Arbetsmiljö och rehablitering Flashcards
Rehablitering
samlingsbegrepp för åtgärder av arbetsinriktat, medicinskt och socialt stöd. Syftet är att möjliggöra för sjuka och skadade att återfå en funktionsförmåga så att de bättre kan få förutsättningar för ett normalt liv. Inom dessa inriktningar är det olika aktörer som ansvarar för olika åtgärder.
Arbetsinriktad rehablitering
syftar på åtgärder på och i nära anslutning till arbetsplatsen. Åtgärderna ska möjliggöra för AT som är sjuk eller skadad att kunna återfå sin arbetsförmåga och även kunna återgå till arbetet. För anställda är det AG som ansvarar för den arbetsinriktade rehabiliteringen. Till AG rehabiliteringsansvar kan det även höra åtgärder som kan falla utanför arbetsplatsen, ex utbildning, så länge syftet är att AT ska kunna återgå i arbete hos AG.
Medicinsk rehabilitering
utförs främst av hälso- och sjukvården och syftar till att återställa den fysiska och psykiska funktionsförmågan. Rehabiliteringen kan innebära att förbättra eller återställa en nedsatt funktion, upprätthålla en uppnådd funktionsförmåga eller att träna upp funktioner. Hälso- och sjukvården har huvudansvaret för att tillhandahålla medicinsk vård och behandling.
Social rehabilitering
innebär främst att ge ekonomisk och social trygghet samt en fungerande social samvaro. Denna rehabilitering sker i huvudsak av kommunen och bedrivs av socialtjänsten.
Yrkesinriktad rehablitering
är främst för arbetssökande som har särskilda behov och som behöver extra stöd och hjälp att söka arbete. Rehabiliteringen bedrivs av arbetsförmedlingen och den består av utredning och funktionsbedömning av den enskilde. I denna del ingår även vägledning, arbetsprövning, arbetsanpassning, studie- och yrkesvägledning samt anställningsförberedande aktiviteter.
Arbetssökande, rehabliteringsansvar?
För arbetssökandes rehabilitering ansvarar försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
Arbetsmiljö
är en beteckning på de fysiska och psykiska förutsättningarna på arbetsplatsen som kan påverka AT. Regleringen syftar till att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Regler om arbetsmiljö finns i arbetsmiljölag, arbetsmiljöförordningen samt i arbetsmiljöverkets föreskrifter, finns ca 80 föreskrifter.
Arbetsmiljöansvar
skyldigheten för AG att vara aktiv i arbetsmiljöarbetet och vidta åtgärder för att undanröja risker för ohälsa och olycksfall.
Arbetsmiljöuppgift
arbetsuppgifter som enligt författningar ska utföras på arbetsplatsen av AG och dess företrädare. Dessa kan delegeras.
Staffansvar
straff enligt brottsbalken. När en olycka har skett genomförs en utredning. Utredningen ska fastställa om det föreligger ett arbetsmiljöbrott. Notera att det endast kan drabba en fysisk person, vilket innebär att personen som representerar AG kan drabbas.
Organisatorisk arbetsmiljö
är villkor och förutsättningar för arbetet som inkluderar ledning och styrning, kommunikation, delaktighet, handlingsutrymme, krav, resurser och ansvar.
OSA-föreskrift som är kopplat till dyngsvila m.m 5-14§§.
Social arbetsmiljö
innefattar hur vi påverkas av de personer som finns runt omkring oss, hur vi samspelar socialt, hur vi samarbetar och socialt stöd från chefer och kollegor.
Systematiskt arbetsmiljö
Alla arbetsgivare oavsett bransch eller storlek på företag måste i grova drag förebygga olyckor och ohälsa på företaget genom att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten. Arbetsmiljöarbetet ska vara organiserat och ständigt pågående. För att underlätta arbetsmiljöarbetet kan AG följa fem steg.
Undersöka
Bedöma riskerna
Åtgärda riskerna
Utfärda handlingsplan
Följa upp genomförda åtgärder
Tillbud
Händelse som skulle kunnat leda till en skada eller ett olycksfall, men som slutade väl. Tillbudet är en signal på att något allvarligt skulle kunna hända. Ska alltid rapporteras till arbetsgivaren. Allvarliga tillbud ska anmälas till arbetsmiljöverket (t.ex. explosion).
Negativa rättigheter
Att inte inskränka friheten från statens sida. (Staten får inte inskränka på våran frihet)
Positiva rättigheter
Att staten skall handla för att säkerställa vissa rättigheter
Blå rättighet
Relationen stat- medborgare - Civila och politiska rättigheter. “Vi ska inte ha någon adel som styr”.
Röd rättighet
Statens ansvar - Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Stiftar lagar som semester (förhindrar “slaveriet” i arbetslivet), bygga upp skolväsendet, förskolor, badhus, platser ska vara till för alla.
Grön rättighet
De kollektiva rättigheterna - Rättigheter kopplade till miljö, utveckling och fred.