2. Metode didactice Flashcards
SHARE - PAIR (Schimbă perechea)
Se împarte clasa în două grupe egale ca număr de participanți. Se formează două cercuri concentrice, elevii fiind față în față pe perechi.
Metoda pălăriilor gânditoare - interactivă, de stimulare a creativităţii
Pălăria albă - este neutră INFORMEAZĂ Pălăria roşie- dă frâu liber emoţiilor -SPUNE CE SIMTE Pălăria galbenă- - pozitivă Pălăria verde- exprimă ideile noi Pălăria albastră-CLARIFICĂ Pălăria neagră- negativă
Studiul de caz
Metoda ce consta in confruntarea elevului cu o situatie reala de viata, prin a carei observare, intelegere, interpretare, urmeaza sa realizeze un progres in cunoastere.
Jocul de rol
Simularea unei situatii reale. Avantajul jocului de rol este acela că elevii vor învăța cum să acționeze în anumite situații de viață, se vor pune în pielea acelor personaje și vor căuta să înțeleagă anumite comportamente.
CUBUL
descrie, compară, asociază, analizează, aplică, argumentează
LOTUS
Este o modalitate care oferă posibilitatea stabilirii de relaţii între noţiuni pe baza unei teme principale din care derivă alte opt teme.
PROBLEMATIZAREA
constă în a crea probleme cu scopul de a declanşa activitatea independentă a elevului gândirea şi efortul personal al acestuia.
Ciorchinele
Este o variantă mai simplă a brainstormingului,care presupune identificarea unor conexiuni logice între idei,Se scrie un cuvânt/temă (care urmează a fi cercetat) în mijlocul tablei sau a unei foi de hârtie.Elevii vor fi solicitaţi să‑şi noteze toate ideile, sintagmele sau cunoştinţele pe care le au în minte în legătură cu tema respectivă, în jurul cuvântului din centru, trăgându‑se linii între acestea şi cuvântul iniţial.
MOZAIC
presupune împărțirea grupului de elevi în mai multe grupe de lucru, grupuri inițiale (grupurile „casă”) și grupuri de experți.
SINELG
Solicita citirea atenta a unui text, marcând pe marginea acestuia semne specifice, dupa cum urmeaza:
- informatie cunoscuta;
- informatie noua;
- informatie contradictorie/diferita de cea cunoscuta anterior;
Turul galeriei
- Constituirea microgrupurilor 4-5 elevi
- Prezentarea sarcinilor de lucru
- Cooperarea pentru realizarea sarcinilor de lucru
- Expunerea produselor
- „Turul galeriei”: Membrii grupurilor observă lucrarile expuse, adresează întrebări ghidului referitoare la conţinutul lucrărilor, notează pe post-it-uri comentarii, pe care le lipesc pe lucrările observate;
- Reexaminarea (evaluarea) rezultatelor:Componenţii fiecărui grup reexaminează lucrările şi citesc observaţiile colegilor de pe post-it-uri;
AVANTAJELE MIJLOACELOR TIC
- Stimularea capacităţii de învăţare inovatoare, adaptabilă la condiţii de schimbare socială rapidă;
- Creşterea randamentului însuşirii coerente a cunoştinţelor prin aprecierea imediată a răspunsurilor elevilor;
- Întarirea motivaţiei elevilor în procesul de învăţare;
- Instalarea climatului de autodepăşire,competitivitate;
„Metoda piramidei”
stimulează învăţarea prin cooperare şi dezvoltă capacitatea de a produce soluţii alternative şi originale. Această metodă se poate utiliza după ce elevii au audiat un material, au văzut un film, au citit un număr de articole legate de o anume problematică, sau poate marca introducerea într-o activitate sau lecţie.
AVANTAJELE ÎNVĂȚĂRII PRIN COOPERARE
Elevii învaţă unul de la altul,
Elevul intră în contact cu alte opinii decât ale sale, acestea obligându-l să ţina seama de ele;