Arbetsrätt Flashcards

1
Q

Vad innebar decemberkompromissen?

A

Ett avtal mellan arbetsgivare som var organiserade i Svenska Arbetsgivarföreningen (SAF) och de fackliga organisationer som var organiserade i Landsorganisationen (LO). Kompromissen innebar i korthet att arbetsgivarna accepterade de fackliga organisationerna som företrädare för de anställda på arbetsmarknaden och att de fackliga organisationerna accepterade arbetsgivarens rätt att “leda och fördela arbetet” samt att “fritt anställa och avskeda arbetstagare”. Detta var innan lagen om anställningsskydd kom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär medbestämmandelagen (MBL)?

A

Medbestämmandelagen handlar inte om själva bestämmandet utan om den procedur som föregår i bestämmandet. Medbestämmandelagen handlar om insyn och samråd (information och förhandling). Lagen garanterar inte något inflytande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad säger §10 och §11 enligt de grundläggande lagarna om förhandlingsrätt i MBL?

A

10 § - Arbetstagarorganisationen (facket) har rätt till förhandling med arbetsgivare i frågor rörande förhållandet mellan arbetsgivaren och sådan medlem i organisationen, som är eller har varit arbetstagare hos arbetsgivaren. Etc. lön, semester. Enbart personärenden, ska ske enskilt.
11 § - Innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändringar av sin verksamhet eller förändringar av arbets- eller anställningsförhållandena, skall han på eget initiativ förhandla med arbetstagarorganisationen. Ex. APT, omorganisation. Arbetsgivaren beslutar om det är viktigt eller ej.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad säger §12 och §14 enligt de grundläggande lagarna om förhandlingsrätt i MBL?

A

§12- När arbetstagarorganisationen som avses i §11 påkallar det, ska arbetsgivare även i annat fall än där anges förhandla med organisationen innan han fattar eller verkställer beslut som rör organisationen.
§14- Uppnås icke enighet vid förhandling enligt §11-13, ska arbetsgivaren på begäran förhandla med central arbetstagarorganisation - CSG/KÖS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad säger §19 enligt de grundläggande lagarna om rätt till information i MBL?

A

§19- Arbetsgivaren ska fortlöpande hålla arbetstagarorganisationen underrättad om hur hans verksamhet utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom om riktlinjerna för personalpolitiken- T.ex. APT

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad säger §33 och §34 enligt de grundläggande lagarna om bestämmanderätt vid tvist om tolkning av avtal enligt MBL?

A

§33 innehåller kollektivavtal föreskrifter om medbestämmanderätt för arbetstagarna i fråga som avses i §32 och uppkommer tvist om tillämpning, i visst fall av sådan föreskrift eller av beslut som har fattats med stöd, därav gäller arbetstagarpartens mening till dess tvisten har slutligt prövats. Tolkningsföreträde - Skriftlig varning, arbetstagare har gjort något dumt. Vanligt fel. T.ex. vårdförbundet har tolkningsföreträde.

§34 - uppkommer mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisation rättstvist om lön eller annan ersättning till medlem i organisationen, är arbetsgivaren skyldig att omedelbart påkalla förhandling i tvisten. Om tvisten ej kan lösas skall han väcka talan vid domstol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad säger §38 och §39 enligt de grundläggande lagarna om facklig vetorätt i vissa fall enligt MBL?

A

§38 - Innan en arbetsgivare beslutar att låta någon utföra visst arbete för hans räkning eller i hans verksamhet utan att denne därvid skall vara arbetstagare hos honom, skall arbetsgivaren på eget initiativ förhandla med den arbetstagarorganisationen.

§39 - Har förhandling enligt §38 ägt rum och förklarar den centrala arbetstagarorganisationen att den av arbetsgivaren tilltänkta åtgärden kan atnats medföra att lag eller kollektivavtal för arbetet åsidosätts eller att åtgärden annars strider mot vad som är allmänt godtaget inom parternas avtalsomårde, får åtgärden inte beslutas eller verkställas av arbetsgivaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad säger §64 enligt de grundläggande lagarna om tvisteförhandling och rättegång enligt MBL?

A

§64 - vill någon som har förhandlingsrätt enligt §10 yrka skadestånd eller annan fullgörelse enligt denna lag eller kollektivavtal, skall han påkalla förhandling inom 4 månader efter det att han har fått kännedom om den omständighet vartill yrkandet hänför sig och senast inom 2 år efter det att omständigheten gar inträffat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär korrigerande samtal?

A

Arbetsgivaren tar till sig arbetstagaren och talar om att det hen har gjort eller inte gjort inte är okej, ex. ständig försovning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad var grundtanken bakom lagstiftningen om facklig förtroendeman (LFF)

A

Produktionen ska bekosta arbetstagarnas fackliga verksamhet på samma sätt som produktionen betalar arbetsgivarens “fackliga verksamhet”. Vidare bygger lagstiftningen på förutsättningen att en aktiv fackförening är till nytta för arbetsgivaren och verksamheten. Skyddsombud är t.ex. en facklig förtroendeman.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka regler ingår i lagstiftningen om facklig förtroendeman?

A
  1. Kollektivavtal - lagen gäller för den fackliga organisation som har eller brukar ha kollektivavtal med arbetsgivaren.
  2. Ledighet - Den utsedde fackliga förtroendemannen har rätt till ledighet för att utföra sitt fackliga uppdrag. Den tid som behövs för det fackliga uppdraget ska i första hand fastställas genom överenskommelse mellan den fackliga organisationen och arbetsgivaren.
  3. Ledighet med lön - När förtroendemannen utför uppdrag som har med verksamheten på arbetsplatsen att göra har hen rätt till ledighet med lön.
  4. Samma anställningsförmåner - Förtroendemannen har under sitt fackliga uppdrag rätt till samma anställningsförmåner som han hade tidigare. Han har också - när uppdraget upphört - rätt till samma anställningsförhållanden som han skulle haft om han inte hade varit facklig förtroendeman (karriärgaranti)
  5. Arbetsgivaren ska ge förtroendemannen fysiska möjligheter att utföra uppdraget. Det betyder att arbetsgivaren - om möjligt - ska tillhandahålla lokal etc.
  6. den facklige förtroendemannen ska i vissa fall ha förtur vid uppsägning p.g.a. arbetsbrist (förstärkt turordningsskydd).
  7. Tolkningsföreträde - Den fackliga organisationen har tolkningsföretäde vid tvister om hur förtroendemannalagen ska tolkas.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka principer innehåller lagen om anställningsskydd (LAS)?

A
  1. Lagen bestämmer att ett anställningsavtal i princip ska vara tills vidare. Anställningen ytterst grundas på ett avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Anställningsavtalet är ett individuellt avtal.
  2. Lagen reglerar på vilket sätt, under vilka förutsättningar och på vilka villkor som anställningsavtal får upphöra. Att ett avtal kan upphöra kan ske på två sätt - uppsägning eller avskedande.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är skillnaden på anställningsskyddslagen och den allmänna avtalslagen?

A

För ett anställningsavtal gäller inte bara anställningsskyddslagen utan även allmänna avtalslagen. Den reglerar frågan hur ett avtal kommer till och under vilka förutsättningar som ett avtal är giltigt/ogiltigt. Anställningsskyddslagen däremot reglerar hur anställningsavtalet får se ut och under vilka förutsättningar det kan upphöra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad säger anställningsskyddslagen och den allmänna avtalslagen om skriftlig information om anställningsvillkor?

A

Anställningsskyddlagen och vår allmänna avtalslag innehåller inte något krav på att ett anställningsavtal måste vara skriftligt. Däremot innehåller anställningsskyddslagen en regel som anger att arbetsgivaren är skyldig att skriftligen informera arbetstagaren om arbetsvillkoren. Det finns även en regel som anger att arbetsgivaren, på arbetstagarens begäran, ska informera arbetstagaren om dennes sammanlagda anställningstid hos arbetsgivaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad säger anställningsskyddslagen om anställningsskydd för den som är tidsbegränsat anställd?

A

Det tidsbegränsade anställningsavtalet innebär i praktiken att avtalet upphör den dag som har atalats. Det enda som skulle kunna betecknas som ett visst anställningsskydd för den som är tidsbegränsat anställd är de regler som säger att arbetstagaren ska bli påmind om att anställningen kommer att upphöra (påminnelsereglerna), och relgerna om förtur till ny anställning (företrädelsereglerna)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad säger anställningsskyddslagen om uppsägning?

A

Ett anställningsavtal kan sägas upp såväl av den anställde som av arbetsgivaren. Den anställde behöver inte ha någon särskild motivering för sin uppsägning. Arbetstagaren måste dock iaktta uppsägningstid. Under denna uppsägningstid är arbetstagaren bunden av sitt anställningsavtal i alla delar. Arbetsgivaren måste dock ha “saklig grund” för att uppsägningen av anställningsavtalet ska vara rättsligt giltigt. Den sakliga grunden kan vara allmän eller personlig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad säger anställningsskyddslagen om att upplösa ett anställningsavtal genom avtal?

A

Reglerna om saklig grund för uppsägning är inte dispotiva = går ej att avtala bort reglerna eller ändra på reglerna genom avtal.
Däremot råder avtalsfrihet, när man befinner sig i en tvist eller om arbetsgivare och arbetstagare är överens om att bryta anställningsförhållandet. Rent rättsligt kan man säga att de parter som har frihet att avtala om ett anställningsavtal ska uppkomma, också har frihet att avtala om att samma anställningsförhållande ska upplösas. Detta gäller såväl tillsvidareanställningar som tidsbegränsade anställningar.

18
Q

Vad säger anställningsskyddslagen om allmänna anledningar som saklig grund för uppsägning?

A

Med allmäna anledningar som saklig grund för uppsägning menas anledningar som inte är hänförliga till den enskilde anställde. Annorlunda uttryckt handlar det om anledningar som har företagsekonomisk eller verksamhetsekonomisk grund. Vanligt är också att man använder termen arbetsbrist för de allmänna anledningarna.

19
Q

vad innebär turordningsreglerna enligt anställningsskyddslagen?

A

Vid uppsägning p.g.a arbetsbrist ska vissa turordningsregler tillämpas. Sist in-först ut.

20
Q

Vad säger anställningsskyddslagen om omplacering efter turordningen?

A

Turordningen är till för att avgöra vem eller vilka som i första hand ska “drabbas av” arbetsbristen. De som blir kvar efter turordningen ska vara kompetenta (uppfylla minimikraven för en nyanställd) för de jobb som blir kvar.

21
Q

Vad säger anställningsskyddslagen om företrädesrätt till ny anställning?

A

Den som har blivit uppsagd p.g.a arbetsbrist och som varit anställd hos arbetsgivaren mer än sammanlagt 12 månader under de senaste 3 åren har företrädesrätt till nya arbeten. Här gäller samma resonemang som för den som har företrädesrätt efter tidsbegränsad anställning.

22
Q

Vad säger anställningsskyddslagen om personliga anledningar som saklig grund för uppsägning?

A

Utgångspunkten för uppsägning av personliga skäl är de åtaganden som arbetstagaren har gjort i sitt anställningsavtal. Dessa åtaganden innebär bl.a. att arbetstagaren ska utföra arbete samt följa givna instruktioner och ordnings- eller arbetsmiljöregler. De innebär också, att arbetstagaren har åtagit sig att vara lojal, att samarbeta på arbetsplatsen och inte begå brott mot arbetsgivaren. Detta ingår i de skyldigheter som arbetstagaren har enligt anställningsavtal.

23
Q

När man avgör om det finns saklig grund för uppsägning av personliga skäl för resonemanget i tre steg, vilka?

A
  1. Arbetsgivaren ska avgöra om arbetstagaren har misskött sig. Detta behöver inte betyda att arbetstagaren missköter sig med meningen, utan man kan även missköta sig mot sitt anställningsavtal utan att man rår för det, t.ex. inkompetens.
  2. Man ska undersöka om arbetstagaren har varit medveten om sin misskötsel och vilka konsekvenser det kan få. I medvetenheten igår också att arbetsgivaren måste vara konsekvent i sitt agerande; de “synder” som tillåts för vissa är i princip tillåtna för alla.
  3. Man ska undersöka om misskötseln innebär någon skada för arbetsgivaren.
24
Q

Vad säger anställningsskyddslagen om misskötsel och sjukdom?

A

Sjukdom och tilltagande ålder i princip inte ska kunna åberopas för att säga upp någon. Det påpekas dock att om den anställdes prestationsförmåga blivit kraftigt nedsatt, kan nedsättningen av arbetsförmågan vara saklig grund för uppsägning. I sådana fall bör samhällets system för sjukersättning göras.

25
Q

Vad säger anställningsskyddslagen om avskedande?

A

Avskedande får förekomma när den anställde “grovt åsidosatt” sina åligganden gentemot arbetsgivaren. Detta betyder att avskedande bara kan komma i fråga vid allvarlig misskötsel från arbetstagarens sida. Alltså får avskedande ske om den anställde har brutit mot sina viktigaste åtaganden i anställningsavtalet. Det ska vara fråga om ett så allvarligt förtroendemissbruk eller förtroendeförbrukande beteende att man inte kan begöra av arbetsgivaren att han har den anställde kvar i jobbet en enda dag till.

26
Q

Vad innebär tvåmånadersregeln - “preskription av misskötsel?

A

För att skydda den anställde innehåller lagen en “preskriptionsregel” för misskötsel. Denna regel kräver att arbetsgivaren agerar inom en rimlig tid om arbetsgivaren har för avsikt att säga upp eller avskeda med anledning av en viss händelse eller ett visst beteende.

Regeln säger att uppsägning eller avskedande inte enbart får grundas på omständigheter som arbetsgivaren har känt till mer än två månader före uppsägningen eller avskedandet.

27
Q

Vad säger anställningsskyddslagen om företrädesrätt till utökad tjänstgöringsgrad?

A

Denna regel gäller för en deltidsanställd arbetstagare. Regel innebär att en deltidsanställd arbetstagare har företrädesrätt till utökning av sin tjänstgöringsgrad. Detta ska vara skriftligt, annars finns inget värde i detta.

28
Q

Beskriv arbetstidslagens uppbyggnad

A
  1. Arbetsveckan är normalt 40 h.
  2. Utöver arbetstid kan jourtid förekomma. Jour betyder att arbetstagaren finns på arbetsplatsen för att VB kunna utföra arbete för arbetsgivarens räkning
  3. Övertidsbegreppet = Har sin utgångspunkt i normalarbetstiden. Som arbetad tid räknas
    dock inte bara faktiskt arbetad tid utan även ledighet, som infaller under tid då man
    annars skulle ha arbetat.
  4. Allmän övertid tillåts med högst 48 h för en fyraveckorsperiod, 50 h för en kalendermånad och 200 h per år.
  5. Mertid = den tid som en deltidsanställd arbetar utöver avtalad arbetstid.
  6. Nattvila, veckovila, raster och pauser finns numera i Arbetstidslagen, dessa regler fanns tidigare i Arbetsmiljölagen
  7. Lagen är dispositiv med avseende på de “svenska” reglerna
  8. Den som bryter mot lagen kan straffas. Den arbetsgivare som tar ut för mycket övertid kan dessutom få betala övertidsavgift
29
Q

Vad innebär arbetstidslagens EU-regler som ska tillämpas parallellt med de “svenska” reglerna?

A
  1. Veckoarbetstiden får uppgå till maximalt 48 h. Vid tillämpning av denna regel kan genomsnittsberäkningen göras av en fyramånadersperiod.
  2. Varje arbetstagare ska vara tillförsäkrad en sammanhängande dygnsvila om minst 11 h.
  3. Vid nattarbete i allmänhet får arbetet inte pågå i mer än 8 h/dygn i genomsnitt över en fyramånadersperiod.
    4.Vid särskilt påfrestande nattarbete får inte något arbetspass överstiga 8 h.
  4. Även EU-reglerna är i allt väsentligt dispositiva, men för kollektivavtal
    rörande en EU-regel gäller den så kallade EU-spärren.
  5. Om ett kollektivavtal strider mot EU-spärren, är kollektivavtalet ogiltigt. Om
    en arbetsgivare tillämpar ett ogiltigt kollektivavtal, blir arbetsgivaren
    skadeståndsskyldig.
  6. I princip är det straffbart att bryta även mot arbetstidslagens EU-regler.
30
Q

Vad menas med övertid?

A

Med övertid menas i princip den arbetstid som överstiger den ordinarie arbetstiden. En
viktig regel i arbetstidslagen gäller sättet att beräkna arbetstiden. Regeln innebär att inte
bara arbetad tid ska räknas som arbetstid. Även tid då man har varit ledig men annars
skulle ha arbetat, räknas som arbetstid i arbetstidslagens mening

31
Q

Vad menas med mertid?

A

Med mertid menas den arbetstid, utöver den ordinarie arbetstiden som en deltids-anställd
har enligt sitt anställningsavtal. Om en person exempelvis ska arbeta 20 timmar i veckan,
blir det fråga om mertid om arbetstagaren arbetar mer än 20 timmar en vecka.
Om en deltidsanställd ska arbeta 3 timmar per dag, blir det mertid om personen ifråga
arbetar mer än 3 timmar en viss dag. Mertidsbegreppet kopplas alltså helt till hur en viss
deltidsanställds avtal om arbetstider ut. Mertiden får enligt lagen vara högst 200 timmar
om året

32
Q

Vad säger arbetstidslagen om raster?

A

Med rast menas uppehåll i arbetet, under vilket arbetstagaren inte
behöver stanna kvar på sitt arbetsställe. Vilka raster som ska finnas och hur
långa de ska vara regleras inte i lagen. Det betyder att parterna kan avtala
om detta. Om avtal saknas, ska rasten vara så lång att den anställde hinner
äta. Hur lång tid som behövs för detta är t.ex. beroende av var maten finns.

Lagen innehåller en regel som säger att det åtminstone måste finnas rast efter fem timmars
arbete. Lagens rastregel är dispositiv; genom centrala kollektivavtal
kan t.ex. bestämmas att rast ska förekomma efter viss tid. Ett sådant kollektivavtal får dock
inte strida mot EU-spärren i lagen.

33
Q

Vad säger arbetstidslagen om pauser?

A

När det gäller pauser reglerar inte heller lagen några detaljer. Enligt arbetstidslagen ska pauser
läggas in under arbetstiden ”i den utsträckning som påkallas av arbetsförhållandena”. Även pausernas närmare längd och förläggning kan regleras genom
avtal. Lagstiftarens tanke är egentligen, att arbetet ska vara så omväxlande att arbetstagaren
får naturliga andhämtningspauser i jobbet.

34
Q

Vad säger arbetstidslagen om nattvila?

A

Beträffande dygnsarbetstiden ska den förläggas så att arbetstagaren får
behövlig nattvila. Enligt huvudprincipen ska i alla händelser tiden mellan
kl 24.00 och 05.00 vara ledig, om inte t.ex. produktionsförhållandena
motiverar att arbetet pågår dygnet runt. Den här
regeln är också dispositiv. Det betyder att man genom centrala
kollektivavtal kan avtala annorlunda.

35
Q

Vad säger arbetstidslagen om nattvila inom vården och processindustrin?

A

Inom vården och processindustrin är det vanligt med olika avtal som ändrar på lagens regler
om nattvila. Dylika avtal får inte strida mot EU-spärren i lagen. Numera finns en särskild
föreskrift från Arbetsmiljöverket om bland annat regelbundna läkarkontroller av arbetstagare
som utför nattarbete. Reglerna innebär i korthet att arbetstagare som regelbundet utför
nattarbete ska genomgå läkarundersökning vart femte år. Vid denna undersökning ska läkare
bedöma om arbetstagaren kan utföra nattarbete

36
Q

Vad säger arbetstidslagen om veckovila?

A

Beträffande veckovila innehåller arbetstidslagen en regel om trettiosex timmars
sammanhängande veckoledighet. Under varje period på sju dagar ska den anställde ha rätt till
36 timmars sammanhängande ledighet. Undantag från regeln får göras tillfälligtvis om
arbetsgivaren inte har kunnat förutse det som gör att den anställde inte kan få
sammanhängande veckovila på 36 timmar.
Även regeln om veckovila är dispositiv.

37
Q

Vad innebär semesterlagen?

A
  1. Lagen skiljer mellan rätt till semester och rätt till lön under semestern. Att man har semesterledighet betyder inte automatiskt att man har rätt till lön under sin ledighet.
  2. Intjänandeperioden för semester och semesterlön är perioden 1 april - 31 mars.
    Den som har anställts före den 31 augusti semesteråret har rätt till 25 dagars semester
    under samma semesterår.
    Rätten till semesterlön grundas däremot på vad man tjänat under föregående semesterår
    (= intjänandeår).
  3. Den som anställts för kortare perioder har inte rätt till semesterledighet.
    Hen har i stället rätt till semesterersättning.
  4. Beträffande semesterns förläggning gäller Medbestämmandelagens förhandlingsregler.
    I princip har den anställde rätt till minst fyra veckors sammanhängande semesterledighet
    under perioden juni - augusti.
    Semesterlagen är, när det gäller rätten till semester, tvingande till arbetstagarens förmån.
    Det betyder rent praktiskt att arbetsgivaren är skyldig att se till att arbetstagaren får ut den
    semesterledighet som hen har rätt till. Semester, då arbetstagaren inte har rätt till
    semesterlön, kan arbetstagaren dock alltid avstå från.
  5. Den som har rätt till mer än 20 betalda semesterdagar, får spara de överskjutande
    betalda semesterdagarna i fem år. När dessa sparade semesterdagarna tas ut, finns en
    speciell formel för att räkna fram den semesterlön man då har rätt till.
  6. Väsentliga delar, såsom reglerna för beräkning av semester, semesterlön,
    sparad semester, är dispositiva och kan ändras genom centrala kollektivavtal.
38
Q

Vad innebär sammalöneregeln?

A

Regeln innebär att den löpande vecko- och månadslönen utgår också under semestern. Till detta tillkommer semesterlönetillägg per semesterdag.

39
Q

Vad innebär procentregeln för beräkning av semesterlön?

A

Denna regel ska tillämpas om arbetstagaren har timlön eller rörlig lön.

40
Q

När gäller kontant ersättning av semester?

A

Regeln anger att de betalda semesterdagar som överstiger 25 ska betalas med kontant ersättning, om semestern inte kunnat läggas ut och dagarna inte har sparats.

41
Q

Vad gäller enligt semesterlagen för arbetstagare som haft en tidsbegränsad anställning?

A

De ska kunna föra över semesterförmåner från en anställning till en annan hos samma arbetsgivare.

42
Q

Vad gäller angående särregel för korttidsanställda enligt semesterlagen?

A

De avskaffas. Alla arbetstagare ska ha rätt till semesterförmåner. Arbetsgivare och arbetstagare ska dock vid kortare anställningar (högst 3 mån) kunna överenskomma om att semester inte ska läggas ut.