Arbetsmiljö Flashcards
A. Introduktion
Vad ingår i en yrkesanamnes och varför är det viktigt att dokumentera den?
Nuvarande och tidigare anställningar. Yrke (årtal), arbetsuppgifter, arbetsplatser, skyddsutrustning, tidssamband exponering – symtom. Det är viktigt att dokumentera för att identifiera orsaken till sjukdom. Ge rätt behandling d.vs. exponeringen det som är orsaken-ska bort eller åtminstone minska. Inte ge fel behandling med risk för biverkningar. Förhindra att andra blir sjuka. Minska lidande och kostnader. Kan bli försäkringsfråga. Vi behöver således veta för att kunna utföra primär prevention (minska incidensen), sekundär prevention (minska prevalensen – korta varaktigheten), tertiär prevention (minska komplikationer).
Vilket uppdrag har en Arbets- och miljömedicinsk klinik?
De får remiss från FHV/VC/ALM, det sker patientbesök där patienten träffar läkare, yrkeshygieniker, psykolog. Man gör arbetsplatsbesök/hembesök. Man utför medicinsk utredning (diagnos, redovisar kunskapsläget). De utför yrkeshygienisk utredning (tittar på kemikalier och allergener). Tillgång till psykologisk utredning och skriver epikris till inremitterande.
Vad ingår i en sambandsbedömning och hur görs denna för arbets- och miljörelaterad ohälsa?
Sambandsbedömningar görs ur patientens perspektiv för att förebygga försämring av sjukdom (sekundär profylax) och för försäkringsmedicinsk bedömning (arbetsskada). För samhället görs det som en primär profylax. I sambandsbedömningen ingår: sammanvägning av all information talande för och respektive emot orsakssamband (Hill!). Bedömning av vetenskaplig evidens. Är miljöexponeringen den mest troliga orsaken till patientens insjuknande? Varför? Mekanistiska förklaring, hur kan det ha gått till? OBS! Medicinsk sambandsbedömning men också underlag för försäkringsmedicinska bedömningar.
B. Läkarens roll i arbetsmiljöarbetet
Ge exempel på åtgärder som förebygger arbetsolyckor såväl historiskt som i nutid
Skyddsutrustning, information och utbildning, lagar och i lagarna → (ex barn ska gå i
skolan inte jobba, man får inte jobba hur länge som helst och där av finns en lag
ifrån1870 där barn har begränsade arbetstider sen finns arbetsmiljölagen som kom1970).
ha företagshälsovård samt tillsyn och föreskrifter ifrån arbetsmiljöverket. Skyddsram för traktorer 1959, skydd mot maskinskador, kampen mot silikos. Bilbältet, skyddskläder
Varför är dödsfall i arbetet vanligare hos män?
Män har farligare jobb. Män är mer impulsiva/riskdrivna speciellt som unga.?????
Varför är dödsfall i arbetet vanligare hos män?
Män har farligare jobb. Män är mer impulsiva/riskdrivna speciellt som unga.?????
Förklara paradoxen att en riskfaktor kan orsaka många sjukdomsfall i befolkningen trots att den individuella risken är liten.
en Låg risk innebär ändå att det blir många fall på befolkningsnivå dvs om den individuella
risken är 2% i Sverige så är ändå 2% av 10 miljoner rätt många fall.???
Vad är riskuppfattning (riskperception) och ge exempel faktorer som påverkar den
Riskperception beskrivs ofta som den individuellt subjektiva bedömningen av sannolikheten att drabbas av en negativ händelse. Riskuppfattning: hur man uppfattar risker, påverkar våra tankar, känslor och
beteenden i privatlivet och på arbetet.
exempel:
- Man känner sig trygg när man tror man är i kontroll ex i bilen trots att det är
farligt statistiskt, man är mer rädd för mindre sannolika saker som ex
terrorattack (man är inte i kontroll då)
- Mediebevakning (precis efter chernobyl var folk livrädda för kärnkraft ex)
- Fördröjd effekt - lättare att ta risker som inte ger konsekvenser direkt ex
rökning.
Vilket är det juridiska värdet av och hur används Arbetsmiljöverkets föreskrifter?
Föreskrifter är bindande medan allmänna råd ger generella rekommendationer om hur du tillämpar en föreskrift. Arbetsmiljöverket och arbetsmiljöinspektörer kontrollerar att arbetsmiljölagen och föreskrifterna följs när de inspekterar arbetsförhållanden. Sanktionsavgift och arbetsmiljöbrott.?????
Hur ser ansvarsfördelningen ut för arbetsmiljöarbetet: arbetsgivaren, företagshälsovården, Arbetsmiljöverket, skyddsombuden, den anställde?
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket och arbetsmiljöinspektörerna ser till att arbetsmiljölagen och föreskrifterna följs när de inspekterar arbetsställen. Arbetsmiljöverket ansvarar för statistik om arbetsmiljö och arbetsskador i Sverige. Arbetsmiljöverket har samlat sektoransvar för handikappfrågor inom arbetsmiljöområdet. Innebär visst arbete omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa och kan rättelse inte genast uppnås genom att skyddsombudet vänder sig till arbetsgivaren, kan skyddsombudet bestämma att arbete ska avbrytas i avvaktan på ställningstagande av Arbetsmiljöverket. Den anställde ska följa arbetsplatsen säkerhetsregler ex använda skyddskläder, säkerhetsrutiner och meddela när hen upplever att arbetsuppgifterna har lett till arbetsskador el liknande????
C. Företagshälsovårdens uppgifter
Är det obligatoriskt att anlita företagshälsovård för arbetsgivare? Hur ser lagstiftningen ut?
nej men det ska finnas hälsosvård tillgängliga som krävs för arbetsförhållandena
”Arbetsgivaren ska svara för att den företagshälsovård som arbetsförhållandena kräver
finns att tillgå” - Arbetsmiljölagens tredje kapitel står i paragraf 3.
Vilka yrkeskategorier kan arbeta på en företagshälsovård och varför?
Multidiciplinärt arbete: Teamarbete
Läkare, företags ssk, psykolog/beteendevet, fysio/ergonom, arbetsmiljöingenjör,
rehabsamordnare & organisationskonsult.
läkaren kan medicinska undersökningar ssk kan ge vaccinationer ta drog tester arbetsterapeut
kan ge arbetsrehabiliterande insatser fysio kan göra ergonomiska insatser
Vad innebär det att företagshälsovården ska arbeta förebyggande, reagerande och rehabiliterande och vad ingår under dessa rubriker?
Med företagshälsovård avses en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering. Företagshälsovården ska särskilt arbeta för att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatser samt ha kompetens att identifiera och beskriva sambandet mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa. Jobbar förebyggande genom att vid nyanställningar utföra lagstadgade undersökningar (t.ex. Medicinska kontroller). Arbetsmiljöundersökningar, hjälp med arbetsmiljöarbetet. Alkohol och drogtester, vaccinationer, andra hälsofrämjande insatser på individnivå, utbildningar för arbetsgivare, fackligt representanter och skyddsombud, samt för kundsanställda. Reagerande genom att ge individkontakter för medicinsk bedömning. Kartläggning av samband mellan ohälsa och arbete. Både fysisk, kemisk, social och organisatorisk arbetsmiljö. Mätningar, arbetsplatsbesök, t.ex. ergonomiska anpassningar via arbetsplats, besök av ergonom. Rehabiliterande genom att erbjuda arbetsrehabiliterande insatser vid sjukskrivning. T.ex. rehabiliteringsmöte med chef, anpassningar under rehabilitering, alkohol och andra droger. Hantering av ökad korttidssjukfrånvaro, t.ex. “första dagsintyg”. Förebyggande rehabiliteringsutredning. Arbetsrehabiliterande åtgärder
Vibrationer
Handöverförda vibrationer: akuta och bestående medicinska effekter, diagnostiska metoder.
De akuta förändringarna är övergående temperatur och beröringssinne. Muskel och nervfunktion, reflexer och cirkulation. De bestående effekterna vid hand och armvibrationsskadesyndrom är “vita fingrar” (sekundärt Rayunads syndrom), diffus nervskada, muskelskada, påverkar på senor och artros, Karpaltunnelsyndrom.
Hand-arm-vibrationsskadesyndrom (HAVS): definition, behandling och prognos
Vad är Stockholm workshop scale för vita fingrar respektive neuropati?
Hand – arm – vibrationsskadesyndrom (HAVS), är en medicinsk term på en vibrationsskada som kan uppstå i fingrar, händer och armar vid arbete med vibrerande verktyg eller maskiner. En HAVS-skada kan delas in i tre undergrupper: neurologiska skador, vaskulära skador och muskel – skelett – skador. Dessa skador kan uppkomma enskilt eller i kombination. Behandlingen: förutom exponeringsstopp finns ingen effektiv behandling, utom vid karpaltunnelsyndrom, som kan förbättras av operation. En fullt utvecklad neurologisk HAV-skada är obotlig och den ger en hög invaliditet förenad med arbetsförmåga. I ett sådant stadium har mycket av handens normala förmåga försvunnit vilket bland annat kan medföra att den drabbade tappar saker lätt och har svårt att sätta i en nyckel i ett lås eller hälla upp dryck i ett glas. Stockholm workshop scale för vita fingrar respektive neuropati är en stadie-schema för HAVS baserad på subjektiv historia. Köld provokation finger termometri och pletysmografi (volymförändring ex blod) är vanliga objektiva tester för den vaskulära komponenten av HAVS??????
E. Miljökänslighet
Vad är definitionen på miljökänslighet och vilka är bakomliggande mekanismer/riskfaktorer för att utveckla miljökänslighet?
Mer eller mindre komplexa symptombilder som patienterna uppfattar beror på exponering för en eller flera faktorer på arbetet eller i den allmänna miljön. Dessa faktorer som orsakar ohälsa för patienterna kan finnas såväl på arbetet som i omgivnings miljön (hemmet, offentliga platser): inomhusmiljön (mögel, bakterier, jäst, allergener, ventilation, partiklar, kemiska emissioner. Olika metaller, olika kemikalier (t.ex. Doftämnen och lösningsmedel), elektromagnetiska fält - EMF (kraftfrekventa, radiofrekventa fält), buller. Symptomen uppträder vid mycket låga exponeringsnivåer, nivåer som utifrån den kunskap vi har idag om dessa exponeringar inte anses kunna ge akut skada på kroppen. Dessa låga nivåer tolereras vanligtvis av majoriteten. Bakomliggande mekanismer/riskfaktorer för att utveckla miljökänslighet psykiatrisk sjukdom(?). Mekanism förloppet kan förklaras via modell där man indelar det i: Stadium 1 kroppsliga symptom som inte kan förklaras av sjukdom. Stadium 2: symptom kopplas till miljöfaktorer som ENF, kemiska dofter, lågfrekvent buller etc. När kopplingen etablerats mellan miljöfaktorn och symptomen kan faktorn ge symptom även vidfrånvaro av en biologisk mekanism.
Vilka symtom uppvisar miljökänsliga patienter?
Amalgamkänslighet: metallsmak och sveda i munnen. Allmänna symptom (trötthet, konc svårigheter, värk i muskler/leder). Bullerkänslig (IS) sömnstörning, allmänna symptom (huvudvärk, trötthet, koncentrationssvårigheter). Elöverkänslighet (EHS; IEI-EMF) ex hudbesvär (rodnad, hetta, sveda) vid t ex bildskärmsarbete. Allmänna symtom (trötthet, yrsel, huvudvärk, sjukdomskänsla). Luktöverkänslighet (MCS, CI). Irriterande stickande besvär i luftvägar, ögon. Allmänna symptom (huvudvärk, trötthet, yrsel, magtarmbesvär). Inomhusrelaterad ohälsa SBS, BRI) som slemhinne- och luftvägsbesvär (t ex hosta, nästäppa) - husdymtom (rodnad, klåda, torr hud, utslag), allmänna symptom (huvudvärk, trötthet)
Hur utreds miljökänslighet och vilka differentialdiagnoser behöver övervägas?
Vilken kompetens och professionellt förhållningssätt behövs för ett framgångsrikt handläggande av miljökänsliga patienter?
Med aktivt bemötande, dvs aktivt lyssnande, ta patienten på allvar och inge förtroende. Respektera patientens uppfattning om orsaken till besvären. Professionellt förhållningssätt grundas på de vetenskapliga eviden som finns för det tillståndet som utreds och innebär att kunskapsläget ska förmedlas under samtalet. Allsidig medicinsk utredning där läkaren avgör vad som är medicinskt motiverat i det enskilda fallet. Man bör även ha ett tvärvetenskapligt angreppssätt. Allergologi (astma, rinit, konjuktivit), Folkhälsovetenskap (besvärsprevalens av olika symptom i befolkningen), Fysik (elektromagnetiska fält, buller), Kemi (toxikologi), Psykiatri (depression, ångest, psykossjukdomar), Psykologi (personlighetsfaktorer, betingning, KBT, riskkommunikation. Mankan använda ett tvärvetenskapligt angreppssätt där primärvård oftast är rätt vårdnivå.
Organisatorisk och social arbetsmiljö
Vad ingår i begreppet organisatoriska och sociala faktorer i arbetsmiljön?
Ledarskap, inflytande/delaktighet, kommunikation, socialt stöd, relationer, arbetsorganisation, arbetsbelastning/krav, rättvisa, trivsel, återhämtning, variation, förändringar/trygghet, hot om våld, konflikter/kränkningar/trakasserier.
Vilka faktorer ingår Karasek, Theorell och Johnsons modell som beskriver riskfaktorer för t.ex. hjärtkärlsjukdom?
Krav-kontroll-stödmodellen beskriver de yttre kraven man har i förhållande till den kontroll över situationen man upplever och det stöd man kan få. Krav med krav i arbete menar Karasek och Theroell sådan som deadlines och produktivitetskrav. De olika psykologiska kraven kan delas in i kognitiva, kvalitativa (komplexiteten), kvantitativa (mängden) eller emotionella. De poängterar det som de kallar för mental arbetsbelastning, och som har att göra med hur mycket mental kraft som behövs för att utföra en arbetsuppgift. Kontroll, med kontroll, eller handlingsutrymme, menas både den kompetens man har i arbetet och hur stor möjligheten man har att fatta beslut. Tillsammans bidrar det till kontroll över situationen och kraven. Exempel på bristande kontroll är otydlighet i arbetsuppgifterna, otillräcklig information för att fatta beslut eller krånglande IT-system. Stress och känslan av kontroll hänger nära samman eftersom stressen ökar när man känner att man håller på att förlora kontrollen över en situation. Socialt stöd är den tredje faktorn. Personers om känner att de har ett välfungerande socialt stöd från exempelvis chef och arbetskamrater har visat sig utveckla färre stressymptom än andra. Exempel på stöd kan vara vägledning i arbetet, återkoppling på det man har gjort eller gemenskap i arbetsgruppen.
Vad menas med belöning i den s.k. ansträngnings-belöningsmodellen (effort- reward imbalance theory)?
Grundtanken är att de måste finnas en ömsesidighet i arbetssituationen. Belöning i form av materiella faktorer (lön), Socialt (möjlighet till befordran), Psykologiskt (uppskattning).