Angst_D Flashcards

1
Q

Hvilke angsttyper ser man?

A

Fobiske angsttilstande:
agorafobi, socialfobi, enkelfobi,

Andre angsttilstande:
OCD, panikangst og generaliseret angst

Akut og posttraumatisk belastningsreaktion:
Akut belastningsreaktion og PTSD

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke behandlingstyper er der til behandling af angst?

A

Non-farmakologisk behandling:
Psykoterapi (1. eller 2. valg)

Farmakologisk behandling:
Medicin ( 1. eller 2. valg)

  • OBS : kan evt anvendes i kombination - dvs både psykoterapi + medicin
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke lægemidler kan man benytte sig af hvis man skal benytte sig af medicinsk behandling?

A

De vigtigste grupper af lægemidler til farmakologisk angstbehandling er følgende:
Antidepressiva betragtes i dag som førstevalgspræparater ved behandling af angsttilstande. Effekten af SSRI og SNRI på angsttilstande er formentligt en klasseeffekt. Effekten indtræder i løbet af 2-3 uger. Mange patienter med angsttilstande er generelt meget følsomme for medicinbivirkninger. Af hensyn til compliance er det hensigtsmæssigt at begynde med en lav medicindosis og langsomt øge dosis.

Benzodiazepiner har god angstdæmpende og hurtigt indsættende virkning, også over for normale former for situationsbetinget angst (fx forestående operation). På grund af risiko for udvikling af afhængighed og tolerans bør behandlingen være tidsbegrænset. Efter 4-8 ugers behandling kan der optræde seponeringssymptomer, der kan være så udtalte, at de vanskeliggør ophør med behandlingen. Behandling ud over 4 uger anses i almindelighed som uhensigtsmæssig, og allerede ved starten af behandlingen bør man træffe aftale om varighed og aftrapning. Hvis det ved mere kronisk forløbende angsttilstande skulle vise sig nødvendigt at fortsætte behandlingen ud over 4 uger, tilrådes det, at behandlingen vurderes med jævne mellemrum (1969) (5413).

Antiepilepsimidlet Pregabalin er et GABA-derivat, der anvendes ved behandlingsrefraktære fokale epileptiske anfald og perifere neuropatiske smerter. Indikationen er generaliseret angst. Virkningen indsætter i løbet af 1 uge med effekt på nøglesymptomer som anspændthed, bekymringstendens og somatiske angstsymptomer.

Azapironer. Buspiron har langsommere indsættende anxiolytisk effekt end benzodiazepinerne, men medfører ikke sedation, amnesi, abstinenssymptomer eller misbrugsrisiko. Anvendes især ved generaliseret angst.

Antipsykotika har i lave doser nogen anxiolytisk effekt over for ikke-psykotisk angst og kan anvendes til patienter med risiko for udvikling af misbrug af benzodiazepiner, men herudover har de kun begrænset anvendelse ved angsttilstande. Kan eventuelt anvendes som augmentationsbehandling. I psykiatrien foretrækkes quetiapin ofte.

Antihistaminet hydroxyzin har en vis anxiolytisk effekt ved generaliseret angst. Sammenlignet med øvrige anxiolytika er hydroxyzin kun begrænset undersøgt.

Adrenerge β-receptorblokerende midler (β-blokkere) kan anvendes over for nogle af angstens somatiske og kognitive symptomer (fx ved svær eksamensangst). Effekten er begrænset til somatiske angstsymptomer, men er dårligt dokumentret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Angiv behandlingsvejledningen ved angsttilstande generelt set

A

Ved lette til moderate angsttilstande bør patienten tilbydes non-medikamentel behandling i form af kognitiv adfærdsterapi. Dette kan foregå i almen praksis eller ved henvisning til psykolog.

Ved sværere symptomer er der god dokumentation for effekt ved supplering med medikamentel behandling, for mange lægemidler både symptombedring, opnåelse af remission og undgåelse af tilbagefald.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Angiv behandlingsvejledningen ved panikangst og agorafobi

A

Behandling med SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor) eller SNRI (Serotonin and Noradrenaline Reuptake Inhibitor) bør starte i lav dosis for at undgå bivirkninger, som disse patienter er meget følsomme overfor. Effekten indtræder gradvist for at nå et maksimum efter 6-8 uger. Det er ikke afklaret, hvor længe en behandling skal fortsættes, men forløbsstudier tyder på, at en betydelig del af patienterne har spontan bedring i løbet af 1-2 år.

Det er derfor rimeligt at gennemføre behandlingen over en 6-12 måneders periode og herefter forsøge gradvis aftrapning under hensyn til principperne for aftrapning af antidepressiv behandling.

Hos nogle har panikangst et mere kronisk forløb, hvorfor længerevarende behandling kan komme på tale. Effekten af SSRI og SNRI på angsttilstande er formentligt en klasseeffekt, men der er for SSRI bedst dokumentation for effekt af, citalopram, escitalopram, paroxetin og sertralin.

For SNRI har Venlafaxin indikationerne generaliseret angst, panikangst og socialfobi, mens duloxetin kun har for førstnævnte (5414). Effekten af medicinsk behandling er mindre for agorafobiske symptomer end for panikanfald. Benzodiazepiner kan anvendes som supplering i de første 4-6 uger af behandlingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Angiv behandlingsvejledningen ved social fobi

A

Social fobi

Placebokontrollerede undersøgelser af social fobi har vist en signifikant bedre effekt af antidepressiva end af placebo over for både fobisk frygt og undvigelsesadfærd. Effekt på længere sigt er også påvist.

Behandlingen følger retningslinjerne for panikangst. Effekten af SSRI og SNRI på socialangst er en klasseeffekt og gælder formentlig alle midlerne, men der er især erfaring med følgende midler: escitalopram, paroxetin, sertralin og venlafaxin .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Angiv behandlingsvejledningen v. generaliseret angst

A

Generaliseret angst

Effekten af SSRI og SNRI på generaliseret angst er en klasseeffekt og gælder formentlig alle midlerne, men der bedst dokumentation for effekt af: duloxetin, escitalopram, paroxetin, og venlafaxin. Herudover dokumenteret effekt af pregabalin og sertralin (effekt vist i mindre studier) samt en vis effekt af buspiron.

Effekten af pregabalin er dosisafhængig og størst ved 450 mg daglig dosering. Korttids- og langtidsstudier (op til 6 måneder) har vist effekt af venlafaxin i løbet af 4 uger med tiltagende effekt i op til 6 måneder. Ved 6 måneder havde 70 % opnået bedring. Dosisforhold er ikke helt afklaret, idet bedring blev påvist over et stort dosisområde (37-250 mg/dag).

I placebokontrollerede forsøg er der påvist effekt af antihistaminet hydroxyzin, men de kliniske erfaringer er begrænsede. Der er ikke dokumenteret effekt af β-receptorblokerende farmaka

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Angiv behandlingsvejledningen ved OCD

A

Obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD)

Der er klinisk betydningsfuld effekt, både i den initiale behandling og i vedligeholdelsesbehandlingen, af serotonerge antidepressiva som, clomipramin ( TCA), SSRI og venlafaxin ( SNRI).

Bedst effekt ses ved clomipramin og SSRI. Antidepressiva har en specifik virkning på nøglesymptomerne obsessioner og kompulsioner. Antipsykotika ( risperidon og quetiapin) kan have en virkning i augmentationsbehandling af OCD.

Bør ikke anvendes sammen med serontonerge antidepressiva ved påvist QT-interval forlængelse.

Det anbefales at påbegynde behandlingen med gradvis stigning i dosis svarende til rekommandationerne for stoffet ved behandling af depressive tilstande. Efter 4-8 uger må yderligere dosisstigning overvejes afhængig af effekt og bivirkninger. Behandlingen skal gennemføres i mindst 12 uger, for at man kan vurdere effekten. Nogle patienter får markant, andre kun en vis bedring, men fuld remission er undtagelsen. Som ved andre angsttilstande bør den medicinske behandling suppleres med kognitiv adfærdsterapi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Behandlingsvejledningen ved PTSD?

A

Posttraumatisk stresstilstand (PTSD)

Behandlingen følger retningslinjerne for panikangst. Forløbet er ofte kronisk med betydelige handicap.
Effekten af SSRI på PTSD er en klasseeffekt og gælder formentlig alle midlerne, men der er bedst dokumentation for effekt af: paroxetin, fluoxetin og sertralin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Angiv lægemiddelvalg ud fra Basislisten

A

Lægemiddelvalg ( Basislisten)
SSRI
Sertralin / Citalopram / Escitalopram

Kommentarer

Overvej altid først henvisning til psykolog.
SSRI har veldokumenteret effekt på forskellige former for angst. Vurdering af effekt efter 6-8 uger. Der kan være risiko for opblussen af angst i den første periode af behandlingen

OBS under afsnittet om SSRI (pro.medicin);
Præparatvalg
Med hensyn til effekt er præparaterne formentlig ligeværdige. Ved valg af præparat bør man tage hensyn til anamnestiske oplysninger om tidligere gunstigt behandlingsresultat med et bestemt præparat. Har patienten ikke tidligere fået antidepressiv medicin, vælges først og fremmest præparater uden interaktioner, idet der herudover tages hensyn til ovennævnte farmakokinetiske forhold samt prisen på præparatet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Lægemiddel: sertralin (Serotoningenoptagshæmmer; SSRI)

Til hvilke anvendelsesområder bruges sertralin ?

A

Moderate til svære depressioner

Obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD) hos voksne samt børn og unge (6-17 år)

Socialfobi

Panikangst

Post-traumatisk stresstilstand (PTSD)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Lægemiddel: sertralin

Angiv doseringen af sertralin ved brug til behandling af angsttilstande

A

Panikangst, PTSD og socialfobi
Voksne. Initialt 25 mg 1 gang dgl. Dosis kan øges til 50 mg efter én uge og derefter med 50 mg ad gangen i intervaller på mindst en uge. Maksimal døgndosis er 200 mg.

OCD
Voksne og børn over 13 år. Initialt 50 mg 1 gang dgl. Efter en uge kan dosis øges med 50 mg ad gangen i intervaller på mindst en uge. Maksimal anbefalet døgndosis i de godkendte produktresumeer er 200 mg., men ved manglende respons kan højere doser være nødvendige - effekt og sikkerhed er vist ved op til 400 mg dgl. (4532).

Børn 6-13 år. Initialt 25 mg 1 gang dgl. Efter 1 uge kan dosis øges til 50 mg 1 gang dgl. og derefter med 50 mg ad gangen i intervaller på mindst en uge. Maksimal døgndosis er 200 mg. Erfaring savnes vedr. børn under 6 år.

Bemærk:
Bør kun anvendes til børn og unge under 18 år på indikationen OCD, hvor behandlingen skal varetages af en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Lægemiddel: sertralin

Ved samtidig brug af sertralin og patienten så har nedsat leverfunktion - hvad skal man så være opmærksom på?

A

Nedsat leverfunktion

Sertralin metaboliseres hovedsageligt gennem leveren. Ved mild levercirrose er set forlænget halveringstid, højere plasmakoncentration og ca. 3 gange øget AUC.

Forsigtighed ved let til moderat nedsat leverfunktion, hvor nedsat dosis eller forlænget dosisinterval bør overvejes. Behandling bør undgås ved stærkt nedsat leverfunktion pga. manglende erfaring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Lægemiddel: Sertralin

Såfremt man ønsker at seponere sertralin, hvad skal man så være opmærksom på ?
Hint: kom ind på typisk varighed af forløb - dvs. hvordan nedtrapningen skal ske og alternative ved problemer med at aftrappe

A

Seponering

På grund af risiko for seponeringssymptomer som fx svimmelhed, tremor, kvalme, søvnløshed og asteni bør seponering foretages gradvis.

Det anbefales normalt at aftrappe behandlingen over mindst 4 uger, gerne 8 uger eller længere.

Aftrapningsplanen skal løbende tilpasses individuelt til den enkelte patient.

I udgangspunktet kan der forsøges med en halvering af dosis med 1-2 ugers mellemrum (ved evt. symptomer forlænges intervallet med mindst 1 uge).

Når den lavest mulige dosis er nået, seponeres behandlingen efter nogle uger. Opstår der herefter symptomer, kan man forsøge at give mindst mulig dosis hver anden dag eller skifte til escitalopram dråber, som kan gives i passende fortynding.

Bemærk, at der typisk opstår problemer når sidste dosis seponeres, ikke ved de initiale halveringer af dosis. Desuden skal man omhyggeligt monitorere for om depressionen eller angsttilstanden vender tilbage med hyppige samtaler.

Hvis sidste del af aftrapningen ikke lader sig gøre, kan der evt. forsøges med skift til fluoxetin (fx 10-20 mg dgl.), der så seponeres uden aftrapning efter 1-2 ugers behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Lægemiddel: Sertralin

Hvilke kontraindikationer skal man være opmærksom på ved brug af sertralin?

A

Kontraindikationer

Behandling med MAO-hæmmere (isocarboxazid, linezolid, moclobemid, rasagilin, selegilin). Behandling med en irreversibel MAO-hæmmer (fx isocarboxazid) inden for de sidste 14 dage eller en reversibel MAO-hæmmer (fx linezolid, moclobemid) inden for det sidste døgn. Det antibiotiske middel linezolid kan i enkeltstående tilfælde gives under tæt observation.

Kombinationerne kan give alvorlige og i nogle tilfælde fatale reaktioner. Risikoen er mindst ved antiparkinsonmidlet selegilin, mens risikoen for rasagilin ikke er undersøgt.
En evt. behandling med MAO-hæmmere må først indledes 2 uger efter seponering af sertralin.
Samtidig behandling med pimozid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Lægemiddel: sertralin

Hvilke forsigtighedsregler skal man være opmærksom ved ?

A

Forsigtighedsregler

Blødningsforstyrrelser
Abnorm blødning er forekommet ved behandling med SSRI. Forsigtighed ved nuværende eller tidligere blødningsforstyrrelser samt ved behandling, der kan øge blødningsrisikoen (fx NSAID-behandling).

Børn og unge
Hos børn og unge under 18 år er i sjældne tilfælde set øget risiko for suicidal adfærd og aggressivitet. Sertralin er kun registreret til behandling af OCD hos børn og unge. Hvis behandling skønnes nødvendig, overvåges nøje for tegn på suicidal adfærd.
Ved langtidsbehandling af børn anbefales kontrol af vækst, modning og kognitiv/adfærdsmæssig udvikling.

Diabetes mellitus
Teoretisk risiko for påvirkning af den glykæmiske kontrol hos patienter med diabetes mellitus.

Epilepsi og kramper
SSRI kan anses som sikre i terapeutiske doser ved epilepsi.

Glaukom
Et øget niveau af serotonin kan medføre mydriasis, der kan øge risikoen for udvikling af akut snævervinklet glaukom. Forsigtighed ved nuværende eller tidligere snævervinklet glaukom.

Mani/hypomani
Risiko for induktion af mani. Forsigtighed ved tidligere mani/hypomani.
Behandling af bipolar depression med antidepressiva må almindeligvis kun foretages under samtidig dække af stemningsstabiliserende medicin.
Ved udvikling af mani anbefales behandlingen seponeret eller, hvis der kommer seponeringssymptomer, udtrappet, da disse kan bidrage til at forværre manien.

Angst
Angsten kan forbigående intensiveres i starten af behandlingen. Der bør derfor startes med særligt lav dosis og langsom dosisøgning hos patienter med angst.

Risiko for forlænget QT-interval
Forsigtighed ved faktorer, der kan disponere til forlænget QT-interval: Elektrolytforstyrrelser (hypokaliæmi, hypomagnesiæmi, hypocalcæmi), bradykardi, strukturel hjertesygdom, medfødt langt QT-syndrom, tidligere QT-forlængelse, samtidig behandling med diuretika, kvinder, ældre.

Risiko for hyponatriæmi
Forsigtighed ved risikofaktorer for hyponatriæmi (fx ældre, levercirrose, SIADH). Seponering bør overvejes ved hyponatriæmi.

Risiko for knoglebrud
Hos patienter over 50 år er der set øget forekomst af knoglebrud ved behandling med SSRI. Undersøgelser tyder på, at SSRI kan mindske knoglemassen og dermed øge risikoen for knoglebrud. Mindskning af knoglemassen er imidlertid også iagttaget ved ubehandlet depression.

Skizofreni
De psykotiske symptomer kan forværres, hvis patienten ikke samtidig er i antipsykotisk behandling.

Suicidaltanker og -adfærd
Mulig øget risiko for suicidaltanker og -adfærd i starten af behandlingen, specielt hos unge under 25 år.
Alle patienter følges tæt de første uger af behandlingen og ved dosisændringer, også for at sikre compliance.
Speciel forsigtighed ved angstsymptomer eller ved tidligere suicidaladfærd.

17
Q

Lægemiddel: sertralin

Hvilke bivirkninger ses ved brug af sertralin?

A

OBS:Oftest er bivirkningerne forbigående.

Meget alm: Diarré, Kvalme, Mundtørhed, Svimmelhed, Træthed, hovedpine, døsighed, søvnløshed og Ejakulationsforstyrrelser

almindelige bivirkninger (bl.a.): vægtøgning, Palpitationer, Tinnitus, synsforstyrrelser, mavesmerter, dyspepsi, flatulens, obstipation, opkastning og smagsforstyrrelser

18
Q

Lægemiddel:Sertralin

Hvilke mulige interaktioner skal man være opmærksom på?

A

Interaktioner

MAO-hæmmere
Kombination med MAO-hæmmere kan medføre alvorlige bivirkninger og er kontraindiceret.

Alkohol
SSRI potenserer de kognitive og motoriske effekter af alkohol, hvilket fx kan have betydning ved motorkørsel eller maskinbetjening.

Påvirkning af P450-enzymer (CYP)
Grapefrugtjuice bør undgås, da plasmakoncentrationen af sertralin kan øges med ca. 100 % - muligvis pga. hæmning af CYP3A4. Kombination med potente hæmmere af CYP3A4 (fx proteasehæmmere, itraconazol og claritromycin) bør også undgås. Forsigtighed ved kombination med moderate hæmmere af CYP3A4 (fx erythromycin, fluconazol, verapamil). Se endvidere tabel 2 i Elimination og cytokrom P450-systemet.

Specielt ved høje doser hæmmer sertralin CYP2D6. Mulig risiko for interaktion med midler, der har et smalt terapeutisk indeks og omsættes via CYP2D6 (fx klasse 1C-antiarrytmika og TCA), se endvidere tabel 2 i Elimination og cytokrom P450-systemet.

Påvirkning af trombocytfunktionen
SSRI hæmmer trombocytfunktionen pga. hæmning af serotoninoptaget i trombocytterne.
Forsigtighed ved kombination med andre midler, der kan påvirke trombocytfunktionen (fx NSAID) eller på anden vis kan øge risikoen for blødning.
Opmærksomhed på mulig øget blødningstendens ved behandling med antikoagulerende midler.

Risiko for øgning af den serotonerge effekt

Samtidig brug af andre serotonerge midler (fx amfetaminer, MAO-hæmmere, andre serotonerge antidepressiva, lithium, triptaner, tryptophan, og opioider som buprenorphin, fentanyl, methadon og tramadol) giver øget risiko for udvikling af serotoninsyndrom, se SSRI.

Samtidig brug af naturlægemidler, der indeholder perikon bør undgås på grund af risiko for serotonerg potensering.

Risiko for forlænget QT-interval:
Forsigtighed ved samtidig behandling med midler, der kan forlænge QT-intervallet:
- Visse antiarytmika (fx amiodaron2, dronedaron2, flecainid, sotalol)

- En lang række antipsykotika (fx amisulprid2, chlorprothixen2, clozapin1, droperidol2, flupentixol, haloperidol1,2, levomepromazin, lurasidon, melperon, paliperidon, periciazin, pimozid1,2, prochlorperazin2, quetiapin, risperidon, sertindol1,2, sulpirid, ziprasidon1,2)
 - Visse anæstetika (fx propofol, sevofluran)
  - Visse azoler (fx fluconazol)
    - Fluorquinoloner (ciprofloxacin, levofloxacin, moxifloxacin2)
     - Makrolider (azithromycin, clarithromycin, erythromycin, roxithromycin)
     - Visse serotonin-receptorantagonister (fx ondansetron)
     - Visse SSRI (fx citalopram2, escitalopram2)
     - Tricykliske antidepressiva

En række øvrige midler (bl.a. anagrelid, chloroquin, domperidon2, donepezil, lithium1, methadon1, moclobemid, oxaliplatin, terlipressin, vandetanib2, venlafaxin).

1 For disse psykofarmaka er effekten særlig udtalt og/eller veldokumenteret.
2 Samtidig behandling med andre midler, der kan forlænge QT-intervallet, er angivet som kontraindiceret på disse midler.

Andre interaktioner
Sertralin forhøjer niveauet af pimozid. Mekanismen er ukendt. Kombinationen bør undgås på grund af pimozids snævre terapeutiske index.

19
Q

Lægemiddel: Sertralin

Angiv lægemidlets farmakodynamik

A

Farmakodynamik

Selektiv serotoningenoptagshæmmer (SSRI). Hæmmer genoptaget af neurotransmitteren serotonin ved at blokere serotonins transportprotein (SERT). Mængden af serotonin uden for nervecellen øges derved.

Medvirkende til den antidepressive effekt er formentlig en direkte øgning af serotonin i synapsespalten eller en nedregulering og desensibilisering af 5HT1A-autoreceptorerne (der hæmmer frigørelse af serotonin fra nerveterminalen). Imidlertid har SSRI’erne også indflydelse på en række andre faktorer, der kan være vigtige for mekanismen (fx opregulering af cortisolreceptorerne, medførende mindsket hypofyse-binyrebark aktivitet, øget neurogenese i hippocampus).

Påvirker desuden andre neurotransmittere og receptorer. Se endvidere tabel 4 i Antidepressiva.

20
Q

Lægemiddel: sertralin

Angiv lægemidlet farmakokinetik

A

Farmakokinetik
Undergår udpræget first-pass metabolisme i leveren.

Maksimal plasmakoncentration efter 4,5-8 timer.

Steady state efter ca. 1 uge.

Metaboliseres i leveren (herunder via CYP3A4 og CYP2C19), bl.a. til den svagt aktive metabolit N-desmethylsertralin.

Plasmahalveringstid ca. 26 timerfor sertralin og 62-104 timer for N-desmethylsertralin.

21
Q

Lægemiddel: Citalopram (Serotoningenoptagshæmmer, SSRI)

Angiv lægemidlets anvendelsesområder

A

Moderate til svære depressioner, inkl. forebyggelse af periodisk depression

Socialfobi

Panikangst

Generaliseret angst

Obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD)

22
Q

Lægemiddel: Citalopram

Angiv doseringsforslag af citalopram ved angsttilstande:

A

Socialfobi
Initialt 20 mg dgl. i 2-4 uger, derefter 10-40 mg dgl.

Panikangst
Initialt 10 mg dgl. i en uge, derefter 20-30 mg dgl. Maksimal døgndosis er 40 mg.

Generaliseret angst og OCD
Initialt 20 mg dgl. Dosis kan alt efter respons øges til 40 mg dgl.

Bemærk:
Dosis bør ikke overskride 40 mg pga. øget risiko for forlænget QT-interval.
Sædvanligvis halv dosis til ældre over 65 år og maksimalt 20 mg dgl.
Bør ikke anvendes til børn og unge under 18 år, bl.a. pga. manglende erfaring.
Delekærven i 30 mg tablet kan anvendes til at lette indtagelse. Det kan ikke garanteres, at en halv tablet indeholder halv dosis.

23
Q

Lægemiddel: Citalopram

Skal man være opmærksom ved brug af lægemidlet, hvis der konstateres nedsat leverfunktion

A

Nedsat leverfunktion

Maksimal døgndosis 20 mg ved nedsat leverfunktion.
Særlig forsigtig dosistitrering ved stærkt nedsat leverfunktion.
24
Q

Lægemiddel: Citalopram

Hvad skal man være opmærksom ved såfremt man skal seponere citalopram?

A

Seponering
På grund af risiko for seponeringssymptomer som fx svimmelhed, tremor, kvalme, søvnløshed og asteni bør seponering foretages gradvis.

Det anbefales normalt at aftrappe behandlingen over mindst 4 uger, gerne 8 uger eller længere.

Aftrapningsplanen skal løbende tilpasses individuelt til den enkelte patient.

I udgangspunktet kan der forsøges med en halvering af dosis med 1-2 ugers mellemrum (ved evt. symptomer forlænges intervallet med mindst 1 uge).

Når den lavest mulige dosis er nået, seponeres behandlingen efter nogle uger. Opstår der herefter symptomer, kan man forsøge at give mindst mulig dosis hver anden dag eller skifte til escitalopram dråber, som kan gives i passende fortynding.

Bemærk, at der typisk opstår problemer når sidste dosis seponeres, ikke ved de initiale halveringer af dosis. Desuden skal man omhyggeligt monitorere for om depressionen eller angsttilstanden vender tilbage med hyppige samtaler.

Hvis sidste del af aftrapningen ikke lader sig gøre, kan der evt. forsøges med skift til fluoxetin (fx 10-20 mg dgl.), der så seponeres uden aftrapning efter 1-2 ugers behandling.

25
Q

Lægemiddel: Citalopram

Hvilke kontraindikationer skal man være opmærksom på ?

A

Kontraindikationer

Kombination med MAO-hæmmere
Behandling med MAO-hæmmere (isocarboxazid, linezolid, moclobemid, rasagilin, selegilin). Behandling med en irreversibel MAO-hæmmer (fx isocarboxazid) inden for de sidste 14 dage eller en reversibel MAO-hæmmer (fx linezolid, moclobemid) inden for det sidste døgn. Det antibiotiske middel linezolid kan i enkeltstående tilfælde gives under tæt observation.
Kombinationerne kan give alvorlige og i nogle tilfælde fatale reaktioner. Risikoen er mindst ved antiparkinsonmidlet selegilin, mens risikoen for rasagilin ikke er undersøgt.
En evt. behandling med MAO-hæmmere må først indledes 2 uger efter seponering af citalopram.

Andre kontraindikationer
Kendt forlænget QT-interval eller medfødt langt QT-syndrom.
Samtidig behandling med lægemidler, der forlænger QT-intervallet, se interaktioner.
Samtidig behandling med pimozid

26
Q

Lægemiddel: citalopram

Hvilke forsigtighedsregler skal man være opmærksom på ved brug af citalopram

A

Forsigtighedsregler

Blødningsforstyrrelser
Abnorm blødning er forekommet ved behandling med SSRI. Forsigtighed ved nuværende eller tidligere blødningsforstyrrelser samt ved behandling, der kan øge blødningsrisikoen (fx NSAID-behandling).

Børn og unge
Hos børn og unge under 18 år er i sjældne tilfælde både set øget risiko for suicidal adfærd og aggressivitet.
Citalopram bør ikke anvendes til børn og unge under 18 år. Hvis behandling alligevel skønnes nødvendig, overvåges nøje for tegn på suicidal adfærd.
Manglende erfaring vedr. langtidsbehandling af børn. Kontrol af vækst, modning og kognitiv/adfærdsmæssig udvikling anbefales.

Diabetes mellitus
Teoretisk risiko for påvirkning af den glykæmiske kontrol hos patienter med diabetes mellitus.

Epilepsi og kramper
SSRI kan anses som sikre i terapeutiske doser ved epilepsi (4529).

Glaukom
Et øget niveau af serotonin kan medføre mydriasis, der kan øge risikoen for udvikling af akut snævervinklet glaukom. Forsigtighed ved nuværende eller tidligere snævervinklet glaukom.

Mani/hypomani
Risiko for induktion af mani. Forsigtighed ved tidligere mani/hypomani.
Behandling af bipolar depression med antidepressiva bør almindeligvis kun foretages under samtidig dække af stemningsstabiliserende medicin. Ved udvikling af mani anbefales behandlingen seponeret eller, hvis der kommer seponeringssymptomer, udtrappet, da disse kan bidrage til at forværre manien.

Angst
Angsten kan forbigående intensiveres i starten af behandlingen. Der bør derfor startes med særligt lav dosis og langsom dosisøgning hos patienter med angst.

Risiko for forlænget QT-interval
QT-forlængelse er forekommet. Forsigtighed ved faktorer, der kan disponere til forlænget QT-interval: Elektrolytforstyrrelser (hypokaliæmi, hypomagnesiæmi, hypocalcæmi), bradykardi, strukturel hjertesygdom, medfødt langt QT-syndrom, tidligere QT-forlængelse, samtidig behandling med diuretika, kvinder, ældre. Se endvidere kontraindikationer.
Ved risikofaktorer overvejes kontakt til kardiolog.
Hjertekontrol (monitorering for symptomer på arytmier og ekg) anbefales efter 1-2 ugers behandling samt ved dosisøgning på 50 % eller mere.
Elektrolytforstyrrelser bør korrigeres inden behandlingsstart.

Risiko for hyponatriæmi
Forsigtighed ved risikofaktorer for hyponatriæmi (fx ældre, levercirrose, SIADH). Seponering bør overvejes ved hyponatriæmi.

Risiko for knoglebrud
Hos patienter over 50 år er der set øget forekomst af knoglebrud ved behandling med SSRI. Undersøgelser tyder på, at SSRI kan mindske knoglemassen og dermed øge risikoen for knoglebrud. Mindskning af knoglemassen er imidlertid også iagttaget ved ubehandlet depression.

Skizofreni
De psykotiske symptomer kan forværres, hvis patienten ikke samtidig er i antipsykotisk behandling.

Suicidaltanker og -adfærd
Mulig øget risiko for suicidaltanker og -adfærd i starten af behandlingen, specielt hos unge under 25 år.
Alle patienter følges tæt de første uger af behandlingen og ved dosisændringer, også for at sikre compliance.
Speciel forsigtighed ved angstsymptomer eller ved tidligere suicidaladfærd.

27
Q

Lægemiddel: Citalopram

Hvilke bivirkninger ses ved brug af citalopram

A

OBS: Oftest er bivirkningerne forbigående.

Meget almindelige (> 10 %)
Akkommodationsbesvær, Kvalme, Mundtørhed, Obstipation, Svimmelhed, Kraftesløshed, Tremor, Hovedpine
Agitation, Nervøsitet, Somnolens, Søvnløshed og Øget svedtendens

28
Q

Lægemiddel: citalopram

Hvilke interaktioner skal man være opmærksom på ?

A

Interaktioner

MAO-hæmmere
Kombination med MAO-hæmmere kan medføre alvorlige bivirkninger og er kontraindiceret.

Alkohol
SSRI potenserer de kognitive og motoriske effekter af alkohol, hvilket fx kan have betydning ved motorkørsel eller maskinbetjening.

Påvirkning af P450-enzymer (CYP)
Citalopram metaboliseres bl.a. via CYP2C19. Forsigtighed ved kombination med CYP2C19-hæmmere som fx fluconazol, fluvoxamin, lansoprazol eller omeprazol. Dosisjustering kan evt. overvejes. Se endvidere tabel 2 i Elimination og cytokrom P450-systemet.

Citalopram hæmmer CYP2D6. Mulig risiko for interaktion med midler, der har et smalt terapeutisk indeks og omsættes via CYP2D6 (fx klasse 1C-antiarrytmika og TCA), se endvidere tabel 2 i Elimination og cytokrom P450-systemet.

Påvirkning af trombocytfunktionen
SSRI hæmmer trombycytfunktionen pga. hæmning af serotoninoptaget i trombocytterne.
Forsigtighed ved kombination med andre midler, der kan påvirke trombocytfunktionen (fx NSAID) eller på anden vis kan øge risikoen for blødning.
Opmærksomhed på mulig øget blødningstendens ved behandling med antikoagulerende midler.

Risiko for øgning af den serotonerge effekt
Samtidig brug af andre serotonerge midler (fx amfetaminer, MAO-hæmmere, andre serotonerge antidepressiva, lithium, triptaner, tryptophan og opioider som buprenorphin, fentanyl, methadon og tramadol) giver risiko for udvikling af serotoninsyndrom, se SSRI.

Samtidig brug af naturlægemidler indeholdende perikon bør undgås på grund af risiko for serotonerg potensering.

Risiko for forlænget QT-interval
Samtidig behandling med midler, der kan forlænge QT-intervallet er kontraindiceret:
- Visse antiarytmika (fx amiodaron2, dronedaron2, flecainid, sotalol)

  • En lang række antipsykotika (fx amisulprid2, chlorprothixen2, clozapin1, droperidol2, flupentixol, haloperidol1,2, levomepromazin, lurasidon, melperon, paliperidon, periciazin, pimozid1,2, prochlorperazin2, quetiapin, risperidon, sertindol1,2, sulpirid, ziprasidon1,2)
  • Visse anæstetika (fx propofol, sevofluran)
  • Visse azoler (fx fluconazol)
  • Fluorquinoloner (ciprofloxacin, levofloxacin, moxifloxacin2)
  • Makrolider (azithromycin, clarithromycin, erythromycin, roxithromycin)
  • Visse serotonin-receptorantagonister (fx ondansetron)
  • Tricykliske antidepressiva
  • En række øvrige midler (bl.a. anagrelid, chloroquin, domperidon2, donepezil, lithium1, methadon1, moclobemid, oxaliplatin, terlipressin, vandetanib2, venlafaxin).

1 For disse psykofarmaka er effekten særlig udtalt og/eller veldokumenteret.
2 Samtidig behandling med andre midler, der kan forlænge QT-intervallet, er angivet som kontraindiceret på disse midler.
Desuden forsigtighed ved samtidig brug af midler, der kan medføre elektrolytforstyrrelser (kan øge risikoen for QT-forlængelse).

29
Q

Lægemiddel: Citalopram

Angiv lægemidlets farmakodynamik

A

Farmakodynamik

Citalopram er en selektiv serotoningenoptagshæmmer (SSRI). Hæmmer genoptaget af neurotransmitteren serotonin ved at blokere serotonins transportprotein (SERT). Mængden af serotonin uden for nervecellen øges derved. Medvirkende til den antidepressive effekt er formentlig en direkte øgning af serotonin i synapsespalten eller en nedregulering og desensibilisering af 5HT1A-autoreceptorerne (der hæmmer frigørelse af serotonin fra nerveterminalen). Imidlertid har SSRI’erne også indflydelse på en række andre faktorer, der kan være vigtige for mekanismen (fx opregulering af cortisolreceptorerne, medførende mindsket hypofyse-binyrebark aktivitet, øget neurogenese i hippocampus).
SSRI påvirker desuden andre neurotransmittere og receptorer

30
Q

Lægemiddel: Citalopram

Angiv lægemidlets farmakokinetik

A

Farmakokinetik

Biotilgængelighed ca. 80 %.
Maksimal plasmakoncentration efter 2-4 timer.
Steady state efter ca. 1 uge.

Metaboliseres i leveren via CYP2C19, CYP3A4 og CYP2D6 til delvis aktive metabolitter.
Plasmahalveringstid ca. 36 timer.
12-23 % udskilles uomdannet gennem nyrerne.

31
Q

Lægemiddel: Escitalopram ( serotoningenoptagelseshæmmer, SSRI)

Hvilke anvendelsesområder bruges lægemidlet til?

A

Moderate til svære depressioner

Socialfobi

Panikangst

Generaliseret angst

Obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD)

32
Q

Lægemiddel: Escitalopram

Angiv doseringsforslag til lægemidlet når det skal bruges mod angsttilstande

A

Socialfobi
Initialt 10 mg dgl. i 2-4 uger, derefter 5-20 mg dgl.

Panikangst
Initialt 5 mg dgl. i en uge, derefter 10-20 mg dgl.

Generaliseret angst
Initialt 10 mg dgl. Dosis kan alt efter respons øges til 20 mg dgl.

Bemærk:
Dosis bør ikke overskride 20 mg pga. øget risiko for forlænget QT-interval.
Bør ikke anvendes til børn og unge under 18 år pga. manglende erfaring.
Delekærven i tabl. 15 mg kan anvendes til at lette indtagelse. Det kan ikke garanteres, at en halv tablet indeholder halv dosis.

33
Q

Lægemiddel: escitalopram

Skal man være opmærksom ved nedsat nyrefunktion ved brug af lægemidlet?

A

Nedsat nyrefunktion
Forsigtighed, erfaring savnes
GFR 0-30 ml/min.

Forsigtighed ved GFR < 30 ml/min. pga. manglende erfaring.

34
Q

Lægemiddel: Escitalopram

Skal man udvise forsigtighed hvis der er nedsat leverfunktion?

A

Nedsat leverfunktion
Initialt 5 mg dgl.
Maksimal døgndosis 10 mg afhængig af plasmamonitorering.

35
Q

Lægemiddel Escitalopram

Hvilke kontraindikationer skal man være opmærksom på

A

Kontraindikationer

Kombination med MAO-hæmmere
Behandling med MAO-hæmmere (isocarboxazid, linezolid, moclobemid, rasagilin, selegilin). Behandling med en irreversibel MAO-hæmmer (fx isocarboxazid) inden for de sidste 14 dage eller en reversibel MAO-hæmmer (fx linezolid, moclobemid) inden for det sidste døgn. Det antibiotiske middel linezolid kan i enkeltstående tilfælde gives under tæt observation.
Kombinationerne kan give alvorlige og i nogle tilfælde fatale reaktioner. Risikoen er mindst ved antiparkinsonmidlet selegilin, mens risikoen for rasagilin ikke er undersøgt.
En evt. behandling med MAO-hæmmere må først indledes 2 uger efter seponering af escitalopram.

Andre kontraindikationer
Kendt forlænget QT-interval eller medfødt langt QT-syndrom.
Samtidig behandling med lægemidler, der forlænger QT-intervallet

36
Q

Lægemiddel: Escitalopram

Hvilke bivirkninger ser man ved brug af Escitalopram

A
Meget almindelige (>10%)
Kvalme og Hovedpine

Almindelige (1-10 %)
Diarré, Mundtørhed, Obstipation, Opkastning, Svimmelhed, feber, træthed, uro, vægtøgning, nedsat eller øget appetit

37
Q

Lægemiddel: Escitalopram

Angiv lægemidlet farmakodynamik

A

Farmakodynamik

Selektiv serotoningenoptagshæmmer (SSRI). Hæmmer genoptaget af neurotransmitteren serotonin ved at blokere serotonins transportprotein (SERT). Mængden af serotonin uden for nervecellen øges derved. Medvirkende til den antidepressive effekt er formentlig en direkte øgning af serotonin i synapsespalten eller en nedregulering og desensibilisering af 5HT1A-autoreceptorerne (der hæmmer frigørelse af serotonin fra nerveterminalen). Imidlertid har SSRI’erne også indflydelse på en række andre faktorer, der kan være vigtige for mekanismen (fx opregulering af cortisolreceptorerne, medførende mindsket hypofyse-binyrebark aktivitet, øget neurogenese i hippocampus).

38
Q

Lægemiddel: escitalopram

Angiv lægemidlets farmakokinetik

A

Farmakokinetik
Biotilgængelighed ca. 80 %.
Maksimal plasmakoncentration efter 2-4 timer.
Steady state efter ca. 1 uge.
Metaboliseres i leveren, hovedsageligt via CYP2C19, CYP3A4 og i mindre grad CYP2D6, til delvis aktive metabolitter.
Plasmahalveringstid ca. 36 timer.
Ca. 8 % udskilles uomdannet gennem nyrerne.