גישות כלכליות חברתיות (#9) Flashcards
הגישה הליברלית
מעמידה במרכז את הערך הדמוקרטי של חירות הפרט תוך התערבות מינימלית הל החברה והמדינה.
*על המדינה לדאוג לשוויון פוליטי ושוויון בפני החוק (משפטי) האוסר על אפליה מכל סוג (שוויון פורמלי)
*על המדינה להתערב כמה שפחות בענייניו הכלכליים והחברתים של הפרט. התערבות המדינה נדרשת רק כשיש פגיעה בכבוד האנשוי ובקיום הבסיסי של הפרט.
*לכל אחד יש הזדמנות שווה לקחת חלק בתחרות הכלכלים החברתית.
הגישה הסוציאל דמקורטית
השקפה הדוגלת מחויבות חברתית גבוהה של הכלל לרווחת הפרט, ולכן היא תומכת במעורבות רבה של המדינה בפעילות הכלכלית, וזאת במטרה להבטיח רווחה לאזרחיה.
*מייחסת חשיבות רבה לזכויות החברתיות כלכליות, שמירתן ומימושן ע”י המדינה, מעניקה עדיפות גבוה להגברת השוויון הכלכלי חברתי, צמצום פערים בחברה וקידום צדק חברתי.
*דוגלת במימוש של ערך החירות בתחום הפוליטי אך מאמינה שעל המדינהלהתערב כדי להגיע להשוויון הזדמנויות חברתי כלכלי אמיתי.
*התערבות זו משמעתה הגבלה מסויימת של חירותו הכלכלי של הפרט, אך היא נחוצה על מנת להשיג צמצום פערים כלכלים חברתיים בחברה.
*ככל שהחברה תהיה טובה יותר ושוויונית יותר כך יהיה טוב יותר.
*צמצום הפערים החברתיים והכלכלים תוביל למימוש שוויון פוליטי
מדינת רווחה
מדינה השואפת להבטיח לאזרחיה חיי רווחה (מאפשרת לאזרחיה לחיות בכבוד ולא מחסור) גם אם אינם מסוגלים לעשות זאת בעצמם ללא עזרה.
מדינת רווחה מקיימת כלכלית שוויון חופשי אך גם דואגת לקיומן של שירותים חברתיים שיבטיחו מימוש של זכויות חברתיות כלכליות בחינוך, בבריאות וברווחה.