התא Flashcards
הומיאוסטזיס
יכולת הגוף לשמור על סביבה פנימית קבועה גם כאשר יש שינוי בסביבה החיצונית
יצור חי
כל דבר שיכול להתקיים, להתרבות ולבצע חילוף חומרים. מורכב מלפחות תא אחד
התא
נמצא בסביבה מיימית ומוקף בקרום תא המפריד אותו מהסביבה החיצונית. קוטרו כ7.5 מיקרון והוא מלא באברונים
תא פרוקריוטי
תא ללא מידור. יכול להשיג אנרגיה במספר דרכים. בדרך כלל מורכבים מתא אחד
תא אאוקריוטי
תא ממודר שיש בו אברונים ונשימה תאית. הנשימה התאית היא הדרך להשגת אנרגיה
התא מורכב ממים
המים הוא מרכיב כ70% מגופינו. הוא נמצא בתוך התאים בנוזל הנקרא ציטוזול ובתוכו נמצאים אברוני התא. המים מאפרים ממש לרוב חומרי התא ובכך מאפשרים לקיים את שלל התגובות הכימיות הנדרשות לקיום חיים.
המים יכולים לאגור כמות גדולה של חום. יכולת זו נקראת קיבולת חום גבוהה ובכך עוזרת בשמירה על ההומאוסטזיס של הגוף. בנוסף, ריבוי מולק’ המימן יוצרות יכולת שנקראת חום אידוי גבוה. גם תכונה זו מאפשרת את ההומאוסטזיס.
ציטופלזמה
נוזל תוך תאי ובתוכו יש את אברוני התא. בעל מרקם צמיגי. רובה מורכבת ממים והשאר הם אברוני התא
חומצות,בסיסים ומלחים אי אורגנים
כאשר חומרים אי אורגנים מומסים במים, הם מתפרקים לחלקיקים בעלי מטענים ונקראים יונים. יון=מלח. בסיס הוא חומר שקושר אליו את היונים. ליוני המימין יש חשיבות רבה בתהליך ההומאוסטזיס. רמת ריכוז יוני המימן קובעת את רמת החומציות שנקבעת בpH. רמת חומציות ניטרלית היא לא חומצית ולא בסיסית.
חלבונים
מולקולה קטנה המורכבת ממולקולות קטנות הנקראות חומצות אמיניות
שרשרת פפטידית
קשר של מספר חומצות אמיניות
מבנה ראשוני
שרשרת פפטידית-רצף של חומצות אמיניות
מבנה שניוני
שרשרת פפטידית מוקפלת(החומצות האמיניות מקופלות באופן ספונטני-סליל אלפא או משטח בטא)
מבנה שלישוני
מספר שרשראות פפטידיות שחוברו יחד לכדי מבנה מסויים(תלת מימד) ובו חלבון מוגמר. מאמץ גדול של התא
תת יחידה-מבנה רביעוני
מספר של שרשראות פפטידיות בעלות מבנה מרחבי. המבנה עצמו נקרא מבנה רביעוני
צורות החלבונים
גלובין-חלבון תלת מימד, סיבים-פילמנט, מבנה סלילי(אלפא או משטח בטא)
תפקידי החלבון
- מתן מבנה וצורה(גידים,שרירים,שלד התא,עצמות וכו’)
- אנזימים-תוך וחוץ תאיים המזרזים תהליכים כימיים
3.בקרה-הורמוניפם, מוליכי/מתווכי עצבים - הגנה חיסונית-נוגדנים, מתווכי דלקת, תואם רקמות(חלבוני קרום התא)- שליחת אותות למערכת החיסון שהתאים הנל הם לטובת הגוף.
5.נשאים-תוך תאיים וחוץ תאיים
חלבונים חוצי קרום, אחראיים ליכולת התקשורת של התא עם סביבתו
ליפידים(שומן)
מולקולות שאינן נמסות (מתפרקות) במים (הידרופוביות). קבוצה גדולה של חומרים אורגניים הכוללת בין היתר שומנים,פוספולידים וכולסטרול
תפקידי הליפידים
- חומר לא ממס במים
2.מייצר ועוזר למבנה התא-יוצר את גבול התא- קרום התא ואברוני התא
3.מאגר אנרגיה לגוף-גליצרול
4.בקרת תהליכים בגוף-הורמונים וסטרואידים.
סוכרים-פחמימות
קבוצה של חומרים אורגניים הבנויים משרשרת של אטומי פחמן המחוברים לאטומי מימן
חד סוכרים
מולקולות אורגניות טבעתיות. שרשרת פחמניים אורגנים. למשל גלוקוז.
דו סוכרים
חיבור של חד סוכרים למשל סוכרוז
רב סוכריים
הם בעצם הפחמימות. מספר מולקולות של חד סוכריים. למשל עמילוז, עמילופקטין. עמילוז ועמילופקטין הוא העמלין.
גליקוגן
רב סוכר המיוצר בכבד ובשרירים(מאגר גלוקוז קצר טווח). לא ניתן לאגור הרבה מזה מכיוון שלא ניתן לאגור כמו כזו של חומר יחד עם המים.
לאחר אכילת הפחמימה, הגוף מפרק את זה לגליקוגן ומכניס אותו לתאים. הגוף מכניס את הכמות הרצויה לתאים ואת היתר הופך לשומן.
צלולוז
רב-סוכר המיוצר בצמחים אבל לא ניתן לעיכול על ידי אדם. החומר הזה נכנס לגוף ויוצר באותה הדרך. הצלולוז הוא בעצם סיבים תזונתיים.
תפקיד הגלוקוז
- מקור מיידי לאנרגיה
2.גליקודן-מאגר לטווח קצר לאנרגיה
3.נוקלאוטיד- עוזר בפיתוח הDNA RNA - גליקופרוטאינים-חלבון עם קבוצת סוכר
- פרוטאוגליקאינים- רב סוכר עם קבוצת חלבון
קרום התא
קרום המקיף את התא השלם ומפריד אותו מהסביבה החיצונית שלו.
קרום גרעין
קרומים המקיפים אברונים תוך תאיים. בנוי ממולקולות פוספוליפיד(הידרו). למולקולות פוספולידים המרכיבים את הקרום ישנם שני צדדים. צד אחד הוא צד הידרופילי-אוהב מים ומומס במים. צידו השיני הוא צד הידרופובי- לא אוהב מים ולא מומס במים. בעזרת המבנה הזה נוצרת שכבה כפולה שהשכבה השומנית של כל שכבה נמצאת ראש בראש במרכזן של שתי השכבות.
תפקידי החלבונים הקרומיים
- יוצרים קשרים בין תאים שכנים או בין התא לסביבתו.
מתי חלבון יכול להיות חוצה קרום ?
במצב בו חלקן האחד פונה אל פנים התא ואילו חלקו השני מעוגן בקרום התא ופונה לסביבה מיימית אחת. החיצונית או הפנימית
שלד התא
מבנה סיבי חלבוני התומך בצורתו של התא, יש לו מבנה קשיח שמספק תמיכה לאברוני התא ומאפשר את תנועתם בתוך התא ובמקרים מסויימים את תנועתו של התא כולו,
סיב שלד-קורים דקים
עובי הקורים הדקים הוא כ7 ננומטרים ויש להם מבנה תלת מימדי בלתי סדיר והם נפוצים בעיקר בשוליו של התא סמוך לקרום התא. תפקידם העיקרי הוא לשמור על צורתו של התא. בשרירים תפקידם גם ליצור התארכות והתקצרות של התא. בתאים בעלי שלוחות ציטופלזמיות זעירות(סיסונים) תפקידם להגדיל את שטח הפנים של התא.
סיב שלד-קורי ביניים
עוביים כ10 ננומטרים והם מורכבים מחוטים חלבוניים המלופפים זה בזה. חוזקם מאפשר להם לבנות את שלד התא העיקרי והנפוץ ביותר בתאים שנועד לעגן את אברוני התא בתוך הציטופלזמה. ככל שהכמות של סיב זה גדולה יותר זה מייצר תא יציב וקשיח יותר.
סיב שלד-צינורונים
עוביים כ25 ננומטרים, הם העבים ביותר ובנויים מחלבונים קטנים המאורגנים יחד כסליל ליצירת צינויות חלולות. הם מאפשרים את תנועתם של האברונים ולעיתים את תנועת התא כולו. תפקידם העיקרי הוא ליצור רשת “כבישים” הנקראת סיבי כישור להנעת הכרומוזומים בעת חלוקת התא. נעשה תהליך של בניית סיבי הכישור בתא לפני חילוקו ופירוקם בסיום התהליך.
סיבי כישור
רשת “כבישים” שתפקידה להניע את הכרומוזומים בעת חלוקת התא. נעשה תהליך של בניית סיבי הכישור בתא לפני חילוקו ופירוקם בסיום התהליך.
צנטריולים+צנטרוזום
האיזור בו קורה תהליך חלוקת התא ופיתוח סיבי הכישור. הצנטריולים מהווים בסיס נביטה לצינורונים. מהם יוצאים סיבי הכישור אשר נפרדים ונודדים לקטבים המנוגדים של התא תוך שהם מושכים אחריהם צינורונים שמתארכים.
הרשת האנדופלזמית
רשת קרומים בולטת הממוקמת במרכז התא ומשמשת לבניית חומרים שונים. לרשת יש בועיות קטנות שממריאות מחלקיה השונים אל איזורים שונים בתא. יש שני סוגים של רשתיות. מחוספסת וחלקה. איבר זה צמוד לגרעין התא
רשתית אנדופלזמית מחוספסת
נקראת כך מכיוון שיש לה מבנים זעירים המרפדים את הקיר החיצוני של התעלות שלה. מבנים אלה הם אברונים לא קרומיים בשם ריבוזומים. תפקיד הרשתית המחוספסת היא לפס הייצור של חלבוני התא.
תהליך היצירה ברשת האנדופלזית המחוספסת
המבנה הראשיוני של החלבון נוצא על ידי הריבוזומים שעל גבי הרשת ולאחר מכן היא חודרת דרך פתחים ספציפים אל התעלה עצמה שבין שתי קירות הקרום. בקרומי הרשתית מעוגנים אנזימים שעוזרים בבנית החלבון והעיצוב המוגמר שלו. אחרי שהחלבון מוכן ומוגמר, הוא נכנס אל בועיות ההסעה ש”ממריאות” אל היעד הבא
רשתית אנדופלזמית חלקה
היא חסרת ריבוזומים בחלקה החיצוני. תפקידה לייצר ליפידים, הורמונים, סטרואידים וקבוצות סוכר למטרת מבנים שונים של התא. בנוסף, מהווה מאגר של חלקי חילוף לקרומי התא השונים, לכן חלקים ממנה יכולים לנדוד לקרום שונים בתא.
ריבוזומים
אברונים זעירים לא קרומיים המצויים כמעט בכל תא. על תא יכול להכיל כמות גדולה של ריבוזומים. חלקם נמצאים על החלק החיצוני של הקרום של הרשת האנדופלזמית המחוספסת וחלקם נמצאים באופן חופשי בציטופלזמה ונקראים ריבוזומים חופשיים.
כל הריבוזומים מורכבים משתי תת יחידות שונות והן מורכבות מחומצת גרעין מסוג דנ”א אשר נקראות, דנ”א ריבוזומלי(rDNA)
תפקיד הריבוזומים הוא לייצר שרשראות פפטידיות(מבנה ראשיוני)
תפקידם של הריבוזומים החופשייםאחראיים לייצור שרשראות פפטידיות של חלבונים פשוטים שנשארים בציטופלזמה
מערכת הגולג’י
אברון קרומי המורכב מכמה בועיות קרומיות מוארכות הנקראות “ציסטרנות” שארוזות אחת על גבי השנייה וממוקמות בקרבת גרעין התא והרשתית האנדופלזמית המחוספסת.תפקידה של המערכת הוא להיות פס עיצוב סופי לחלבון שנוצר ברישתית האנדופלזמית וכן מסוף למיון ולאריזה של החלבונים המוגמרים לצורך הסעתם אל היעד הסופי. החלבונים המוגמרים נארזים בתוך בועיות קרומיות “שממריאות” עם התוצרת אל היעד הסופי. את הבועיות ניתן לסווג ל3 סוגים שונים: בועיות הסעה-מסיעות את החלבונים ליעד הסופי בתוך התא, בועיות הפרשה- מיועדות להפריש את החלבון הסופי אל מחוץ לתא ובועיות אגירה
ליזוזומים
סוג ייחודי של בועיות קרומיות ה”ממריאות” מתוך מערכת הגולג’י ומכילות אנזימים הידרוליטיים(אנזימים המפרקים בעזרת מים). ברוב התאים הליזוזומיים מפרקים חומרים תאיים ישנים המיועדים למחזור. הליזוזומים הם מעין מערכת עיכול תאית. בגלל יכולת הפירוק שלהם לפעמים הליזוזומים יכולים לפגוע בתקינות האיברים בתא ולכן התא דואג שהפעילות תהיה רק בתוך הליזוזום(הבעוית) ולא מחוצה לה. האנזימים פועלים רק בסביבה חומצית אך אינם פעילים בסביבה ניטרלית.