6. Počítačová sieť Flashcards

1
Q

POČÍTAČOVÁ SIEŤ

A

je súhrnné označenie počítačov, pomocou ktorých je realizované prepojenie a výmena dát medzi počítačmi. Umožňuje používateľom komunikáciu podľa zadaných pravidiel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Topológia

A

**Zbernicová topológia siete - ak sú zapojené za sebou pozdĺž jediného kábla (segmentu). Je typická pre lokálne siete. Vyniká vysokou spoľahlivosťou a možnosťou komunikácie každého s každým. Čo sa týka riadenia, je značne komplikovaná.
**Hviezdicová topológia siete - ak sú počítače zapojené k segmentom, ktoré vychádzajú z jediného bodu (rozbočovača)
**Prstencová topológia siete - ak sú počítače zapojené ku káblu, ktorý tvorí prstenec. Využíva sa v lokálnych sieťach a distribuovaných systémoch. Pre globálne siete nie je vhodná z dôvodu spoľahlivosti. Problém spoľahlivosti sa rieši premostením poruchových prípadne vypnutých miest. Zdvojením prenosových ciest sa dosiahne vyššia spoľahlivosť.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Architektúra

A
  • Architektúra SNA (System Network Architecture)
    Bola prvou architektúrou, ktorá slúžila na prepojenie terminálov IBM s centrálnymi počítačmi triedy Mainframe cez komunikačné radiče. Architektúra bola rozdelená do vrstiev tak, aby terminály mohli využívať rýchlosť, diskové priestory a výpočtovú kapacitu centrálnych počítačov. Je to staršia koncepcia označovaná ako host-terminal.
  • Architektúra OSI-RM (Open System Interconnection-Reference Model)
    Tento typ bol vytvorený medzinárodnou štandardizačnou organizáciou ISO. Rozčleňuje komunikáciu na sedem vrstiev a to fyzickú, linkovú, sieťovú, transportnú, relačnú, prezentačnú, aplikačnú. Funkciou každej vrstvy modelu OSI je poskytovanie služieb vrstve vyššej.
  • Architektúra TCP/IP (Trasport Control Protocol/Internet Protocol)
    Bola vytvorená počas prác iniciovaných Ministerstvom obrany USA na sieti ARPANet. Model sa skladá zo štyroch základných vrstiev: vrstva sieťového rozhrania, vrstva internet, transportná vrstva, aplikačná vrstva.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Veľkosť

A

Personal area network (PAN) - veľmi malá osobná sieť. Spolupracujúce zariadenia obvykle slúžia len jednej osobe (typicky prepojenie mobilu a počítača, PDA, notebooku …) spája zariadenia rádovo v dosahu metrov.

Local area network (LAN) – lokálna počítačová sieť. Spájajú počítače v rámci malého územia, resp. v rámci jednej budovy rádovo do vzdialenosti sto metrov. Slúžia hlavne pre zdieľanie dát a zdrojov (zariadení) v rámci jednej firmy, budovy, lokality … LAN sú obvykle v súkromnej správe, je tvorená jedným káblovým systémom

Metropolitan area network (MAN) – metropolitná sieť. Sieť tohoto typu prepája lokálne siete v mestskej zástavbe - obvykle je obmedzená na jedno mesto. Spája do vzdialenosti rádovo desiatky km.
Metropolitné siete umožňujú rozšírenie pôsobnosti LAN ich predĺžením, zvýšením počtu uzlov, zvýšením prenosovej rýchlosti.

DQDB je založený na koncepcii ATM - medzi komunikujúcimi stranami musí byť vytvorené virtuálne spojenie. DQDB používa zbernicovú topológiu: dve protismerné nezávisle pracujúce zbernice, každá podporuje prenos v jednom smere. Prerušenie média môže byť izolované bez prerušenia siete.

Wide area network (WAN) – rozsiahla sieť. Spája rôzne LAN a MAN siete v pôsobnosti krajín, kontinentov ale i sveta.
Rozľahlé siete umožňujú komunikáciu na veľké vzdialenosti. Obvykle bývajú verejné, ale existujú aj súkromné WAN siete

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Aktívne zariadenia

A

Aktívne prvky sietí sú zariadenia, ktoré sú vzájomne poprepájané v rámci siete, a tak sa aktívne podieľajú na prenose dát a iných informácií (aktívne pracujú so signálom).
Medzi tie najznámejšie a najčastejšie používané patria smerovače (ROUTER), brány (GATEWAY), prepínače (SWITCH) alebo rozbočovače (HUB)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

INTERNET

A

Internet je verejne dostupný celosvetový systém vzájomne prepojených počítačových sietí, ktoré prenášajú dáta pomocou prepínania paketových dát s použitím štandardizovaného Internetového Protokolu (IP) a mnohých ďalších protokolov.

Hypertextový prenosový protokol - HTTP
Hypertextový prenosový protokol (hypertext transfer protocol), skratka HTTP, je protokol na prenos html dokumentov medzi servermi a klientmi služby WWW.Pôsobí ako primárna metóda prepravy informácií na world wide webe. Pôvodný účel bol poskytovať prostriedky na publikáciu a získavanie HTML stránok.

World Wide Web
World Wide Web alebo web alebo Web alebo WWW (celosvetová sieť) je distribuovaný hypertextový internetový informačný systém, ktorý umožňuje univerzálny prístup k širokému univerzu dokumentov, ktoré obsahujú odkazy na iné miestne alebo vzdialené dokumenty.

Systém názvov domén - DNS
Systém názvov domén alebo systém mien domén alebo systém doménových mien (angl. domain name system), skr. DNS, je systém, ktorý ukladá prístup k informácii o názve stroja (hostname) a názve domény v istej distribuovanej databáze v počítačových sieťach ako internet.

Doména
Doména (ak ide o internet, tak aj internetová doména) je v komunikačných sieťach založených na TCP/IP (t. j. napríklad na internete) spojená skupina počítačov a prístrojov, ktoré podľa adresy IP (ktorá môže byť nahradená menom) patria do rovnakej časti siete.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Možnosti pripojenia na Internet

A

*DIAL-UP
- stále najpoužívanejšie pripojenie je modemové analógové pripojenie (dial-up). Je to najlacnejší spôsob pripojenia vhodný pre tých, ktorí sa pripájajú na internet menej často a využívajú jednoduchšie služby
*ISDN
Integrated Services Digital Network = digitálná sieť integrovaných služieb
ISDN je vo svojom princípe verejná digitálna telekomunikačná služba, s možnosťou dátových prenosov. Funguje na princípe digitálneho prenosu údajov po existujúcich metalických vedeniach.
*ADSL
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) je technológia, ktorá poskytuje asymetrický vysokorýchlostný prenos dát. Vedie sa rovnakých drôtoch, ktorými telefonujeme.
*Bezdrôtové spojenie
Satelitné a mikrovlnné pripojenie - WiFi je skratkou pre výraz Wireless Fidelity. WiFi je známe ako bezdrôtová sieť vo voľnom pásme 2.4GHz.(vysoká rýchlosť, vysoká spoľahlivosť) WiFi siete sa v poslednom období stávajú populárne pre prístup na Internet na verejných miestach

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

INTERAKTÍVNA KOMUNIKÁCIA

A

Pri interaktívnej komunikácii si užívatelia vymieňajú informácie (či už textové, grafické, zvukové alebo video) v reálnom čase – ONLINE - okamžite reagujú jeden na druhého.

Užívatelia prostredníctvom Internetu môžu okamžite reagovať textovými správami, hlasovou komunikáciou, alebo cez tzv. videokonferencie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

NEINTERAKTÍVNA KOMUNIKÁCIA

A

užívatelia nemôžu okamžite reagovať
Informácie, ktoré sú vyslané jednou osobou sa k adresátovi dostanú po istom čase a ten na ne reaguje (ak reaguje) s istým časovým odstupom.
Za neinteraktívnu komunikáciu sa považuje SMS, odkazová schránka, e - mail, blog

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly