Blok I - doelen, functies en vestiging van aansprakelijkheidsrecht Flashcards

1
Q

Wat zijn de doelen van aansprakelijkheidsrecht?

A

Compensatie
Genoegdoening
Preventie
Kostenverdeling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat houdt het doel ‘compensatie’ in?

A

herstellen van het onrecht dat de benadeelde is aangedaan als gevolg van de handelingen van de veroorzaker. Vaak eerst en vooral in de vorm van een schadevergoeding

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Welke 4 soorten compensatie zijn er?

A
  • herstel: volledig in oude toestand
  • schadevergoeding: in geld of natura - art. 6:103 BW
  • materiële en immateriële schadevergoeding - art. 6:106 BW
  • andere remedies -> verklaring voor recht, rechterlijk bevel/verbod
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Over wat voor soort rechtvaardigheid gaat het bij aansprakelijkheidsrecht?

A

Over corrigerende rechtvaardigheid. Door de schade ontstaat een verstoord evenwicht tussen de benadeelde en de dader. Door een eventuele schadevergoeding wordt dat evenwicht weer hersteld. Let op, HR Baby Kelly/Wrongful life is geen voorbeeld van corrigerende rechtvaardigheid!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat houdt het doel ‘genoegdoening’ in?

A

het geven van erkenning aan de benadeelde dat de dader iets verkeerd heeft gedaan door zelf het boetekleed aan te trekken (boetedoening). Dit kan in de vorm van smartengeld, maar ook in de vorm van andere remedies.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat houdt het doel ‘preventie’ in?

A

het voorkomen van (nieuw) onrechtmatig gedrag. Het aansprakelijkheidsrecht kan worden ingezet wanneer er een situatie bestaat wanneer schade dreigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Tot welke 2 instrumenten kan het aspr dienen?

A
  • handhavingsinstrument: het handhaaft bestaande rechtsnormen
  • ontmoedigingsinstrument: het ontmoedigen van normoverschrijding/
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is het ex ante perspectief?

A

Het werpt de blik vooruit. Dit is een doelstelling die met name wordt toegeschreven aan het aansprakelijkheidsrecht wanneer het discipline van rechtssociologie- en economie wordt gebruikt. Vraag die gesteld dient te worden is: leidt de dreiging van aansprakelijkheid tot naleving? Of tot defensief gedrag?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat houdt het doel ‘kostenverdeling’ in?

A

Ziet op de vraag hoe de aangesproken persoon omgaat met de voorziene kosten van aansprakelijkheid en voorzorg. Het gaat om een spreiding van kosten over een collectief, waardoor we kunnen zeggen dat het aansprakelijkheidsrecht als draaischijf dient voor de verdeling van de kosten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Welke instantie speelt een grote rol bij de kostenverdeling?

A

De verzekering. Zij verdelen namelijk ook kosten: de kosten om schade uit te keren binnen de polis als gevolg van het feit dat de verzekering nemer een fout heeft gemaakt, beïnvloedt de hoogte van de premies. Hoe meer er moet worden uitgekeerd, hoe hoger de premies zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Op basis van welk wetsartikel wordt aansprakelijkheid gevestigd?

A

art. 6:162 BW

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

De schade blijft rusten waar die ontstaat, tenzij er een goede reden is om de schade te verleggen naar de veroorzaker van de schade. Er zijn 3 categorieën OD. Welke 3 typen OD kennen we en wanneer is er sprake van een OD?

A

Er is sprake van een OD wanneer een gedraging als één van deze 3 typen gekwalificeerd kan worden:
1. Een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht (voor zover die ertoe strekt dit belang te beschermen)
2. Inbreuk op een subjectief recht
3. Doen of nalaten in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt -> gemeten adhv een gemiddeld maatmens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het invullen van de zorgvuldigheidsnorm?

A

Er moet gekeken worden of de dader wist of behoorde te weten van bepaalde risico’s en zich op basis daarvan anders moest gaan gedragen. Wat hij behoorde te weten is afhankelijk van de kennis en positie die de dader op dat moment bezit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Welke gevaltypen kennen we?

A

Gevaarzetting -> HR Kelderluik
Sport en spel -> HR Tennisspel
Ongelukkige samenloop van omstandigheden -> speelt zich vaak af bij alledaagse gedragingen, in privésfeer. HR Verhuizende Zusjes, HR Zwiepende tak.
Zuiver nalaten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat is gevaarzetting?

A

Als men een gevaarlijke situatie in het leven laat waardoor schade dreigt voor personen of zaken. Kenbaarheidsvereisten + HR Kelderluik-criteria:
1. Hoe waarschijnlijk is het dat mensen onoplettend/onvoorzichtig?
2. Hoe groot is de kans dat uit die niet-inachtneming schade ontstaat?
3. Hoe ernstig kunnen de gevolgen van zo’n ongeval zijn?
4. Hoe bezwaarlijk is het in dit geval om veiligheidsmaatregelen te nemen?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat zijn de gronden voor het kunnen toerekenen van de OD aan de dader?

A

art. 6:162 lid 3:
- schuld
- krachtens de wet
- krachtens verkeersopvattingen

17
Q

Als de overheid een besluit neemt in strijd met hoger recht (grondrechten, EU-recht etc.), vormt dat tevens een OD. De toerekening van de OD is gegeven, waarom is dit?

A

Dat ligt aan de hoedanigheid van de overheid. Die had beter moeten weten. Die had de wet goed moeten uitleggen, toepassen etc.

18
Q

Waar moet nog meer sprake van zijn om de OD toe te rekenen en de schade die daardoor ontstaat? + uitleg

A

Er moet een causaal verband aanwezig zijn tussen de OD die toerekenbaar is en de schade die daardoor ontstaat, ‘dientengevolge’ -> art. 6:162 BW. Denk je die gedraging weg dan zal de schade niet zijn moeten ontstaan. Het is een noodzakelijke voorwaarde voor het ontstaan van de schade

19
Q

Wat is meervoudige causaliteit?

A

de schade is door meerdere mogelijke oorzaken ontstaan

20
Q

Wat zijn 4 vormen van meervoudige causaliteit?

A
  • samenwerkende oorzaken
  • onafhankelijke oorzaken
  • hypothetische causaliteit
  • alternatieve causaliteit
21
Q

Wat zijn samenwerkende oorzaken?

A

gevallen waarin de oorzaken samen de schade hebben veroorzaakt een centrale rol spelen. Handelingen/oorzaken leiden tezamen tot oorzaken, maar ieder afzonderlijk zijn ze onvoldoende. VB: HR Nugteren/Meskens

22
Q

Wat zijn onafhankelijke oorzaken?

A

gevallen waarin meerdere mogelijke oorzaken ieder de schade heeft kunnen veroorzaken, maar we niet precies weten welke. Iedere oorzaak leidt tot de schade, maar het is niet precies vast te stellen welke oorzaak dat was. In dit geval moet worden aangenomen dat ieder aansprakelijk kan worden gesteld.

23
Q

Wat is hypothetische causaliteit?

A

oorzaken volgen niet gelijktijdig, maar volgen elkaar op. Was de schade na de eerste oorzaak al definitief, dan is er geen causaal verband met de tweede oorzaak. Dit speelt zich vooral af bij voortdurende schade (schade die zich na verloop van tijd ophoopt). In dat geval is het zo dat de tweede oorzaak niet de aansprakelijkheid stopt of beperkt voor de veroorzaker van de eerste schadelijke gebeurtenis. VB: HR Los/Leeuwarden

24
Q

Wat is alternatieve causaliteit?

A

meerdere gebeurtenissen die de schade hebben veroorzaakt, maar op zichzelf losstaande gebeurtenissen, maar we weten niet precies welke gebeurtenis tot die schade leidt -> art. 6:99 BW. Indien aan alle vereisten wordt voldaan, is de consequentie dat beide hoofdelijk aansprakelijk zijn en ze hebben beide de plicht tot schadevergoeding. Persoon hoeft zelf niet te bewijzen welke gebeurtenis heeft geleden tot de schade. Beide partijen moeten eigen onschuld bewijzen en de persoon mag zelf kiezen welke hij aansprakelijk stelt (art. 6:99 jo. art. 6:102 BW). VB: HR DES/Dochters en HR Londen/DeltaLoyd

25
Q

Wat is de omkeringsregel?

A

er is een veiligheidsnorm overschreden die ziet op bescherming van de schade zoals die is geleden. Die veiligheidsnorm beoogde juist de benadeelde te beschermen. Als die norm dan wordt geschonden wordt het causaal verband niet aangenomen, maar is het aan de normschender om aan te tonen dat er geen causaal verband is. Zo wordt er dus een andere verdeling van causaliteit toegepast. Dit is een alles of niets benadering

Als er een CSQN verband wordt aangenomen, dan kan aansprakelijkheid worden gevestigd. Maar als het dat niet is gaat de dader vrij uit en kan er geen schadevergoedingsplicht worden aangenomen. Hier zien we een bepaalde nuancering van proportionele aansprakelijkheid in terug.

26
Q

Wat is proportionele aansprakelijkheid?

A

Schadevergoeding wordt naar proportie verdeeld en er is sprake van een onzeker causaal verband tussen de schade en gebeurtenissen.

27
Q

Wat is de alles of niets benadering?

A

De volledige schadevergoeding moet worden betaald door één van de schadeveroorzakers. Bij verlies van kans is er geen onzekerheid over het causaal verband, omdat je niet precies de omvang van de schade weet.

DUS: proportionele aansprakelijkheid biedt een oplossing voor een onzeker causaal verband, ‘verlies van kans’ biedt een oplossing in geval er onzekerheid is over de schade.

28
Q

In welk wetsartikel staat de groepsaansprakelijkheid opgesomt?

A

art. 6:166 BW

29
Q

HR Groepsaansprakelijkheid: is het voldoende om groepsaansprakelijkheid aan te nemen wanneer iemand slechts betrokken is bij een criminele organisatie, of is er meer nodig?

A

Het is niet voldoende als je enkel deelneemt aan een criminele organisatie, er moet meer zijn dan alleen lid zijn van een organisatie: er moeten concrete gedragingen zijn.