תרגול: סדר דין פלילי 1 - מקבץ ב' (רשות) Flashcards
א. תטען שאין להשיב על האשמה.
תשובה מפורטת:
הנאשם זכאי לטעון “no case” (“אין להשיב לאשמה”), דהיינו, כי אין הוא חייב כלל להשיב לאשמה וראוי לזכותו לאלתר, הואיל ואין בראיות התביעה אפילו הוכחה לכאורה לאשמה המיוחסת לו בכתב האישום.
§265, סעיף 158 לחסד”פ
ג. כן, ובלבד שתנתן לכך רשות בית המשפט.
תשובה מפורטת:
* ככלל, טענה מקדמית רשאי הנאשם להעלות בכל שלב של המשפט.
* לכלל זה נקבע חריג, לפיו את הטענות הבאות יוכל הנאשם להעלות בשלב מאוחר יותר של המשפט רק ברשות בית המשפט: (1) חוסר סמכות מקומית; (2) פגם ופסול בכתב האישום.
§195, סעיפים 149 ו-151 לחסד”פ.
א. כן, ובלבד שניתנה לראובן הזדמנות סבירה להתגונן.
תשובה מפורטת:
בית המשפט רשאי להרשיע נאשם בעבירה שאשמתו בה נתגלתה מן העובדות שהוכחו לפניו, גם אם עובדות אלה לא נטענו בכתב האישום, ובלבד שניתנה לנאשם הזדמנות סבירה להתגונן; אולם לא יוטל עליו בשל כך עונש חמור מזה שאפשר היה להטיל עליו אילו הוכחו העובדות כפי שנטענו בכתב האישום.
§320, סעיף 184 לחסד”פ
ב. בית המשפט יזכה את צביה מהאישום.
תשובה מפורטת:
אם חזר בו תובע מאישום לפני תשובת הנאשם לאישום - יבטל בית המשפט את האישום; ואם חזר בו לאחר תשובת הנאשם לאישום - יזכה בית המשפט את הנאשם מאותו אישום.
§70, סעיף 94 לחסד”פ.
א. ברוך יכול לבקש לחזור בו מההודיה, הן לפני והן אחרי שהורשע, אך עליו להצביע על נימוקים מיוחדים, כדי שיותר לו לחזור בו.
תשובה מפורטת:
* הודה הנאשם בעובדה, אם בהודיה שבכתב לפני המשפט ואם במהלך המשפט, רשאי הוא בכל שלב של המשפט לחזור בו מן ההודיה, אם הרשה זאת בית המשפט מנימוקים מיוחדים שיירשמו.
* התיר בית המשפט לנאשם לחזור בו מהודייתו לאחר הכרעת הדין, יבטל בית המשפט את הכרעת הדין במידה שיסודה בהודיית הנאשם ויחדש את הדיון אם הדבר מתחייב מן הנסיבות.
ב. בית המשפט יכול לגזור את דינם של הנאשמים שהודו, בנסיבות מיוחדות שירשום בית המשפט.
תשובה מפורטת:
נאשמו כמה נאשמים בכתב האישום אחד וחלקם הודו בעובדות שיש בהן כדי הרשעתם, לא יגזור בית המשפט את דינם של הנאשמים שהודו לפני שנסתיים משפטם של הנאשמים שלא הודו, ואולם: (1) נאשמים שהודו ונקראו לעדות יעידו רק לאחר שייגזר דינם; (2) בנסיבות מיוחדות שתירשמנה, רשאי בית המשפט לגזור את דינם של הנאשמים שהודו לפני סיום משפטם של הנאשמים האחרים.
§255, סעיף 155 לחסד”פ
ב. בית המשפט יבטל את האישום
תשובה מפורטת:
כאשר בית המשפט קיבל טענת התיישנות, עליו לבטל את כתב האישום.
§200, סעיף 150 לחסד”פ.
א. בית המשפט יזכה את חנה
תשובה מפורטת:
אם חזר בו תובע מאישום לפני תשובת הנאשם לאישום, יבטל בית המשפט את האישום; ואם חזר בו לאחר תשובת הנאשם לאישום - יזכה בית המשפט את הנאשם מאותו אישום.
§70, סעיף 94 לחסד”פ.
ד. כן. התביעה רשאית לחזור בה בכל עת שלאחר תחילת המשפט מכתב האישום נגד ראובן כל עוד לא הודה ראובן בעובדות שיש בהן כדי להרשיעו.
תשובה מפורטת:
תובע רשאי, בכל עת שלאחר תחילת המשפט, לחזור בו מאישום שבכתב האישום בסייגים הבאים: (1) השיב הנאשם לאישום בין בתשובתו לאחר הקראת כתב האישום ובין בהודיה בכתב ויש בתשובתו הודאה בעובדות שיש בהן כדי להרשיעו באישום מן האישומים, אין התובע רשאי לחזור בו מן האישום; (2) לא היה בעובדות שהודה בהן כדי להרשיעו, רשאי התובע לחזור בו מן האישום ברשות בית המשפט.
§70, סעיף 93 לחסד”פ.
ב. המועד הצפוי הוא עד תום שישה חודשים מיום הגשת הערר, אלא אם כן בעל הסמכות החליט, מטעמים מיוחדים שיירשמו, למסור את ההחלטה במועד מאוחר יותר.
תשובה מפורטת:
החלטה בערר בעניין עבירת מין או אלימות, מסוג פשע, תימסר למתלונן עד תום 6 חודשים מיום הגשת הערר, אך בעל הסמכות להחליט בערר רשאי, מטעמים מיוחדים שיירשמו, למסור את החלטתו במועד מאוחר יותר.
§35, סעיף 65א לחסד”פ.
ד. אין חיקוק הקובע זכות כזו.
תשובה מפורטת:
* עם הגשת כתב אישום בעבירה מסוג פשע או עוון, רשאים הנאשם וסניגורו לעיין בכל זמן סביר בחומר החקירה שבידי התביעה ולהעתיקו.
* בחוק סדר הדין הפלילי מעוגנת זכותו של הנאשם לעיין בחומר החקירה שנאסף נגדו בשל חשד לביצוע עבירה מסוג פשע או עוון, אך לא מסוג חטא.
§120, סעיף 74 לחסד”פ.
ב. כן, כיוון שיערה הציגה לעד התביעה שאלות הנוגעות לאופיה הטוב.
תשובה מפורטת:
נאשם שבחר להעיד, לא יישאל בחקירה נגדית שאלות בעניין הנוגע להרשעותיו הקודמות, אלא אם כן העיד על אופיו הטוב או הביא ראיה אחרת לכך. כלומר, נאשם שהעלה במהלך שלב הבאת הראיות את אופיו הטוב, בין בחקירה נגדית ובין בדרך אחרת, יכול שיישאל בחקירה נגדית שאלות בנוגע להרשעותיו הקודמות.
§270, סעיף 163 לחסד”פ
א. על יהודה להגיש, תוך 30 יום, ערעור לבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים פליליים.
תשובה מפורטת:
* קביעה אם אדם הוא בר הסגרה תיעשה על-ידי בית המשפט המחוזי בירושלים.
* החלטת בית המשפט המחוזי בעתירה לגבי הכרזתו של מבוקש כבר הסגרה ניתנת לערעור בזכות הן על-ידי המבוקש והן על-ידי היועץ המשפטי לממשלה; הערעור יוגש לבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים פליליים, תוך 30 יום מיום ההחלטה.
§205, סעיף 13 לחוק ההסגרה
ג. בית המשפט רשאי להתלות את ההליכים, שכן טרם ניתן גזר הדין.
תשובה מפורטת:
בכל עת שלאחר הגשת כתב האישום ולפני גזר הדין, רשאי בית המשפט להתלות את ההליכים אם נוכח כי לא ניתן להביא את הנאשם להמשך משפטו.
§75, סעיף 94א לחסד”פ
א. ניתן לערור על ההחלטה, שכן המדובר בהחלטה הנוגעת לעיון בחומר החקירה.תשובה מפורטת:
* ככלל, אין ערעור על החלטות ביניים בהליך פלילי, למעט החלטה לגבי פסלות שופט, החלטה לגבי עיכוב ביצוע עונש, החלטה לגבי עיון בחומר חקירה וכן החלטה שלא לשחרר סניגור מייצוג.
* על החלטת בית המשפט בבקשת נאשם לעיין בחומר חקירה ניתן לערור לפני בית המשפט שלערעור, אשר ידון בערר בשופט אחד.
§130, סעיף 74 לחסד”פ.