Begrippen hoofdstuk 10 Flashcards
Jurisdictioneel toezicht…
toezicht achteraf op de wettigheid van een regel door een rechterlijk orgaan, zoals de rechterlijke macht, administratieve rechtbanken of het Grondwettelijk Hof.
Hoven en rechtbanken zijn…
een onderdeel van de rechterlijke macht (art144 - 145 Gw.)
Rechtsmiddel…
door een rechtsmiddel aan te wenden probeert een partij een nieuwe beslissing te verkrijgen in een geschil waarin al uitspraak is gedaan.
2 soorten rechtsmiddelen;
gewoon: verzet en hoger beroep EN buitengewoon: voorziening in cassatie
Veroordeling bij verstek…
is een gerechtelijke uitspraak die wordt gegeven op verzoek van een partij, tegen een andere partij die niet kwam opdagen en daardoor niet in staat was om zich goed te verdedigen.
Verzet…
is een gewoon rechtsmiddel dat een procespartij tegen wie een verstekvonnis is gewezen kan aanwenden. De zaak wordt opnieuw behandeld voor dezelfde rechter.
Hoger beroep…
is een gewoon rechtsmiddel waardoor een beslissing in 1ste aanleg gewezen, aan een hogere rechter wordt voorgelegd, die de zaak opnieuw volledig behandelt.
Een vonnis of arrest heeft gezag van gewijsde zodra…
het is uitgesproken door een rechter. Dit betekent dat de uitspraak als waar en juridisch bindend wordt beschouwd voor de partijen in het geschil.
Een vonnis of arrest krijgt kracht van gewijsde wanneer…
het definitief is en niet meer kan worden aangevochten door gewone rechtsmiddelen, zoals beroep of verzet. De uitspraak is dan onherroepelijk.
Vonnisrechter/bodemrechter…
is een rechter die besluit over de feiten van de zaak en daar de wet op toepast.
Inter partes werking…
het oordeel van de rechter bindt enkel de partijen die aanwezig zijn in het geding.
Aanwezigheid in het rechtsverkeer…
een wet blijft bindend zolang de bevoegde overheid de wet niet heeft ingetrokken of opgeheven, of zolang het bevoegde rechtscollege de wet niet heeft vernietigd.
Negatieve injunctie (verbod)…
wanneer de rechter de overheid verbiedt om iets te doen
Positieve injunctie (gebod)..
wanneer de rechter de overheid gebied om iets te doen.
Hof van Cassatie…
is een onderdeel van de rechterlijke macht. Is de waakhond van hoven en rechtbanken; zorgt ervoor dat deze het objectief recht correct en uniform toepassen.
Treedt niet in de beoordeling van de feiten.
Voorziening in Cassatie/cassatieberoep…
verzoekschrift neergelegd bij het Hof van Cassatie, tegen een uitspraak van een rechterlijke instantie in laatste aanleg.
Grondwettelijk Hof (geef artikelnummer)
art.142 Gw.
Objectief contentieux van het GwH…
arresten die worden gegeven na verzoek om een wet te vernietigen. Dit leidt tot algemeen toezicht op de wettelijkheid van wetten, zonder dat het gaat om een specifieke zaak tussen een persoon en de wet.
De verwijzende rechter…
de rechter die de prejudiciële vraag gesteld heeft aan het grondwettelijk hof, na een gemotiveerd verzoek daartoe vanwege een van de partijen die betrokken zijn in de procedure van zijn zetel.
Prejudiciële vraag…
is een vraag gesteld door een verwijzende bodemrechter voor wiens zetel de onverenigbaarheid van een wetgevende norm werd opgeworpen door een van de procespartijen. De rechter heeft eerst het antwoord nodig van het GwH, vooraleer uitspraak te kunnen doen over het geschil.
Subjectief contentieux van het GwH…
arresten die worden gegeven na een prejudiciële vraag. Dit is een indirecte vraag die niet door de betrokken partij zelf wordt gesteld, maar door de rechter die de zaak behandelt. Het gaat om toezicht in een specifieke zaak waarin een persoon een subjectief recht betwist.
evenredigheidsbeginsel/
proportionaliteitsbeginsel betekent dat…
de maatregelen die de wetgever neemt om een doel te bereiken, redelijk in verhouding moeten staan tot dat doel.
Ex tunc…
door de vernietiging verdwijnt de vernietigende rechtsnorm met terugwerkende kracht uit de rechtsorde tot op de dag waarop de aangevochten handeling is ontstaan.
Erga omnes…
(zie ex tunc) en ten aanzien van iedereen, ook de partijen die niet betrokken waren in de procedure.
Raad van State..
is het hoogste administratieve rechtscollege van België (art.160 Gw.)