Anatomi 2.0 Flashcards
En patient upplever symtom som frossa, muskelvärk och en kroppstemperatur på
39,8°C. Vad kan vara en möjlig orsak till dessa symtom?
Symtomen frossa, muskelvärk och en förhöjd kroppstemperatur på 39,8°C tyder på att patienten sannolikt har feber, vilket är kroppens naturliga svar på en underliggande infektion eller inflammation. Feber orsakad av en bakteriell infektion.
Feber är ett resultat av att immunsystemet höjer kroppstemperaturen som en del av försvaret mot en infektion. Vid hög feber som 39,8°C arbetar kroppen aktivt för att bekämpa infektionen. Här är några mekanismer:
Frossa: Kroppen försöker höja temperaturen genom att skaka musklerna.
Muskelvärk: Kan uppstå som en del av den inflammatoriska processen när immunsystemet är aktivt.
Hur påverkar uttorkning blodkoncentrationen av elektrolyter och vilka konsekvenser kan det få för kroppen?
När kroppen förlorar vatten minskar mängden vätska i blodet, men elektrolyterna – som natrium, kalium och klorid – blir kvar. Eftersom mängden elektrolyter inte minskar i samma takt som vätskan, blir deras koncentration i blodet högre.
Detta tillstånd kallas hypernatremi, vilket betyder att natriumkoncentrationen i blodet är för hög. Kaliumbalansen kan också påverkas, vilket kan leda till att cellernas funktioner störs.
Mindre vätska i blodet betyder också en mindre total blodvolym. Detta kan leda till lågt blodtryck, vilket i sin tur kan orsaka: Yrsel, särskilt när man ställer sig upp Minskad blodförsörjning till viktiga organ som hjärnan och njurarna.
Om uttorkningen inte åtgärdas kan konsekvenserna bli allvarliga: Hjärnskador hjärnan svullnar när kroppen försöker återställa balansen. Cirkulationskollaps: Om blodvolymen sjunker för mycket kan hjärtat inte pumpa runt blodet ordentligt. Organsvikt Bristen på blodflöde kan leda till att vitala organ som hjärta, njurar och lever slutar fungera.
Hur kan man förebygga och åtgärda detta?
Återställ vätskebalansen: Drick vatten eller elektrolytlösningar för att ersätta både vätska och elektrolyter.
Undvik uttorkning: Se till att dricka tillräckligt, särskilt vid varmt väder eller fysisk aktivitet.
Vilken är den primära faktorn som stimulerar frisättningen av aldosteron och ADH?
Lågt blodtryck och lågt blodvolym.
Aldosteron: Frisätts från binjurarna när blodtrycket är lågt eller när blodvolymen minskar. Aldosteron hjälper till att behålla natrium och därmed vatten i kroppen, vilket ökar blodvolymen och höjer blodtrycket.
ADH (antidiuretiskt hormon): Frisätts från hypofysen när blodvolymen är låg eller när blodet är mer koncentrerat (högre osmolalitet). ADH stimulerar njurarna att behålla vatten, vilket ökar blodvolymen och blodtrycket.
Berätta om skelettet?
Skelettet är kroppens största mineralförråd, och det innehåller främst kalcium och fosfat. Dessa mineraler är avgörande för att bibehålla benstyrka och spelar en viktig roll i kroppens metabolism, särskilt kalcium i samband med nervsignalering, muskelkontraktioner och blodkoagulering.
De flesta blodkroppar bildas i den röda benmärgen, som finns i många av de större benen i kroppen, som lårbenen och höftbenen.
Skelettet ger mekaniskt skydd åt livsviktiga organ som hjärnan (skallbenet), hjärtat (bröstkorgen) och lungorna (bröstkorgen).
Skelettet ger stöd åt kroppen och fungerar som fäste för mjuka organ och muskler, vilket möjliggör rörelse och stabilitet.
Clavicula
Scapula
Ulna
Sternum
Os sacrum
Fibula
Os coxae
Femur
Costae
Humerus
Tibia
Clavicula = Nyckelbenet Beläget mellan bröstbenet (sternum) och skulderbladet (scapula).
Radius = Strålbenet. Beläget i underarmen på den sidan av kroppen som är närmast tummen (i relation till ulna).
Scapula = Skulderbladet. Beläget på baksidan av bröstkorgen, på båda sidor om ryggraden.
Ulna = Armbågsbenet. Beläget i underarmen, på den sidan av armen som är närmast lillfingret (i relation till radius).
Sternum = Bröstbenet Beläget i mitten av bröstet och ansluter till revbenen via brosk.
Os sacrum = Korsbenet Beläget vid basen av ryggraden, mellan de två höftbenen (os coxae).
Fibula = Vadmuskelsbenet. Det mindre benet i underbenet, beläget på utsidan av tibia (skenbenet).
Os coxae = Höftbenet. Består av tre ben som smälter samman: iliun, ischium och pubis. Det utgör basen för bäckenet.
Femur = Lårbenet. Det största och starkaste benet i kroppen, som går från höften till knäet.
Costae = Revbenen. Ett antal ben som omger bröstkorgen och skyddar de inre organen, som hjärta och lungor.
Humerus = Överarmsbenet Det stora benet i överarmen, mellan axeln och armbågen.
Tibia = Skenbenet. Det större benet i underbenet, beläget på insidan i relation till fibula
Vilket hormon ökar epitelcellernas genomsläpplighet för vatten i distala tubuli och samlingsrör?
Antidiuretiskt hormon (ADH)
ADH (antidiuretiskt hormon), även känt som vasopressin, frisätts från hypofysen och verkar genom att öka vattenreabsorptionen i njurarna. Det gör detta genom att öka genomsläppligheten för vatten i de distala tubuli och samlingsrören i njurarna. ADH binder till specifika receptorer på njurcellernas yta, vilket leder till att vattenkanaler (akvaporiner) sätts in i cellmembranen, vilket gör det lättare för vatten att reabsorberas tillbaka in i blodet.
Detta leder till att mindre urin bildas och kroppen kan bevara vatten, vilket är särskilt viktigt när kroppen behöver hålla kvar vätska vid t.ex. dehydrering eller låg blodvolym.
Syra-basregleringens huvuduppgift är att:
Hålla koncentrationen av vätejoner i extracellulärvätskan så konstant som möjligt
Syra-basregleringens huvuduppgift är att bibehålla ett stabilt pH i kroppens vätskor, särskilt i blodet och den extracellulära vätskan, för att säkerställa att kroppens enzymer och metaboliska processer fungerar optimalt. Detta görs genom att reglera koncentrationen av vätejoner (H⁺), eftersom dessa är direkt kopplade till pH-värdet
Nämn 2 påståenden om kroppens temperaturreglering
Justeringar av hudtemperaturen är kroppens viktigaste mekanism för att reglera värmeavgivning
Brun fettvävnad innehåller fler mitokondrier än gul fettvävnad Brun fettvävnad har fler mitokondrier och används för termogenes (produktion av värme) genom att förbränna fett för att skapa värme, särskilt vid kallt väder. Detta skiljer sig från gul fettvävnad, som lagrar energi.
Var finns temperaturcentrum
Vad gör feber
Och hur verkar Acetylsalicylsyra
Temperaturcentrumet som reglerar kroppstemperaturen ligger i hypothalamus,
Hypothalamus är en del av hjärnan och fungerar som kroppens “termostat”. När kroppen utsätts för en infektion eller annan påverkan som höjer kroppstemperaturen, justeras set-pointen för kroppens temperatur uppåt i hypothalamus, vilket leder till feber.
Feber förbättrar kroppens förmåga att bekämpa bakterie- och virusinfektioner: Feber kan stimulera immunsystemet och öka aktiviteten hos vita blodkroppar (leukocyter), vilket bidrar till att bekämpa infektioner.
Acetylsalicylsyra verkar som ett febernedsättande medel: Acetylsalicylsyra (ASA, t.ex. Aspirin) verkar genom att hämma cyklooxygenas (COX), ett enzym som är involverat i produktionen av prostaglandiner, vilket sänker feber och lindrar smärta.
Var finns Kroppens temperaturcentrum
Kroppens temperaturcentrum finns i hypothalamus Hypothalamus reglerar kroppens temperatur genom att svara på signaler från pyrogener, vilka påverkar prostaglandiner och höjer set-point för kroppstemperaturen under en feberreaktion.
Vilket är det viktigaste buffertsystemet i kroppen?
Bikarbonatsystemet (HCO₃⁻/H₂CO₃) är kroppens främsta buffertsystem och spelar en central roll i att upprätthålla blodets pH inom det smala, livsnödvändiga intervallet på cirka 7,35–7,45.
Binjurarna producerar hormoner som har en viktig funktion vid stress. Binjurebarken och binjuremärgen producerar olika hormoner vilka?
Binjurarna är kroppens “stressorgan” och spelar en avgörande roll i att hjälpa oss hantera stress genom hormoner som adrenalin, noradrenalin, kortisol och aldosteron.
Binjurarna består av två delar: barken (cortex) och märgen (medulla). Dessa producerar olika hormoner som har viktiga roller i stressresponsen.
Märgen: Adrenalin och noradrenalin vid akut stress. Om en björn dyker upp, skickar hjärnan signaler via det sympatiska nervsystemet till
binjuremärgen, som frigör adrenalin och noradrenalin som: 1) ökar pulsen och blodtrycket och därmed ger mer syre och näring till musklerna.
2) Vidgar luftrören: Gör det lättare att andas och syresätta blodet.
3) Frigör glukos: Levern släpper ut lagrad glukos i blodet för snabb energi.
4) Stänger av “onödiga” system: Matsmältning och immunförsvar saktar ner för att prioritera överlevnad.
Detta är kroppens “fight or flight”-respons, som hjälper dig att agera snabbt.
Kortisol vid långvarig stress (barken):
Om stressen inte går över, börjar binjurebarken producera mer kortisol, ett hormon som hjälper kroppen att hantera långvarig stress.
Kortisol fungerar så här: Höjer blodsockret: Ger energi till hjärnan och kroppen.
Dämpar inflammation: Hjälper kroppen att hantera skador eller infektioner.
Stärker minnet: Kortisol kan öka fokuset på det som är viktigt för överlevnad.
Vad stämmer om mannens reproduktionsfysiologi
Varje spermie innehåller 23 kromosomer.
vilket krävs för att skapa en ny individ vid befruktning.
Manliga könshormoner produceras i testiklarna.
De produceras av Leydig-celler i testiklarna.
Testosteron är det viktigaste manliga könshormonet för testosteron spelar en central roll i utvecklingen av manliga könsorgan, spermatogenes, och sekundära könskarakteristika.
Vilka förändringar sker i kroppen till följd av en infektion
När kroppen utsätts för en infektion – oavsett om det är ett virus, en bakterie eller en svamp – sker en rad förändringar som tillsammans syftar till att försvara och återställa hälsan.
En bakterie har tagit sig in genom ett litet sår i huden, eller att ett virus har infekterat cellerna i luftvägarna. Kroppen har sina vakthundar – immunceller som konstant patrullerar. De första som märker faran är de medfödda immunförsvarets celler, som makrofager och dendritiska celler.
Inflammation – slagfältet skapas
För att få hjälp till platsen startar kroppen en inflammationsprocess
Feber – hela kroppen mobiliseras
När infektionen sprider sig vidare i kroppen skickar immunceller ut signalämnen som påverkar hjärnans temperaturcentrum i hypotalamus. Kroppstemperaturen höjs, och man får feber. Febern hjälper kroppen att: sakta ner fienden. Många bakterier och virus trivs sämre vid högre temperaturer.
Öka immunförsvarets aktivitet: Immunceller arbetar snabbare och mer effektivt i en varmare miljö.
Vilket av följande alternativ motsvarar de förändringar som sker till följd av minskad blodvolym? Ökar, minskar
Arteriellt blodtryck
Sympatiska nervfibrer
Renin
Angiotensin 11
Na+
Arteriellt blodtryck ↓ minskar för att minskad blodvolym leder till lägre tryck i blodkärlen.
Aktivitet i sympatiska nervfibrer till njurarna ↑ (ökning) Sympatikus aktiveras för att öka hjärtfrekvens, kontraktion och vasokonstriktion för att motverka blodtrycksfallet.
Renin ↑ (ökning) Njuren frisätter renin som svar på lågt blodtryck.
Angiotensin II ↑ (ökning) Renin stimulerar produktionen av angiotensin II, som orsakar vasokonstriktion och stimulerar aldosteronfrisättning.
Na⁺-reabsorption ↑ (ökning) Aldosteron ökar natriumreabsorption i njurarna för att behålla vätska och blodvolym.
Utsöndring av Na⁺ ↓ (minskning) Minskad utsöndring av natrium för att spara vatten.
ADH (antidiuretiskt hormon) ↑ (ökning) ADH ökar för att minska vattenförlusten via njurarna, vilket hjälper till att återställa blodvolymen.
Förklara blåstömning hos vuxna
Blåstömningsreflexen är autonom. Tömning av blåsan sker delvis som en reflex när urinblåsan är full.
-Aktiverar parasympatiska nervimpulser tillbaka till blåsväggen som gör att glatt muskulatur i blåsan drar ihop sig.
-Upphäver sympatikusstimulering av glatt muskulatur i inre sfinktern så att den slappnar av.
Sensoriska celler från blåsväggen skickar upp signaler till hjärnan.
Vuxna kan kontrollera den yttre sfinxtern med viljan så att vi kan hålla igen när det inte är läge för oss att kissa.
Vilken funktion har angiotensin II?
.Om blodtrycket sjunker, och viktiga organ som hjärnan och hjärtat riskerar att inte få tillräckligt med blod. Kroppen har ett kraftfullt system som aktiveras för att lösa problemet, hormonet angiotensin II.
Allt börjar med att njurarna, märker att blodflödet är för lågt eller att salthalten i blodet minskat. För att lösa situationen frisätter njurarna ett enzym som heter renin. Renin sätter igång en kedjereaktion i kroppen: det omvandlar ett protein från levern, angiotensinogen, till angiotensin I. och när detta ämne passerar lungorna och aktiveras av enzymet ACE (angiotensin-converting enzyme) som det förvandlas till angiotensin II.
När angiotensin II väl är aktiv, tar det snabbt kommandot och börjar lösa krisen. Angiotensin II signalerar till artärernas muskelceller att dra ihop sig. Detta gör att blodkärlen smalnar av, vilket direkt ökar blodtrycket och ser till att blodet kan pumpas ut till kroppens viktigaste organ.
Det skickar också signaler till binjurebarken, som börjar producera hormonet aldosteron. Aldosteron hjälper njurarna att hålla kvar natrium och vatten, vilket ökar blodvolymen och ger ett extra tryck i cirkulationen.
Angiotensin II når hjärnan och aktiverar törstcentrum. Du känner dig törstig och dricker mer vatten, vilket hjälper kroppen att fylla på vätskereserverna.
Samarbete med ADH:
Angiotensin II triggar också frisättningen av antidiuretiskt hormon (ADH) från hypofysen. ADH gör att njurarna återabsorberar mer vatten tillbaka till blodet istället för att det förloras som urin, vilket bidrar till att stabilisera blodtrycket.
Hur vandrar spermien efter en utlösning
Vagina, cervix, livmoder, äggledare.
Spermierna tas in genom vagina vid samlag. Spermierna passerar genom livmoderhalsen (cervix), där det finns en slemhinna som kan påverka spermiens passage beroende på menstruationscykeln.
Livmoder (uterus): Spermierna simmar genom livmodern för att nå äggledarna.
Äggledare (fallopian tubes): Om ett ägg finns tillgängligt (vid ägglossning), simmar spermierna till äggledaren för att försöka befrukta ägget.
Vilken hormonförändring utlöser ägglossning?
Cykeln börjar med att hypofysen frisätter FSH (follikelstimulerande hormon). Detta hormon får äggstockarna att börja utveckla ett antal äggblåsor (folliklar), och varje follikel innehåller ett omoget ägg. Under de första dagarna av cykeln är detta en långsam process.
Men allt ändras när kroppen förbereder sig för att släppa ett ägg. När ett av äggen mognar och når rätt nivå av utveckling, kommer hypofysen att börja frisätta LH (luteiniserande hormon). Det är denna ökning av LH, ofta kallad LH-toppen, som är själva nyckeln till ägglossningen. När LH-nivåerna stiger kraftigt, sker något dramatiskt det får ägget att släppa.
Vilken effekt har hormonet FSH hos män?
Producerar spermier.
Follikelstimulerande hormon (FSH) spelar en central roll i spermieproduktionen (spermatogenes) hos män
Vad menas med miktion?
Tömning av blåsan.
Miktion är den fysiologiska processen där urin töms från urinblåsan genom urinröret. Det är en viktig del av kroppens utsöndringssystem och regleras av både nervsystemet och muskulaturen i urinblåsan och urinröret.
Med hyperton vätska menas..
Att vätskan har högre osmolaritet jämfört med blodet.
Förklaring:
Hyperton vätska har en högre koncentration av lösta ämnen (osmolära partiklar) än vad som finns i blodet. När en hyperton vätska administreras, kommer vatten att röra sig från cellerna (som har lägre osmolaritet) till vätskerummet med högre osmolaritet, vilket kan leda till cellers uttorkning (dehydrering).
Hur produceras svett
Svettkörtlarna styrs av nerver som använder acetylkolin både före och efter nervkroppen.
. Andra nerven använder också acetylkolin för att aktivera svettkörtlarna och få dem att producera svett.
Välj alternativet där en anatomisk del inte passar in i gruppen.
Humerus
Ulna
Triceps brachii
Humerus - Överarmsbenet
Ulna - Ben i underarmen på lillfingersidan
Triceps brachii är en muskel.