Ιστορία Flashcards
- Πότε αναπτύσσεται ο Κυκλαδικός Πολιτισμός και σε ποια περιοχή;
3η - 2η χιλιετία / Κυκλάδες
- Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην ανάπτυξη πολιτισμού στις Κυκλάδες κατά την εποχή του Χαλκού;
-Προνομιακή για το εμπόριο
-Ήπιο κλίμα
- Ποιο θεωρείτε το χαρακτηριστικότερο δημιούργημα της κυκλαδικής τέχνης κατά την εποχή του Χαλκού; Να περιγράψετε τα χαρακτηριστικά του.
Χαρακτηριστικό δημιούργημα της κυκλαδικής τέχνης κατά την εποχή του Χαλκού είναι τα κυκλαδίτικα ειδώλια που είναι φτιαγμένα από μάρμαρο ή γύψο. Απεικόνιζαν συνήθως γυναικείες φιγούρες, πολλές φορές έγγειους, ή σπανιότερα και άντρες μουσικούς ή κυνηγούς.
- Πότε και πού αναπτύσσεται ο Μινωικός Πολιτισμός;
Ο Μινωικός Πολιτισμός αναπτύσσεται στην Κρήτη την 3η-2η χιλιετία π.Χ.
- Με βάση τη γεωγραφική θέση της Κρήτης, να εξηγήσετε τη μινωική θαλασσοκρατορία.
Η Κρήτη βρίσκεται σε προνομιακή για το εμπόριο θέση, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τις Κυκλάδες. Απέκτησε μεγάλη δύναμη εξάγοντας λάδι, κρασί, υφάσματα και αγγεία και εισάγοντας σίδηρο και άλλες πρώτες ύλες. Επειδή η Κρήτη είναι νησί, η μόνη επικοινωνία που είχε με τις παραπάνω περιοχές είναι μέσω της θάλασσας, που σημαίνει ότι η δύναμή της εξαπλώνεται στα παράλια της Αιγύπτου, της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Μικράς Ασίας.
- Να σημειώσετε στον χάρτη τα μινωικά ανακτορικά κέντρα και να εξηγήσετε την επιλογή της θέσης τους.
Κνωσός - Μάλια - Φαιστός - Ζάκρος
Κτίστηκαν στα παράλια της Κρήτης για να είναι πιο κοντά σε λιμάνια και έτσι να ελέγχουν πιο εύκολα το εμπόριο.
- Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο και να εξηγήσετε πώς συνδέεται η αρχιτεκτονική του με το συγκεντρωτικό σύστημα της Μινωικής Κρήτης.
Τα μινωικά ανάκτορα κτίζονται γύρω από μια ορθογώνια κεντρική αυλή. Είναι πολυώροφα με συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης και διακοσμούνται εσωτερικά με πολλές τοιχογραφίες.
- Τι γνωρίζετε για τη μινωική θρησκεία;
Η μινωίτες λάτρευαν γυναικείες θεότητες της φύσης και της ζωής. Η λατρεία γίνονταν στα ανάκτορα. Ιερείς υπήρχαν και άντρες και γυναίκες. Χαρακτηριστικά θρησκευτικά σύμβολα ήταν τα φίδια, τα δέντρα, και τα δελφίνια.
- Ποιες ήταν οι πρώτες γραφές που χρησιμοποιήθηκαν στην Κρήτη; Τι γνωρίζετε γι αυτές;
Η πρώτη γραφή που χρησιμοποιήθηκε στην Κρήτη μοιάζει με τα ιερογλυφικά στην οποία γράφτηκε ο Δίσκος της Φαιστού. Η δεύτερη, μεταγενέστερη γραφή που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Γραμμική Α, που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμα.
- Πώς επέδρασε ο μινωικός στον μυκηναϊκό πολιτισμό;
Χάρη στις στενές σχέσεις που είχαν οι μυκηναίοι με τους μινωίτες, πολλά μινωικά στοιχεία πολιτισμού πέρασαν στους μυκηναίους, όπως η ιδέα της γραφής, η τέχνη και τεχνολογικά μινωικά επιτεύγματα.
- Πότε και πού αναπτύχθηκε ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός; Να σημειώσετε στον χάρτη σημαντικά κέντρα ανάπτυξής του.
Αναπτύχθηκε στις Μυκήνες το 1600 – 1200πΧ
Μυκήνες – Αργολίδα – Σπάρτη – Πύλος – Θήβα – Τίρυνθα
- Τι γνωρίζετε για τη Γραμμική Β’
Η Γραμμική Β’ ήταν η ‘συνέχεια’ της γραμμικής Α. Ήταν συλλαβική γραφή και αναγνωρίστηκε ως ελληνική. Υπάρχουν 2 απόψεις σχετικά με την προέλευσή της: ότι ήρθε από την Κρήτη ή ότι ήταν δημιούργημα των Μυκηναίων.
- Να σχεδιάσετε την κοινωνική πυραμίδα των Μυκηναίων.
/ \
/ \
/ άναξ \
/αυλικοί \
/ ιερατείο \
/ δήμιοι \
/ δούλοι \
- Ποια γραφή χρησιμοποιείται τον 8ο αι π.Χ. και ποια τα χαρακτηριστικά της;
Η γραφή που χρησιμοποιείται από τον 8ο αι π.Χ. προέρχεται από την φοινικική αλφάβητο, στην οποία έχουν προστεθεί φωνήεντα και πεζά γράμματα. Είναι η πρώτη που περιέχει φωνήεντα και σύμφωνα για να μπορεί να διαβαστεί από πιο πολλούς ανθρώπους. Από αυτήν προέρχονται και τα λατινικά.
- Να συγκρίνετε τις γραφές που χρησιμοποιήθηκαν την μινωική, μυκηναϊκή περίοδο και τον 8ο αι. ως προς τα χαρακτηριστικά τους, τον τρόπο και το υλικό γραφής, τα κείμενα, την προέλευση, τη διάσωσή τους.
Φαίνεται πως στην μινωική περίοδο χρησιμοποιούνταν και τα ιερογλυφικά, σε συνδιασμό με την γραμμική Α, μια συλλαβική γραφή. Στην Μυκηναϊκή περίοδο χρησημοποιούνταν η γραμμική Β, επίσης μια συλλαβική γραφή, ενώ τον 8ο αιώνα άρχισε να χρησιμοποιείται και μια γραφή με φωνήεντα και σύμφωνα που μοιάζει πολύ με τα σύγχρονα ελληνικά. Στην μινωική και μυκηναϊκή περίοδο η γραφή χρησιμοποιούνταν για καταγραφή εμπορικών συναλλαγών και γνωρίζονταν από πολύ λίγους γραφείς, ενώ τον 8ο αιώνα χρησιμοποιούνταν και για ψυχαγωγία (Όμηρος).
- Από ποια χαρακτηριστικά διακρίνεται ένα γεωμετρικό αγγείο;
Ένα γεωμετρικό αγγείο έχει ζωγραφισμένα πάνω του γεωμετρικά σχήματα (ομόκεντρους κύκλους, τρίγωνα, ρόμβοι) ή μαίανδρους ή κλιμακωτά σχέδια. Ένα μεταγενέστερο γεωμετρικό αγγείο μπορεί να έχει και παραστάσεις σχετικές με τον θάνατο ή ζώα και τα νεότερα αγγεία αυτής της περιόδου απεικονίζουνε σιγά-σιγά θεότητες.
- Ποια τα αίτια του Β΄ αποικισμού και πότε ξεκίνησε ;
Ο Β’ αποικισμός ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ., όταν οι οικονομικές και πολιτικές ανάγκες οδήγησαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού των πόλεων να φύγουν από τις λεγόμενες μητροπόλεις και να ιδρύσουν άλλες πόλεις, αποικίες. Οι δύο κύριοι οικονομικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση ήταν η ανάγκη για σιδηρομεταλλεύματα και καλλιεργήσιμη γη.
- Πώς προετοιμάζεται η αποστολή για την ίδρυση μιας αποικίας ;
Ο τόπος εγκατάστασης των αποίκων ήταν αποφασισμένος από πριν, έτσι ώστε να είναι κοντά στη θάλασσα και να έχει, κατά προτίμηση, φυσική οχύρωση. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο οικιστής.
- Συνέπειες (αποτελέσματα) Β΄ αποικισμού;
Ο ελληνικός πολιτισμός εξαπλώθηκε και άνθισε οικονομικά. Βρέθηκαν μέταλλα και μαζί με αυτά άνοιξαν πολλά καινούρια επαγγέλματα. Αναπτύχθηκε το εμπόριο και δημιουργήθηκαν διάφορα εμπορικά κέντρα. Παράλληλα αναπτύχθηκε και το λιανικό εμπόριο, οι κάπηλοι, οι μικροπωλητές.
- Να σημειώσετε στον χάρτη τις αποικίες που ιδρύθηκαν κατά τον β’ αποικισμό.
-