Betoog Orgaandonatie Flashcards
Inleiding (1)
Luiheid maakt doden.
Luiheid maakt doden. Zo zit ons huidig donorregistratiesysteem in elkaar, waarbij je je zelf in moet schrijven als je orgaandonor wil worden.
Ondertussen liggen er in dit land nog steeds vele patiënten te wachten op organen of weefselmateriaal om te kunnen overleven. Er staan jaarlijks rond de 1000 mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie en rond de 150 mensen gaan dood terwijl ze wachten.
Inleiding (2)
Orgaandonatie is een gevoelig onderwerp
Orgaandonatie is een gevoelig onderwerp. We praten niet graag over de dood. Meningen over dit onderwerp lopen sterk uiteen over of donor worden verplicht of niet verplicht moet worden. Je kunt als donor wel 8 levens kunt redden: met je hart, je 2 nieren, longen, lever, alvleesklier en je dunne darm. Ieder jaar redden een paar honderd orgaandonoren zo de levens van ongeveer 750 mensen. Volgens d66 wil 63% van de bevolking donor zijn, maar slechts 24% staat als ja geregistreerd. 88% van de mensen zou als het nodig is graag een donorgaan ontvangen. Hoeveel mensen waren in leven gebleven als meer mensen zich als donor hadden opgegeven. Hoeveel leed had er dan bespaard gebleven?. Toch is dit niet genoeg om het Nederlandse volk hun organen te laten afstaan aan iemand anders. De problemen rond orgaandonatie zijn maatschappelijke kwesties geworden. Het zijn problemen die meerdere groepen in de samenleving raakt.
Inleiding (3)
Door lange wachtlijsten en tekorten vindy een aantal politieke partijen
Door de lange wachtlijsten en het grote tekort aan orgaandonoren vindt een aantal politieke partijen dat het hoog tijd is voor een wetswijziging. Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66 heeft hard moeten vechten voor een nieuwe donorwet, en dit ging niet zonder slag of stoot.
Op 13 februari 2018 heeft de 1e kamer ingestemd met het wetvoorstel voor een actief donorregistratiesysteem. Dit houdt in dat voortaan aan alle Nederlanders die ouder dan 18 zijn via de post worden gevraagd of ze wel of niet donor willen zijn. Als je na 2 brieven nog niet hebt gereageerd, word je automatisch als donor geregistreerd. En als je nog steeds niet hebt geantwoord op de 2 voorgaande brieven krijg je de vraag opnieuw als je een nieuw paspoort, id kaart of rijbewijs aanvraagt. Als je dan eenmaal doodgaat gaat het altijd nog wel in overleg met je familie, zelfs als je actief ja hebt gezegd kunnen zij het alsnog tegen houden. Jouw familie moet dan wel laten zien dat het echt niet klopt zoals ze je kennen. Bijvoorbeeld vanwege je geloof, of omat je er volgens hun echt op tegen was. Bij twijfel kan een arts besluiten niet te transplanteren. Uiteraard is het mogelijk om de keuze op elk moment te wijzigen. Ongeveer 58% van de Nederlandse bevolking is een voorstander van het nieuwe systeem. De rest geeft de voorkeur aan de huidige situatie.
Maar de kans dat jij uiteindelijk een orgaan weggeeft is heel erg klein. Sterker nog, de kans is veel groter dat je een orgaan ontvangt. Het nieuwe systeem levert in ieder geval miljoenen potentiele extra donoren op die jaarlijks vele levens redden. Voordat je je eerste brief krijgt kan nog wel even duren want deze wet wordt pas in de zomer van 2020 ingevoerd. Mijn standpunt is dat ik het eens met de actieve donorregistratie. Dit standpunt ga ik onderbouwen met 2 voorargumenten en een tegenargument met weerlegging.
Argument 1
Ten eerste, de nabestaanden hoeven niet meer de moeilijke beslissing te maken
Ten eerste, de nabestaanden hoeven niet meer de moeilijke beslissing te maken bij iemand die niet geregistreerd staat of hij wel of niet zijn organen wil doneren. Op dit moment is van 60% van de mensen geen keuze bekend. Geen zelfbeschikking dus en voor nabestaanden een hele lastige vraag op een moeilijk moment. Uit de praktijk blijkt dat zij vervolgens in overgrote meerderheid ‘nee’ zeggen. Omdat ze het niet aandurven, ze maken een periode door van rouw. Achteraf blijkt dat een groot gedeelte van hen spijt krijgt van die beslissing. Daarom is het van belang dat iemand tijdens zijn of haar leven een keuze maakt zodat je nabestaanden dat ingewikkelde besluit niet voor je hoeven te nemen. Met de nieuwe donorwet wordt de zelfbeschikking dus vergroot. Als er straks ‘geen bezwaar’ staat, kunnen nabestaanden denken: als mijn naaste wel bezwaar had gehad, dan zou die dat wel hebben aangegeven. Wel zal altijd overlegd worden met de nabestaanden. Dat is in het huidige systeem al zo, maar dat zal ook bij de nieuwe donorwet het geval zijn. Bij zwaarwegende bezwaren van de nabestaanden, zal er geen donatie plaatsvinden.
Argument 2 (1) Ten tweede, vind ik het niet donor worden niet kunnen
Ten tweede vind ik het niet donor worden niet kunnen. Je bent niet bereid om mensen in nood te helpen die te zitten wachten op organen of weefsels om te kunnen overleven. Van een overledene kunnen meerdere mensen organen ontvangen en dus ook genezen. Zo kan de dood van iemand die toch niets meer aan zijn organen heeft de redding zijn van meerdere mensen die staan te springen op nieuwe organen en weefsels. Heel veel mensen vergeten hun keuze door te geven en dan wordt je automatisch als geen donor geregistreerd, door deze luiheid vallen er veel doden. Doordat veel mensen vergeten aan te geven na hun dood donor te willen zijn, zijn er veel patiënten die in pijn, ellende en onzekerheid leven. Sommige zullen zelfs sterven omdat ze niet op tijd geholpen kunnen worden. Het nieuwe systeem moet dit zoveel mogelijk voorkomen. Als donor word je er niet slechter van, je staat je organen en weefsels toch pas af als je dood bent. Je merkt er niets van en je voorkomt dat er onnodig organen verloren gaan. Het geeft je een goed gevoel dat je met jouw organen na je dood nog goede dingen kunt doen.
Argument 2 (2) Als het nieuwe donorsysteem in 2020 ingaat, staat in principe 100% geregistreerd
Als het nieuwe systeem in 2020 ingaat , staat in principe 100 procent van de Nederlanders in het donorregister. Uit onderzoek naar vergelijkbare actieve donorregistratie systemen in andere landen blijkt dat het aantal donoren structureel stijgt. Er komen dus meer orgaandonoren waardoor ook de wachtlijsten minder lang worden is de verwachting van het donorregister
Tegenargument
Volgens dieuwertje kuijpers
Volgens Dieuwertje Kuijpers wordt met deze wet getornd aan het fundament van individuele vrijheid. ‘Het idee dat de overheid wel even mag bepalen wat er met je lichaam gebeurt omdat je “er anders toch niets mee doet”, komt neer op onteigening van het meest persoonlijke en primaire bezit van het individu: je eigen lichaam. Dat is geen recht van de staat vindt ze.
Weerlegging
Maar de regering heeft helemaal geen recht op je lichaam
Maar de regering heeft helemaal geen recht op je lichaam. Want ‘Wie niet wil, je hoeft het alleen maar aan te geven. De regering heeft ook geprobeerd om meer orgaandonoren te krijgen dmv campagnes, reclames etc. toch blijft het een enorm groot probleem en blijkt uit onderzoek van het donorregister dat 90 procent van de mensen gewoon de tijd niet neemt om een formulier in te vullen terwijl zij geen bezwaren hebben op het doneren van hun organen. Vrijwillig gaat het niet lukken, recht op zelfbeschikking mag daarom opzij worden geschoven.
Slot
Kortom, is het afgeven van organen van belang zodat de nabestaanden straks niet voor een erg lastige keuzen te staan. Ook vind ik dat iedereen zijn organen moet afstaan om iemand anders te helpen, je voelt er toch niks van. En de regering heeft helemaal niet al het recht op je lichaam want de nabestaanden kunnen nog steeds beslissen in extreme gevallen, en je kunt nog altijd gemakkelijk je keuze doorgeven. Luiheid maakt doden, dit kan zo niet meer verder. Daarom ben ik voor het actieve donorregistratiesysteem