3. IR Flashcards
Omorganisering av bedriftene
og framveksten av ny teknologi og ny virksomhet, særlig innenfor informasjon- og kommunikasjonsteknologi (IKT). Dette har påvirket bedriftene både innad og utad.
liberaliseringsprosess og globalisering har bidratt til den tredje industrielle revolusjon.
japp
Man har fått en økt grad av spesialisering, oppsplitting i mindre enheter og mer bruk av underleverandører, kalt vertikal spesialisering
japp
Hierarkiet innad i bedriftene har blitt flatere
mer kreative roller for arbeiderne
USA og Japan er ledende nasjoner, senere også Kina
I USA har vi de store IKT-selskapene Microsoft, Apple, Google, Oracle og Cisco, mens i Japan har vi de produksjonsrevolusjonerende selskapene Sony, Panasonic og Toyota.
Mye ny teknologi
gjør det mulig med mer effektiv kommunikasjon, produksjon og transport, noe som har hatt stor påvirkning på lokaliseringen av arbeidsplasser globalt. Man har nå f. eks store amerikanske IT-selskaper som har service-sentere i India (outsourcing).
Forbrukerelektronikk og bilproduksjon - toyota - billig men bra! Japan
I Japan har satsing på forbrukerelektronikk og bilproduksjon vært viktig. Billigprodukter dominerte i starten, men etter hvert fant man nye organisasjonsformer som sammen med dyktige arbeidere var med på å skape også kvalitet på produktene. Toyota er et eksempel på dette, bilene er ikke blant de dyreste og har en høy kvalitet, noe som har gitt dem en stor markedsandel.
Sony (japan) danker ut RCA (USA)
Asiatiske tigre
Grunnet overlegen organisering - fokus på effektivitet, lønnsomhet og kvalitet. Asia er stor pådriver som pusher konkurransen til andre land
The Old business model har blitt erstattet av the new business model (William Lazonick)
- Den gamle modellen var preget av store, stabile bedrifter med langsiktige ansettelsesforhold. De skulle være innovative, og de ansatte – fellesskapet (stakeholders) skulle delta i skapelsesprosessen og gevinsten gjennom god lønn, tygg arbeidsplass og pensjon.
- Den nye modellen er preget av dynamikk. Mange bedrifter opprettes og går konkurs, høyt utdannede flytter på seg mellom bedriftene, venturekapitalister (spesialister på å finansiere nye bedrifter) spiller en viktig rolle som eiere, ansatte er ofte medeiere. Silicon Valley 1950-60 tallet.
Faktorer som har endret bedriften i 3. IR
- Eierkravene fra børsene.
- Globalisering.
- Framveksten av internasjonale verdikjeder.
- Den japanske modellen Vertikal spesialisering
- Utviklingen av IKT-sektoren i USA (som i utgangspunktet var preget av vertikal spesialisering).
- Liberaliseringsbølge: friere internasjonal handel, omregulering av nasjonale bransjer for å fremme konkurranse og privatisering. F. eks Telenor som gikk fra nasjonal til internasjonal aktør.
Liberaliseringsbølge
Friere internasjonal handel, omregulering av nasjonale bransjer for å fremme konkurranse og privatisering. F. eks Telenor som gikk fra nasjonal til internasjonal aktør.
Hvorfor stoppet 2. IR?
Vekstkraften fra 2. IR stoppet opp mange steder grunnet to verdenskriger. Staten ble igjen mer aktiv i økonomien ved å legge til rette for næringslivet. Samtidig var grunnlaget tilbake for økonomisk vekst grunnet et gjenoppbygd Europa og økt levestandard.
Hvorfor kommer 3. IR
- IR kommer av en omorganisering av bedriftene og framveksten av ny teknologi og ny virksomhet, særlig innenfor informasjon- og kommunikasjonsteknologi (IKT). Dette har påvirket bedriftene både innad og utad.
Transistoren
Byggesteinen for all framtidig IKT kom fra transistoren som ble oppfunnet av Bell Labs i 1947.