6 Voorrang en voor laten gaan, Flashcards
wanneer spreken we van voorrang verlenen?
We spreken van voorrang verlenen als twee of meer bestuurders zich op twee verschillende wegen bevinden die elkaar kruisen. De plaats waar de twee wegen elkaar kruisen noemen we een kruispunt. Volgens de verkeersregels is een kruispunt een kruising of splitsing van wegen. Voorrang heeft dus te maken met bestuurders op kruisende wegen.
wanneer spreken we van voor laten gaan?
We spreken van “voor laten gaan” als twee weggebruikers elkaar kruisen op dezelfde weg. We hebben het over weggebruikers. Voetgangers horen daar ook bij.
Voor laten gaan speelt zich zoals gezegd af tussen weggebruikers op dezelfde weg. Voetgangers horen ook bij de weggebruikers
tussen wie speelt de voorrangsregels zich af?
Let op: voorrang speelt zich af tussen bestuurders op kruisende wegen onderling, bestuurders van personenauto’s, motoren, bromfietsen, fietsen enzovoort. Voetgangers zijn geen bestuurders en zij doen ook niet mee in de voorrangsregeling.
wat zijn de regels van een kruising of splitsing?
Nader het kruispunt met gematigde snelheid.
Haal niet in vóór een kruispunt.
Bestuurders mogen een kruispunt niet blokkeren; je moet pas gaan rijden als je het kruispunt in één keer kunt oversteken.
Bij een brede middenberm in de kruisende weg mag je in twee keer oversteken.
Als twee voertuigen op een kruispunt linksaf willen, mogen ze voor elkaar langs. Soms geven pijlen op het wegdek dit aan.
wat zijn de verschillende soorten kruispunten?
Gelijkwaardige kruispunten.
Ongelijkwaardige kruispunten.
Gevaarlijke kruispunten binnen de bebouwde kom.
Gevaarlijke kruispunten buiten de bebouwde kom.
Kruispunten waarop een afbuigende voorrangsregeling van kracht is.
Het is toegestaan op een kruispunt stil te staan wanneer:
Je op een voorrangsweg links af wilt slaan.
Je voorrangsvoertuigen voor moet laten gaan.
Het verkeerslicht voor je op groen staat.
hoe nader je een kruispunt?
Kruispunten moet je voorzichtig naderen zodat je goed kunt anticiperen op de situatie die ontstaat. Nader kruispunten waarop je voorrang moet verlenen met een zodanige snelheid dat je niet op het allerlaatst nog hard moet remmen. Bestuurders aan wie je voorrang moet verlenen, zouden kunnen denken dat je hen niet voorlaat en hierdoor schrikken. Je moet ervoor zorgen dat zij ongehinderd hun weg kunnen vervolgen.
Wanneer je een kruispunt nadert waarbij een stopbord aangeeft dat je moet stoppen, kun je ervan uitgaan dat het gaat om een uiterst gevaarlijk kruispunt. Je bent op deze kruispunten verplicht te stoppen voor de stopstreep.
wat is een ongelijkwaardig kruispunt?
Er wordt gesproken van een ongelijkwaardig kruispunt als:
Borden de voorrang regelen. We spreken nu van een hoofdweg en zijwegen.
Als een verharde en een onverharde weg elkaar kruisen.
Bestuurders op de verharde weg hebben voorrang op bestuurders op de onverharde weg.
Speciale voorrangsregels zijn:
Militaire colonne en voorrang
Een militaire colonne mag je niet doorsnijden op een gelijkwaardige kruising. Dat betekent dat je moet wachten tot de gehele colonne voorbij is, ook al kom je van rechts. Rijd je tussen de voertuigen van een colonne in en het verkeerslicht voor je springt op rood, dan moet je toch stoppen. Als het eerste voertuig van een colonne een voetgangersoversteekplaats nadert moet het eerste voertuig stoppen voor de overstekende voetganger. Als de colonne al bezig is de voetgangersoversteekplaats te passeren, moeten voetgangers wachten tot de gehele colonne voorbij is. Wanneer je op een voorrangsweg of -kruising rijdt mag je de colonne wel doorsnijden. De bestuurder van het militaire voertuig moet jou dan voorrang verlenen.
Militaire colonne die je niet mag doorsnijden
Het eerste voertuig van een militaire colonne is te herkennen aan twee blauwe vlaggen en één blauw licht. Het laatste voertuig van een militaire colonne herken je aan één groene vlag en één groen licht. De overige voertuigen van een militaire colonne herken je aan één blauwe vlag en één blauw licht.
Rouwstoet
Vanaf 1 juli 2010 mag je op een gelijkwaardige kruising een rouwstoet niet meer doorsnijden. Voorwaarde hierbij is dat de voertuigen in de rouwstoet voorzien zijn van officiële vlaggen (deze worden uitgedeeld door de begrafenisondernemer). Uitvaartondernemers zijn niet verplicht de officiële vlaggen te gebruiken. Een rouwstoet zonder officiële vlaggen valt niet onder de regeling en moet zich aan de normale voorrangsregels houden.
Officiële rouwstoetvlag
Het eerste voertuig van een rouwstoet valt niet onder de regeling en moet zich dus aan de normale voorrangsregels houden. Nader je de volgauto’s van een rouwstoet, dan gelden de volgende regels:
Als weggebruiker moet je op een gelijkwaardige kruising voorrang verlenen aan de volgauto’s van een rouwstoet. Het maakt hierbij niet uit van welke kant de rouwstoet komt, of de rouwstoet rechtdoor gaat of afslaat.
Wanneer je wilt oversteken bij een voetgangersoversteekplaats, moet je een naderende rouwstoet voor laten gaan.
Bestuurders van een autobus moeten bij het wegrijden bij een bushalte binnen de bebouwde kom een officiële rouwstoet die van achteren nadert, voor laten gaan. Buiten de bebouwde kom gold dit al.
De regeling geldt niet op voorrangskruisingen, rotondes, kruispunten met verkeerslichten, invoegstroken en uitritten. Daar gelden voor de rouwstoet de normale voorrangsregels.
speciale regels bij voor laten gaan:
Speciale regels bij voor laten gaan zijn:
Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig bij een voetgangersoversteekplaats voor laten gaan.
Voorrangsvoertuigen (voertuigen van brandweer, ambulance en politie) die optische en geluidssignalen voeren, hebben voorrang.
Bestuurders moeten binnen de bebouwde kom een bij een halte wegrijdende lijnbus of autobus voor laten gaan. Buiten de bebouwde kom hoeven bestuurders een bij een halte wegrijdende lijnbus of autobus niet voor te laten gaan.
Weggebruikers die uit een uitrit komen moeten alle verkeer op de weg voor laten gaan. De weg waarover je een erf of 30 km-zone in of uit rijdt is ook vaak een uitrit.
Bestuurders moeten blinden en zich moeilijk voortbewegende personen in het verkeer voor laten gaan.