artifact Flashcards

1
Q

Modal Kumaş Nedir_ Modal Kumaş Özellikleri Nelerdi

A

Özel üretimi ile modal kumaş günümüzde en kaliteli türler arasında yer almaktadır. Kayın ağacından üretimi gerçekleştirilen bu kumaş, günümüzde yaygın olarak pek çok farklı alanda değerlendirilir. Özellikle yumuşak dokusu ve dayanıklı yapısıyla dikkatleri üzerine toplayan bu kumaş, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki, modal kumaş nedir? Modal kumaş özellikleri nelerdir? İşte detaylar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Viskoz Kumaş Nedir

A

Yapısında selüloz bulunan ve kayın ağacından üretilen bir hammadde olarak viskoz kumaşı tanımlamak mümkün. Üretim esnasında selüloz üzerinde herhangi bir kimyasal değişim olmaz ve böylece güvenli şekilde rahatlıkla kullanım imkanı tanır. Pamuklu olan benzerliği de selüloz etkisinden gelmektedir. Kaliteli olması ve geniş kullanım alanı nedeniyle özellikle moda dünyasında çok sık tercih ediliyor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Saten Kumaş Nedir?

A

Eski dönemlerden itibaren bilinmekte olan saten kumaşın, en mühim özelliklerinden birisi, parlak bir görünüme sahip olmasıdır. Ayrıca bu kumaş dokunulduğunda, kaygan ve pürüzsüz bir hissiyat uyandırır. Diğer kumaş türlerinden farklı olarak, saten kumaşın dokuma esnasında bağlantıları birbirine dokunmaz. Bu sebeple de pürüzsüz bir kumaş elde edilir. Saten kumaşın diğer kumaş türlerine nazaran daha değerli olma sebebi de, dokuma işleminin en az 5 aşamadan geçiyor olmasıdır. Saten kumaş yapılan dokuma aşamalarına yönelik adlandırılmaktadır. Bu isimler serbest, düşes, döliyen ve şarjan şeklindedir.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Likra / Elastan Kumaş

A

Elastik yapıda sentetik bir kumaş olan elastanın ticari markası likralı kumaş olarak bilinmektedir. Epey esnek olan likralı kumaş kendi ebatının neredeyse 6 katına kadar uzayabilir. 1930’lu yıllarda Almanya’da ortaya çıkan likralı kumaş yapımında bazı kimyasal sentez yöntemleri kullanılıyor.

Elasten bir yapıya sahip olan likralı kumaş genellikle terleten bir özelliğe sahiptir. Günümüzde oldukça önemli bir yere sahip olan likralı kumaşların kullanım alanları da oldukça yaygındır. Likralı kumaş vücuda hareket özgürlüğü sağlamaktadır. Vücut yapısına da uyum sağlayan likralı kumaşlar yapısı ile terleme yaratabilir. Bu özelliği ile likralı kumaşlar da ön plana çıkmaktadır.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Polymid Kumaş

A

Polyamid kumaş aynı zamanda naylon kumaş olarak da bilinmektedir. Plastikten üretimi gerçekleştirilmiş ve yüksek ısı ile basınca maruz kalarak, belli başlı bazı kimyasal aşamalar kapsamında üretilen bir kumaş olduğunu söylemek mümkün. Özellikle dayanıklı yapısı ile beraber farklı giyim çeşitlerinde ve birçok üründe değerlendirilmektedir.

Polyamid Kumaş Özellikleri Nelerdir?

#brainscape

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Diary of a Man in Despair

A

Diary of a Man in Despair (Tagebuch eines Verzweifelten) is a journal written by the German writer Friedrich Reck-Malleczewen during the 1930s and 1940s, expressing his passionate opposition to Adolf Hitler and Nazism. It was originally published in 1947, but received little recognition. It has since been republished in English and has become regarded as a classic statement about Nazi Germany. The New York Times said the journal is stunning to read because, in it, invective achieves the level of art and hatred achieves a tragic grandeur

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Dünya’nın Yaşı?

A

Afrika’da bulunan 300.000 yıl yaşlarındaki insan fosilleri, ilk dönem Homo sapienslerin varlığına ispat niteliğinde olmuştur.

evrimin kanıtı fosiller, laboratuarda 60 günde tek hücreliyken çok hücreliye dönüşen bakteriler, karadan suya geçen balinalar ve bazı balık türleridir.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

sykes picot anlaşması

A

1917’deki Rus devriminden sonra Rusya antlaşmadan ve paylaşımdan vazgeçmiş, Lev Troçki gizli olan bu anlaşmanın bir kopyasını 24 Kasım 1917’de İzvestiya gazetesinde yayınlayarak dünya kamuoyuna Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanmasına ilişkin gizli paylaşımları açıklamıştır.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mistifikasyon ne demek?

A

Karşısındaki kişinin üzülmemesi için veya gerçek düşüncenin hoş karşılanmayacağı düşünülerek, fikirlerin ve duygunun bilinçli olarak saklandığı iletişimsizlik durumu.
Anlaşılmasını güçleştirme, gizemli duruma sokma
Halkları manipule etmek amaçlı olarak, toplumsal gerçekliğin çarpıtılması.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

nympfe: nemph

A

yunan mitolojisinde su perileri

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

samut

A

sürekli susan ya da çok az konuşan, suskun (kimse).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

ihsas

A

ESKIMIŞTIR
ad
1.
üstü örtülü olarak anlatma, sezdirme.
2.
➽duyum2.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

ipilti

A

Hafif esinti

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

epifani

A

james joyce’un eserlerinde bol bol kullandığı, bir durum, bir dialog, ya da bir rüyanın, yaşamın genel bağlamı içerisinde çok küçük bir anlamı olmasına karşın birey üzerinde bıraktığı anlık aydınlanma etkisidir. incil’deki anlamına ilaveten antik yunan tiyatrosunda sahnede bir tanrının gözükmesi anlamına da gelir. joyce bu iki tanımdan hareketle kendi epiphany kavramını geliştirmiş ve kendi yaşamında tanık olduğu durumları romanlarındaki kahramanlarının bilinç akışına “epiphany” olarak uyarlamıştır. joyce’un romanlarına ve kısa öykülerine otobiyografik hatta psikanalitik denmesinin sebebi de budur. hatta bu kırk kadar “epiphany” türkçeye de çevrilip altıkırkbeş tarafından yayınlanmıştır ve james joyce’un anlaşılmasında büyük önem taşır

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

nermin bezmen

A

Nermin Bezmen, 1954 yılında Antalya’da doğmuş, romantik, tarihi, biyografi roman türlerinde kitaplar yazan ve bugüne kadar yayımlanmış 18 kitabı bulunan roman yazarıdır. Nermin Bezmen’in biyografisi edebiyat dünyasında roman türünde başarı ile yazılır. İlköğrenimini Maçka İlkokulunda yapmıştır

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

marco polo

A

*Marco Polo** (/ˈmɑːrkoʊ ˈpoʊloʊ/ (listen), Venetian:[ˈmaɾko ˈpolo], Italian:[ˈmarko ˈpɔːlo] (listen); c. 1254– 8 January 1324)[1] was an Italian merchant, explorer and writer from the Republic of Venice[2][3] who travelled through Asia along the Silk Road between 1271 and 1295. His travels are recorded in The Travels of Marco Polo (also known as Book of the Marvels of the World and Il Milione, c. 1300), a book that described to Europeans the then-mysterious culture and inner workings of the Eastern world, including the wealth and great size of the Mongol Empire and China in the Yuan Dynasty, giving their first comprehensive look into China, Persia, India, Japan and other Asian cities and countries.[4]

17
Q

faruk pekin

A

Profesyonel Rehber. Uzun yıllar gazeteci ve sendikacı olarak çalıştı. 1985 yılında FEST Travel’ı kurdu. Son otuz yılda Türkiye içinde ve dışında yerli ve yabancı binlerce gezgini kültür gezileriyle gezdirdi. Altı yıl başkanlığını yaptığı Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Seminerleri’nde “Dinler Tarihi”, “Hinduizm”, “Budizm”, “Türkler ve Budizm”, “Semboller” derslerini gerçekleştirdi. Medyada “kültür gezilerinin duayeni”, “kültür turizminin öncüsü” olarak biliniyor.

18
Q

şule gürbüz,

A

iletişim yayınları’ndan ‘hikayeler kitabı’ diyebileceğimiz ama aslında zamanın analizini yapan deneme-öykülerinden oluşan bir kitap çıkardı. şule gürbüz viyolenselcidir. cambridge üniversitesi’nden felsefe derecesi vardır ve mekanik saat ustasıdır. ilginç bir yapılanma. zaman ve mekanik saatler bazı filozofları mistik bir biçimde çeker. musiki ve felsefe şule’yi rönesans’ın saat ustalarının dünyasına götürdü. ustası veli gürgen’in yanında dolmabahçe’nin ve bilhassa topkapı sarayı’nın zengin saat koleksiyonlarını tamir ediyor.

19
Q

reductionism

A

Karmaşık bir konuyu aşırı basitleştirerek bağlamından koparma.

20
Q

Alegori Nedir

A

Alegori: Bir fikrin, davranışın eylemin, duygunun, bir kavramın ya da bir nesnenin simgelerle, sembollerle ifade edilmesi. Os. İstiare-i Temsiliyye. Bu tarzdaki eserlere de “alegorik” denir.

Örneğin, güzel sanatlarda (resim, heykel vb.) adaleti, gözü bağlı ve bir elinde kılıç ötekinde terazi ile sembolize etmek;

21
Q

Logos

A

Logos, Yunancada duyguları kavrama anlamındaki pathos sözcüğünün karşıt anlamı olan us ile kavrama anlamındadır.

22
Q

kavram

A

kavram düşüncenin bir başlangıç noktası olmayıp, düşüncenin kendisini topladığı, yoğunlaştığı bir noktadır düşüncenin bir bütüne, bir bireşime, bir birliğe dönüşmüş biçimidir.

23
Q

Modus vivendi

A

Modus vivendi is a Latin phrase that means “mode of living” or “way of life”. It often is used to mean an arrangement or agreement that allows conflicting parties to coexist in peace. In science or biology it is used to describe lifestyles.

24
Q

Möbius Şeridi

A

Mobius Şeridi (veya daha doğru kullanımıyla Möbius Şeridi), iki yüzü olan sıradan bir kağıt şeridini yarım tur kendi etrafında bükerek uçlardan birleştirme yoluyla elde edilebilecek, sıra dışı bir tek yüzlü yüzeydir. Mobius Şeridi’nin tek yüzlü olması ve ortadan kesildiğinde iki şeride bölünmek yerine tek şerit olarak kalması gibi ilgi çekici geometrik özellikleri vardır. Her ne kadar ilk bakışta öyle gelse de aslında Mobius Şeridi sonsuz değildir; sonlu bir yüzey alanına sahiptir; sadece 1 boyutta sınırsız bir uzunluğa sahiptir.

25
Q

Horror vacui

A
  • [Horror vacui (art)] a concept in art approximately translated from Latin fear of empty spaces
26
Q

Ontoloji

A

Ontoloji ya da varlık felsefesi, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. “Varlık” ve “varoluş” ayrımını; “Varlık vardır” ve “Varlık yoktur” fikirlerini tartışır.

27
Q

İlyada ve Odyssei ‘nın yazarı kim?

A

Yunan mitolojisinin birinci büyük kaynağı, Homeros’un İlyada ve Odysseia’sı. İkinci kaynağı, Hesiodos’un Tanrıların Doğuşu ile İşler ve Günler’idir.

28
Q

BİYOLOJİ NEDİR?

A

Biyoloji ya da Dirimbilimi, canlıları inceleyen bilim dalı. Biyoloji ya da dirimbilimi ile ilgilenen bilim insanına biyolog ya da dirimbilimci denir.

Biyologlar, tüm canlıları; tüm gezegeni kaplayan küresel boyuttan, hücre ve molekülleri kapsayan mikroskobik boyuta kadar onları etkileyen önemli dinamik olaylarla birlikte inceleyen, biyoloji bilimiyle uğraşan kişilerdir. Birçok süreci bünyesinde barındıran hayati süreçlerden bazıları; enerji ve maddenin işlenmesi, vücudu oluşturan maddelerin sentezlenmesi, yaraların iyileşmesi ve tüm organizmanın çoğalmasıdır.

29
Q

evren kaç yaşında?

A

evren 13,8 milyar yaşında

30
Q

şevket şahintaş kimdir?

A

taksicilik yaparken fotoğraflar çeker.

31
Q

. Jung’un özellikle üzerinde durduğu dört arketip

A

. Jung’un özellikle üzerinde durduğu dört arketip olan persona, gölge, anima ve animus

32
Q

“Dante gibi ortasındayız ömrün” dizesinin anlamı?

A

dante, ilahi komedya’ya, cehennem’in ilk dizesine “nel mezzo del cammin di nostra vita mi ritrovai per una selva oscura,” “hayat yolculuğumuzun ortasında kendimi karanlık bir ormanda buldum.” diye yazarak başladığında 35 yaşındadır.

33
Q

‘Needle drop’ ne demek

A

“Needle drop,” bir film veya televizyon programında müziğin etkili bir şekilde kullanılması anlamına gelir. Genellikle bu terim, bir sahnenin duygusal veya dramatik etkisini artırmak için belirli bir şarkının veya müziğin aniden veya dikkat çekici bir şekilde başlatılmasını ifade eder. Yani, “needle drop,” müziğin hikayenin veya sahnenin atmosferini güçlendirmek için kullanılmasına atıfta bulunan bir terimdir.

34
Q

set extension ne demek

A

Set extension, bir videonun ortamını genişletmek veya değiştirmek için kullanılan bir tekniktir. Bu teknik genellikle video oyunlarında ve filmlerde kullanılır, ancak video klipleri ve YouTube videolarında da kullanılabilir.

Set extension yapmanın birkaç farklı yolu vardır. En yaygın yöntem, arka plan olarak stok görüntü veya video kullanmaktır. Bu görüntüler veya videolar, özel efektler yazılımı kullanılarak orijinal video görüntülerine eklenir.

35
Q

EMAYE Nedir?

A

Emaye aslında genel olarak “kaplama” olarak kullanılır. Örneğin alüminyum vb. materyalden yapılan bir mutfak gereci emaye ile kaplanarak evlerimize ulaşır. Cam hamurundan yapılan emaye antibakteriyel, sağlıklı ve dayanıklı olması nedeniyle çok da uzun ömürlüdür. Bu yüzdendir ki yıllar öncesinden çıkıp gelen emaye, günümüzde ‘vintage’ olarak yeniden raflara döndü. Annemizin, anneannemizin emayelerini saklasaydık keşke. Ah ah.

36
Q

Döküm Demir Tencere

A

Demir aslında dünyanın en eski pişirme yöntemlerinden biri. Eski döküm demir gereçler herhangi bir materyalle kaplanmadığından yani ham olduğundan öncesinde seasoning denilen bir işleme tabi tutmak gerekirdi. Günümüzde döküm demir gereçler emaye vb. materyallerle kaplanarak piyasaya sunuluyor. Ancak kaplamasız almak isterseniz de ham döküm demir olarak alıp kendiniz seasoning yapabilirsiniz.

Seasoning ise hayvansal yağ sürdüğünüz pişirme gerecini fırında yaklaşık 200 derece sıcaklıkta 1-2 saat tutarak yeni bir katman oluşturma işlemidir. Bu işlem, demir gereci hem pas vs. gibi durumlardan korumak, hem de daha lezzetli, mangal tadında etler yapmak için uygulanır. İlk kullanımdan önce mutlaka yapılmalı, ardından ise belli zaman aralıklarında da yapılmaya devam edilmelidir. Temizleme konusunda da iki farklı görüş mevcut; her kullanımdan sonra bulaşık deterjanıyla hafif bir temizlik yapılabilir diyenler ve deterjanla temizlenmemeli, sadece suya tutup yerine kaldırın diyenler olarak ikiye ayrılırlar. Yöntem tamamen size kalmış.

Döküm demiri çok seviyoruz! Niye seviyoruz? Çünkü mangal/barbekü lezzetini hakkıyla verdiği gibi yemeği sağlıklı olarak pişirir. Geç ısınır ve geç soğur, bu nedenle yemek daha pişmeden altını kapatarak kendi halinde pişmesi için bırakabilirsiniz. Isıyı eşit dağıtır, yemekler besin değerini kaybetmeden kendi suyuyla ve vitaminleriyle pişer, Enerji tasarrufu sağlar. Bulaşık makinesinde değil elde yıkanır. Çok ağır olması dışında bir dezavantajı yok.

37
Q

Pişirme gereci: Seramik

A

Pişirme gereçleri içerisinde en sağlıklı materyallerden biri seramik. Seramik de tıpkı emaye gibi bir kaplama olup, başka bir materyalle bir araya gelir. Örneğin alüminyum gövdeli, seramik kaplamalı tava ve tencereler çok yaygındır. Seramik gereçleri kullanırken metal kaşık vb. değil ahşap kullanılmalıdır. Yapışmazlık özelliği, teflon kadar güçlü olmadığından pişirme ve ızgarada bile bir tatlı kaşığı dahi olsa biraz yağ ile tabanı yağlamanız önerilir. Isıyı eşit dağıtır, sağlıklıdır, yemeğin yer tarafı piştiğinden yemekler daha leziz ve besin değerleri yüksek olur. Bulaşık makinesinde değil elde yıkanır.

38
Q

json nedir

A

JSON (JavaScript Object Notation), verileri depolamak ve iletmek için kullanılan bir veri biçimidir. JSON, insanlar tarafından okunması ve yazılması kolaydır ve aynı zamanda bilgisayarlar tarafından işlenmesi ve üretmesi de kolaydır. Genellikle programlama dilleri arasında veri alışverişi yaparken veya verileri bir dosyada saklarken kullanılır. JSON, metin tabanlıdır ve anahtar-değer çiftlerini kullanarak verileri organize eder. Bu, verilerin yapılandırılmasını ve taşınmasını daha basit ve anlaşılır hale getirir.

Aşağıda, bir kişinin temel bilgilerini içeren basit bir JSON verisi örneği bulunmaktadır:

```json
{
“ad”: “Ahmet”,
“soyad”: “Yılmaz”,
“yaş”: 30,
“şehir”: “İstanbul”,
“evli”: false,
“çocuklar”: [“Ali”, “Ayşe”]
}
~~~

Bu JSON verisi, bir kişinin adını, soyadını, yaşını, yaşadığı şehiri, evli olup olmadığını ve çocuklarının adlarını içerir. Her bir veri öğesi, bir anahtar (ad, soyad, vb.) ve bir değer (Ahmet, Yılmaz, vb.) çifti olarak tanımlanır. Bu veri, bilgisayarlar arasında veya veri depolama amacıyla kullanılabilir. JSON veri biçimi, bu tür verilerin taşınması ve işlenmesi için yaygın bir standarttır.

39
Q

meta-film nedir?

A

“Meta film” terimi, bir filmde film yapım süreci, sinema sanatı veya film endüstrisi gibi konuları ele alan, kendi türüne veya yapım sürecine atıfta bulunan bir filmi ifade eder. Bu tür filmler genellikle kendi varlıklarını sorgular veya seyirciyle etkileşimde bulunarak sinemanın doğasını keşfeder.