Συριοπούλου Flashcards
Ορισμός υποστηρικτικής τεχνολογίας:
Ο όρος «υποστηρικτική τεχνολογία» είναι καθιερωμένος διεθνώς σε συνδυασμό με αναπηρίες ή διαταραχές. Εντούτοις, στην πλέον απλή της μορφή η τεχνολογία μπορεί να κατανοηθεί ως η ανάπτυξη και χρήση βασικών εργαλείων (αλλά και διαδικασιών) που βελτιστοποιούν και επεκτείνουν τις ανθρώπινες δυνατότητες. Εάν ζητήσει για αυτισμό, και τα ακόλουθα-> Κάθε προϊόν, εξοπλισμός, εφαρμογή ή εικονικό δίκτυο, που χρησιμοποιείται από εφήβους με ΔΦΑ με σκοπό να διατηρήσει, να βελτιώσει και/ή να αυξήσει δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, εργασίας/παραγωγικότητας και ελεύθερου χρόνου/αναψυχής.
Πως μπορεί η υποστηρικτική τεχνολογία να υποστηρίξει άτομα με αυτισμό:
Επικοινωνία= Η υποστηρικτική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει και να ενισχύσει την επικοινωνία σε άτομα με αυτισμό, ανεξάρτητα από τη λεκτική τους ικανότητα. Οπτικά προγράμματα= Τα οπτικά προγράμματα σε tablets μπορούν να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βοηθήσει το παιδί να ολοκληρώσει δραστηριότητες και να δουλέψει σε δεξιότητες όπως αυτοεξυπηρέτηση και καθημερινή διαβίωση. Decision-Making= Τα άτομα με αυτισμό που έχουν σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να κάνουν τις «φωνές» τους να ακουστούν, να προβάλουν τους εαυτούς τους, να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και να βοηθήσουν στην ασφάλεια τους, κάτι που είναι σημαντικό μετά την εφηβεία και κατά την ενηλικίωση. Εργαλείο παρώθησης= Οι τεχνολογικές συσκευές όπως τα smartphone και τα tablets μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως κίνητρο για το παιδί. Video modeling= Το βίντεο modeling είναι μια μέθοδος η οποία προσφέρει εκπαιδευτικά ερεθίσματα με οπτικό τρόπο. Κοινωνική δικτύωση= Μερικές φορές για ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να είναι πιο εύκολο να κοινωνικοποιηθεί μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκριτικά με παραδοσιακές μεθόδους. Επαγγελματική υποστήριξη= Η τεχνολογία μπορεί να είναι υποστηρικτική για εφήβους και ενήλικες με αυτισμό στον χώρο της εργασίας. Σελίδες 28-31.
Ποια η εφαρμογή της υποστηρικτικής τεχνολογίας:
9 τα είδη βοηθείας.Κοινωνικές δεξιότητες= Η υποστηρικτική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο με αυτισμό στην προσαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων σε τομείς όπως οι κοινωνικές δεξιότητες, με την προσαρμογή παρεμβάσεων όπως οι κοινωνικές ιστορίες. Παιχνίδι= Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να παρουσιάζουν καθυστέρηση ή δυσκολίες σε δεξιότητες κινητικού συντονισμού. Η υποστηρικτική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην πρόσβαση σε αυτά (τα παιχνίδια). Επικοινωνία= Η επικοινωνία μπορεί να δείχνει πολύ διαφορετική ανάλογα με τη δραστηριότητα, το περιβάλλον και τις ατομικές διαφορές του παιδιού. Τα μέσα της υποστηρικτικής τεχνολογίας ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού με αυτισμό. Γραφή= Τα εργαλεία για τη γραφή περιλαμβάνουν βοηθήματα για κάθε βήμα της διαδικασίας της γραφής: Ιδέες, σχεδιασμό και παραγωγή γραπτού λόγου, γραπτό κείμενο. Ανάγνωση= Υπάρχει ένα εργαλείο υποστηρικτικής τεχνολογίας για να υποστηρίζει το παιδί στις δεξιότητες ανάγνωσης (όπως το κράτημα βιβλίου, η οπτική επαφή με το κείμενο και η αποκωδικοποίηση). Μαθηματικά= Για τα μαθηματικά υπάρχουν πολυαισθητηριακά εργαλεία που παρέχουν οδηγίες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές αισθήσεις για να διδάξουν έννοιες. Εκτελεστικές λειτουργίες= Εκτελεστικές λειτουργίες όπως ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η προσοχή, η ολοκλήρωση εργασίας κ.ά., ενδεχομένως να μειώνουν την ανεξαρτησία του παιδιού. Η υποστηρικτική τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για τις εκτελεστικές λειτουργίες και συγκεκριμένα για να αυξήσουν την ανεξαρτησία του και να το διευκολύνουν όπου εμφανίζει έλλειμμα ή δυσκολία. Ατομικά εκπαιδευτικά προγράμματα= Η υποστηρικτική τεχνολογία κάνει δυνατή την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, περιβάλλοντα και εμπειρίες για μαθητές με αυτισμό. Σελίδες 31-35.
5 ερώτηση. Ορισμός περιβάλλοντος εικονικής πραγματικότητας:
Ως περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (ΠΕΠ) ορίζεται η τρισδιάστατη προσομοίωση ενός πραγματικού ή φανταστικού περιβάλλοντος που δημιουργείται μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα Περιβάλλοντα Εικονικής Πραγματικότητας προσφέρουν τη δυνατότητα της «μίμησης» με τρισδιάστατο τρόπο (3D) σε πραγματικό χρόνο. Σελίδα 43.
6 ερώτηση. Περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας ενός χρήστη:
Πρόκειται για ένα εικονικό περιβάλλον αλληλεπίδρασης, με ή χωρίς διάφορα είδωλα (avatars), των οποίων η συμπεριφορά είναι εκ των προτέρων προγραμματισμένη. Σελίδα 44.
Πρόκειται για ένα εικονικό περιβάλλον αλληλεπίδρασης, με ή χωρίς διάφορα είδωλα (avatars), των οποίων η συμπεριφορά είναι εκ των προτέρων προγραμματισμένη. Σελίδα 44.
Χαρακτηρίζονται από τη δυνατότητα πλοήγησης, αναπαράστασης, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Επιπλέον λειτουργίες τους είναι οι διαμοιρασμός του περιεχομένου, η επίγνωση της ύπαρξης άλλων ανθρώπων και η ικανότητα ανάπτυξης ευελιξίας στη σκέψη. Σελίδα 44.
4 ερώτηση. Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών:
1) Τα λογισμικά προγράμματα που δίνουν την αίσθηση της «ρουτίνας» στα παιδιά με αυτισμό. 2) Οι εργασίες στον υπολογιστή που επαναλαμβάνονται διαρκώς και με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. 3) Περισσότερα λογισμικά προγράμματα που παρέχονται από οπτικά μέσα. 4) Περισσότερα προγράμματα που παρακάμπτουν τις επιπλοκές κατά τις φυσικές αλληλεπιδράσεις και επιτρέπουν στον χρήστη να εργάζεται σύμφωνα με τους δικούς του ρυθμούς. 5) Εκπαιδευτικά λογισμικά που προσφέρουν τη δυνατότητα διδασκαλίας ένας-προς-έναν. 6) Διδασκαλία εκτός του σχολικού πλαισίου μέσω της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σελίδες 41-42