6. Evoluutiotutkimus ja luokittelu Flashcards
Mikä on Darwinin evoluutioteoria?
Darwinin evoluutioteoria perustuu luonnonvalintaan. Sen keskeisiä kohtia ovat jälkeläisten perinnöllinen muuntelu ja yksilöiden kyky tuottaa enemmän jälkeläisiä kuin ympäristö pystyy elättämään. Teorian mukaan luonnonvalinnassa heikoimmat ominaisuudet omaavat yksilöt karsiutuvat ja vahvimmat jäävät, jolloin lajit kehittyvät paremmiksi.
Mihin evoluutio perustuu?
Nykyisen tietämyksen mukaan evoluutio perustuu eliöiden lisääntymiseen, ominaisuuksien periytymiseen, muunteluun, kilpailuun, luonnonvalintaan, isolaatioon ja sattumaan.
Mitä fossiilit ovat? Miten fossiileja voidaan jakaa?
Fossiilit ovat vähintään 10 000 vuotta vanhoja eliöiden jäänteitä. Syntytapansa perusteella fossiileja voidaan jakaa kivettymiin, valelmiin ja painaumiin. Jotkin eliöt ovat säilyneet kokonaisina, esimerkiksi meripihkan sisällä tai ikiroutaan hautautuneina.
Paleontologia tutkii muinaista eliömaailmaa fossiilien avulla.
Mitä ovat johtofossiilit?
Johtofossiilit ovat eliöitä, jotka ovat eläneet runsaslukuisina tiettynä suhteellisen lyhyenä aikana eri puolilla maapalloa.
Fossiilin suhteellinen ikä saadaan selville johtofossiilin avulla.
Esimerkiksi ammoniitit ovat johtofossiileja.
Mitä on radioaktiivinen iänmääritys?
Radioaktiivinen iänmääritys perustuu määrityksessä käytetyn radioaktiivisen alkuaineen hajoamiseen vakionopeudella. Puoliintumisaika kuvaa aikaa, jona puolet radioaktiivisesta aineesta on muuttunut muuksi aineeksi.
Eliöihin kertyy niiden elinaikanaan radioaktiivisia alkuaineita, jotka hajoavat hitaasti kuoleman jälkeen. Kun mitataan radioaktiivisen aineen ja sen hajoamisen tuloksena syntyneen aineen määrät fossiilista tai ympäröivästä kivikerroksesta, saadaan selvitettyä fossiilin ikä.
Millä perusteella geologiset maailmankaudet jaotellaan?
Geologisilla maailmankausilla jaetaan maapallon kehityshistoriaa. Ne perustuvat mm. muinaisten merien pohjaan kerrostuneiden fossiilien tutkimuksista saatuihin tuloksiin. Rajat on vedetty kohtiin, joissa fossiiliaineiston perusteella on tapahtunut selvä muutos tietyn lajin osuudessa verrattuna kaikkiin muihin lajeihin.
Geologisia maailmankausia on neljä: esihistoriallinen aika (prekambrinen), elämän vanha aika (paleotsooinen), elämän keskiaika (mesotsooinen) ja elämän uusi aika (kenotsooinen).
Mitä ovat elävät fossiilit?
Elävät fossiilit ovat eliöitä, jotka ovat selvinneet maapallon mullistuksista nykypäivään asti, sillä ne omaavat elonjäämisen kannalta tärkeitä ominaisuuksia. Elävät fossiilit ovat säilyneet lähes muuttumattomina.
Esim. krokotiili ja siili
Mikä on fossiilisarja?
Fossiilisarja koostuu eri-ikäisistä fossiileista, joista saadaan selvitettyä miten eliölaji tai eliöryhmä on kehittynyt. Fossiilisarja kertoo lajin kehityshistorian.
Mitä ovat välimuotofossiilit?
Välimuotofossiileissa on kahden eri eliöryhmän rakennepiirteitä. Niissä näkyy vanhoja sekä uusia piirteitä.
Esimerkiksi nisäkäslisko ja liskolintu
Mihin eliökunnan sukupuun rakentaminen perustuu?
Eliökunnan sukupuun rakentaminen perustuu DNA:n rakenteen ja toiminnan tutkimiseen.
Mikä on DNA-viivakoodi?
DNA-viivakoodi valaisee eliölajien kehityshistoriaa ja helpottaa lajintunnistusta. DNA:n emäsjärjestys selvitetään yleensä tietystä DNA-jaksosta. DNA-viivakoodien avulla voidaan vertailla lajien perimän eroja ja samankaltaisuuksia. Mitä suurempi ero lajien viivakoodeissa on, sitä aikaisemmin ne ovat erkaantuneet yhteisestä kantamuodosta.
Mikä on molekyylikello?
Molekyylikello auttaa selvittämään, milloin lajit erkanivat toisistaan. Sen laatiminen perustuu oletukseen, että tietyissä DNA-jaksoissa tapahtuu mutaatioita vakionopeudella. Sitten esiintyvien erojen avulla voidaan päätellä, milloin ne ovat eronneet omiksi kehityslinjoikseen. Tämä auttaa selvittämään lajien ja eliöiden välisiä sukulaissuhteita, joita kuvataan fylogeneettisten sukupuiden avulla. Mitä enemmän kahden lajin DNA- jaksot eroavat, sitä kaukaisempaa sukua lajit ovat toisilleen.
Miten eliöitä voidaan luokitella?
Yksi tapa ryhmitellä eliöt on jakaa ne niiden solurakenteen perusteella ryhmiin: tumattomat ja tumalliset eliöt.
Eliöt voidaan luokitella kuuteen kuntaan: bakteerit, arkeonit, alkueliöt, kasvit, sienet ja eläimet. Nämä kunnat perustuvat rakenteellisiin eroihin.
Geeni- ja molekyylitutkimusten perusteella eliöt ryhmitellään domeeneiksi.
Eliöiden luokittelun perusyksikkö on laji. Samaan lajiin kuuluvat yksilöt voivat saada luonnossa lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä.
Samaan sukuun kuuluvilla lajeilla runsaasti samankaltaisia piirteitä, samankaltaiset suvut kuuluvat heimoon, samankaltaiset heimot lahkoon, samankaltaiset lahkot luokkaan. Eläimillä luokista pääjaksoja, kasveilla ja sienillä kaaria
Mitä ovat bakteerien tyypillisiä piirteitä?
- Tumattomia
- Hyvin pieniä, yksisoluisia
- Soluissa soluseinä
- Maapallon vanhimpia eliöitä
- Jokaisessa geenissä vain yksi alleeli
- Joillakin soluseinän ulkopuolella limakapseli
- Lisääntyvät suvuttomasti jakautumalla
- Sekä omavaraisia että toisenvaraisia lajeja
- Hajottajia, loisia, taudinaiheuttajia
- Kumpaakin osapuolta hyödyntävää yhteiseloa muiden eliöiden kanssa
Mitkä ovat arkeonien tyypillisiä piirteitä?
- Hyvin pieniä, yksisoluisia
- Tumattomia
- Soluseinän rakenne erilainen kuin bakteereilla
- Maapallon vanhimpia eliöitä
- Levittäytyneet kaikkialle maapallolla
- Useimmat lajit selviytyvät ääriolosuhteissa
- Sekä omavaraisia että toisenvaraisia lajeja
- Lisääntyvät suvuttomasti jakautumalla
- Läheisempää sukua tumallisille eliöille kuin bakteereille