Begrepp 2.0 Flashcards
Tre typer av ledningsstyrning
- Beteendestyrning
- Resultatstyrning
- Normativ styrning
Mintzbergs fem organisatoriska grundformer
- Den enkla strukturen
- Maskinbyråkrati
- Prefessionsbyråkrati
- Divisionaliserad struktur
- Adhocrati
Mintzbergs fem basfunktioner i organisation
- Strategisk ledningen
- Mellancheferna
- Operativa kärnan
- Teknostrukturen
- Servicestrukturen
Fyra skolor inom lärande
- Lärande som beteendeförändring
- Lärande som kognitiv utveckling
- Lärande som situerad social praxis
- Lärande som identitetskonstruerande
Tre typer av kunskapsorganisationer (Löwendahl)
- Expertbyrån. Särdrag är (i) organiserade kring ett mindre antal nyckelpersoner, (ii) stor individuell självständighet, (iii) baserad på expertkunskap, (iv) klientorienterad. Exempel på organisationer är advokatbyrå, arkitekt, fristående läkarklinik.
- Kunskapsbyråkratin. Särdrag är (i) standardiserade lösningar och tjänster, (ii) stark management (t.ex. inom kunskap, personal), (iii) rykte och legitimitet viktigt, (iv) volym centralt. Exempel på organisationer är stora revisionsbolag, stora managementkonsult-bolag, stora IT-konsultbolag, sjukhus.
- Idéinkubatorn. Särdrag är (i) skapandet av idéer och/eller produkter, (ii) lärande centralt, (iii) personberoende, (iv) uppdragsorienterad. Exempel på organisationer är Mindre högteknologiska bolag, tex inom IT eller bioteknik, FoU-avdelningar.
Fyra orienteringar inom ledarskapsforskning
- Egenskapsorientering
- Stilorientering
- Situationsorientering
- Transformativt ledarskap
Sex dimensioner inom chefers arbete
- Dubbel lojalitet - Som Dylan en gång sjön, “You’re gonna have to serve somebody”. Som chef har du alltid överordnade och underordnade, och du kommer behöva förhålla dig till båda dessa så att båda grupper är nöjda.
- Pragmatism - Som chef kommer du behöva vara pragmatisk, ta beslut på lite osäkra grunder. Du kommer få ta ställning till tvetydiga faktan och behöva ta ett beslut utan allt för mycket tvekan.
- Komplexitet - En chef tvingas ta ställning till problematik som är komplex i sin karaktär. Man måste klara av den pressen, det finns sällan tydliga svar.
- Moral - Man måste som chef ta ställning till hur långt man är villig att bända sin personliga moral för företagets bästa.
- Diplomat - Man kommer som chef behöva förhandla med alla sorters intressenter på ett bra sätt, och upprätthålla goda relationer samtidigt som man inte trampar på allt för många tår och skaffar sig allt för många fiender.
- Identitet - Många chefer blir som kameleonter, de måste ständigt framhäva olika personlighetsdrag och beteenden i olika sammanhang. Därför måste en chef ha en stark självbild och veta vem hen är i “kärnan”, annars är det lätt att tappa bort sig själv i “skådespeleriet”.
Tre kategorier av kulturella uttrycksformer
- Språk - hur man talar internt/externt
- Handling - vardardshandlingar/ritualer
- Materialitet - företagets fysiska inramning
Marshaks fyra former av organisationsförändring
- Fixa och underhålla - underhåll utan förändring
- Bygga på och utveckla - Single loop, ändar handling men ej grunläggande antaganden
- Flytta och omlokalisera - Större förändringar såsom att ändra organisationsstruktur
- Frigöra och nyskapa - Göra om från grunden, double loop
Lewins isbitsmetafor
- Upptining
- Förändring
- Återfrysning
Stabsorganisationen
Stabsorganisation är en linjeorganisation som dessutom stöds av ett antal staber. Dvs. det är en vertikal organisation i grund och botten med stödjande staber horisontellt.
Två generella HR-strategier
- ”mjuk” HRM eller ”hög commitment” strategi
2. ”hård” HRM eller ”låg commitment” strategi
Diversity management
Diversity management handlar om hur man arbetar med mångfald (t ex kön, etnicitet, ålder, erfarenhet, osv) som kan vara en källa till ökad insikt och kreativitet men också till ökad konflikt eller komplexitet. Två aspekterna:
- The business case for diversity som handlar om hur man kan dra nytta av mångfald för att öka organisationens effektivitet
- Social rättvisa, som handlar om att undvika diskriminering genom att motverka krafter som försvårar för vissa sociala grupper att ta sig in på, eller utvecklas på, arbetsmarknaden pga att de t ex tillhör en viss social grupp. Som en blivande HR-arbetare: i denna fråga ges studenterna möjlighet att reflektera och resonera kring de möjligheterna och utmaningarna med mångfaldsarbete.
Taylorismen (Scientific management)
Genom noggranna mätningar av hur arbetsuppgifter kan utföras, utvecklades distinkta riktlinjer för reglering av arbetets utförande
Mintzbergs 10 chefsroller
- Galjonsfigur
- Ledare
- Nätverkar
- Monitor
- Informationsspridare
- Talesman
- Entreprenör
- Störningshanterare
- Resursfördelare
- Förhandlare
Två olika bolagsstyrningssystem
- Anglosaxiska
2. Europeiska
Analytiskt perspektiv på strategi
Man tittar på företagets resurser, kompetens, marknadsmöjligheter, ledningens värderingar och sina samhälleliga förpliktelser. Därefter försöker man utifrån det göra en plan för hur man ska lyckas på marknaden. Kritiken mot detta är att marknaden är såpass föränderlig så det inte är hållbart att göra långsiktiga analytiska planer såvida man inte kan garantera att marknaden kommer se ut på ett visst sätt i framtiden.
Single loop learning
Adaptiv. Vanligaste formen av lärande. Vi justerar handlingen när utfallet inte stämmer överens med vad vi vill åstadkomma. Vi gör dock dessa justeringar utan att ifrågasätta våra grundläggande föreställningar och antaganden.
Double loop learning
Djupare form av lärande där vi reflekterar över våra värderingar och antaganden.
Fem typer av kunskap (Blackler)
- Intellektuell kunskap sådan vi lär oss och lätt kan förmedla vidare via språk
- Förkroppsligad kunskap T.ex. att lära sig cykla, svårt att beskriva i ord hur man gör. “Sitter i kroppen.”
- Kulturellt bunden kunskap Finns inom en kultur, t.ex. hur man firar jul
- Systembunden kunskap Finns i ett system, t.ex. hur man gör om brandlarmet går
- Textbunden kunskap T.ex. kunskap som är nedskriven i en bok
Byråkrati
Byråkrati är den struktur och uppsättning regler som skapats för att styra en vanligen större organisation.
Knowledge management
Knowledge Management syftar till hur en organisation handhar, förvaltar, överför och delar sin inneboende kunskap.
Tekniskt kunskapsintresse
“Såhär gör vi”, ett rationellt och effektivt sätt att hantera problem men utan att att tänka så mycket på “varför”.
Tolkande kunskapsintresse
“Hur kan vi förstå detta?” Handlar om språk, kommunikation och kultur. Det intressanta här är att förstå vad som händer och att tolka skeenden och förhållanden. Dvs. förstå världen.
Emancipatoriska (frigörande) kunskapsintresset
“Varför är det såhär?” Kan sägas ge inspiration till kritisk reflektion och befrielse från olika slags låsningar och begränsningar.
Corporate economy
“De stora företagens ekonomi”
Resursbaserad strategi
Att man utgår ifrån företagets kärnkompetens(er) istället för marknaden. Detta ska i teorin leda till att företaget klarar marknadens snabba svängningar bättre, eftersom vi gör det vi är bäst på istället för det marknaden vill ha just nu. Marknaden får alltså anpassa sig efter våra grymma produkter istället för att våra grymma produkter ska anpassas efter marknaden.
Agentteorin
Agentteorin baseras på att det finns en intressekonflikt mellan ägarna (principaler) och företagsledningen (agenter). Aktieägarna vill ha maximal avkastning medans företagsledningen prioriterar t.ex. överlevnad, vilket gör att det är en ständig dragkamp mellan de båda grupperna.
Principal
Ägarna av ett bolag
Agent
Företagsledningen
Agentkostnader
Agentkostnader är de kostnader som uppstår då principaler, aktieägare, försöker styra agenter, företagsledningen, till maximalt aktieägarvärde genom kontroll och incitament.
Voice and exit
Att man som aktieägare kan visa sitt missnöje/oenighet genom att antingen rösta på bolagsstämman eller sälja sina aktier.
Den enkla strukturen
En chef som styr allt, ofta små företag i uppstartsfasen. Stort tryck på chefen, kan lätt bli kaos i företaget eftersom en större strukturering av arbetssysslor ofta inte finns. Koordineringen sker ofta via direkt övervakning. Huvuddel: Den strategiska toppen
Maskinbyråkrati
Tydligt regelverk och ramar, passar fabriker. Ledningsgruppen blir central och berättar i stora drag för de anställda hur arbetet ska utföras, man standardiserar alltså arbetsprocesserna. Huvuddel: Teknostrukturen
Professionsbyråkrati
Den operativa kärnan, de som utför de tjänster och varor som företaget säljer, styr till stor del sitt eget jobb och hur de vill utföra det.. T.ex. konsultfirmor, frisörer, lärare, journalister. Här standardiserar man output/resultat så att alla vet vad de förväntas prestera. Huvuddel: Den operativa kärnan.
Divisionaliserad struktur
Varje del av företaget opererar som ett eget företag.
T.ex. i Volvo så utför en del av företaget lastbilar, en personbilar, en båtmotorer osv. och de är helt fristående för varandra för de är såpass olika. Varje division brukar vara som en liten maskinbyråkrati, så den divisionaliserade organisationsstrukturen säger inte i sig så mycket om hur varje division ser ut.
Adhocrati
Företaget delas in i små projektgrupper som arbetar med sina egna projekt efter sina egna expertiser. Bra i företag som behöver vara innovativa och uppfinningsrika, lättare att hitta på nya idéer än i t.ex. en tung maskinbyråkrati. Adhoc betyder “för ändamålet”, krati kommer från grekiskans cratós, “styrande”. Adhocratins projektgrupper är alltså tillfälliga för ett specifikt ändamål, det är oftast inga grupper som är tänkta att vara för evigt inom företaget. De är i högsta grad föränderliga och öppna för förändring. Här styr man ofta via ömsesidig anpassning.
Olika former av beteendestyrning (3 st)
- Direkt övervakning
- Teknologisk styrning
- Byråkratisk styrning
Problem: Skapar en känsla av maktlöshet hos de anställda, en känsla av att vara underordnade.
Resultatstyrning
Resultatstyrning handlar om att vilja nå specifika resultat, man ska alltså få människor att bete sig önskvärt genom att göra klart för dem vilka resultat man ska uppnå under en viss period. Exempel är:
1. Budget. Genom att berätta hur mycket resurser (pengar) som får förbrukas i ett projekt så begränsar man dem till vissa beteenden
2. Balanserat styrkort: Genom att berätta vad man vill uppnå i fråga av vinst/innovation/sjukfrånvaro, osv. så skapar man särskilda resultat att sträva efter.
Problem: En polis som får lön efter hur många han sätter dit kommer vara ett svin och dra skam över hela kåren, en busschaufför som kör som en ryss för att passa tiderna kommer vara en direkt fara för allmänheten.
Normativ styrning
Normativ styrning är en indirekt form utav beteendestyrning. Genom att få de anställda att VILJA arbeta (genom att t.ex. göra dem stolta över sitt arbete, företagskulturen, osv.) så kan man få en arbetskraft som inte bara arbetar efter förutbestämda regler och på tvång. Detta gynnar kreativtet och innovation, men är mindre användbart på “golvet” i en fabriksmiljö.
Kan också uppfattas som manipulativt. Visst, det är jättetrevligt att de anställda på Nike känner sig så stolta över sitt företag att de tatuerar in logon; men vilka tjänar på det i slutändan förutom cheferna? Och har Nike egentligen SÅ mycket att vara stolta över eller är företagskulturen orimligt uppblåst, vilket isåfall skulle innebära att cheferna lett de anställda till en förvrängd världsbild?
Samband mellan kultur och makt
Kultur handlar till stor del om att få folk att acceptera, självmant och okritiskt underordna sig särskilda värderingar, tankesätt och ideal. En person som är karriärorienterad är t.ex. mycket lättare att styra än någon som inte är det, så om vi kan gynna en kultur som får människor att vilja “göra karriär” så är det perfekt för företagen.
Lärande som beteendeförändring
Genom att göra samma sak om och om igen lär sig individen att anpassa sitt beteende för att uppnå ett lyckat resultat. Innötning. Man lär sig genom sina misstag.
Lärande som kognitiv utveckling
Genom att reflektera över anskaffad information så skapar man ny kunskap. Detta kan vara din egen anskaffade information (t.ex. något går fel och du funderar på hur du ska göra det bättre nästa gång) eller någon annans anskaffade information (t.ex. du läser en bok).
1. Single loop (du ändrar dina handlingar efter att ha reflekterat över vad som gick fel)
2. Double loop (du ändrar dina grundläggande värderingar/antaganden efter att ha reflekterat över vad som gick fel)
Lärande som situerad social praxis
Lärande genom socialisering. Du börjar långt ner i en organisation och arbetar dig uppåt genom att lära dig av andra hur du ska bete dig.
Lärande som identitetskonstruerande
Lärande handlar om att försöka bli, såväl som att undvika att bli, en viss person (eller företag). Baseras på antagandet att vi tolkar och förstår allt runtomkring oss utifrån hur vi tolkar oss själva.
Trivsamt ledarskap
Utgörs av en ledarstil där särskilt medarbetarnas emotionella och trivsel prioriteras
Klent ledarskap
Brist på ledarskap. Följden blir att man ej lyckas mobilisera medarbetarnas engagemang och åtaganden
Auktoritetsbaserat ledarskap
Utgör ett ledarskap som är ensidigt orienterat mot genomförande av arbetsuppgifterna. Betydelsen av relationer och informella nätverk är nedtonat.
Ordinärt ledarskap
Medelmåttigt ledarskap som skapar en genomsnittlig motivation. Ledarskap som balanserar medarbetarnas behov och effektivitet.
Lagbaserat ledarskap
Utgör ett ledarskap som bidrar till starkt åtagande och engagerat autonoma medarbetare. Organisationen präglas av arbetsglädje och en kultur som präglas av trivsamhet och effektivitet.
Kön-som-variabel
Handlar om statistik och siffror: Hur många procent av männens lön tjänar kvinnorna? (86% vs 92% beroende på utbildning och liknande faktorer), hur många kvinnor finns det i styrelser? Hur många kvinnliga chefer finns det? Kanter (upphovsmannen till teorin) anser att kvinnor i företag inte missgynnas pga att de är kvinnor, utan pga att de är i minoritet i företagen. Han anser alltså att en jämn fördelning av kvinnliga/manliga chefer skulle innebära lika löner osv.
Talar om en osynlig kraft som hindrar kvinnor från att ta sig till toppositioner, “kraften” antas bestå av:
Kvinnor förväntas inte “ha det som krävs” på samma sätt som män
De strukturella förhållandena är missgynnande
Kvinnor väljer bort chefsjobb pga att de inte är attraktiva på de existerande premisserna
Det som starkast talar emot Kanters teori är att män som är i minoritet (t.ex. i offentliga företag där kvinnor utgör 80% av arbetskraften) fortfarande åker “glashiss” till chefspositionerna. Det kan alltså inte ha med “minoritet” att göra. Kvinnor är ju inte heller minoritet i samhället som helhet, utan tvärtom.
Ståndpunktsperspektivet (genus)
Ståndpunktsperspektivet utgår ifrån att man ska uppskatta könen för sin olikhet (givet att man antar att olikheterna finns), men förespråka jämställdhet i olikheterna som en “brygga” mellan könen. Man ska synliggöra kvinnors situationer och erfarenheter och låta deras historiaskrivning löpa parallellt med männens, snarare än att förena båda historiaskrivningarna till en och samma. Man ska uppskatta kvinnor för deras unika ledarskapsstilar, och de ska få samma lön för sitt sätt att vara på som männen för sitt
sätt att vara på men vi ska inte få män och kvinnor att vara på samma sätt.
Problemet är förstås att de vetenskapliga beläggen för kvinnor och mäns olikheter är så pass minimala. Vad som är manligt och kvinnligt har varierat enormt under årens lopp och i olika kulturer, det är t.ex. svårare att se likheter mellan en fattig kvinna i Sudan och en rik kvinna i Bronx än mellan en kvinna och en man från liknande förhållanden. Därför uppstod det “socialkonstruktionistiska perspektivet”.
Glastaket
Osynlig kraft som hindrar kvinnor från att ta sig till toppen
Glashisseffekten
Osynlig kraft som tar männen till toppen oavsett om de vill eller ej
Inre motivation
Att vilja arbeta för att man tycker det är roligt, utvecklande eller på annat sätt givande.
Instrumentell motivation
Att arbeta för att få fördelar eller undvika bestraffning. Om du jobbar främst för att få hög lön, om du tränar främst för att få snygg kropp.
Interaktiv motivation
Att arbeta för att andra gör det eller för att det är norm, alternativt för att passa in i företagskulturen.
Galjonsfigur (chefsroll)
Vara en symbol för organisationen i formella och informella sammanhang.
Exempel: Medverka på mässor, representationsmiddagar, besöka olika avdelningar inom organisationen