Begrepp Flashcards
Arbetsgivare
Den fysiska eller juridiska person som träffat avtal med annan om utförande av arbete under sådana förhållanden att ett anställningsavtal föreligger. Den som utbetalar lön och utför arbetsledning. Den som anges vara arbetsgivare i anställningsavtalen presumeras vara arbetsgivare.
Arbetstagare
- Personlig arbetsskyldighet mot vederlag. Utför arbete för annans räkning under dennes ledning och kontroll. Varaktigt samarbete där den arbetsprestanda står till förfogande för uppgifter som uppkommer efter hand.
Får ersättning för utlägg, tillhandahålls med maskiner och redskap. Får inte utföra linkande arbetsuppgifter då annan
Uppdragsgivare
En fysisk eller juridisk person som till någon annan ger i uppdrag att utföra en tjänst som utförs självständigt.
Uppdragstagare -
En fysisk eller juridisk person som tillhandahåller en tjänst till uppdragsgivaren. Den arbets presterande ansvarar självständigt för tjänstens utförande och har rätt att anlita medhjälpare. Ingen lön, vederlag erläggs mot ex faktura. Den arbetsprestanda ansvarar själv för skatteinbetalningar.
Anställningsavtal
- Avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare (obs! för individuella avtal annan def på kollektivavtal). Avtalsfrihet så länge det ej strider mot LAS eller kollektivavtal. LAS och MBL endast tillämpliga på arbetstagare.
29/29
Typ av rätt till AG, då de tar upp tre gränslinjer för arbetstagarensarbetsskydlighet, en omplacering får alltså göras om:
- Det finns ett naturligt samband med arbetsgivarens verksamhet
- Arbetet är för arbetsgivarens räkning
- Arbetsuppgifterna faller inom ramen för AT:s allmäna yrkeskvalifikationer
Bastubadsprincipen
Begränsning av arbetsgivarens rätt att omplacera för att stärka arbetstagarens anställningsskydd. En särskilt ingripande omplacering pga. personliga skäl kräver godtagbara skäl
Tvåmånadersreglen
Gäller uppsägning av personliga skäl eller avskedande. Innebär att uppsägningen inte enbart kan grundats på omständigheter som AG känt till i mer än två månader. Däremot kan saker som hänt tidigiare bli åter aktuellt i samband med en ny händelse.
Företrädesrätt
Turordning
Arbetsbrist
Arbetsgivarens informationsplikt
Avtalsfriheten
AG och AT har rätt att fritt välja motpart i avtalsförhållandet. Avtalsfrihet så längedet inte strider mot LAS eller kollektivavtal
Anställningsavtal
Avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare (indivudella avtal).
Juridisk person
Ett rättssubjekt t.ex. handlesbolga, aktiebolga, fackförening, komun eller landsting som i likhet med en fysisk person har rättskapacitet dvs som har rätt att föra tala och svar inför domstol rätt att sluta avtal. Kan EJ vara arbetstagare
Löftesprincipen
Kopplat till avtalslagen och anbud o accept. Ett anbud är bindande för givaren från att motparten tagit del av det tills acceptfristen gått ut eller anbudet avslagits. AvtL 5-6§
Semidispositiv
Tolkningsföreträde
Om det finns ett kollektivavtal är det facket som har tolkningsföreträde vid tvister om kollektivavtalets innehåll, AT arbetsskydligheter samt lön. Om inget kollektivavtal är det arbetsgivaren som har tolkningsföreträde tills dess att tvisten är löst och prövad.
Dispositiv
Tvingande lagstiftning