5 Uhorsko V 12 A 13 St. Belo III. Ondrej II. Flashcards

1
Q

Belo III.

A

Na uhorský trón nastúpil 1174. Vychovaný z byzanstkého cisára. Ostrihomský arcibiskup odmietol korunovať, nakoniec kaločský. Gejza mladší brat - domáca opozícia s matkou Eufroziou a Lukáša. Belovi sa podarilo zlikvidovať domácu opozíciu. Zahraničná politika: vplyv Uhorska v Dalmácii, Haličsko a Vladimirsko. Pomoc pre Vladimíra kniežaťa z Haliče. Roman ho zbavil vlády. Belo proti Romanovi - uteká ku Kazimirovi Spravodlivému. Haličsko - syn Ondrej. Problém Bela z Fridrichom Barbarossom. - žiadal aby prepustil Gejzu, Belo zomiera 1196.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ondrej II.

A

Korunovaný 1205, jeho prioritou bolo Haličsko, kroré dostal ešte v roku 1190, križiacka výprava - chcel korunu Latinského cisárstva, ziskal ju Peter z Courtnay. Krajina v chaose ako prišiel. Opozícia proti nemu od jeho syna Bela IV.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Zlatá Bula Ondreja II.

A

Definovať postavenie, práva a slobody jednotlivých zložiek uhorskej spoločnosti. 1. Šľachtici môžu byt súdení len panovníkom, 2. Celouhorsky snem šľachticov raz ročne, 3. Nezdaniteľnosť šľachty a cirkevných majetkov, 4. Pravo odporu - pravo šľachty postaviť sa proti panovníkovi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly