11. Ihmisen evoluutio Flashcards

1
Q

Mistä ihmisen evoluutio alkoi?

A

Ihmisen evoluutio alkoi kädellisistä nisäkkäistä. Kädellisten evoluutio alkoi kymmeniä miljoonia vuosia sitten Afrikassa. Ihminen luokitellaan kädellisten lahkoon ja samaan Hominidae- heimoon muiden isojen ihmisapinoiden kuten simpanssin, gorillan ja orangin kanssa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mitkä piirteet yhdistävät kädellisiä?

A
  • Raajojen rakenne: sormien ja varpaiden päissä olevat lihaksikkaat tyynyt ja peukalo
  • Suhteellisen suuret aivot: hyvä oppimiskyky, sosiaalisuus ja jälkeläisistä huolehteminen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Miten ihmislaji luokitellaan?

A

Kunta: eläimet
Pääjakso: selkäjänteiset
Alajakso: selkärankaiset
Luokka: nisäkkäät
Lahko: kädelliset
Heimo: isot ihmisapinat
Suku: ihmiset
Laji: ihminen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Miten ilmastonmuutos johti ihmisen kehittymiseen?

A

Afrikassa käynnistyi noin 12 miljoonaa vuotta sitten valtava geologinen mullistus: Afrikan mannerlaatta alkoi hajota kahteen osaan ja syntyi Itä-Afrikan hautavajoama.
Idänpuoleisella alueella sateet vähenivät ja ilmasto muuttui kuivemmaksi, minkä seurauksena sademetsät joutuivat väistymään metsäsavannien tieltä.
Savanneilla liikkuminen ja ravinnonhankinta aiheuttivat kädellisten populaatioille uusia valintapaineita. Lisäksi hautavajoama oli isolaatiotekijä, ja populaatiot alkoivat kehittyä erilaisiksi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kerro apinaihmisistä.

A

Ensimmäiset ihmisen kehityslinjan edustajat olivat metsäsavanneilla eläviä apinaihmisiä, jotka kävelivät pystyasennossa ja osasivat käyttää alkeellisia työkaluja. Heidän aivojensa koko oli kuitenkin edelleen sama kuin simpansseilla, noin 500 cm3. Apinaihmisistä kehittyi Afrikassa useita eri lajeja, ja viimeiset niistä hävisivät vasta noin miljoona vuotta sitten.
Yksi apinaihmisten avainsopeumista oli pystyasento, josta oli savanneilla useita etuja. Seisten ympäristön havainnointi oli helpompaa ja ihoon kohdistuva auringonsäteily väheni. Kahdella jalalla liikkuminen myös lisäsi nopeutta ja vähensi energiantarvetta. Kädet vapautuivat muihin asioihin. Karvoitus alkoi vähentyä lisääntyvän liikkumisen ja auringon paahteen johdosta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kerro varhaisista ihmisistä.

A

Vanhimmat varhaisten ihmisten fossiilit on ajoitettu noin 2,8 miljoonan vuoden taakse. Varhaisten ihmisten aivojen koko oli kaksi kertaa suurempi kuin apinaihmisillä. Suuremmat aivot muuttivat ihmisen käyttäytymistä, erityisesti ravinnonhankinta tehostui.
- Metsästäminen ja tulenkäyttö.
- Alkeellinen puhekyky
Vähitellen varhaisten ihmisten määrä lisääntyi, ja ne syrjäyttivät apinaihmiset noin miljoona vuotta sitten. Samanaikaisesti varhaiset ihmiset alkoivat levittäytyä Afrikasta Eurooppaan ja Aasiaan. Suuret välimatkat eri alueiden välillä johtivat populaatioiden väliseen isolaatioon ja vähitellen useiden ihmislajien syntyyn. Afrikasta itään ja Eurooppaan vaeltaneista varhaisista ihmisistä kehittyivät neandertalinihmiset, jotka kuolivat sukupuuttoon vajaat 30 000 vuotta sitten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kerro nykyihmisen kehittymisestä.

A

Nykyihminen alkoi kehittyä Afrikkaan jääneestä varhaisen ihmisen populaatiosta. Vanhimmat fossiilit n. 300 000 vuotta vanhoja.
Ihmisen evoluution aikana on tapahtunut useita pullonkaulailmiöitä. N. 70 000-55 000 vuotta sitten Afrikasta muualle siirtyneet ihmiset ovat pääasiallinen perustajaväestö Afrikan ulkopuolella eläville ihmisille.
Nykyihmisen perimästä n. 2% neandertalinihmiseltä.
Nykyihminen on perimältään yhtenäinen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kerro kulttuurievoluutiosta.

A

Nykyihmisen sopeutuminen perustuu kulttuurievoluutioon.
Kulttuurievoluutiolla tarkoitetaan yhteisöön kertyneen tiedon siirtämistä sukupolvelta toiselle. Sen perustana ovat kommunikointi puhumalla sekä ajattelu ja oppimiskyky. Samalla tietoisuus kehittyi, koska piti pystyä ennakoimaan muiden ajatuksia ja tekoja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly