Astronomi 2 Flashcards
Beskriv första delen av Big Bang.
Universum föds ur Big Bang. Big Bang skapade rum och tid. När Big Bang inträffade var all materia och energi koncentrerad i en mycket liten och extremt het punkt. I stället för att vara en explosion som sprider ut materia i en redan existerande rymd, är Big Bang en händelse där själva rymden började expandera snabbt. Denna expansion var inte som en explosion i rymden. Det blev ingen knall och inga explosionsfragment slungades ut. En bättre beskrivning är att befinna sig på ytan av en ballong som expanderar. Dock finns ingenting utanför “ballongen”.
Vad hände efter Big Bang?
- Precis efter fanns inga atomer. Materian bestod av fria protoner, neutroner och elektroner.
- Några minuter efter Big Bang (när temperaturen sjunkit) slogs protoner och neutroner ihop och bildade våra atomkärnor. Starten på våra grundämnen har vi nu.
- Efter 300 000 år hade temperaturen sjunkit till 4000 grader Celsius och nu var temperaturen så låg att elektronerna kunde fångas in av atomkärnorna och våra neutrala atomer bildas.
Hur kan vi se hur till exempel galaxer och stjärnor såg ut för länge sedan?
Vi kan se hur galaxer och stjärnor såg ut för länge sedan genom att studera ljuset som har färdats genom rymden under lång tid. När vi tittar på avlägsna objekt, ser vi dem som de var när ljuset lämnade dem, vilket kan vara miljontals eller till och med miljarder år sedan
Nämn det första beviset för Big Bang
Alla galaxer rör sig bort ifrån varandra. Samma startpunkt. Hubble fann att nästan alla galaxer rörde sig bort från varandra, alltså att universum expanderar. Om man vet galaxernas hastighet och avstånd till varandra och låter “klockan” gå baklänges. så kan man beräkna att alla galaxer “startade” från en och samma punkt för 13,7 miljarder år sedan.
Vad är det andra beviset för Big Bang?
Den kosmiska bakgrundsstrålning: temperaturrest från Big Bang på – 270 grader. Varefter universum expanderade så sjönk temperaturen. Var man än tittar på tomrummen i universum så finns den temperaturen, så allt har en samma startpunkt. Man kunde utgå från temperaturresten och räkna bakåt för att få fram vad det var för temperatur vid Big Bang.
Vad är det tredje beviset för Big Bang?
Den kemiska sammansättningen i universum: Man kan med hjälp av temperaturresten och de förhållanden som man vet gällde vid Big Bang räkna på vad den kemiska sammansättningen i universum borde ha varit då. Då kunde man utgå från att sammansättningen av väte och helium skulle vara 75% och 25%.
a) Mätning och teori överensstämmer då vi fortfarande har 75% väte och 25% helium, så då är det ett stödargument till att Big Bang har skett. När dessa atomer väl har skapats så förändras de inte, så andelen av varje är lika mot hur det var då.
b) Var man än tittat i universum så är det samma kemiska sammansättning, tyder på gemensam startpunkt.
Varför lyser en stjärna och vad är en stjärna egentligen?
En stjärna lyser på grund av att vätet i stjärnan omvandlas till helium, i en så kallad ”kärnreaktion”. Detta är samma process som sker i en vätebomb. Vår sol är alltså en långsamt exploderande vätebomb.
Hur föds en stjärna?
De första 500 miljoner åren efter BB utgörs universum bara av två gaser, nämligen Väte (75%) och Helium (25%). Dessa gaser är utspridda i vårt tidiga universum. Det fanns det lokala gasförtätningar (områden där vi har lite mera gaser än på andra platser). Gravitationen från dessa förtätningar drar till sig mer och mer gaser. Temperaturen och densiteten hos gasförtätningarna ökar. Tillslut när temperaturen i gasförtätningen har nått ungefär 15 miljoner grader Celsius, så “tänder” gasförtätningen och en stjärna är född
Vad händer när en liten stjärna dör?
Vår sol t.ex. När vätet börjar sina så växer den kraftigt till en “Röd jätte”. I den röda jätten börjar kärnprocesser ske och inte bara Helium produceras. Grundämnen som Kol, Syre och Kisel bildas i dessa nya kärnprocesser. Grundämnen upp till g**rundämnenummer 26 **bildas. Grundämnena vi människor består av är från det. Tillslut exploderar de röda jätten och mycket av stjärnans innehåll kastas ut i universum och finns med när nya stjärnor bildas. Återstoden av stjärnan bildar en så kallad ”Vit dvärg”.
Vad händer när en stor stjärna dör?
När vätet börjar sina bildas även här en röd jätte. Även här börjar kärnprocesser bilda nya grundämnen. Till skillnad från de små stjärnorna, bildas nu våra tunga grundämnen till exempel Guld, Silver och Uran. Även här exploderar stjärnan (supernova) och stjärnans innehåll kastas ut i rymden. Slutprodukten blir en neutronstjärna (svart hål).