3. Het immuunsysteem Flashcards
Het immuunsysteem bestaat uit 3 verschillende mechanismen. Welke zijn dat?
- het eerstelijns immuunsysteem (afweersysteem)
- het tweedelijns immuunsysteem (aangeboren immuunsysteem)
- het derdelijns immuunsysteem (adaptieve immuunsysteem)
Tot welk type immuunsysteem behoren de darmen?
Het eerstelijns immuunsysteem (afweersysteem), dat heeft als functie het binnendringen van bacteriën, virussen en schimmels tegen te gaan. Naast de darmen spelen ook de huid en luchtwegen een rol.
Het aangeboren immuunsysteem (2e lijns dus) heb je al vanaf je geboorte en betreft voornamelijk een algemene afweer. Waar bestaat dit systeem voornamelijk uit?
Uit witte bloedcellen
Hoe zorgt een lekkende darm voor een immuunreactie?
Door de lekkende darm kunnen er ongewenste stoffen naar binnen ‘lekken’ die gewoonlijk niet in het bloed worden opgenomen. Hierdoor wordt het immuunsysteem geactiveerd
Het verbeteren van je eerstelijns immuunsysteem doe je door?
je voeding aan te passen:
- geen geraffineerde koolhydraten
- veel groente en fruit
- verrijk de voeding met omega 3
- stoffen die de darmwand beschadigen, vermijden: gluten, caseïne, saponinen, lectinen
Het gezond houden van de darmen is het belangrijkste voor het eerstelijns immuunsysteem. Zet op volgorde.
a. darmflora verbeteren
b. spijsvertering verbeteren
c. darmwand repareren
Eerst spijsvertering verbeteren (b)
dan darmwand repareren (c)
en dan darmflora verbeteren
darmflora verbeteren kun je met?
darmwand repareren kun je met?
darmflora kun je verbeteren met probiotica, evt aangevuld met prebiotica als voedingsbodem.
darmwand repareren kun je met L-Glutamine, vaak gecombineerd met N-Acetyl-Glucosamine. Zink kan ook ingezet worden om de darmwand te repareren. Zink speelt belangrijke rol in stabilisering van het celmembraan en is goed voor wondgenezing.
Het aangeboren systeem (2e lijns) reageert snel maar minder specifiek voor de pathogeen. Het aangeboren systeem brengt het adaptieve systeem op gang. Waar of niet waar?
Het klopt allemaal maar het aangeboren systeem geeft wel meestal een pro-inflammatoire reactie.
(bijv bij de aanmaak van adrenaline wordt altijd een pro-inflammatoire reactie geactiveerd, om te anticiperen op de mogelijkheid dat het lichaam gewond raakt)
Waar bevindt zich het aangeboren immuunsysteem?
in het bloed, de weefselvloeistoffen en in de lymfevaten
Maakt het aangeboren immuunsysteem gebruik van witte of rode bloedcellen?
van diverse typen witte bloedcellen
Welke witte bloedcellen gebruikt het aangeboren immuunsysteem?
- macrofagen
- monocyten
- Neutrofiele granulocyten
- Natural Killers (NK)
Macrofagen (witte bloedcellen van het aangeboren immuunsysteem) en Monocyten omsluiten bacteriën, schimmels en andere indringers om ze buiten gevecht te stellen en vervolgens af te breken of gewoon op te eten. Hoe heet dat proces?
Fagocytose
Natural Killer cellen (in het aangeboren immuunsysteem) maken geen gebruik van fagocytose maar van cytolyse. Wat is dat?
Bij cytolyse wordt perforine geproduceerd. Perforine slaat een gat in pathogeen-geïnfiltreerde cellen en door productie van stoffen die zogenaamde ‘zelfdood’ (adoptose) receptoren activeren. Door osmose zwelt de cel op en dan blaast deze zichzelf op.
Op deze manier worden tumorcellen en virussen weggewerkt.
Welke stelling is juist.
I. Neutrofiele granulocyten, ook onderdeel van het aangeboren systeem, zorgen voor een primaire respons die maakt dat infecties snel onder controle komen.
II. Basofiele granulocyten vernietigt vooral parasieten. Dit door zich eerst aan de parasiet vast te zetten om vervolgens de celwand te beschadigen en zo de parasiet te vernietigen.
III. Eosinofiele granulocyten spelen een rol bij allergische reacties. In de granulen van de eosinofiele granulocyt is histamine opgeslagen die vrijkomt wanneer er lichaamsvreemde stoffen door de barrières heen gaan.
I: juist
II: onjuist: eosinofiele granulocyten vernietigen parasieten
III: onjuist: Basofiele granulocyten spelen een rol bij allergische reacties en daar ligt histamine opgeslagen die vrijkomt
Histamine is ook betrokken bij het immuunsysteem. Histamine zorgt voor een ontstekingsreactie. Het maakt ruimte voor de cellen om hun werk te doen. Het is wel van belang dat de ontstekingsreactie weer uit gaat wanneer het probleem is opgelost. Door welke stoffen wordt deze stopreactie geproduceerd?
Door AA, DHA en EPA