מיקרוטובולי Flashcards
כולכיצין
עושה אינטראקציה עם תת יחידות של מיקרוטובולי (טובולין) ומוביל לדפולימריזציה.
נוקדאזול
עושה אינטראקציה עם תת יחידות של מיקרוטובולי (טובולין) ומוביל לדפולימריזציה.
טקסול
נקשר ומייצב מיקרוטובולי וגורם לעליה בפולימריזציה של טובולין.
MAP2
חלבון ממשפחת ה-MAP, והוא בעל דומיין בולט החוצה ארוך יחסית, ולכן הוא יוצר צרורות של סיבי מיקרוטובולי במרווחים גדולים (רווח יותר רחב). מצוי בנוירונים באזורי גוף התא והדנדריטים.
TAU
חלבון בעל דומיין שבולט קדימה קצר יותר, הוא יוצר צרורות אך המיקרוטובולי בהם ארוזים בצורה יותר צפופה (רווח יותר קטן). גם הוא מצוי בנוירונים, באזורי האקסונים. החלבון TAU ידוע כעובר אגרגציה במחלת האלצהיימר.
פלקטין
מחבר מיקרוטובולי עם סיבי ביניים.
קינזין 13
מוריד את אנרגיית האקטיביציה הנדרשת לעיקום על המיקרוטובולי ולכן גורם לחוסר יציבות ולקטסטרופת מיקרוטבולי.
יום שישי ה-13.
Nezha או Patronin
מגן על קצה מינוס מפני השפעות גורמי קטסטרופה.
נייט איזה פטריוט אן נינגה רק מגן על המינוס שלי שלא תהיה קטסטרופה כי אני יודע מקרוב שלא טוב לי שיתפרק
XMAP215
בן משפחת ה- MAPs, קושר תת יחידות של טובולין ומעביר אותן לקצה פלוס, ובכך מעודד פילמור ומונע את הקטסטרופה. בזמן מיטוזה, כשהוא מזורחן, מעכב את הפעילות שלו וכך מתרחשת עליה של פי עשר בחוסר היציבות הדינאמית של המיקרוטובולי במהלך המיטוזה (קריטי לבנייה היעילה של הכישור).
סטטאמין
החלבון תופס שני דימרים ומונע את ההתפלמרות שלהם. כך הוא מוריד את הריכוז האפקטיבי של תת היחידות של טובולין הזמינות לפולימריציה (פעולה האנלוגית לזו של כולכיצין), ומעלה את הסבירות שמיקרוטובולי יעברו התקצרות. ניתן לזרחן את החלבון סטטמין וכך לעכב את הפעילות שלו.
סטטיק בן אדם אמין, עובד טוב בצוות (תפוס שני דימרים) ככה שמצד אחד לא פורץ ומתפלמר לבד אבל טוב לו בזוג ככה סטטי.
קטאנין
ששמו נגזר מהמילה היפנית “חרב”, משום שהוא מבצע שבירה של מיקרוטובולי. שתי תתי יחידות: קטנה השוברת את המיקרוטובולי על ידי הידרוליזה של ATP שהיא מבצעת, ויחידה גדולה יותר, המכוונת אותו לצנטרוזום.
כמו קטאן = שהייתה לה חרב.
+TIPs
חלבוני +TIPs מצטברים בקצוות הפלוס של המיקרוטובולי כשהם גדלים במהירות ומתנתקים מהם כאשר המיקרוטובולי מתקצרים. החלבון EB1 הוא חלבון שחלק מהTIPs + תלויים בו לצורך הצטברותם בקצה פלוס. ה-1EB גם נקשרים זה לזה ונקשרים גם למיקרוטובולי.
קינזין 13
הדומיין המוטורי שלו מצוי במרכז השרשרת הכבדה, והוא שייך למשפחה של קינזינים שאיבדו פעילות מוטורית טיפוסית, ובמקום זאת נקשרים לקצוות המיקרוטובולי ומקדמים דפולימריזציה.
קינזין 14
מכונה C-terminal kinesin הכולל את החלבון Ncd בדרוזופילה ואת החלבון Kar3. חלבונים אלה מתקדמים לכיוון ההפוך מאשר רוב הקינזינים – לקצה מינוס במקום לקצה פלוס.
קינזין 5
יוצר טטראמרים שבהם הדימרים קשורים באמצעות הזנב. הטטראמר הזה מסוגל להחליק שני מיקרוטובולי זה על זה באופן אנלוגי לפעילות של הסיב העבה הבי-פולארי הנוצר על ידי מיוזין 2.
קינזין 1
דומיין מוטורי בקצה N של שרשרת כבדה, דומיין אמצעי יוצר coiled-coil המתווך דימריזציה. הדומיין בקצה C יוצר זנב שמתחבר למטען (כמו למשל איברון סגור בממברנה).
דינאקטין
חלבון גדול היוצר קשר מצד אחד עם דינאין, ומצד שני עם סיבים של חלבון דמוי אקטין הקרוי Arp1. דינאקטין מכיל גם רכיבים הנקשרים בצורה חלקה למיקרוטובולי.
פלאג’לה חיידקית
מבנה שונה מהפלאג’לה האקריוטית רק עם אותו שם. בנויה מתת יחידות של החלבון פלאג’לין. מבנה קשיח, ארוך והליקלי שתנועתו איננה תנועת הצלפה או כיפוף אלא תנועת סיבוב, כמו מדחף, והוא מונע על ידי מנוע סיבובי מיוחד שנמצא בדופן התא של החיידק.