Biologia 2 Flashcards
Solu ja perinnöllisyys
Mitä on solubiologia?
Solujen tieteellistä tutkimusta
Mitkä ovat kaikkein suurimpia soluja? Entä mitkä ihmisen pisimpiä soluja?
Eläinten munasolut, erityisesti lintujen munien ruskuaset. Ihmisellä pisimpiä soluja ovat hermosolut (haarakeet jopa yli 1 m)
Millä välillä solujen koko vaihtelee?
10-100 µm
Miksi solu ei voi kasvaa kuinka suureksi tahansa?
Koska aineiden kuljetus sen sisällä tapahtuisi liian hitaasti pitkien välimatkojen takia. Mitä pienempi solu on, sitä suurempi on sen pinta-ala suhteessa tilavuuteen ja aineiden siirtyminen solun ja sen ympäristön välillä on tehokasta. Siksi suurikokoisten eliöiden solut eivät isompia vaan niitä enemmän.
Kasvi- ja eläinsolun erot?
Eläinsoluissa lysosomeja, joita ei ole kasvisoluissa. Kasvisoluissa vakuoleja eli solunesterakkuloita. Kasvisoluissa viherhiukkasia jotka yhteyttävät. Kasvisoluissa soluseinä (selluloosaa) solukalvon lisänä. Kasvisolun Golgin laitteet ovat diktyosomeja. Kasvisolut keskimäärin suurempia kuin eläinsolut, mutta suurimpia soluja silti eläinten munasolut.
Eukaryootti ja prokaryoottisolun erot?
Eukaryootti eli aitotumalliset solut eläin, kasvi, sieni tai protoktistisoluja. Prokaryootti eli esitumalliset solut bakteeri tai arkkibakteerisoluja. Prokaryoottisoluilla ei tumakoteloa eikä siten selkeää tumaa kuten eläinsoluilla. Prokaryoottisoluilla ei myöskään solulimakalvostoa tai mitokondrioita. Perintoäinesta plasmideissa. Bakteerit haploidisia. Bakteerisoluilla voi olla solukapseli solukalvon lisäksi. Eukaryoottisolut ovat usein suurempia.
Mitä ovat pyrimidiiniemäkset?
Ovat emäksiä, joissa on yksi rengasmainen rakenne. Esiintyvät mm. DNAssa tai RNAssa. Pyrimidiiniemäksiä ovat C, T, U. (sytosiini, tymiini dna, urasiili rna). Puriiniemäksiä ovat puolestaan A ja G. (adeniini, guaniini), joissa on kaksi rengasrakennetta. Adeniiniemäs esiintyy myös ATPssä.
ATPn rakenne? Mikä ero DNAn rakenteeseen?
Emäsosa (A, adeniini), sokeriosa (riboosi), kolme fosfaattiosaa. DNAssa sokerina on deoksiriboosi. Emäksenä voi olla T, C, A tai G. ATPssä on liittyneenä kolme fosfaattiosaa, DNA:ssa aina yksi fosfaattiosa sokeriosien välissä.
Mikä on kloroplasti?
Viherhiukkanen. Soluelin kasvisolussa. Siellä tapahtuu fotosynteesi eli yhteyttäminen auringon valoenergiaa hyödyntämällä.
Mikä on autotrofinen?
Omavarainen. esim kasvit autotrofisia energian suhteen fotosynteesinsä ansiosta.
Mitä ovat sokerit?
Mono- ja disakkarideja
Mitä rasva-aineita on ihmisessä? (Jaottelu ja esimerkkiaineet)
1) fosfolipidit (solukalvon kaksoiskalvorakenne, hydrofobiset ja hydrofiiliset päät)
2) triglyseridit (eliöiden energiavarastorasvat, koostumus glyserolimolekyyli + 3 rasvahappomolekyyliä, tyydyttyneet ja tyydyttymättömät)
3) steroidit (kolesteroli, sukupuolihormonit)
4) karotenoidit (keltaisia ja punaisia väriaineita, joita esiint. erityisesti kasveissa, joissa osallistuvat yhteyttämiseen)
Mitä eroa tyydyttyneillä ja tyydyttymättömillä rasvahapoilla?
Tyydyttyneillä triglyserideillä vain yksinkertaisia sidoksia hiiliketjussa. Tyydyttymättömilla myös kaksoissidoksia hiiliketjussaan.
Nisäkkäillä ja linnuilla varastorasvat ovat yleensä tyydyttyneitä, kasveilla tyydyttymättömiä.
Mikä on plasmolyysi?
Kasvin juurikarvojen solujen kutistuminen, kun vettä siirtyy niistä osmoosilla maaperään. Solun sisältö “kutistuu”, solukalvo irtoaa soluseinästä ja kasvi lakastuu.
Kerro esimerkkejä missä tapahtuu aktiivista kuljetusta?
Esim kasvisolut pystyvät ottamaan joitakin ravinteita maperästä pienemmästä pitoisuudesta.
Ihmisen munuaisissa aktiivisella kuljetuksella voidaan siirtää takaisin verenkiertoon tarpeellisia aineita, kuten glukoosia pienemmästä pitousuudesta suurempaan (huom! muutoin glukoosi voi kulkea solukalvon läpi avustetulla diffuusiolla suuremmasta pitoisuudesta pienempään).