מערכת הכסות Flashcards
מהם תפקידי העור?
1 התפקיד העיקרי- הומאוסטזיס, בידוד הפנים מהחוץ, שמירה על סביבה פנימית יציבה.
2 הגנה מפני חדירת מזהמים וכימיקלים, וטראומה מכאנית.
3 מניעת איבוד נוזלים ומלחים-שמירה על מאזן הנוזלים.
4 קליטת גירויים תחושתיים.
5 וויסות הטמפרטורה של הגוף על ידי שינוי כמות הדם הזורמת לעור ועל ידי הזעה.
6 ייצור ואחסון ויטמין D
הרחיבי על שכבות העור
- אפידרמיס (epidermis)- השכבה החיצונית של העור. רבדים צפופים של תאי אפיתל. לתאים הנמצאים בעומק האפידרמיס מבנה קובייתי, הם מתחלקים במהירות גבוהה והופכים לתאים שטוחים יותר הנמצאים קרוב יותר לחלקו העליון של העור ולבסוף נושרים.
תאי מלנין, מלנוציטים ((Melanocytes - תאים הנמצאים בתחתית האפידרמיס. תאים אלו מייצרים מלנין (חומר שצבעו שחור) והוא מועבר דרך השלוחות לשכבה העליונה של האפידרמיס ומקנה לעור את צבעו. חשיפה לשמש מגבירה את ייצור המלנין ולכן העור הופך לכהה יותר. אין כלי דם ועצבים בשכבה זו.
2.דרמיס (dermis ): מורכב רקמת חיבור חזקה ועבה. שכבה זו מכילה את בלוטות החלב, בלוטות הזיעה, עצבים, כלי דם, שורשי השיער ושרירי העור.
3.תת העור, סאב קוטן (Subcutaneous): רקמת חיבור רופפת המורכבת בעיקר משומן ועובייה משתנה (בין אדם שמן לרזה), מחברת את העור עם הרקמות שמתחת. שכבה זו משמשת כמאגר אנרגיה וכשכבה מבודדת השומרת על חום הגוף.
בלוטות חלב
SEBACEOUS GLANDS
נמצאות בדרמיס על מרבית שטח הגוף. חלב, הוא החומר השומני המכסה את עורנו ושומר עליו מפני נזקים. החלב מפחית את איבוד המים לסביבה והתייבשות העור, מגן על העור מזיהום של חיידקים ופטריות, תורם לריח של העור ומרכך אותו.
בלוטת זיעה
SWEAT GLANDS
תפקידן- וויסות טמפרטורת הגוף — כשטמפרטורת הגוף עולה, כמות הדם המוזרם לעור עולה (עור נעשה סמוק וחם) והפרשת הזיעה גוברת. אידוי הזיעה מקרר את פני העור, בעקבות כך הדם המוזרם לעור מתקרר ולאחר מכן מקרר את שאר הגוף. בנוסף , בעזרת הזיעה מתבצע סילוק פסולת.
שיער
HAIR
עשוי חלבון הצומח מזקיק המצוי בשכבת הדרמיס. השערה בנויה בעיקר מתאי “קרטין”, בנוסף ממינרלים וויטמינים. תפקידי השיער-שמירת חום הגוף (באמצעות כליאת שכבת אוויר בין השערה לבין העור),הגנה והרחקת חיידקים מפתחי הגוף.
חיישנים -קולטני אזעקה
Nociceptors
“קולטן אזעקה” או נוסִיסְפְטור, הוא קולטן תחושתי השולח שדר לתחושת כאב, כתגובה לגירוי שעלול לפגוע ברקמה. הנוסִיספטוּר נמצא בקצה נוירון סנסורי המגיב לנזק ברקמה, ושולח שדר למערכת העצבים המרכזית, לחוט השדרה, ולמוח. תהליך זה נקרא
“Nociception”
. הנוסיספטורים בדרך כלל שקטים ולא מושפעים מגירויים שגרתיים. כאשר ישנו גירוי העלול להוות סכנה לגוף, כגון: דקירה מחפץ חד, כימיקל מסוכן, או טמפרטורה קיצונית, הקולטנים גורמים לתחילת תהליך אשר יגרום להפעלת רפלקס הגנה מתאים.
מה משפיע על צבע העור?
איזה מהם הוא המשפיע העיקרי?
במות המלנין בעור
ריכוז ההמוגלובין בדם
רמת הבילירובין
המלנין הוא המשפיע העיקרי