Begrepp Flashcards
Vad innebär organisationsteori?
Läran om den egna organisationen som helhet. Behandlar företagets struktur, organisationskultur, strategi, mål, osv. Vart vill vi? Hur ska vi komma dit? Vem ska göra vad?
Vad innebär organisationssociologi?
Läran om företagets relation med samhället som helhet. T.ex. hur kultur, lagar, regler och normer i samhället formar företagen. Det behandlar också hur företag imiterar varandras framgångskoncept.
Vad innebär organisationsbeteende?
Läran om enskilda individer och grupper inom organisationen. T.ex. kön, ledarskap, beslutsfattande, inlärning, motivation, osv.
Vad innebär ett tekniskt kunskapsintresse?
“Såhär gör vi”, ett rationellt och effektivt sätt att hantera problem men utan att att tänka så mycket på “varför”.
Vad innebär ett tolkande kunskapsintresse?
“Hur kan vi förstå detta?”, ett hermaneutiskt (tolkande) sätt att se på världen, t.ex. mer komplex problemlösning. Kan handla om att förstå varför människor agerar på vissa sätt.
Vad innebär det emancipatoriska kunskapsintresset?
“Varför är det såhär?”, att ifrågasätta sina grundantaganden och kontexten man befinner sig i. Praktiskt exempel: “Varför är det på det här viset? Behöver det vara på det här viset? Är det RIMLIGT att Lasse äter en påse gifflar till lunch och somnar dreglandes över laserskrivaren?”. Emancipate = frigöra, frigöra sig från invanda föreställningar.
Vad innebär organisationsstruktur?
Hur ett företag väljer att fördela arbete och styrning i avsikt att uppnå stabila beteendemönster hos individerna i företaget. Kort sagt så handlar det om arbetsdelning och auktoritetshierarki. Hur många mellanchefer, t.ex.
Vilka är de fyra dimensionerna i en organisationsstruktur?
1. Vertikal arbetsindelning (antal lager med mellanchefer, osv.) Vertikal kommer från det latinska ordet “vertex”, som förenklat betyder “bergstopp”. Det är alltså en “hög” organisation med många beslutsfattande lager.
2. Horisontell arbetsindelning (hur bred en organisation är, alltså hur brett spann av specialisering). Horisontell kommer från det latinska ordet horizón, vilket betyder “begränsning”. Här pratar vi om en begränsning av specialisering.
3. Standardisering och formalisering som handlar om att i förväg bestämma hur en arbetsuppgift ska utföras, vilket gör det enkelt att ta in ny och eventuellt oerfaren personal.
4. (De)centralisering av beslutsfattande, att flytta makten att ta beslut längre upp eller ner i den vertikala strukturen, alltså bestämma om högsta chefen måste ta alla beslut (centraliserat) eller om gruppchefer eller rent av anställda får ta sina egna beslut utifrån sin unika problematik och situation (decentralisering).
Beskriv de fem grundformerna av organisationer! Bonuspoäng för att beskriva den som Mintzberg tog upp som en eventuell sjätte form, den kommer dock inte på tentan.
- Den enkla strukturen: En chef som styr allt, ofta små företag i uppstartsfasen. Stort tryck på chefen, kan lätt bli kaos i företaget eftersom en större strukturering av arbetssysslor ofta inte finns. Koordineringen sker ofta via direkt övervakning. Huvuddel: Den strategiska toppen
- Maskinbyråkrati: Tydligt regelverk och ramar, passar fabriker. Ledningsgruppen blir central och berättar i stora drag för de anställda hur arbetet ska utföras, man standardiserar alltså arbetsprocesserna. Huvuddel: Teknostrukturen
- Professionsbyråkrati: Den operativa kärnan, de som utför de tjänster och varor som företaget säljer, styr till stor del sitt eget jobb och hur de vill utföra det.. T.ex. konsultfirmor, frisörer, lärare, journalister. Här standardiserar man output/resultat så att alla vet vad de förväntas prestera. Huvuddel: Den operativa kärnan.
- Divisionaliserad organisationsstruktur: Varje del av företaget opererar som ett eget företag.
T.ex. i Volvo så utför en del av företaget lastbilar, en personbilar, en båtmotorer osv. och de är helt fristående för varandra för de är såpass olika. Varje division brukar vara som en liten maskinbyråkrati, så den divisionaliserade organisationsstrukturen säger inte i sig så mycket om hur varje division ser ut. - Adhocrati: Företaget delas in i små projektgrupper som arbetar med sina egna projekt efter sina egna expertiser. Bra i företag som behöver vara innovativa och uppfinningsrika, lättare att hitta på nya idéer än i t.ex. en tung maskinbyråkrati. Adhoc betyder “för ändamålet”, krati kommer från grekiskans cratós, “styrande”. Adhocratins projektgrupper är alltså tillfälliga för ett specifikt ändamål, det är oftast inga grupper som är tänkta att vara för evigt inom företaget. De är i högsta grad föränderliga och öppna för förändring. Här styr man ofta via ömsesidig anpassning.
Kom ihåg man bör se dessa fem grupper som fem hörn i ett pentagon. De flesta företag ligger någonstans i mitten, kanske närmare maskinbyråkratin eller närmare adhocratin. Men väldigt få företag ligger ute vid extrempunkterna och är renodlade av den ena eller andra sorten!
Vad innebär organisationsprocessen?
Hur man skapar, återskapar, tydliggör eller modifierar organisationsstrukturen.
Vad innebär SWOTanalysen och vad finns det för kritik mot denna?
(S)trenghts, (W)eaknesses, (O)pportunities, (T)hreats. (S) och (W) handlar om företaget,
(O) och (T) om omgivningen. Det här utgår ifrån den analytiska synen på strategi, vilket gör att viss kritik finns ang. att det inger en falsk trygghet för den som upprättat analysen över sitt företag. Analysen tar t.ex. inte beaktande att marknaden plötsligt kan förändras, en konkurrent kanske plötsligt uppfinner ett substitut som kommer kasta omkull hela din försäljning, ett (T)hreat som du inte såg komma eftersom du var förblindad av din analys som visade att allt var gröna gatan i branschen.
Vad innebär ett analytiskt perspektiv på strategi och vad finns det för kritik mot detta? I vilka sammanhang kan ett analytiskt perspektiv vara bra år 2014?
Man tittar på företagets resurser, kompetens, marknadsmöjligheter, ledningens värderingar och sina samhälleliga förpliktelser. Därefter försöker man utifrån det göra en plan för hur man
ska lyckas BOOMA marknaden. Kritiken mot detta är att marknaden är såpass föränderlig så det inte är hållbart att göra långsiktiga analytiska planer såvida man inte kan garantera att marknaden kommer se ut på ett visst sätt i 510 år framåt.Ett analytiskt perspektiv kan dock vara gynnsamt om man inte är särskilt beroende av marknadens förehavande. Ett företag som bygger ett starkt och trovärdigt varumärke och pysslar mycket med marknadsföring kan t.ex. bygga en analytisk strategi för sitt varumärke utifrån etablerad forskning inom bl.a. psykologi och sociologi, det är tidslösa forskningsområden
som inte är superberoende av hur marknaden ser ut just nu.
Vad innebär strategi som konkurrensfördel?
Strategi som konkurrensfördel handlar kortfattat om att företag kan tjäna mer i ett oligopol än på en fri konkurrensmarknad. Man tjänar alltså på att stänga branschen och göra det svårt för andra företag att konkurrera. Dessa fördelarna kan skapas genom att, gärna tillsammans med andra företag, höja inträdesbarriärena till branschen. Inträdesbarriärerna kan höjas genom skalekonomier (att de stora företagen billigare kan producera och sälja sina varor samt få in riskkapital enkelt via aktiemarknaden), absoluta kostnadsfördelar (t.ex. att de stora företagen har billigare källor till råvaror, överlägsna kunskaper, osv), produktdifferentiering (hur de särskiljer sina produkter från konkurrenternas), exklusiva distributionssätt (hur de sprider produkten till marknaden), osv.
Beskriv femkraftsmodellen (Five forces) samt kritik mot denna!
Utgår ifrån att alla aktörer alltid försöker tillgodogöra sig så mycket makt som möjligt i alla sammanhang. Först undersöker man branschen:
- Kunder. Hur mycket av vår potentiella vinst kan kunderna förhandla bort?
- Leverantörer. Hur mycket av vår potentiella vinst kan leverantörerna förhandla bort? Substitut, Finns det aktörer som gör ungefär samma produkter som oss, produkter som kan ersätta våra?
- Inträdesbarriärer Hur mycket kapital och energi behövs för att man ska kunna slå sig in i en bransch, t.ex. stora kunskaper, etablera ett varumärke, stark distribution, stort startkapital?
- Intern rivalitet Hur pass många, stora och aggressiva är våra konkurrenter i branschen?
Sedan undersöker och väljer man handling/konkurrensfördel (position); ska vi konkurrera med pris (lågkostnadsstrategi), kvalité och/eller differentiering (att göra produkter som skiljer sig från konkurrenternas)? Ska vi vända oss till många eller ett fåtal segment?
Kritik: Det är svårt att avgränsa och definiera både branscher samt aktörer inom dessa. Inte minst så är det svårt att definiera sin egen position.
Vad innebär en resursbaserad strategi?
Att man utgår ifrån företagets kärnkompetens(er) istället för marknaden. Detta ska i teorin leda till att företaget klarar marknadens snabba svängningar bättre, eftersom vi gör det vi är bäst på istället för det marknaden vill ha just nu. Marknaden får alltså anpassa sig efter våra grymma produkter istället för att våra grymma produkter ska anpassas efter marknaden.
Företaget har enligt den här teorin konkurrensfördelar om de har resurser som är: Värdefulla (bidrar till kundvärde)
Sällsynta
Svåra att imitera och/eller substituera, (kostsamt för konkurrenter)
Väl organiserade och välutnyttjade.
Hur påverkas ett företags konkurrensfördelar av resursers historia och vad innebär det?
Resursens historia innebär ifall en resurs varit billig att köpa förut men nu är dyr; om man t.ex. köpte ett patent på radiovågar då de just uppfunnits så kan man nu påstå att man basar
över en relativt värdefull resurs. Ett varumärke är också en resurs som blivit värdefull genom sin historia.
Hur påverkas ett företags konkurrensfördelar av resursers kausala tvetydighet och vad innebär det?
Kausal tvetydighet hur svårt det är att se vad som leder till vad. Vad är sambandet mellan resurserna och ett företags framgång? Om konkurrenterna inte kan avgöra det så har företaget en konkurrensfördel, men kan inte företaget själv avgöra det så föreligger en risk för framtida snedsteg i beslutsfattandet.
Hur påverkas ett företags konkurrensfördelar av resursers sociala komplexitet och vad innebär det?
Social komplexitet Svårt att definiera resursen.
Ofta är det specifika kombinationer av resurser och kompetenser som bidrar till ett företags konkurrensfördel, “distinkt kompetens”. Detta gör att det ofta är svårt att sätta fingret på exakt vart magin sker.
Vad finns det för problem med en resursbaserad strategi?
Teorin fokuserar mycket på den egna kompetensen och de egna resurserna, men inte så mycket till utveckling eller till omvärlden. Mer på (S) och (W) än (O) och (T) i Swotmodellen så att säga.
Även en bra resurs kan användas dåligt, det tar inte modellen hänsyn till. Man tar inte hänsyn till hur man i praktiken ska utnyttja resursen. Framtidsbedömningar slår ofta fel, vilket gör den här modellen sårbar en konkurrent kanske kommer med ännu bättre kompetenser och resurser från ingenstans. Den enda hållbara konkurrensfördelen är att ständigt utvecklas och ständigt ligga före konkurrenterna, alla de andra resurserna som definieras som “värdefulla” i den resursbaserade strategin är i praktiken ganska lätta att ersätta om de inte fortsätter utvecklas.
Vad innebär ett processperspektiv på strategi?
Att se strategi som en process, något i ständig tillblivelse. Det är alltså inget man beslutar om vid enskilda möten och sedan håller sig till.
Hur ser man på strategi i modellen om historiska sociopolitiska processer?
Här ser man på strategin ur det stora sammanhanget. Världen är föränderlig, därför måste företaget vara byggt för att klara förändringar. Hela företagets infrastruktur, företagskultur, osv. byggs för att vara flexibel snarare än för att följa förutbestämda planer. Det kan t.ex. handla om att man uppmuntrar till innovation snarare än till bara hårt arbete.
En strategi enligt det här perspektivet kan t.ex. vara att ha som affärsidé: “Vi ska leda marknaden med våra innovativa produktlösningar inom borstar”. Man tänker alltså inte sälja sin nuvarande borste på bästa sätt, utan arbeta för att uppfinna bättre borstar. Man tar alltså omvärlden i beaktande.
Vad är problemen med att se strategi som en process?
Det ger väldigt vaga direktiv för hur vi ska agera. I en analytisk modell får vi på papper “Så här ska vi göra!”. Men när någon bara säger till oss: “Vi ska vara innovativa” så är det betydligt mycket mer luddigt hur arbetet faktiskt ska styras och drivas framåt. Det bör lämpligtvis styras genom normativ styrning och resultatstyrning, gärna med starka influenser av adhocrati. Organisationen bör nog vara ganska platt, horisontell, för att gynna idéskapandet.
Det finns också kritik mot strategi. Vad innebär kritiken: “strategi som identitet” och “strategi som mode”?
Strategi som identitet är en kritik med grundantagandet att strategiskapandet får chefer att se sig som större än vad de egentligen är. Ordet strategi används på ett uppblåst och märkvärdigt sätt, och en mindre elit av välbetalda strateger skapas. Därigenom förstärks social och kunskapsmässig differentiering i organisationer, men gör de verkligen ett så märkvärdigt jobb? Påverkar de förutbestämda strategierna verkligen företagets resultat så mycket?
Strategi som mode utgår ifrån grundantagandet att strategier ofta appliceras utan egentlig mening eller effekt utan mest för att det ser bra ut “utåt”. Strategiutbildningar lär ofta distanserade chefer hur de ska få företaget att fungera bra utåt, ofta på sätt som en chef med en intim relation till organisationen hade sätt som naturliga. Därför blir strategiutbildningarna och strategierna som springer ur dem bara en vacker fasad för en ganska tom insida.
Kort sammanfattning: Om du går på en gata i stan så ser du alla människor som är framför dig. Du ser hur snabbt de går i förhållande till hur snabbt du går, och gör upp en plan för hur du ska undvika kollision genom att sänka/höja takten eller vika åt sidan när någon är påväg att hamna i din väg. Detta är analytiskt. Om det plötsligt cyklar ut en cykel eller om någon framför dig byter gånghastighet/riktning så behöver du tänka om och improvisera, detta är processuellt. Det är alltså väldigt sällan man bara gör det ena eller det andra, exempel skulle kunna vara när man bara är analytisk på fyllan (“Jag ska över vägen, nu jävlar går jag oavsett om det kommer bilar eller ej”) eller om man blir processuell med musik i öronen och mest improviserar utifrån vilka situationer som uppstår.
På vilket sätt kan hög konkurrens vara bra för ett företag och en bransch?
Konkurrens ökar företagets behov och vilja att bli mer effektiva, bli bättre (i t.ex. kvalité, pris och innovation) samt en vilja att vara mer serviceminded gentemot kunderna.
I USA brukade man förut transportera fisk levande från kust till kust för att den skulle hålla sig färsk, och för att fiskarna inte skulle ge upp och dö under de dåliga livsförhållandena i lastbilen så placerade man en kattfisk i vattentanken. Det tvingade fiskarna att vara aktiva och på helspänn för att hålla sig undan för kattfisken, och de höll sig därmed vid liv fram tills dess att fisktransporten var framme. Konkurrens fungerar lite på samma sätt, det får företagen att alltid vara vakna och aktiva, om de stannar upp och vilar så blir de “uppätna” av de bättre företagen.
Sammanfatta agentteorin.
Agentteorin baseras på att det finns en intressekonflikt mellan ägarna (principaler) och företagsledningen (agenter). Aktieägarna vill ha maximal avkastning medans företagsledningen prioriterar t.ex. överlevnad, vilket gör att det är en ständig dragkamp mellan de båda grupperna.
Vad innebär agentkostnader?
Agentkostnader är de kostnader som uppstår då principaler, aktieägare, försöker styra agenter, företagsledningen, till maximalt aktieägarvärde genom kontroll och incitament.
Beskriv den essentiella intresseskillnaden mellan de två corporate governancesystemen (marknadsorienterat och bankorienterat)!
På en marknadsorienterad plattform uppstår ofta motsättningar mellan agenter och principaler (enligt agentteorin), medans det i bankorienterade system ofta är motsättningar
mellan de som äger många och de som äger få aktier istället. T.ex. familjen Wallenberg kanske vill att företaget ska tjäna mycket pengar på lång sikt, medans en småsparare vill ha hög avkastning snabbt.
Vilken ses som den minsta gemensamma nämnaren i aktieägande?
Avkastning på satsat kapital, kapitalavkastning.
Beskriv kortfattat skillnaden mellan företagsledning och styrelse.
Företagsledningen ska agera för företagets bästa och formellt styra verksamheten, här ingår VDn m.fl.
Styrelsen ska agera för aktieägarnas bästa och se till att företagsledningen sköter verksamheten på ett sunt sätt. De har VETO och kan stoppa företagsledningens beslut annars. Väljs av aktieägarna på bolagsstämman.
Vad är en transaktionskostnad och vilka fyra främsta orsaker finns till att transaktionskostnader uppstår?
En kostnad som uppstår då arbetstid går till att:
Söka efter prisvärda leverantörer
Övervaka den anlitade leverantören så avtalet uppfylls Kontrollera slutproduktens kvalitet
Utforma kontrakt
Vilka två grundantaganden utgår man ifrån när man beslutar om det är bäst att vända sig till integration eller marknad för att köpa in en resurs? Och vilka tre variabler avgör om det är värt att integrera en produkt i sin egen produktion?
Det första är “begränsad rationalitet”, man utgår ifrån att företaget inte kan samla
in/bearbeta all information som krävs för ett optimalt beslut, vilket är en nackdel när man alltid måste vända sig till marknaden och måste ta nya beslut varje gång.
Det andra är att man måste gardera sig mot risken att andra företag är opportunistiska och utnyttjar din begränsade rationalitet till att ta överpris eller leverera skitprodukter.
De tre variablerna är:
1. Graden av osäkerhet. Om osäkerheten är stor (och tilliten låg) mellan dig och leverantören du tvingas anlita när du vänder dig till den öppna marknaden så kommer stora resurser gå till övervakning och kontroll av att affären går rätt till.
2. Frekvensen i utbytet: Hur ofta köper du in varan? Ju oftare, desto fler transaktionskostnader.
3. Specifika investeringar: Är resursen du köper in väldigt specifik? Kanske en väldigt unik liten skruv som bara ett företag i hela världen tillverkar? Isåfall kommer leverantören kunna utnyttja asymmetrin till att ta överpriser, vilket gör att det kanske vore billigare om du producerade skruven själv.
Fun fact: Tetrapak har alltid minst fem leverantörer till varje liten del i deras tillverkning, vilket gör att deras leverantörer alltid har en enorm press på sig att hålla nere priser och hålla uppe kvalité. Samma med IKEA.
Ett nätverk är ett mellansteg mellan integration och marknad, vilka fördelar finns med detta?
Man slipper producera varan själv, men samtidigt får man en fast affärspartner som man kan lita på. Därför slipper man osäkerheten, man slipper skriva nya kontrakt hela tiden och man slipper att ha samma kontroll på sina leverantörer.
Beskriv perspektivet: “Nätverk för resursberoende”.
Man anser att ett företag alltid kommer vara beroende av resurser från externa aktörer eftersom inget företag kan vara helt självförsörjande, och att det viktigaste därför är att upprätthålla goda relationer som ökar den långsiktiga kontrollen över de externa resurserna för att alltid ha tillgång till dessa. Två företag som är beroende av varandra på det här viset kommer anpassa sig ömsesidigt för varandras önskemål, och de blir mer eller mindre partners.
Två exempel är t.ex.: ICAhandlare som från början var butiker som gick tillsammans och kom överens om hur de skulle stå enade mot leverantörerna av livsmedel, och därmed få ett bättre förhandlingsläge.
Diamantföretag i Afrika som gått ihop och bestämt hur mycket diamanter som får
släppas för att inte diamanthandeln ska mättas utan att diamanter ska fortsätta vara något exklusivt.
Om asymmetri uppstår, att det ena företaget behöver det andra mer, så kan det uppstå en destruktiv relation där den ena parten utnyttjar sin ställning.
Beskriv perspektivet: “Nätverk för strategiska fördelar”.
Tillsammans kan företag skapa sig konkurrensfördelar genom att göra det möjligt att göra mer riskfyllda investeringar som inte andra företag vågar göra. En grupp företag kan t.ex. tillsammans försöka utveckla en helt ny sorts mobiltelefon. Om de lyckas så kommer de tjäna enorma summor, om de misslyckas så blir inte smällen lika hård som om ett
ensamt företag försökt och misslyckats.
Nämn de fem grunder som nätverk oftast byggs utifrån.
Sociala bindningar Gamla vänner och kontakter, eller personer man blir vän med pga gemensamma normer/värderingar
Kommunikation och informationsutbyte: T.ex. personal i en galleria som springer in i varandra och utbyter erfarenheter till varandra.
Personalutbyte T.ex. personer som sitter i flera styrelser och därför skapar relationer mellan de företagen.
Formella kontakter T.ex. franchisetagarens relation till franchisegivaren.
Överordnad part Staten för ihop företag för att skapa mervärde, t.ex. vid forskningsparker.
Förklara beteendestyrning och nämn tre sorters sådan. Nämn också ett problem med beteendestyrning.
Beteendestyrning handlar om att övervaka arbetsprocesser så att människor beter sig (uppför sig) önskvärt. På olika sätt riktar man sig direkt mot de anställdas beteenden:
Direkt övervakning: En chef övervakar sin arbetskraft direkt. Extremversionen är Taylors Scientific Management som handlar om att klocka sin arbetskraft så att de utför alla arbeten med optimala verktyg och med optimal effektivitet för maximala resultat. “Lasse, du FÅR inte fika mer.”
Teknologisk styrning: T.ex. löpande bandet. Teknologin ansvarar för att fördela arbetet, vilket gör att behovet av chefer drastiskt minskar. “Chefen” blir istället teknologin. “Lasse, nu sätter vi dig framför ett löpande band så KAN du inte fika mer”.
Byråkratiskt styrning: Opersonliga regler som byggs in i företagsstrukturen, gäller såväl chefer som anställda. Innehåller belöning och bestraffning för (icke)önskvärt beteende, i form utav t.ex. löneökning och befordringar till förutbestämda titlar och arbetsuppgifter. Skapar möjligheten att “göra karriär”. “Lasse, om du vill göra karriär och få löneökning så GÅR det inte att du fikar mer”.
Problem: Skapar en känsla av maktlöshet hos de anställda, en känsla av att vara underordnade. Lasse har inte så mycket att säga emot.
Förklara resultatstyrning och nämn två sorters sådan. Nämn också ett problem med resultatstyrning.
Resultatstyrning handlar om att vilja nå specifika resultat, man ska alltså få människor att bete sig önskvärt genom att göra klart för dem vilka resultat man ska uppnå under en viss period. Exempel är:
Budget. Genom att berätta hur mycket resurser (pengar) som får förbrukas i ett projekt så begränsar man dem till vissa beteenden
Balanserat styrkort: Genom att berätta vad man vill uppnå i fråga av vinst/innovation/sjukfrånvaro, osv. så skapar man särskilda resultat att sträva efter.
Problem: En polis som får lön efter hur många han sätter dit kommer vara ett svin och dra skam över hela kåren, en busschaufför som kör som en ryss för att passa tiderna kommer vara en direkt fara för allmänheten.