τραχεοφυτα Flashcards
Φυτά - Διαχωρισμός
Χωρίζονται στα φυτά με αγγειακό σύστημα (τραχεόφυτα).
1) Τραχεοφυτα που παράγουν σπόρια : α) Πτεριδόφυτα β) Λυκόφυτα
2) Τραχεοφυτα που παράγουν σπέρματα (σπερματόφυτα:
Ι) Γυμνόσπερα:
α) Κονιφερόφυτα, β) Κικαδόφυτα γ) Γνετοφυτα δ) Γκινκοφυτα και
ΙΙ) Αγγειόσπερα: α) Ανθόφυτα
Στα φυτά χωρίς αγγειακό σύστημα:
- Βρυοφυτα, ανθοκερόφυτα, hepatophyta
Διαχωρισμός τραχεόφυτων
Χωρίζονται σε δυό μεγάλες κατηγορίες:
(Ι) Σε αυτά που αναπαράγονται με μονοκύτταρα πολλαπλασιαστικά όργανα, τα σπόρια
(ΙΙ) Σε αυτά που αναπαράγονται με πολυκύτταρα πολλαπλασιαστικά όργανα, τα σπέρματα και ονομάζονται σπερματόφυτα
Ιστοί
Τα διαφορετικά είδη των κυττάρων του φυτικού σώματος είναι οργανωμένα σε ιστούς και οι ιστοί σ ε ακόμη μεγαλύτερες ενότητες, τα συστήματα των ιστών:
1) Δερμικό σύστημα
2)Αγωγό
3)Θεμελιώδες
Υπάρχουν σε όλα τα όργανα του φυτού, είναι συνεχή από όργανο σε όργανο και αποτελούν βασική ενότητα του φυτικού σώματος
Δερμικό σύστημα
Αποτελεί το εξωτερικό, προστατευτικό κάλυμμα του φυτού
Αγωγό σύστημα
Περιλαμβάνει αγωγούς ιστούς, το ξήλωμα και το φλοίωμα και είναι ενσωματωμένο στο θεμελιώδες σύστημα
Πρωτογενής ανάπτυξη και δευτερογενής
– Πρωτογενής ανάπτυξη: έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση των ριζών και των στελεχών
– Δευτερογενής: έχει ως αποτέλεσμα την κατά πλάτος αύξηση
Ποια φυτά είναι κυρίαρχα;
Τα αγγειώδη φυτά έχουν σποριόφυτα που είναι κυρίαρχα σε σχέση με τα γαμετόφυτα και τελικά αυτόνομα
Ποια είναι τα τραχειακά στοιχεία;
Τα τραχειακά στοιχεία (τραχεϊδες και αγγεία), είναι τα αγωγά κύτταρα του ξυλώματος.
Ποια είναι τα ηθμώδη στοιχεία;
Είναι τα αγωγά κύτταρα του φλοιώματος.
Οργάνωση σώματος αγγειωδών φυτών
1) Ριζικό σύστημα
Οι ρίζες αποτελούν το ριζικό σύστημα, που στερεώνει το φυτό και απορροφά νερό και θρεπτικά από το έδαφος
2) Βλαστικό σύστημα
Τα στελέχη μαζί με τα φύλλα, αποτελούν το βλαστικό σύστημα, στο οποίο τα στελέχη ανυψώνουν προς τον ήλιο τα εξειδικευμένα φωτοσυνθετικά όργανα- φύλλα
3) Αγγειώδες σύστημα:
Μεταφέρει αφενός νερό και ανόργανα άλατα προς τα φύλλα και αφετέρου τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης από τα φύλλα προς άλλα τμήματα του φυτού.
Πρωτογενής ανάπτυξη - αναλυτικά
Η πρωτογενής ανάπτυξη μπορεί να καθοριστεί ως η ανάπτυξη που εμφανίζεται σχετικά κοντά στα άκρα των ριζών και των στελεχών. Ξεκινά με τα ακραία μεριστώματα και έχει ως κύριο αποτέλεσμα την επιμήκυνση του φυτικού σώματος (συχνά την κατακόρυφη ανάπτυξη ενός φυτού). Οι ιστοί που προκύπτουν κατά την πρωτογενή ανάπτυξη είναι γνωστοί ως πρωτογενείς ιστοί και το τμήμα του φυτικού σώματος που αποτελείται από τέτοιους ιστούς ονομάζεται πρωτογενές φυτικό σώμα.
Οι ιστοί που προκύπτουν κατά την πρωτογενή ανάπτυξη
πρωτογενείς ιστοί
Δευτερογενής ανάπτυξη - αναλυτικά
Πρόσθετη ανάπτυξη, που διευρύνει το στέλεχος και τη ρίζα. Αυτή προκύπτει από τη δραστηριότητα των πλευρικών μεριστωμάτων, ένα από τα οποία είναι το αγωγό ή αγγειώδες κάμβιο, το οποίο παράγει δευτερογενείς αγωγούς ιστούς, που είναι γνωστοί ως δευτερογενές ξύλωμα και δευτερογενές φλοίωμα.
Η ** παραγωγή δευτερογενών αγωγών ιστών συνήθως συμπληρώνεται** από τη δρατηρίοτητα ενός δεύτερου πλευρικού μεριστώματος, του φελλογόνου καμβίου ή φελλογόνιου, το οποίο σχηματίζει ένα περίδερμα που συνίσταται κυρίως από φελλώδη ιστό. Το περίδερμα, ως σύστημα δερμικού ιστού του φυτού, αντικαθιστά την επιδερμίδα. Οι δευτερογενείς αγωγοί ιστοί και το περίδερμα αποτελούν το δευτερογενές σώμα του φυτού.
Τραχειακά στοιχεία και Ηθμώδη στοιχεία - τί έχουν;
- Τραχεϊκά: δηλαδή τα αγωγά κύτταρα του ξυλώματος έχουν τοιχώματα με χαρακτηριστικές παχύνσεις, εμποτισμένες με λιγνίνη και συχνά έχουν συντηρηθεί καλά στο αρχείο των απολιθωμάτων. Χάρη στα ποικίλα πρότυπα των τοιχωμάτων τους , τα τραχεϊκα στοιχεία παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων των αγγειωδών φυτών.
- -Ηθμώδη: δηλαδή τα αγωγά κύτταρα του φλοιώματος, έχουν μαλακά τοιχώματα και συχνά όταν νεκρωθούν καταστρέφονται και έτσι σπάνια έχουν συντηρηθεί καλά ως απολιθώματα.
Διάκριση των ιστών
Ανάλογα με το εάν διαιρούνται ή όχι
-Μεριστωματικοί ιστοί
-Μόνιμοι
Τί είναι η ανάπτυξη;
Η ανάπτυξη είναι το σύνολο των γεγονότων που οδηγούν προοδευτικά στο σχηματισμό του σώματος ενός οργανισμού και περιλαμβάνει 3 αλληλοεπικαλυπτόμενες διεργασίες:
1) Αύξηση
2)Μορφογένεση
3)Διαφοροποίηση
Η ανάπτυξη προχωρά ανταποκρινόμενη σε οδηγίες που υπάρχουν στο γενετικό υλικό, το οποίο ένας οργανισμός έχει κληρονομήσει από τους γονείς του. Στα φυτά το ειδικό αναπτυξιακό μονοπάτι που ακολουθούν, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση των κυττάρων και των ιστών μέσα στο ακραίο βασικό, αλλά και στο ακτινωτό πρότυπο. Πέραν όμως αυτού, η ανάπτυξη καθοδηγείται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι:
α) Το μήκος της ημέρας
β) Η ποιότητα και η ποσότητα φωτός
γ) Η θερμοκρασία
δ) Η επιτάχυνση της βαρύτητας
Τί είναι η αύξηση;
Μια μια αναστρέψιμη μεγέθυνση του οργανισμού, επιταχύνεται με το συνδυασμό των κυτταρικών διαιρέσεων και της αύξησης του μεγέθους των κυττάρων. Οι κυτταρικές διαιρέσεις δεν αποτελούν αύξηση από μόνες τους. Μπορεί να αυξάνουν τον αριθμό των κυττάρων αλλά δεν αυξάνουν τον όγκο ενός οργανισμού. Η προσθήκη νέων κυττάρων στο φυτικό σώμα, βελτιώνει το δυναμικό για αύξηση, ανεβάζοντας τον αριθμό των κυττάρων που πρόκειται να αυξήσουν τον όγκο τους, όμως το σύνολο της αύξησης του φυτού, οφείλεται τελικά στην αύξηση του κυτταρικού όγκου.
Τί είναι η μορφογένεση;
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του, ένα φυτό αποκτά σχήμα ή μορφή και αυτό σημαίνει πως υφίσταται μορφογένεση.
Από τι αποτελείται το σύστημα του θεμελιώδους ιστού;
Αποτελείται από 3 διαφορετικούς θεμελιώδεις ιστούς:
1) Παρέγχυμα
2) Κολλέγχυμα
3) Σκληρέγχυμα
Το παρέγχυμα είναι μακράν ο πιο κοινός
Ιστός & Απλοί - Σύνθετοι
Ως ιστός ορίζεται μια ομάδα κυττάρων που έχουν ομοειδή μορφολική (δομική) διαφοροποίηση και λειτουργική εξειδίκευση.
- Οι ιστοί που αποτελούνται από ένα είδος κυττάρων ονομάζονται απλοί –> Απλοί είναι οι θεμελιώδεις ιστοί, το παρέγχυμα, το κολλέγχυμα και το σκληρέγχυμα
- Οι ιστοί που αποτελούνται από δυο ή περισσότερα είδη κυττάρων ονομάζονται σύνθετοι –> ξύλωμα, φλοίωμα, περίδερμα, επιδερμίδα
Ο αγωγός ή αγγειώδης ιστός
Αποτελείται από δυο είδη αγωγών ιστών το ξύλωμα και το φλοίωμα
Δερμικό σύστημα-ιστός
Εκπροσωπείται από την επιδερμίδα, έναν μοναδικό ιστό που αποτελεί το εξωτερικό κάλυμμα του πρωτογενούς φυτικού τοιχώματος και αργότερα από το περίδερμα, που εμφανίζεται στα όργανα του φυτού, που παρουσιάζουν δευτερογενή ανάπτυξη και λόγω αυτής αυξάνουν το πάχος τους.
Ακραία μεριστώματα - ρόλος, που βρίσκονται
Απαντώνται στα άκρα των ριζών και των βλαστών και έχουν ως ρόλο τους, πρωταρχικά, την επιμήκυνση το φυτικού σώματος. Ο όρος υποδηλώνει τη δραστηριότητα των κυττάρων να διαιρούνται διαρκώς ως το βασικό χαρακτηριστικό του ιστού αυτού.
Ξύλωμα
Πρόκειται για το** βασικό αγωγό ιστό, που εμπλέκεται στη μεταφορά του νερού στα αγγειόφυτα. **Εκτός από το ρόλο του ως κύριου υδαταγωγού ιστού, το ξύλωμα εμπλέκεται επίσης στη μεταφορά ανόργανων θρεπτικών ουσιών, στην υποστήριξη και στην αποθήκευση θρεπτικών υλικών.
Μαζί με το φλοίωμα, το ξύλωμα, συγκροτεί ένα συνεχές σύστημα αγωγού ιστού, το οποίο εκτείνεται σε όλε τις διαστάσεις του φυτικού σώματος.
Στο πρωτογενές φυτικό σώμα, το ξύλωμα προέρχεται από το προκάμβιο. Κατά τη δευτερογενή ανάπτυξη, το ξύλωμα προέρχεται από το αγγειώδες κάμβιο.