6 Mongolský Vpád, Belo IV, Posledny Arpádovci, Matúš Čak Trenčianský Flashcards

1
Q

Belo IV.

A

Korunovaný 1235, snažil sa revidovať otcove donácie, ktoé dával otec stále do platnosti. Nariadil revíziu všetkých donacii, 1238 - Trnava, …

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mongoli

A

Džingischán, 13 st. Mongolská ríša, územia od Činy po hranice Európy. 1223 - kumánske a ruské vosjká, 1239 - dobyli Kyjev, ukončenie Kyjevskej Rusi. Belo IV ich uchýlili medzi riekami Tisa a Dunaj. Marec 1241 drancujú Vácov, Belo IV usporadúva vojenskú výpravu - pomaly proces. 11. april 1241 bitka pri rieke Slaná. Belo uteká do Nitry, Viedne, Záhrebu. Mongoli sa sťahujú v roku 1242 kvoli smrti hlavného Ogotaja. Belo udeľuje ďalším mestám privilégiá: KE, PO, LE, KK, Ľupča, RS, Gelnica, SV, BB, VŠ, Komárno, Hybe, Sabinov,…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ladislav IV.

A

Korunovaný Štefanovi V., bojoval na strane Rudolfa Habsburgského proti Premyslavovi Otakarovi II., bitka pri Moravskom poli 1278. Ladislav sa dostáva do boju proti veľmožom, Kumáni jeho posádka bojuje proti cirkevným ustanovizňam, dostáva sa do konfliktu s pápežom. Filip Fermo - synoda v Uhorsku. Ladislav sa má polepšiť. Nemení sa. Filip dáva inderdikt nad Uhorskom a Ladislava exkomunikuje (1280). Pápež to odmieta.
Na druhej strane vládne anarchia - boj Ladislava a jeho vojskom Kumánmi. Zavolá aj Mongolov. Nedostanú sa k Ladislavovmu vojsku. Bitka pri Žitave 1287 - sťahuje sa k Matúšovi Čákovi do Trenčína.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Posledný Arpádovci

A

Keď papez označil Ladislava ako pohanského kráľa, Ladislav opäť povolal Mongolov. Boli však porazení. Rozhodovalo sa novom panovníkovi. Ondrej Benátsky - nežil ani v Uhorsku. Po Ladislavovej smrti sa ukázali noví kandidáti. 1. Habsburgovci a 2. Anjouovci. Plan na príchod Anjouovcov do Uhorska - 1300 Karol Róbert z Anjou. Ondrej proti tomu nič nerobí, zomiera v roku 1301 - koniec rodu Arpádovcov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Matúš Čak Trenčiansky

A

Pôvod medzi jobagionmi Sstoličnobelehradského župného hradu. Matej II. Výborný bojovník a vodca. 1296 sa stáva palatínom - donácia Trenčiansky hrad, na svojom dvore v Trenčíne vytvára rovnaké funkcie ako na kráľovskom dvore. 1297 vzdáva sa palatína. Proti nemu bol Karol Róbert z Anjou - okliešťoval jeho doménu. Nakoniec mu ostal iba Trenčianský hrad kde zomiera 18.marca 1321.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly