פוטנציאל מנוחה ופעולה Flashcards
מהו פוטנציאל מנוחה?
מתח הממברנה של האקסון במצב מנוחה (-70MV) שנקבע בעקבות העובדה שישנה הפרדה של מטענים חשמליים בין הנוזל שבתוך התא והנוזל החוץ-תאי. פנים התא שלילי יותר מחוץ התא.
בתוך התא: אניונים שלילים- לא יכולים לצאת מהתא
אשלגן חיובי- כוח דיפוזי מושך אותו החוצה וכוח אלקטרוסטטי פנימה. בגלל שהממברנה יחסית חדירה לאשלגן הם מסתדרים בצורה שיש שיווי משקל
מחוץ לתא: כלור שלילי- כוח דיפוזי מושך פנימה וכוח אלקטרוסטטי החוצה. הממברנה יחסית חדירה לכלור ולכן היונים מסתדרים בפנים ובחוץ בצורה שיש שיווי משקל
נתרן חיובי- כוח דיפוזי מושך פנימה וכוח אלקטרוסטטי מושך פנימה. הממברנה כמעט לא חדירה ליון זה ולכן יש רק זליגה איטית.
מהי משאבת נתרן אשלגן?
בתגובה לזליגה איטית של הנתרן פנימה, משאבת נתרן אשלגן מחליפה שלושה יוני נתרן (שמוצאים מהפנים החוצה) בשני יוני אשלגן (שמוכנסים מהחוץ פנימה).
מהם שלבי פוטנציאל הפעולה?
- בעקבות דפולריזציה ראשונית, תעלות נתרן תלויות מתח נפתחות במהירות, נתרן נכנס לתא וגורם דפולריזציה נוספת.
- תעלות אשלגן נפתחות (יותר באיטיות מאשר תעלות נתרן). אשלגן מתחיל לצאת אל מחוץ לתא (כי המתח כבר פחות שלילי בפנים).
- בשיא פוטנציאל הפעולה נסגרות תעלות נתרן (עוברות אינאקטיבציה). נתרן מפסיק להכנס לתוך התא. תעלות האשלגן ממשיכות להפתח.
- אשלגן ממשיך לצאת מן התא, אך התעלות מתחילות להסגר בשל ירידת המתח.
- תעלות האשלגן ממשיכות להסגר (אם כי עדיין יותר פתוחות מבמנוחה). תעלות הנתרן במצב של אינאקטיבציה (שני גורמים אלה מביאים את הממברנה להיפרפולריזציה ולתקופה רפרקטורית – תקופת “אי הענות”.
- תעלות נתרן חוזרות למצב מנוחה – סגור
מהי הולכה פסיבית?
כאשר הדפולריזציה היא קטנה (כלומר נמוכה מסף ההפעלה של פוטנציאל הפעולה), לא נפתחות תעלות נתרן או אשלגן, והדפולריזציה מתקדמת למרחק מוגבל לאורך האקסון. היא מהירה אך היא מוגבלת מבחינת מרחק.
מהי הולכה אקטיבית?
פוטנציאל פעולה מועבר לאורך האקסון ללא הפחתה בגודל (כלומר גודלו נשאר קבוע בכל נקודה). לתופעה זו קוראים החוק של “הכל או לא כלום” (all or none). על פי חוק זה, פוטנציאל הפעולה קורה או לא קורה, אך תמיד כשהוא קורה הוא נשאר באותה עוצמה.
מהי הולכה סלטטורית?
הולכה על גבי האקסון כך שמתחת לאזורים שמצופים מיליין ההולכה היא פסיבית ואז מתוחזק במרווחי רנבייה שם יש הולכה אקטיבית. יתרונות: חיסכון אנרגטי: פחות עבודה למשאבות נתרן-אשלגן. מהירות.
למה גורמת מחלת הטרשת הנפוצה?
מערכת החיסון תוקפת את המיילין ופוגעת בו. הפגיעה במיילין מלווה באבדן יכולות מוטוריות ומנטליות.