Bouwprocess GLOBAAL Flashcards

1
Q

Uit welke 5 elementaire functies bestaat het bouwproces

A
  1. Initiatief
  2. Grond
  3. Geld
  4. Ontwerpen
  5. Uitvoeren
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Omschrijf wat het bouwproces inhoudt volgens NEN

A

Het bouwprces is een aaneenschakeling van opeenvolgende activiteiten of deelprocessen die resulteren in te hanteren uitganspunten en middelen om resultaten te bereiken, met als einddoelen een bouwwerk gereed te hebben en dit bouwwerk te beheren en te gebruiken, waarna de activiteiten of deelprocessen met het slopen van het bouwwerk eindigen. Bij het bouwproces is inbegrepen het bereiken van niet aan het project gebonden resultaten, zoals op de markt aangeboden bouwproducten die als middelen worden gebruikt voor het realiseren van bouwwerken. (Het NEN definieert het bouwproces dus zeer breed: van initiatief tot sloop, van zand en water tot gebouw.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Waar zorgt fasering voor in het bouwproces

A

Het maakt het proces beheersbaar: het biedt de mogelijkheid om het proces op te delen in een aantal duidelijk te onderscheiden ontwikkelsstadia. Op die manier kan de opdrachtgever of gebruiker zich een aantal malen een oordeel vormen over afgeronde resultaten en op moment dat bijsturing nog mogelijk is. Ook biedt het de mogelijkheid om het proces goed te organiseren en de financiele consequenties te overzien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Exploitatiekosten

A

De kosten voor bijv energie, afvalverwerking,
Vaste kosten: financieringskosten, afschrijving, erfpacht, huur en eventuele huurderving, belastingen, verzekeringskosten;
Energiekosten: elektriciteit, gas, water en overige energiekosten;
Onderhoudskosten: kosten voor technisch onderhoud en schoonmaakkosten;
Administratieve beheerkosten: verhuurkosten, bemiddelingskosten, boekhouding, personeelskosten en administratie;
Specifieke bedrijfskosten: bewaking, beveiliging.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wanneer is de programmafase compleet

A

Op het moment dat er een functioneel, technisch, financieel, ruimtelijk en organisatorisch kader is bepaald waarbinnen de bouwactiviteiten dienen plaats te vinden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Uit welke fasen bestaat de programmafase

A
    1. Initiatief
    1. Haalbaarheid
    1. Projectdefinitie
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is fase 1 van de programmafase

A

1.1 Initiatief.

Deze fase bestaat uit het analyseren van het huisvestingsprobleem/behoefte

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is fase 2 van de programmafase

A

1.2. Haalbaarheid
Als nieuwbouw een optie is wordt er een haalbaarheidsstudie verricht. In deze studie worden alternatieve oplossingen voor het huisvestingsprobleem onderzocht op haalbaarheid. Hierna wordt uiteindelijk een keuze gemaakt voor het doorgaan van de nieuwbouw en zo ja, op welke locatie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is fase 3 van de programmafase

A

1.3. Projectdefinitie
De eisen en wensen voor de nieuwe huisvesting en de voorwaarden die gesteld worden aan het bouwproces worden vertaald in een Programma van Eisen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Uit welke 3 fasen bestaat de ontwerpfase?

A
    1. Structuurontwerp
    1. Voorlopig ontwerp
    1. Definitief ontwerp
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat is fase 1 van de ontwerpfase?

A

2.1. Structuurontwerp
In het structuurontwerp wordt het concept van het gebouw vastgelegd. Dit betekent dat de interne en externe structuur van het object, evenals de vorm en de omvang van de bouwmassa in de samenhang met de stedenbouwkundige inpassing worden vastgelegd. Ten slotte wordt in deze fase een investeringsraming gemaakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is fase 2 van de ontwerpfase

A

2.2. Voorlopig ontwerp
In het voorlopig ontwerp wordt het gebouw ruimtelijk en functioneel vastgelegd. Dit houdt in dat situering, hoofdindeling, structurele opzet, constructieve opzet en architectonische verschijningsvorm worden ontwikkeld. Tijdens deze fase behoren zowel de investeringskosten als de exploitatiekosten en -opbrengsten te worden bepaald.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is fase 3 van de ontwerpfase?

A

2.3. Definitief ontwerp
In het definitieve ontwerp wordt het materiaalgebruik van het gebouw vastgelegd. Van het object worden vastgelegd: de structuur, de vorm, plaats en afmetingen van constructies en de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Daarnaast worden plaats en afmetingen van bouwdelen en het materiaalgebruik van de beeldbepalende bouwdelen vastgesteld. Op basis van het definitieve ontwerp worden de investeringsraming en de exploitatieopzet bijgesteld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat gebeurt er in de uitwerkingsfase en uit welke fasen bestaat deze fase?

A

Na de ontwerpfase volgt de uitwerkingsfase. Hierin wordt het definitieve ontwerp dusdanig uitgewerkt dat goedkeuring kan worden verkregen van de officiële instanties, zoals welstandscommissie, bouw- en woningtoezicht en brandweer. De uitwerkingsfase is verdeeld in:

    1. bestek
    1. prijsvorming
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat is fase 1 van de uitwerkingsfase

A

3.1. Bestek
Tijdens het maken van het bestek worden de ruimtedelen en bouwdelen, materiaalgebruik, afwerking en detaillering op een zodanige wijze gespecificeerd dat definitieve prijsvorming mogelijk is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat is fase 2 van de uitwerkingsfase

A

3.2. Prijsvorming
De tweede fase van de uitwerking is de prijsvorming. Die moet leiden tot bindende afspraken over de uitvoeringsvoorwaarden: de ‘aanneemsom’, de aanvangs- en opleveringsdatum en de diverse administratieve en technische bepalingen.

17
Q

Wat gebeurt er in de realisatie fase?

A

Na de prijsvorming zijn de uitvoerende partijen bekend, dus het realiseren van het project kan beginnen. De realisatiefase begint met de voorbereiding op de uitvoering door de aannemer. De directie tijdens de voorbereiding, uitvoering en oplevering kan door de opdrachtgever of door een aangewezen bedrijf worden uitgevoerd. De realisering eindigt met de oplevering.

18
Q

Uit welke fasen bestaat de realisatiefase

A
  1. Voorbereiden productie
  2. Uitvoering
  3. Oplevering
19
Q

Wat is fase 1 van de realisatiefase?

A

4.1. voorbereiden productie
De eerste deelfase van de realisatiefase is dus het voorbereiden van de productie. Dit houdt in: het technisch uitwerken van het plan in de vorm van productie- en uitvoeringstekeningen. Dit betreft de prefab betonelementen, kozijnen, staalconstructie, gevelbekleding, enzovoort. Daarnaast worden de uitvoeringsystematiek en het logistieke proces uitgewerkt in een werkbegroting, uitvoeringsplanning en verschillende detailplanningen. Tevens worden de benodigde bouwmaterialen ingekocht en de onderaannemers gecontracteerd.

20
Q

Wat is fase 2 van de realisatiefase

A

4.2 Uitvoering
Het terrein wordt bouwrijp gemaakt, de ‘bouwput’ wordt uitgezet en in vele gevallen in Nederland wordt ‘de eerste paal geslagen’. De bouw kan beginnen: onderbouw (fundering), ruwbouw (het casco van het gebouw) en afbouw (afwerking, installaties en dergelijke).

21
Q

Wat is fase 3 van de realisatiefase

A

4.3 Oplevering
Als de uitvoering gereed, is wordt het gebouw formeel overgedragen aan de opdrachtgever oftewel opgeleverd. De garantiebepalingen worden vastgelegd (hoe gebeurt dit?). Ten slotte worden de resterende werkzaamheden uitgevoerd en worden de tijdens de onderhoudstermijn geconstateerde gebreken verholpen.

22
Q

Wat gebeurt er in de beheer- of gebruiksfase

A

Na oplevering van het gebouw (of delen daarvan) vindt de ingebruikname plaats: de beheeren gebruiksfase. Het voltooide bouwwerk zal worden gebruikt en beheerd waarbij de tijdens de oplevering verkregen gebouwgegevens zullen worden geraadpleegd. Tijdens de gebruiksfase vindt planmatig onderhoud plaats om de technische conditie van het gebouw goed te houden. Ruimtebeheer is noodzakelijk voor het optimale gebruik van de ruimten en daarbij kunnen er om functionele redenen verbouwingen aan het gebouw plaatsvinden.

23
Q

Wanneer en waarom wordt een gebouw gesloopt?

A

nadat de onroerende zaak functioneel, economisch en/of technisch onbruikbaar is verklaard , worden de voorbereidingen getroffen voor het slopen daarvan. Na het slopen is er weer bouwgrond beschikbaar waarop een ander bouwwerk kan worden gerealiseerd. Het huisvestingsproces is dan ook als een keten. Ook gedeeltelijke sloop, waarbij bijvoorbeeld alleen de draagconstructie blijft staan komt ook veel voor.

24
Q

Welke fasen komen er voor in het bouwproces

PIHP OSVD UBP RWUO B S

A
Programma
	Initiatief
	Haalbaarheidsstudie
	Projectdefinitie
Ontwerp
	Structuur ontwerp
	Voorlopig ontwerp
	Definitief ontwerp
Uitwerking
	Bestek
	Prijsvorming
Realisering
	Werkvoorbereiding
	Uitvoering
	Oplevering
Beheer
Sloop