11.5 Energie besparen Flashcards
Wat geldt er voor elke energie-omzetter?
De wet van behoud van energie
Wat houdt de wet van behoud van energie in?
Bij energie-omzettingen gaat nooit energie verloren. Er komt ook nooit energie bij. De totale energie hoeveelheid is voor en na de energie-omzetting even groot.
Wat zijn de voordelen om minder elektrische en chemische energie te verbruiken?
Het heeft verschillende voordelen om minder elektrische en chemische energie te verbruiken.
• Je energierekening gaat omlaag. Aardgas, benzine en elektriciteit kosten geld. Minder verbruiken betekent ook minder betalen.
• Het is beter voor het milieu. Elk gebruik van energiebronnen heeft nadelen voor het milieu. Zuinig zijn helpt die nadelen te verminderen.
• Het spaart grondstoffen en kostbare ruimte. Zonneparken beslaan bijvoorbeeld grote oppervlakken, al produceren ze ‘schone’ energie (afbeelding 2).
Hoe kan je energie besparen
Door voor een energiezuinige apparaten te kiezen. zo’n apparaat presteert even goed als een gewoon apparaat maar heeft minder energie nodig.
maar ook door korter te douchen, vaker de fiets te nemen ipv auto, de verwarming lager te zetten thuis.
Het rendement van lampen:
- gloeilampen, tot 2010, laag rendement. van de elektrische energie die ze opnamen werd maar een klein deel omgezet in elektrische energie. vooral veel warmte.
-spaarlampen vanaf 1980, rendement 4x zo groot als gloeilamp. Spaarlamp van 10W evenveel licht dan gloeilamp 40W. Minder warmte - ledlamp na 2010, rendement is 10x zo groot als gloeilamp.ze gaan ook veel langer mee. Gloeilampen zijn verboden in de EU sinds 2012
Energieverbruik berekenen
Eigenlijk is de formule E=P.t Er is alleen een probleem want energiebedrijven houden energieverbruik niet bij in joule maar in kilowattuur. Als je wilt uitrekenen hoeveel geld je bespaart moet je het energieverbruik berekenen in KWh
Dat is de formule: E = P . t
In deze formule is:
• E het elektrisch energieverbruik in kilowattuur (kWh);
• P het elektrisch vermogen in kilowatt (kW);
• t de tijd die het apparaat heeft gewerkt in uur (h).
Soms moet je hoeveelheden elektrische energie omrekenen van J naar kWh of omgekeerd. Dan is het handig om te weten dat 1 kWh gelijk is aan 3,6∙106 J. Dit gegeven staat ook in BINAS tabel 2 Omrekenregels.
Energielabel?
Label dat aangeeft hoe energiezuinig een product is, elektrische apparaten maar ook auto’s en huizen moeten verplicht zo’n label hebben.