סדר דין פלילי 2 - מקבץ ב' (רשות) Flashcards
א. 15.5.07
הודיע בית המשפט על זיכוי הנאשם, רשאי הוא לנמק מיד או תוך 30 ימים מיום ההודעה. המועד להגשת ערעור הוא 45 ימים מיום מתן פסק הדין, ואם ניתנה הכרעת הדין ללא נימוקים, מיום מתן הנימוקים (§315, סעיפים 183, 199 לחסד”פ).
מנתוני השאלה, הודעת הזיכוי ניתנה ב-1.3 ללא נימוקים, שניתנו כעבור 30 ימים (ב-31.3), ומשכך הערעור יוגש עד ל-15.5 (45 ימים מיום מתן הנימוקים).
ב. כן, ובלבד שבית המשפט סבור שלא יהיה בשפיטתה של נורית, שלא בפניה, משום עיוות דין.
נאשם שהוזמן לתחילת המשפט (הקראת כתב האישום) ולא התייצב, מותר לדון אותו שלא בפניו במקרים הבאים: (1) כאשר הנאשם אינו מיוצג על-ידי עורך דין - אם הוא נאשם בחטא או בעוון, והודה בכתב, בכל העובדות הנטענות בכתב האישום ולא טען לעובדות נוספות שיש בהן לכאורה כדי לשנות את תוצאות המשפט. (2) כאשר הנאשם מיוצג על-ידי עורך דין - בכל עבירה (חטא, עוון, פשע), אם הוא ביקש שמשפטו יתנהל שלא בפניו, ובית המשפט סבור שלא יהיה בשפיטת הנאשם שלא בפניו משום עיוות דין (§160, סעיף 128 לחסד”פ).
מנתוני השאלה, נורית לא התייצבה לתחילת משפטה וסניגורה כפר בשמה בעובדות שבכתב האישום. לכן ניתן יהיה לדון אותה שלא בפניה רק אם תעמוד בתנאי סעיף 2 לעיל, כלומר מלבד היותה מיוצגת, צריך שבית המשפט יסבור שלא יהיה בשפיטתה שלא בפניה משום עיוות דין.
חלופה ג’ - שימו לב להבדל בין אי התייצבות ל”תחילת המשפט” לבין “המשך המשפט”. התנאי שהאישום יידון בבית משפט השלום נדרש לשם המשך שפיטתו של נאשם שלא בפניו, בעבירה מסוג פשע, ובלבד שיהיה מיוצג על-ידי עורך דין. במקרה זה, בית המשפט אינו רשאי לגזור את דינו של נאשם, אלא בפניו, ולאחר שניתנה לו הזדמנות לטעון לעניין העונש (§165, סעיף 130 לחסד”פ).
ב. שופט המקיים דיון מקדמי רשאי לעיין בחומר הראיות של התביעה וברשימות ההגנה, אם ניתנה הסכמת בעלי הדין לכך. לא הסתיים הדיון בכתב האישום במסגרת הדיון המקדמי, יעביר השופט, שבפניו התנהל הדיון המקדמי, את הדיון בכתב האישום לשופט אחר.
בדיון מקדמי רשאי בית המשפט, בהסכמת בעלי הדין, לעיין בחומר החקירה שבידי הרשות החוקרת והנוגע לאישום, וכן בחומר וברשימות שבידי ההגנה. לא הסתיים הדיון בכתב האישום במסגרת דיון מקדמי, יעביר בית המשפט את הדיון בכתב האישום לשופט אחר שימשיך לדון בו (§395, סעיף 143א לחסד”פ).
ד. ניתן להגיש לבית המשפט שאליו הוגש כתב האישום בקשה להורות לתביעה לאפשר לנאשם או לסניגורו לעיין בחומר החקירה.
נאשם רשאי לבקש, מבית המשפט שאליו הוגש כתב האישום, להורות לתובע להתיר לו לעיין בחומר החקירה שלא הועמד לעיונו. הבקשה תידון לפני שופט אחד ובמידת האפשר היא תובא בפני שופט שאינו דן באישום. על החלטת בית המשפט, בעניין זכות העיון של הנאשם בחומר החקירה, ניתן לערור לפני בית המשפט שלערעור שידון בערר בשופט אחד. הערר יוגש בתוך 30 ימים מיום שניתנה החלטת בית המשפט, ואולם בית המשפט רשאי להאריך את המועד להגשת הערר מטעמים שיירשמו (§130, סעיף 74 לחסד”פ).
ג. קצין משטרה בדרגת פקד ומעלה רשאי להורות שלא לחקור עבירה מסוג פשע אם היה סבור שנסיבות העניין אינן מתאימות לפתיחה בחקירה.
חלופה א’ - רשות התביעה שאליה הועבר חומר חקירה הנוגע לעבירת פשע תשלח לחשוד הודעה על כך, אלא אם כן החליט פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות, לפי העניין, כי קיימת מניעה לכך (§15, סעיף 60א לחסד”פ).
חלופה ב’ - רשות התביעה שאליה הועבר חומר חקירה הנוגע לעבירת פשע אינה חייבת לשלוח לחשוד הודעה על כך, אם באותה עת החשוד נתון במעצר, וכתב האישום הוגש נגדו בתקופת מעצרו (§15, סעיף 60א לחסד”פ).
חלופה ג’ - בעבירה מסוג פשע חייבת המשטרה לפתוח בחקירה (ואין למשטרה שיקול דעת באם לקיים חקירה) (§10, סעיף 59 לחסד”פ).
חלופה ד’ - המשטרה תעביר את חומר החקירה לטיפולה של הפרקליטות או של התביעה המשטרתית, לפי חלוקת הטיפול שנקבעה בחוק (§15, סעיף 60 לחסד”פ).
ג. בית המשפט לא היה רשאי להטיל על גלית עונש מאסר בפועל, אלא אם כן מונה לה סניגור.
בית המשפט לא יטיל עונש מאסר בפועל על נאשם שאינו מיוצג. כלומר, על בית המשפט חלה חובת מינוי סניגור, לנאשם שאינו מיוצג, אם בכוונתו להטיל על הנאשם עונש מאסר בפועל (§355, סעיף 15ב לחסד”פ).
ב. התביעה אינה רשאית לצרף את האישום הנוסף, אלא אם כן האישומים מבוססים על אותן עובדות או על עובדות דומות או שמדובר על פרשה עובדתית אחת. צורף האישום, בית המשפט המחוזי יהא רשאי לדון באישום הנוסף.
מותר לצרף בכתב אישום אחד כמה אישומים אם הם מבוססים על אותן עובדות או על עובדות דומות או על סדרת מעשים הקשורים זה לזה עד שהם מהווים פרשה אחת, ומותר לצרף לאישום בבית משפט מחוזי גם אישום בעבירה המצויה בסמכות בית משפט השלום. לעומת זאת, לא ניתן לצרף לאישום בבית משפט השלום אישום בעבירה המצויה בסמכות בית המשפט המחוזי (§55, סעיף 86 לחסד”פ).
א. לא ניתן להעמיד לדין את עינב אלא אם כן תינתן הסכמת היועץ המשפטי לממשלה לכך.
לא ניתן להעמיד לדין אדם בשל עבירה שביצע בהיותו קטין (מי שטרם מלאו לו 18 שנים) אם עברה שנה מיום ביצועה, אלא בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה (§220, סעיפים 1, 14 לחוק הנוער).
מנתוני השאלה, העבירה בוצעה כשעינב הייתה קטינה (בת 16), ולכן יש לקבל את הסכמת היועץ המשפטי לממשלה כדי להעמידה לדין שלוש שנים לאחר מועד ביצוע העבירה.
חלופה ב’ - כאשר מבקשים להעמיד לדין קטין יחד עם מי שאינו קטין יש לקבל את הסכמת היועץ המשפטי לממשלה (§460, סעיף 4 לחוק הנוער).
החלופה אינה נכונה, משום שלא רק שאין מניעה להעמיד לדין את עינב יחד עם קרן, שכן במועד העמדתה לדין היא אינה קטינה (ומשכך התנאי שבסיפא החלופה אינו נדרש), אלא שבנסיבות השאלה הסכמת היועץ המשפטי לממשלה נדרשת משום שחלפה שנה מיום שעינב ביצעה את העבירה בעת היותה קטינה.
חלופה ג’ - אין להעמיד לדין קטין שטרם מלאו לו 13 שנים, אלא לאחר התייעצות עם קצין מבחן (§460, סעיף 12 לחוק הנוער).
ד. עדות מוקדמת תיגבה בפני שופט אחד, ובמידת האפשר בפני שופט שאינו דן באישום.
חלופה א’ - בית משפט רשאי לקבל כראיה עדות מוקדמת שאין לה תיעוד חזותי אם השתכנע, מטעמים מיוחדים שיירשמו, כי יש לכך הצדקה בנסיבות העניין (§115, סעיף 120א לחסד”פ).
חלופה ב’ - בית המשפט רשאי להורות כי העדות המוקדמת תיגבה, כולה או חלקה, בלא תיעוד חזותי, אם השתכנע כי ננקטו אמצעים סבירים לקיים את התיעוד, אך ביצוע התיעוד החזותי יעכב את גביית העדות והעיכוב עלול לסכל את גבייתה (§115, סעיף 120א לחסד”פ).
חלופה ג’ - הפרוטוקול בהליכי גביית העדות ייקרא באזני העד, ולאחר שיאשר אותו יחתום עליו וכן יחתום עליו השופט. סירב העד לאשר או לחתום, יירשם הדבר בפרוטוקול. הוראות אלו לא יחולו על עדות שהוקלטה במלואה (§115, סעיף 120 לחסד”פ).
חלופה ד’ - באה לבלבל עם הכלל לגבי בקשה לעיין בחומר החקירה שתידון בפני שופט אחד, ובמידת האפשר בפני שופט שאינו דן באישום (§130, סעיף 74 לחסד”פ).
א. התובע רשאי להציג את המסמך.
זכות העיון של הנאשם או סניגורו בחומר הראיות של התביעה, לא חלה על ראיות הבאות לסתור טענת הנאשם שהתובע לא יכול היה לצפותה מראש או על ראיות להסברת העדרו של עד או על עניינים פורמאליים אחרים שאינם מהותיים לבירור האשמה (§125, סעיף 80 לחסד”פ).
מכיוון שלנאשם, בנסיבות השאלה, אין זכות לעיין בראיות שלעיל, רשאית התביעה להציגן בבית המשפט גם אם הנאשם או סניגורו לא עיינו בהן קודם לכן.
ג. על דן להגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון, תוך 45 ימים מיום מתן פסק הדין. ניתנה רשות, יוגש הערעור תוך 30 ימים מיום מתן הרשות.
בהליך פלילי בקשת רשות ערעור תוגש תוך 45 ימים. ניתנה רשות, תוגש הודעת הערעור תוך 30 ימים מיום מתן הרשות (§375, סעיף 199 לחסד”פ).
ב. כן. אייל אינו מנוע מלטעון טענת התיישנות גם לאחר שהודה בכתב בעובדות שבכתב האישום.
הודיה שבכתב אינה מונעת את הנאשם מלטעון טענות מקדמיות או מלהודות בעובדות או מלטעון עובדות נוספות במהלך המשפט (§140, סעיף 124 לחסד”פ).
ד. כל התשובות נכונות.
לא התייצב התובע במועד שנקבע למשפט רשאי בית המשפט לנהוג באחת מהאפשרויות הבאות: (1) לדחות את המשך המשפט למועד אחר. (2) לראות בהיעדרות התובע כאילו הוא חזר בו מכתב האישום (חזר בו התובע לפני תשובת הנאשם, האישום יבוטל. חזר בו התובע לאחר תשובת הנאשם, הנאשם יזוכה - כך על-פי נתוני השאלה). (3) להרשיע את הנאשם בעבירה המתגלית מן העובדות שהודה בהן או שהוכחו, ולגזור את דינו (§175, סעיפים 94, 133 לחסד”פ).
ג. בית המשפט שלערעור רשאי לקבל או לדחות את הערעור, אך הוא אינו רשאי לבטל את פסק הדין של הערכאה הקודמת וליתן אחר במקומו.
חלופה א’ - בית המשפט רשאי להחמיר בעונשו של הנאשם, רק אם הוגש ערעור על קולת העונש על-ידי התביעה (§385, סעיף 217 לחסד”פ).
חלופה ב’ - בית המשפט רשאי להרשיע נאשם בעבירה שאשמתו בה נתגלתה מן העובדות שהוכחו, אף אם היא שונה מזו שהורשע בה בערכאה הקודמת, ואף אם אותן עובדות לא נטענו בערכאה הקודמת, ובלבד שניתנה לנאשם הזדמנות סבירה להתגונן. הרשיע בית המשפט את הנאשם כאמור, לא יטיל עליו עונש חמור מזה שאפשר היה להטיל עליו אילו הוכחו העובדות כפי שנטענו בכתב האישום (§385, סעיף 216 לחסד”פ).
חלופה ג’ - בית המשפט שלערעור רשאי לדחות את הערעור או לקבלו, כולו או מקצתו, ורשאי הוא לשנות את פסק הדין של הערכאה הקודמת או לבטלו וליתן אחר במקומו, או להחזיר את המשפט עם הוראות לערכאה הקודמת (§385, סעיף 213 לחסד”פ).
חלופה ד’ - בית המשפט שלערעור רשאי לדחות ערעור אף אם קיבל טענה שנטענה, אם היה סבור כי לא נגרם עיוות דין (§385, סעיף 215 לחסד”פ).
ב. אוריאל אינו רשאי לתקן את הודעת הערעור, אלא אם כן קיבל את רשות בית המשפט. התביעה רשאית לחזור בה מהערעור, ברשות בית המשפט, אם ביקשה לעשות כן לאחר שנסתיימו טענות בעלי הדין.
מערער רשאי, בכל שלב של הערעור, לתקן את הודעת הערעור שהגיש או את נימוקיו, ברשות בית המשפט בלבד (§380, סעיף 204 לחסד”פ).
מערער רשאי לחזור בו מערעור שהגיש, אולם משנסתיימו טענות בעלי הדין יחזור בו רק ברשות בית המשפט (§380, סעיף 206 לחסד”פ).