City of London. Dersom britene bryter ut av EU og må nøye seg med handelsbetingelsene som følger av WTO, vil det ifølge finansdepartementet gi et årlig tap per britiske husholdning tilsvarende over 60.000 norske kroner.
Unngå usikkerhet
Unngå usikkerhet: Dette argumentet henger tett sammen med det forrige. En utmelding fra EU vil føre Storbritannia inn i nytt og ukjent farvann. Forhandlinger om en sluttavtale med EU kan også ta lang tid, noe som kan skremme investorer fra å investere på øyriket.
Behold en hånd på rattet
Behold en hånd på rattet: Alternativene til EU er uklare. Men flere har trukket frem Norges EØS-løsning som en dårlig utvei - hvor man implementerer mange av EUs forordninger og direktiver, men uten å ha fått delta ved forhandlingsbordet.
Bevar verdensfreden
Bevar verdensfreden: Tidsskriftet The Economist peker på at Storbritannia bruker femte mest penger i verden på forsvar. Å fjerne en slik viktig alliert fra EU, vil kunne svekke Europa og destabilisere verden. I mai signerte 37 åndelige ledere et leserbrev hvor de advarte mot at en brexit kunne true fred på jorden.
Behold visumfri reise
Behold visumfri reise: Ved en brexit kan britene bli avhengig av visum for å få reise til EU-land. Britiske pensjonister i Spania og britiske utenlandsstudenter kan også på ulikt vis bli fratatt rettigheter og økonomiske fordeler.
- Hvem er for og mot brexit?
Tallene reflekterer at Storbritannia er et mangfoldig land, med viktige regionale variasjoner i holdningen til EU-medlemskap.
Spørreundersøkelser viser også at alder og sosial klasse hadde stor betydning for hvordan befolkningen stemte. Eldre velgere og velgere som oppga å være fagarbeidere, arbeiderklasse eller arbeidsledige stemte i langt større grad for å forlate EU.
Alder er den kanskje viktigste indikatoren for briters holdning til EU-medlemskap. Når man holder utenfor dem som ikke har bestemt seg – eller som neppe kommer til å stemme – er 75 prosent av 18 til 24-åringer for at Storbritannia skal forbli i EU. Til sammenligning er ja-andelen kun 33 prosent hos dem over 65 år, viser tall fra meningsmålingsselskapet YouGov.
Geografisk, har befolkningen i Nord-Irland og Skottland vært mest positiv til fortsatt EU-medlemskap, men også i London har ja til EU-siden ledet klart. Flest brexit-tilhengere finner vi i regionene East Midlands og West Midlands, viser tall fra YouGov.
Et annet interessant funn er at velgere som oppgir å være «lite interessert» i politikk i langt større grad stemte for å forlate EU. Dette synes å sammenfalle med «Leave»-kampanjens argument om at folk flest hadde fått nok av byråkratene i Brussel og av råd og analyser fra «eliten» og «ekspertene». Leave-tilhengerne oppgir da også demokratisk selvstyre – et ønske om at avgjørelser om Storbritannia skal tas i Storbritannia heller enn i Brussel – som den viktigste grunnen til at de stemte for å forlate EU. Remain-tilhengerne oppgir derimot risiko knyttet til økonomi, jobber og priser som den viktigste grunnen til at de stemte for å forbli i EU.