Begrepp Flashcards
Egna begrepp, bokens begrepp, begrepp från föreläsningar. Skriv var ifrån begreppet är på flashcardets svar
Diffusion
(k2)När molekyler spontant sprids i vätska eller gas
Organeller
(k2)Små bildningar inuti cellerna
Cytoplasma
(k2)Den trögflytande vätska inne i cellen som omger organellerna. I cytoplasman sker många aktiviteter ex proteinsyntes och transport av ämnen.
Cellmembranet
(k2)Hinnan som omger cellen och utgör en kemisk barriär. Den ger cellen en avgränsad kemisk miljö där de kemiska processerna kan ske relativt ostört från den omgivande miljön. Cellmembranet består av dubbla fosfolipidlager (med fettändarna mot varandra) och inkilade membranproteiner. Det reglerar vilka ämnen som släpps in och ut och skickar signaler från utsidan längre in i cellen. Alla celler har ett cellmembran.
Fosfolipider
(k2) Fosfolipider är uppbyggda av ett polärt, hydrofilt, huvud och en opolär, hydrofob, svans. Huvudet består av glycerol, fosfat och kolin (en kvävehaltig alkohol). och en opolär del (fettsvansen). Fosfolipider bygger upp cellmembranet.
Prokaryot cell
(k2) En av de två grundläggande slagen av cell. Prokaryota celler tenderar att vara små och de är alltid encelliga organismer såsom bakterier eller arkeer. Prokaryota celler saknar avgränsad cellkärna och istället för ex dubbla kromosompar är prokaryota cellers DNA organiserat en ringforma kromosom. Den totala DNA mängden tenderar också att vara mindre än hos eukaryota celler. Prokaryota celler har få organeller men däribland finns ribosomer som är små och istället för mitokondrier genomförs cellandningen i enzymer i cellmembranet. Prokaryota celler har ofta en cellvägg som är uppbyggd av speciella sockermolekylkedjor (inte cellulosa).
Eukaryot cell
(k2)en cell som har en avgränsad cellkärna och många organeller. Oftast större än prokaryot
Cellskelettet
(k2)Finns i hela cellen och ger stadga och rörelseförmåga.
Ex på cellskelett är: mikrotubeli och mikrofilament
Cellkärnan
(k2)Den organell som innesluter arvsmassan (DNA) Har ett membran med porer där ganska stora molekyler kan passera
Mitokondrier
(k2)cellens “energiverk”. Har dubbla membraner, och det inre är starkt veckat. Här sker cellandningen Mitokondrierna har också egen arvsmassa och kan pga detta föröka sig oberoende av resten av cellen.
Endoplasmatiska nätverket
(k2)(ER) en membranstruktur som bla sköter transport av ämnen inom cellen
Ribosomer
(k2)cellens “proteinfabriker”. Sitter fast i ER eller finns fritt i cytoplasman
Golgiapparaten
(k2)Lagrar sorterar och transporterar ämnen in och ut ur cellen.
Lysomer
(k2)Endast hos djurceller. “avfallskvarnar” inehåller enzymer som bryter ner stora melkyler till mindre delar som sedan töms ut ur cellen
Kloroplaster
(k2)Endast hos växtceller. Dess “solceller” Innehåller pigmentet klorofyll. Här sker fotosyntesen
Cellväggen
(k2)Endast i växtceller (och prokaryota celler) Växtens/cellens “skelett”. Ger stadga, skydd stöd och en bestämd form. Består i växtcellen av celluosa och i prokaryota celler av speciella sockermolekyler
Vakuolen
(k2)endast hos växtceller. Dess “lager och tryckreglerare” en vätskeblåsa med eget membran. Lagrar vissa ämnen, bryter ner avfallsämnen. en Viktig funktion är att vakuolen med sin storlek kan öka trycket mot cellväggen och på så vis ge cellen stadga