Antibiotikaresistenta bakteriella infektioner Flashcards

1
Q

En ny praktikant har börjat på ditt nya jobb. Hen berättar att en annan praktikant informerat henne om att det varit utbrott av infektioner med antibiotikaresistenta bakterier hos hundar som varit inskrivna på djursjukhuset och att man skall vara uppmärksam. Praktikanten säger att det är bra få veta att man skall vara uppmärksam, så att man noga ser efter om hundarna eller katterna eller människorna bär på bakterier på huden. Då ger man dem antibiotika så blir det bra.
En tredje praktikant säger att med just antibiotikaresistenta bakterier så vet man direkt om de finns där eller ej. Är det en ful infektion så är det resistenta bakterier, och man behöver inte ta sådana där bakterieprover som man gör på djursjukhuset innan man ger antibiotika. De proverna tas bara för att tjäna pengar. Och för övrigt så har den första praktikanten fel, det fins inga
Vad säger du till praktikanterna? Har de rätt? Om något är fel hur förklarar du det?

A

Man kan inte se bakterier med blotta ögat.
Alla hundar, katter och människor bär på bakterier normalt.
Resistent bakterier behöver inte ge värre infektioner.
Det går inte att se på en infektion om den är resistent eller inte.
Man måste odla och test resistensen hos bakterierna för att veta vilken bakterie det är och om den är resistent- och mot vilka typer av antibiotika.

Fel antibiotika ska inte ges. Antibiotika ökar risken för resistens och förekomst/bär på/infektion med resistenta bakterier.
Det går inte att behandla alla antibiotikaresistenta bakterier, alla antibiotika hjälper inte mot alla bakterier. Är bakterierna resistenta mot alla antibiotika hjälper inte antibiotika

Vissa bakterier går på både människa och hund
MRSA går på både människa och hund och katt. (smittar oftast från människa till hund och katt)
MRSP är en hund och katt- bakterie och människor infekteras sällan men kan bära på den. men särskilt vid (hund) bett så kan människor infekteras

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är antibiotika, varför använder man det?
Ger det smärtlindring, ger man det mot smärta?
Kan du förklara skillnaden/ förhållandet mellan de två orden penicillin och antibiotika?

A

Antibiotika används för att hjälpa kroppen att ta död på bakterier vid en infektion.
Antibiotika har inte smärtlindrande effekt. Men man kan förstås må bättre och få mindre ont om infektionen läks. Vill man ge smärtlindring ska man ge preparat mot just smärta.

Det finns många sorters antibiotika.
Penicillin är en sorts antibiotika
Penicillin är ett av det allra första antibiotika som utvecklades. Och det är ett så väldigt effektivt antibiotika men numer är många bakterie resistenta mot penicillin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur kan man vid djursjukhus, kliniker etc. påverka resistensläget, förekomst av antibiotikaresistens?
Kan man behandla bort alla bakterier med antibiotika; ge lång behandling så att de resistenta bakterierna säkert försvinner?

A

Generellt ökar problemet med antibiotikaresistens hos människor och djur i världen. Mycket forskning har utförts och pågår, liksom övervakning. Data nås enkelt via olika myndigheter tillexempel via SVA, Statens Veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten
Sverige har än så länge mindre resistens hos både människor och djur än de flesta andra länder.
I Sverige är det största problemet; den mest resistensen hos människor. Veterinärer get mycket mindre antibiotika till djur än vad läkare ger till människor.

Det kommer just inga nya antibiotika, även om forskning pågår för att hitta andra sätt att behandla bakterier. Patienter, människor och djur kan dö av infektioner som man tidigare enkelt kunde bota med antibiotika. De kan också behöva vara sjuka mycket längre och få kvarstående allvarliga skador till följd av infektioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är MRSA, MRSP ESBL?

A

Resistenta bakterier som kan vara mycket svårbehandlade och som är mycket duktiga på att sprida sig. Förekomsten ökar snabbt runt om i världen. Antibiotikabehandling och dålig vårdhygien ökar risken för att patienter smittas och blir bärare av och/eller utvecklar infektion med dessa bakterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är MRSP?

A

MRSP = mycket resistent stafylokock, hudbakterie som mest finns hos hundar & ibland katter. De trivs inte hos människa, men människor kan bära på den kortare tid.
Namn: Meticillin-resistent Staphylococcus pseudintermedius
Bokstaven M beskriver en speciell sorts resistens, mot antibiotika som används om stafylokocker, hudbakterier. Har en bakterie en sådan M (meticillin- resistens) resistens mot sådana antibiotika-sorter så hjälper det aldrig att ge någon av de antibiotikasorterna i höge doser, eller att ge antibiotika oftare. MRSP- bakterien är ofta resistent mot alla antibiotika som kan ges till hundar och katter
Själva bakterien behöver inte i sig orsaka med skada än en stafylokock som INTE har resistensen.
Men om antibiotikabehandling behövs är resistensen ett problem. Eftersom människa normalt inte infekteras med MRSP är man oftast bara orolig i samband med hundbett.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är MRSA?

A

MRSA = mycket resistent stafylokock, hudbakterie som mest finns hos människor men som kan smitta till hundar och katter.

Namn: Meticillin-resistent Staphylococcus aureus
Bokstaven M beskriver en speciell sorts resistens, mot antibiotika som används om stafylokocker, hudbakterier. Har en bakterie en sådan M (meticillin- resistens) resistens mot sådana antibiotika-sorter så hjälper det aldrig att ge någon av de antibiotikasorterna i höge doser, eller att ge antibiotika oftare. Ibland är MRSA bakterier dessutom resistenta mot nästan alla antibiotika men behöver för att behandla en människa eller ett djur.

Själva bakterien behöver inte i sig orsaka med skada än en stafylokock som INTE har resistensen. Men om antibiotikabehandling behövs är resistensen ett problem. Zoonosrisken är också ett problem, och läkare och länsveterinärer skal kontaktas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är ESBL?

A

ESBL = en sorts antibiotikaresistens som kan ses hos flera olika tarmbakterier. Resistensen sprids lätt från en bakteriesort till en annan. Hur många antibiotikasorter som inte kan användas varierar, men de kan vara väldigt många – eller nästan alla.

Eftersom det är tarmbakterier som bär på ESBL så är avföring viktig smittkälla.
Själva bakterien behöver inte i sig orsaka med skada än en stafylokock som INTE har resistensen. Men om antibiotikabehandling behövs är resistensen ett problem. Zoonosrisken kan också vara ett problem. Man får inte glömma att det är mycket vanligare med ESBL hos människa än hos svensk djur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Måste hunden man avliva en hund om man hittar MRSA, MRSP eller ESBL hos den?

A

Man måste inte automatiskt avliva hunden.
Det finns regler för hur hundar skall hanteras. Viss isolering- restriktioner gäller, de skiljer sig mellan de olika bakterierna/resistenserna. Jordbruksverket har kortare enklare förklaringar på sin webbsida so, man använder vid varje enskilt fall och SVA har generell information.
God hygien, sårvård, schamponering etc är viktigt för att minska risker för smittspridning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly