Alla frågor Flashcards
Så här ska du göra för att testa en teori:
frågeställning, hypotes, undersökning, resultat, slutsats
För att något ska räknas som en levande organism måste de ha:
en ämnesomsättning, förmåga att växa, fortplanta sig och reagera på omgivningen
Ungefär hur många människor har vi människor
10^14 st celler
Ge exempel på heterotrofer
människor, djur, svampar och många bakterier
Vad är heterotrofer
Behöver mat (delar av andra levande organismer, både djur och växter) för att få den energi och byggmaterial de behöver för att leva. Vatten och olika mineralämne är det enda livsviktiga oorganiska vi behöver få i oss.
Ge exempel på autotrofer
Växter mm
Ge exempel på kemoautotrofer
En del bakterier
Vad är autotrofer
Kan tillverka energirika föreningar ur enkla molekyler så som koldioxid och vatten. Processen när autrotrofer (växter, alger och blågröna bakterier) bygger energirika ämnen från koldioxid, vatten och solenergi kallas fotosyntesen.
Vad är kemoautotrofer
Får sin energi istället från någon oorganisk kemisk reaktion. De kan tex göra om CO2 till socker och andra organiska ämnen. De behöver varken det vi kallas mat eller solljus för att överleva.
Vad är fotosyntesen?
koldioxid + vatten + ljusenergi, kemiskenergi (som ATP) –> Syre och glukos
Vad är cellandningen?
Syre + kolhydrater –> koldioxid + vatten + energi
Förklara cellandningen
Cellandningen omvandlar kemisk energi i socker och syre till kemisk energi i ATP.
Cellandningen består av delprocesserna glykos, citronsyracykeln, elektrontransportkedjan och oxidativ fosforylering. Glykosen sker i cytosolen medan de andra delprocesserna sker i mytokondrien.
Förklara fotosyntesen
Fotosyntesen sker i kloroplasten medan det är klorofyllet som absorberar solljusets energi. Även gröna växter utan tillgång till solljus absorberar syre och avger koldioxid i små mängder.
Vilka grundämne byggs vi upp av?
Syre, Kol, väte + kväve (främst i aminosyror), fosfor (ingår i DNA och RNA) och svavel (vissa aminosyror)
De fyra kemiska föreningar vi består av är
Proteiner
Lipider (fetter mm)
Kolhydrater
Nukleinsyror (DNA och RNA)
Vad är prokaryota celler?
Bakterier utan kärnor dvs inga cellkärnor. Deras DNA ligger fritt i cellen och är encelliga. Ribosomerna är lite mindre i prokaryota celler. Den totala mängden DNA är mycket mindre, däremot utnyttjas den mer effektivt.
Vad är eukaryota celler?
Växt- och djurceller, svampar. Finns både encelliga (jäst) och flercelliga. Gemensamt för alla eukaryoter är cellkärnan (där all DNA är samlad), större ribosomer och ett stort antal olika slags organeller.
Cellmembran
Gränsen mellan omgivningen och cellens inre värld. Det styr vilka ämnen som kan passera och gör så att cellen får en egen kemisk miljö (dvs livprocesserna är beroende av det som händer utanför cellen, som en egen liten bubbla).
Byggs till största del upp av lipider (främst fosfolipider). För att klara de här uppgifterna har cellmembranet olika typer av proteiner inbäddade mellan fosfolipiderna.
Cellplasma/cytoplasma
Cellinnehållet mellan cell- och kärnmembran. Cytoplasma är en trögflytande vätska som till största del består av vatten. I den geléliknande vätskan finns bla salter, näringsämnen och proteiner. En del av dessa proteiner är enzymer som jobbar med att bryta ner eller bygga upp näringsämnen (det är i cytoplasman transporteringen sker).
Kärnmembran
Kärnmembranet är dubbelmembran som omger cellkärnan i eukaryota celler.
Cellkärna
Där cellens DNA finns (i eukaryota celler). Det är här kromosomerna finns och där replikation och transkription av DNA:et sker.
Mitokondrier
Mitokondrierna fungerar som cellens kraftverk; cellandningen sker här. Var ursprungligen en bakterie. Mitokondrien har ett eget DNA skiljt från våran 46 kromosomer. Den ärvs endast av modern då sperman inte kan hålla den. Det betyder att den ärvs direkt från modern och ändras inte såvida det inte sker en mutation.
Kloroplaster
De celldelar (organeller) i växtceller där fotosyntesen sker rum. Finns alltså endast i växtcellerna. Den sköter fotosyntesen med hjälp av klorofyll.
Endoplasmatiskt nätverk (även kallat ”er” alt. nätverk)
Består av ett stort antal veck av tunna membran i cellens cytoplasms. Den är både slätt/strävt. Där det är strävt sitter ribosomerna. Nätverket sköter transporter inne i cellen. De sköter bildning av fetter, levern (avgiftning), kalcium joner lagras där.
Ribosomer
Kroppens proteinfabrik. Det är ribosomerna (i cellernas cytoplasma) där proteiner bildas. Det är i ribosomen transaktionen sker (där proteiner byggs upp genom att aminosyror fogas samman till långa kedjor).
Ribosmomerna sitter dels lösa i cellen och fast i det endoplasmatiska nätverket. Alltså är de olika lättillgängliga. Alla ribosomer kan tillverka alla sorters protein. Det som bestämmer vilket protein som ska bildas är vilket tRNA som kommer dit.
Peroxisom
Finns i många eukaryota celler. I leverceller deltar proxisomer i avgiftningsprocesser. Tar även hand om skadliga varianter av syre.
Golgiapparat
En mellanlagringsstation där proteiner bearbetas och sorteras, då de snart behövs men ej direkt. Lite som en förpackningscentral.
Lysosom
Jobbar med att bryta ner restprodukter genom att använda sig av enzymer med förmåga att bryta ner organiska ämnen. Bryter ner bla proteiner, bakterier mm. När cellen blir för gammal hjälper dem till med programmerad celldöd (självmord).
Cellskelett
Är ett nätverk av trådlika proteinkomplex. Finns i Eukaryota celler.
Det är uppbyggt av tre olika komponenter; Mikrotubuli, mikrofilament och intermediärfilament (Ingrid nämnde bara mikrofilament).
Mikrofilamentet är viktigt för cellernas rörelse mm.
Vakuol
När man glömmer att vattna. Cellen krymper ihop Kan fyllas igen och hjälper till att hålla stadgan. Tryckreglering och lagring av näring osv.
Vad står DNA för
Deoxiribonukleinsyra
Vad är DNA uppbyggt av?
Är uppbyggt av nukleotider som består av: kvävebaser (A,T,G,C), socker (deoxiribos) och fosfat. Varje nukleotid består av en kvävebas, en socker och en fosfat.
Vilka baser binder till DNA
A-T & C-G
Vad för funktioner har DNA?
- Lagring av information (inte endast bara proteiner. Vi vet fortfarande inte all information den innehåller)
kopieras vid celldelning - ”recept” för proteintillverkning
- genreglering (styra vilka gener som är aktiva när)
Vad står RNA för?
ribonukleinsyra
Vad är RNA uppbyggt av?
Uppbyggt av nukleotider som består av: kvävebaser (A,U,C,G), socker (ribos) och fosfat.
Det finns flera olika typer av RNA, främst:
mRNA (budbärar-RNA) - Fungerar som en mall inom proteinsyntesen. mRNA kopierar den del av DNA:et som ska utnyttjas i cellen. Sedan förs det ut ur cellkärnan till ribosomerna.
rRNA (ribosomalt-RNA) - bygger upp själva ribosomerna
tRNA (transfer-RNA) transporterar aminosyror till ribosomerna. Där i ribosomerna fogas de sedan ihop till proteiner.
mRNA och tRNA har vad i form av tre stycken kvävebaser som ska passa ihop
kodoner/antikodoner